Riziká kontaktných šošoviek

14. feb 2024

Je možné že kontaktné šošovky môžu spôsobovať tlak v oku? Doktor mi ich odporučil vysadiť a nahradiť okuliarmi, nosím ich už dlhé roky, mám aj žilky v očiach a lekár má strach, aby sa mi žilky nezačali rozširovať do rohovky. Mali ste niektorá problémy a museli ste vysadiť šošovky? Pomohlo vám vysadenie ?

dydaaa
14. feb 2024

Ahoj, neviem, ako je to s tlakom v oku, ale podľa vlastnej skúsenosti môžem povedať, že šošovky vedia narobiť riadnu šarapatu. Ja som nosila šošovky každý deň asi 12 rokov, nepociťovala som žiadne problémy, tak som si ich veselo nosila ďalej a vôbec som ich nestriedala s okuliarmi (mea culpa). Avšak koncom minulého roka mi bola diagnostikovaná keratitída, keď sa mi na rohovke urobili pľuzgieriky. Odvtedy mám extrémne suché oči a šošovky už v oku neznesiem. Takže aj tu platí, že všetko s mierou.

autor
14. feb 2024

@dydaaa Ahoj. Aj ja tak. Šošovky nosím už 13 rokov, vôbec nenosím okuliare, problémy žiadne okrem suchých očí, občas červených a žiliek. Našťastie mi nebolo diagnostikované nič, ale lekár doporučil šošovky nenosiť, cítim inak aj takú úľavu v očiach. Ale stále sú suché, tak kvapkám gelovymi kvapkami na to určenými.

mclissa
14. feb 2024

Ano urcite. Ja som nosila sosovky 10 rokov. S tymi zilkami to je pravda, ja som sice mala infekciu ale tiez mi sosovky sposobili zilky a tym ze dam na ne sosovky tak sa mi zvacsia, zduria a zablokuju a sposobia mi zapal. Bolo mi odporucene, ze v ziadnom pripade nemam nosit sosovky, uz nikdy. Ani na chvilu. Lebo mozem chytit taky zapal a sposobi to oslepnutie. Nosim okuliare a od vtedy nemam ziadny problem s ocami.

autor
14. feb 2024

@mclissa Tiež vidím zlepšenie, len s tými okuliarmi je to ešte taký nezvyk, pretože cez okuliare vidím predmety akoby menšie.. asi to chce len zvyk.

dydaaa
14. feb 2024

Držím palce, aby sa ti po prestávke uľavilo a mohla si sa vrátiť k šošovkám. Možno máš šťastie, že si to skoro podchytila. Ja už by som sa bála k šošovkám vrátiť, lebo nechcem prísť o zrak, takže to riešim tak, že pôjdem na operáciu očí, aby som nemusela nosiť okuliare. Ale ak cítiš úľavu v očiach, je to dobré znamenie. Ja napríklad už 3 mesiace nenosím šošovky a stále cítim rovnaké pálenie :D. Takže podľa mňa ti táto prestávka pomôže. Ale určite si aj naďalej kvapkaj kvapky na zvlhčenie (bez konzervantov) - aj keď sa vrátiš k šošovkám a budeš mať pocit, že už je všetko OK.

mclissa
14. feb 2024

Aj pre mna bol nezvyk okuliare. Hlavne pri sporte, v lete ked sa kupem. Ale mam dioptricke aj slnecne tak uz som si zvykla. Mam viacero okuliarov, rada ich menim teraz a je to moj doplnok k outfitu 😂😂 pri sporte su ale urcite pohodlnejsie sosovky.