icon

Riziká CT hlavy

ada7777777777
24. sep 2025

Chcela by som poprosiť o názor .mam ísť na ct hlavy.,ale čítala som o určitých rizikách ..aký je váš názor pls?

pribinak
24. sep 2025

Tak na koni sú samé odborníčky… fakt ….dnesne témy sú toho dôkazom

Čo chceš, aký názor? Veď tu baby neovládajú ani základy gramatiky a Ty chces, aby posúdili rizika CT?
Však keď sa bojíš, tak take vyšetrenie odmietni a hotovo

katulienkax
24. sep 2025

Nepises o ake vysetrenie ide ale lepsia je magneticka hlavy. Ct hlavy s apouziva skor na rychle vysetrenie urazu hlavy, ci nejde o skryte krvacanie alebo zlomeninu. Vysvetloval to raz jeden lekar v TV

matusformanek
24. sep 2025

@ada7777777777 ct je vlastne viacnásobný rontgen. ak sa nebojite rontgenu, nebudete sa bat ani ct. používa sa aj mag. rezonancia, ale nie je vždy uplny ekvivalnet ku ct-každé je vhodnejšou zobrazovacou metodou na niečo iné. CT je lepšie na makke tkanivá, mr skôr na kosti a pod-ale som len laik, nie lekár.

janka1224
24. sep 2025

Neviem o žiadnych rizikách, bola som a prežila som... Lekár potreboval potvrdiť alebo vyvrátiť diagnózu a ja som bola šťastná že ma poslal aby sa to konečne uzatvorilo.

iqoska
24. sep 2025

Bola som xy krát v živote. Za posledný týždeň 2x. Minulý mesiac 3x. Nevšimla som si žiadne nežiadúce účinky.

anonym_e32315
24. sep 2025

Bola som x krat aj CT aj MRI aj ini z rodiny neni dovod na obavy ale ak nechces vysetrenie odmietni

ada7777777777
autor
24. sep 2025
@anonym_e32315

Bola som x krat aj CT aj MRI aj ini z rodiny neni dovod na obavy ale ak nechces vysetrenie odmietni

@anonym_e32315 ďakujem

ada7777777777
autor
24. sep 2025
@anonym_e32315

@anonym_e32315 ďakujem

ada7777777777
autor
24. sep 2025
@anonym_e32315

@anonym_e32315 vďaka

ada7777777777
autor
24. sep 2025
@anonym_e32315

@anonym_e32315 vďaka

slovakboy
24. sep 2025

@ada7777777777 CT je v princípe röntgen. Je to skratka computer tomography. Počítačová tomografia. Je to séria rýchlych snímkov zaznamenávaná pixelmi tak ako digitálny fotoaparát, alebo mobil, ale citlivými na vlnovú dĺžku svetla zhodnú s RTG žiarením.

RTG žiarenie je z fyzikálneho hľadiska obyčajne svetlo. A svetlo je vlnenie elektromagnetického poľa a nosičom žiarenia je častica ktorá nemá kľudovú hmotnost, preto môže letieť rýchlosťou svetla a je to zároveň aj vlna. Tou časticou je fotón. A RTG žiarenie aj svetlo, aj radiove vlny do rádia, aj televízny signál, aj wifi signál, aj blututh signál, aj GPS signál z družíc, aj mobilný signäl do mobilov, aj tepelné žiarenie, aj mikrovlnné žiarenie v mikrovlnke, aj UV žiarenie, aj infračervené žiarenie, aj smrteľne gama žiarenie, Všetky mjú fyzikálne ten istý princíp : je to elektromagnetické žiarenie a nosičom je fotón. Preto sa všetky tieto žiarenia nazývajú nie len ekektromagnetické žiarenia, ale aj fotónové žiarenia. Existujú aj časticové žiarenia ako sú Alfa, Beta, protónové, neutrónové a kozmické žiarenie. Ich nosičmi sú aj iné častice ako je fotón. Ale CT je len fotónové žiarenie.
Každé teleso a každá latka vyžaruje zo seba toto fotónové žiarenie podľa toho akú má teplotu. Aj ja, aj ty. Tieto fotóny vie zaznamenať kamera ktorej pixely sú citlivé na infračervenú frekvenciu kmitania fotónu. Infrakamera.
Treba si uvedomiť, že všetky tieto fotonove žiarenia sú jedno a to iste vlnenie líšia sa len frekvenciou kmitania. Čím vyššia frekvencia tým vyššia energia.

Viditeľne svetlo farieb dúhy vidíš neustále očami a majú farby dúhy každá svoju frekvenciu. Tieto sú neškodné a všetky žiarenia pod touto frekvenciou sú neškodné ak nemajú pridanú energiu vo forme amplitúdy, čo je výška vlny. V praxi žiadne takúto pridanú energiu nemajú a ak aj áno tak sa stráca veľmi veľmi rýchlo od zdroja. Napríklad vysielač televízny ma veľmi veľmi nízku frekvencii oproti červenej farbe dúhy ale 1cm od neho má vysokú energiu. Je potenciálne škodlivý. Už ale 1 meter od neho má silu 100 tisíc krát slabšiu a neškodnú. Takze pod vysielacom je vsetko ok. Frekvencia neškodná a energia tiež.

Škodlivosť svetla začína až s frekvenciami nad farby dúhy: UVA, UVB, RTG = CT, Alfa( časticové) Beta (Časticové) a Gama- to nie je časticové ale len fotónové ale je silné a vzniká v jadre slnka alebo pri jadrových reakciách a je smrteľné. Dá sa dosiahnuť aj násobením frekvenciií oných lúčov svetla a využíva sa to na odstraňovanie nádorov kedy sa zložia frekvencie vlnenia v mieste nádoru a znásobila sa až do frekvencie gama žiarenia a nádor spália v mieste kde treba. To je ten celosvetovo znämy gama nôž v Prahe, čo zachránil anglického chlapčeka.

Rozpísal som sa a musím k lekárovi. Neskôr vysvetlím princíp škodlivosti ako to fyzikálne funguje a aj aké je riziko CT.

ada7777777777
autor
24. sep 2025
@matusformanek

@ada7777777777 ct je vlastne viacnásobný rontgen. ak sa nebojite rontgenu, nebudete sa bat ani ct. používa sa aj mag. rezonancia, ale nie je vždy uplny ekvivalnet ku ct-každé je vhodnejšou zobrazovacou metodou na niečo iné. CT je lepšie na makke tkanivá, mr skôr na kosti a pod-ale som len laik, nie lekár.

@matusformanek ďakujem

ada7777777777
autor
24. sep 2025
@matusformanek

ada7777777777
autor
24. sep 2025
@anonym_e32315

@anonym_e32315 vďaka

slovakboy
24. sep 2025

@ada7777777777 v rýchlosti ale: MR je absolútne neškodné a CT je v princípe škodlivé aké reálne len veľmi veľmi malo škodlivé. Poobede vysvetlím prečo.

ada7777777777
autor
24. sep 2025
@slovakboy

@ada7777777777 CT je v princípe röntgen. Je to skratka computer tomography. Počítačová tomografia. Je to séria rýchlych snímkov zaznamenávaná pixelmi tak ako digitálny fotoaparát, alebo mobil, ale citlivými na vlnovú dĺžku svetla zhodnú s RTG žiarením.

RTG žiarenie je z fyzikálneho hľadiska obyčajne svetlo. A svetlo je vlnenie elektromagnetického poľa a nosičom žiarenia je častica ktorá nemá kľudovú hmotnost, preto môže letieť rýchlosťou svetla a je to zároveň aj vlna. Tou časticou je fotón. A RTG žiarenie aj svetlo, aj radiove vlny do rádia, aj televízny signál, aj wifi signál, aj blututh signál, aj GPS signál z družíc, aj mobilný signäl do mobilov, aj tepelné žiarenie, aj mikrovlnné žiarenie v mikrovlnke, aj UV žiarenie, aj infračervené žiarenie, aj smrteľne gama žiarenie, Všetky mjú fyzikálne ten istý princíp : je to elektromagnetické žiarenie a nosičom je fotón. Preto sa všetky tieto žiarenia nazývajú nie len ekektromagnetické žiarenia, ale aj fotónové žiarenia. Existujú aj časticové žiarenia ako sú Alfa, Beta, protónové, neutrónové a kozmické žiarenie. Ich nosičmi sú aj iné častice ako je fotón. Ale CT je len fotónové žiarenie.
Každé teleso a každá latka vyžaruje zo seba toto fotónové žiarenie podľa toho akú má teplotu. Aj ja, aj ty. Tieto fotóny vie zaznamenať kamera ktorej pixely sú citlivé na infračervenú frekvenciu kmitania fotónu. Infrakamera.
Treba si uvedomiť, že všetky tieto fotonove žiarenia sú jedno a to iste vlnenie líšia sa len frekvenciou kmitania. Čím vyššia frekvencia tým vyššia energia.

Viditeľne svetlo farieb dúhy vidíš neustále očami a majú farby dúhy každá svoju frekvenciu. Tieto sú neškodné a všetky žiarenia pod touto frekvenciou sú neškodné ak nemajú pridanú energiu vo forme amplitúdy, čo je výška vlny. V praxi žiadne takúto pridanú energiu nemajú a ak aj áno tak sa stráca veľmi veľmi rýchlo od zdroja. Napríklad vysielač televízny ma veľmi veľmi nízku frekvencii oproti červenej farbe dúhy ale 1cm od neho má vysokú energiu. Je potenciálne škodlivý. Už ale 1 meter od neho má silu 100 tisíc krát slabšiu a neškodnú. Takze pod vysielacom je vsetko ok. Frekvencia neškodná a energia tiež.

Škodlivosť svetla začína až s frekvenciami nad farby dúhy: UVA, UVB, RTG = CT, Alfa( časticové) Beta (Časticové) a Gama- to nie je časticové ale len fotónové ale je silné a vzniká v jadre slnka alebo pri jadrových reakciách a je smrteľné. Dá sa dosiahnuť aj násobením frekvenciií oných lúčov svetla a využíva sa to na odstraňovanie nádorov kedy sa zložia frekvencie vlnenia v mieste nádoru a znásobila sa až do frekvencie gama žiarenia a nádor spália v mieste kde treba. To je ten celosvetovo znämy gama nôž v Prahe, čo zachránil anglického chlapčeka.

Rozpísal som sa a musím k lekárovi. Neskôr vysvetlím princíp škodlivosti ako to fyzikálne funguje a aj aké je riziko CT.

@slovakboy ďakujem...dnes to mam absolvovať

ada7777777777
autor
24. sep 2025
@slovakboy

slovakboy
24. sep 2025
@ada7777777777

@slovakboy ďakujem...dnes to mam absolvovať

@ada7777777777 v minulosti bolo RTG silnejšie ako je teraz. Citlivosť fólie zachytávajúcej obraz bol slabší. Pixely digitálne CT zariadenia sú vysoko citlivé a zachytia aj slabé žiarenie. Okrem toho na presvetlenie tela stačí veľmi slabá dávka amplitúdy RTG svetla. Predstav si baterku ktorá svieti biele svetlo silno a slabo. Teraz stačí slabé svetlo na presvetlenie. Preto sú CT skoro neškodné. Fyzikálne ale toto svetlo vie vyraziť elektrón z atómu a preto môže narušiť chemicke väzby niektorých látok. Je to ale séria krátkych zábleskov a slabých. Preto sa netreba obávať. K UV žiarenie na Slnku to robí na pokožke. Musela by si absolvovať niekoľko hodinové CT aby ti to uškodilo.

ada7777777777
autor
24. sep 2025
@slovakboy

@ada7777777777 v rýchlosti ale: MR je absolútne neškodné a CT je v princípe škodlivé aké reálne len veľmi veľmi malo škodlivé. Poobede vysvetlím prečo.

@slovakboy ďakujem....budem čakať

anonym_d33fc5
24. sep 2025
@slovakboy

@ada7777777777 v minulosti bolo RTG silnejšie ako je teraz. Citlivosť fólie zachytávajúcej obraz bol slabší. Pixely digitálne CT zariadenia sú vysoko citlivé a zachytia aj slabé žiarenie. Okrem toho na presvetlenie tela stačí veľmi slabá dávka amplitúdy RTG svetla. Predstav si baterku ktorá svieti biele svetlo silno a slabo. Teraz stačí slabé svetlo na presvetlenie. Preto sú CT skoro neškodné. Fyzikálne ale toto svetlo vie vyraziť elektrón z atómu a preto môže narušiť chemicke väzby niektorých látok. Je to ale séria krátkych zábleskov a slabých. Preto sa netreba obávať. K UV žiarenie na Slnku to robí na pokožke. Musela by si absolvovať niekoľko hodinové CT aby ti to uškodilo.

@slovakboy ja som zase čítala štúdie vplyvu CT na organizmus, ktoré prišlo so záverom, že určite percento... (Už si nepamätám presné číslo) Je zodpovedné za vznik rakoviny. ...

katulienkax
24. sep 2025
@anonym_d33fc5

@slovakboy ja som zase čítala štúdie vplyvu CT na organizmus, ktoré prišlo so záverom, že určite percento... (Už si nepamätám presné číslo) Je zodpovedné za vznik rakoviny. ...

@anonym_d33fc5 vsetko je vo velkom mnozstve istym sposobom skodlive. Treba zvazit rizika a prinosy. Pokial nechodi casto na RTG a CT, tak rizoko je velmi nizke. Dalej treba brat do uvahy, preco je CT potrebne, ak islo o uraz hlavy a treba rychlo zistit diagnozy, tak prinos prevazi rizika. Alebo sa radsej zanedba nejake krvacanie alebo zlomenina? a sposobi problemy ?

ada7777777777
autor
24. sep 2025
@slovakboy

@slovakboy ďakujem za vysvetlenie

anonym_d33fc5
24. sep 2025
@katulienkax

@anonym_d33fc5 vsetko je vo velkom mnozstve istym sposobom skodlive. Treba zvazit rizika a prinosy. Pokial nechodi casto na RTG a CT, tak rizoko je velmi nizke. Dalej treba brat do uvahy, preco je CT potrebne, ak islo o uraz hlavy a treba rychlo zistit diagnozy, tak prinos prevazi rizika. Alebo sa radsej zanedba nejake krvacanie alebo zlomenina? a sposobi problemy ?

@katulienkax určite, súhlasím s tebou, mne tiež robili 3x CT brucha v priebehu 24 hodín, ale v mojom prípade išlo o život... aký dopad to bude mať na moje zdravie v budúcnosti už asi nezistím.

slovakboy
24. sep 2025
@anonym_d33fc5

@anonym_d33fc5 samozrejme že áno. CT nie je neškodné, je to žiarenie s vyššou frekvenciou ako bežné svetlo a všetko svetlo pod frekvenciou viditeľného svetla. UVA, UVB, RTG, Alfa, Beta,Gama sú škodlivé. CT je vlastne RTG hore to vysvetľujem. Ale dávky tohto žiarenia sú slabé. Keď ma niekto polytraumu a má 7 zlomenín tak počas liecenia absolvuje aj sto krát RTG vyšetrenie. Ak mu to nesvieti priamo na semeníky alebo žene na vajíčka, kde môže dôjsť k porušeniu DŇA uz vyvinutých buniek, tak je riziko malé. Nie nenulové. U MR vyšetrenia a u podsvetelného žiarenia je riziko nulové. Princíp MR je úplne odlišný od CT.

slovakboy
24. sep 2025

@ada7777777777 MR vyšetrenie funguje úplne inak. Najprv sa celé telo ktoré skúmané vložiť do silného magnetického poľa niekoľko Tesla ktoré natočí všetky spiny protónov atómov do jedného smeru. Je to ako keď magnetka kompasu sa zoradí do jedného smeru ale v tomto prípade sú to bilióny magnetiek. Potom sa vyšle do tela rádiový signál o frekvencií, ktorá rezonančne rozkmitá len protóny vodíka a vychíli ich z tej jednotnej orientácie. Protóny vodíka sa zatrasú a začnú kmitať, ale ich frekvencia sa máličko odlišuje od toho v akej zlúčeniny sú viazané alebo v akom sú prostredí. Je to preto, že každá látka inak tieni to magnetické pole. Protóny vyślú do okolia slabý rádiový signal rôznej frekvencie. Furierovou transformáciou čo je matematická metóda rozloženia signálu počítač rozlíši látky a vie ich zobraziť na obrazovke. Aby sme vedeli rozlíšiť polohu, teda miesto odkiaľ vyšiel signal, tak sa používajú tzv gradientné magnetické polia. To znamená, že k magnetickemu poľu hlavnému sa pridajú dodatočné polia ktorých velkost závisinod polohy v smere osi z. Každá súradnica osi z je plátok tela vyrezaného. Polia v smere x a y to znamená plošne v každom pláte sa analyzujú jedna os napríklad cez frekvenčné kódovanie a os y fázové kódovanie. Furierová transformácia to rozlíši ako keď Popoluśka triedi šošovicu a fazuľu.

Magnetické pole nie je žiarenie a nemá svoj časticový nosič. Neexistuje častica, ktorá nesie magnetické pole. Ale pole vzniká iba v okolí pohybujúcich sa elektricky nabitých častíc ako sú elektróny, alebo protóny. Alebo antičastice pozitróny. Každý atóm má pohybujúci sa elektrón v jeho atómovom obale. Ten vytvára z atómu miniatúrny magnet. Ak všetky atómy natočíme do jedného smeru stane sa z látky magnet. Všetky magnetky spolu vytvoria jedno pole. Kým sú náhodne orientované tak sa vyrišia ich mikro polia a preto nie sme magnetickí. Po natočení do jedného smeru sa z latky stane Buď elektromagnet kedy to natočenie musí byť trvalo udržiavané iným magnetickým poľom, alebo trvalý permanentný magnet, kedy sa atómy navzájom zviažu magneticky a ostanú trvalo nasmerované ich spiny do jedného smeru aj keď hkavné pole odíde. Tak funguju magnety. Sú to len rotujúce elektrôny v atómoch a teda aj permanentný magnet je z fyzikálneho hľadiska elektro magnet.

Magnetické pole je neškodné, niekedy dokonca liečivé. Veľmi silné mag polia ale môžu latku až rozthať. Také silné magnetické pole na zemi neexistuje a nevieme ho vyrobiť. Ale na Slnku a v Slnku a hlavne neutronova hviezda vie magnetickým poľom roztrhať všetko na atómy. To sú ale bilióny Tesla.

anonym_437c30
24. sep 2025

@ada7777777777 bola som miliónkrát a žijem. Uvidíš, na ďalší deň ani nebudeš vedieť, že ti nejaké CT robili. Osobne by som to nikdy neodmietla, lebo naozaj chcem vedieť či je to v hlave ok alebo nie