Riziko nakazenia besnotou
Ahojte dievčatá,
Vopred žiadam aby žienky ktoré ma budú chcieť vopred ukamenovat tak nech to urobia vo svojej hlave a nie v komentároch :D nakoľko som vydesená vďaka jednej známej a toho chrobáka mám v hlave už dva dni
Pred 15 dňami sme boli v jednom azyle s prasiatkami kde jedno bolo veľmi akčné a vynucovalo si pozornosť búchaním do mojej nohy. Malo menšie kly a druhý krát už keď buchol tak to riadne bolelo ako keby až hrýzli. Avšak na nohe žiadna rána ani krvácanie iba to bolo riadne začervenane. Oplachla som si to vodou a keď sme prišli domov samozrejme sme sa osprchovali a pod.
Zažila som rôzne pády a rôzne odreniny aj väčšie a bolestivejšie ale opuch a bolestivosť daného miesta mi netrval dlhšie ako päť dní. Toto ma ešte stále bolí na dotyk, modrina tam už nie je ale opuchnuté to stále je.
Samozrejme moja známa sa k tomu vyjadrila okamžite panicky že tie prasiatka môžu byť choré že žijú hneď pri lese a môžu tam chodiť aj besne líšky kde mám tu istotu že tie prasiatka sú zdravé keď majiteľka nedala ziadne info o ich veterinárnom zdravotnom stave a pod. Ako sprvu na smiech ale akoby čert chcel v podvedomí dáky strach u mňa z toho ostal.
Hovorím nepamätám si že by mi tiekla krv, partner tvrdí že vôbec to by si všimol. Na mieste nemám nič narušené ani jazvu. Proti tetanu som očkovania čerstvo pár mesiacov dozadu. Zvažujem lekára že nech sa na to kukni. Nič takéto som ešte nezažila a mám z toho dáke divne pocity prosím nepíšte ma chcem len dáko sa ukľudniť a prečítať si názor. Ďakujem moc ❤️
Čo to znamená azyl pre prasiatka? Ak je to nejaká záchranná stanica, tak prasatá sú určite očkované proti besnote. U nás sa besnota vyskytuje len veľmi sporadicky, obvykle pri hranicich s Ukrajinou. Nemala si otvorenú ranu navyše. Podľa mňa si úplne ok a nič ti nehrozí.
Čo to znamená azyl pre prasiatka? Ak je to nejaká záchranná stanica, tak prasatá sú určite očkované proti besnote. U nás sa besnota vyskytuje len veľmi sporadicky, obvykle pri hranicich s Ukrajinou. Nemala si otvorenú ranu navyše. Podľa mňa si úplne ok a nič ti nehrozí.
@uhnakova azyl je v podstate akože stanica pre zachránené zvieratká tento konkrétne pre prasiatka. Všetky super len tento jeden kanec čo tam bol ten furt stuchal až tak že do tej nohy druhý krát poriadne zatlačil len už som z takej úzkosti mimo kvôli tej známej že nvm či má hryzkol alebo to boli tie kly čo mal. Neviem no skôr snáď verím že mi keď tak niečo porobil s vazivom tak idem k lekárovi v pondelok. Ďakujem za upokojenie strašného chrobáka mám kvôli tej besnote. Roky o nej nepočujem a teraz akurát keď sa mi toto stalo že taká potvora sa vie prejaviť aj niekoľko rokov neskôr tak som vydesená
@daniela2460 pozri prasa , ak by bolo besné je už buď uhynuté alebo sa u neho objavia jasné príznaky. A tvoja známa nech zbytočne nešíri paniku , líšky sa proti besnote očkujú orálnymi vakcínami .
@subartic diky moc je strašné jak ta hlava pracuje som úplne dezinformovana o tej besnote roky som o nej nič nepočula teraz jak naschvál. K tomu ta pani nechcela podať žiadne info o ich stave ale tiež tipujem že asi keď ku nej ľudia chodia tak to ma podchytené ale zarazil ma trochu jej chladný prístup že keď sa tam niekomu niečo nebodaj stane tak ona za to neberie zodpovednosť tak nechápem ako môže potom v pohode púšťať ľudí a hlavne aj deti veď dieťa veľa krát nemá odhad nebodaj schuti silnejšie prasiatko a to ho kusne no akože rôzne scenáre má už napadli preto som ostala trochu zneistena z jej reakcie.
@daniela2460 15 dní je podľa mňa dosť na to, aby sa prejavili pri tejto chorobe nejaké klinické príznaky 😏 podľa mňa si v poriadku
@daniela2460 15 dní je podľa mňa dosť na to, aby sa prejavili pri tejto chorobe nejaké klinické príznaky 😏 podľa mňa si v poriadku
@karlamon ja dúfam lebo si vytrhnem ten ustráchany mozog z hlavy čert mi toto bol dlžný aj takú známu 🙏😐
@karlamon ja dúfam lebo si vytrhnem ten ustráchany mozog z hlavy čert mi toto bol dlžný aj takú známu 🙏😐
@daniela2460 ak ta trafil na kost,moze to trvat velmi dlho.Asi pred dvoma rokmi,ma trafil pes vo velkej rychlosti s velkym aportom do pistale.Navrela mi hrca, vo velkosti slepacieho vajca a trvalo dobre dva mesiace,kym sa to zahojilo.Pokial si nemala otvorenu ranu,besnotu mozes vylucit.
@daniela2460 Chodte sa dnes na to prasa pozriet, ci ma nejake priznaky.
@daniela2460 ak by bolo to prasa besné, už by uhynulo. Zistite si to nejako. Klinické príznaky sa môžu kľudne prejaviť aj o pol roka rok a potom už je neskoro. Ale to by muselo byť uhryznutie, prenáša sa to slinami.
@daniela2460 Besnota to nebude, keby ma jedno zviera v azyle besnotu, tak musia vsetky utratit. Cize urcite tam ziadne zviera besnotu nema a maju ich ockovane.
@daniela2460 Besnota to nebude, keby ma jedno zviera v azyle besnotu, tak musia vsetky utratit. Cize urcite tam ziadne zviera besnotu nema a maju ich ockovane.
@kiki68 ďakujem za info 🍀
ak si chceš byť úplne istá odporúčam navštíviť lekára, ten urobí test a ešte ti pre istotu pichne injekciu do brucha proti besnote a bude informovať vet, ktorí to pôjdu skontrolovať, či sa na danom mieste nenachádza besnota a budú pýtať od majiteľky toho azylu vet. potvrdenie o tom, že zvieratá sú očkované proti besnote.
ak si chceš byť úplne istá odporúčam navštíviť lekára, ten urobí test a ešte ti pre istotu pichne injekciu do brucha proti besnote a bude informovať vet, ktorí to pôjdu skontrolovať, či sa na danom mieste nenachádza besnota a budú pýtať od majiteľky toho azylu vet. potvrdenie o tom, že zvieratá sú očkované proti besnote.
@btus zajtra idem už len kvôli aj tomu či nemám natrhnuté vazivom. Volala som s veterinárom a ten tvrdil že besnota u nás nie je už dlho pár prípadov teraz na východe ale pochytili že by sa neobával hlavne keď nemám narušenú kožu a otvorenú ranu. Každopádne lekár je lekár podceňovať nebudem proti tetanu som čerstvo očkovania takže aspoň niečo. Preventívne ma pár injekcií nezabije ak by to malo zabrániť horsiemu. Prasiatka podľa info všetky sú do dnešného dňa OK aj to čo do mňa furt narážalo tak uvidíme.
@btus zajtra idem už len kvôli aj tomu či nemám natrhnuté vazivom. Volala som s veterinárom a ten tvrdil že besnota u nás nie je už dlho pár prípadov teraz na východe ale pochytili že by sa neobával hlavne keď nemám narušenú kožu a otvorenú ranu. Každopádne lekár je lekár podceňovať nebudem proti tetanu som čerstvo očkovania takže aspoň niečo. Preventívne ma pár injekcií nezabije ak by to malo zabrániť horsiemu. Prasiatka podľa info všetky sú do dnešného dňa OK aj to čo do mňa furt narážalo tak uvidíme.
@daniela2460 vieš ako sa šíri besnota? Musíš mať otvorenú ranu, zviera ta musí uhryznúť. Alebo veľmi poslinit čerstvú ranu. Vieš čo je očkovanie na besnotu? To neni pár injekcii a svet je gombicka. Ja ho mám. Skoro rok som mala po ňom neurologické problémy. Ale mns zviera divo žijúce podotýkam pohrýzlo. Panikáris na totálnej hlúposti.
@daniela2460 vieš ako sa šíri besnota? Musíš mať otvorenú ranu, zviera ta musí uhryznúť. Alebo veľmi poslinit čerstvú ranu. Vieš čo je očkovanie na besnotu? To neni pár injekcii a svet je gombicka. Ja ho mám. Skoro rok som mala po ňom neurologické problémy. Ale mns zviera divo žijúce podotýkam pohrýzlo. Panikáris na totálnej hlúposti.
@lucia147852 na besnotu sa odporuca bezne ockovat ked ides napr na nejake safari a rizikove lokality. Vacsina ludi s tou vakcinou nema problem. Cize pre vela ludi ide naozaj iba o par injekcii do brucha ( tam sa myslim picha), ja som ju mala mat ked som planovala ist do Kene, ale nakoniec sa vylet zrusil. Nakolko ked ide o prevenciu si to cvakas komplet sama.
@lucia147852 každé očkovanie uškodí tam kde má organizmus problém. Nikto nehovorí že ma budú určite očkovať na to je lekár aby posúdil. A ak posúdi že je nutné tak mi to dajú ak nie tak nie. Kebyže panikárim už som dávno na pohotovosti ale nie som a objednala som sa normálne k lekárovi s tým že viac menej rátam s natrhnutym vazivom keďže to mám stále opuchnuté červené a bolestivé a zle sa mi chodí vďaka tomu. Takže o panikareni by som nehovorila každopádne lekárka sa ma bude pýtať na okolností len som vystrašená vďaka mojej známej a veľa ľudí v živote podcenilo a mali rukou a aj tak dopadli. Sry v živote som nemala zlomeninu ani nič ani chvalabohu žiadnu vážnu chorobu tak áno som trochu vystrašená keďže nemám skúsenosti takže diky za pochopenie a prajem ti skore uzdravenie z ťažkosti verím že ti to prejde. Očkovanie každé nie len proti besnote ak človek nie je zdravý, niekde udre, resp. Tam kde je to oslabené.
@anonym_285 písala som že som komunikovala s pani a odmietala sa vyjadriť k tomu viac informatívne jedine co povedala vraj očkovanie pre prasatá nie je 😮💨
@anonym_285 jediné čo mi tvrdila tak že jej tam chodí štátna veterinárna tak pevne dúfam že to je pod palcom. Ale selsky rozum mi hovorí aj po Tom čo mi tu iní píšu že to bude ok. Pochybujem že by žila s besnymi zvieratami a myslím si že by to na prasiatku bolo vidno a že by už dávno zomrelo. Nerobím paniku snažím sa zachovať kľud. Desať ľudí sa mi pozrelo na tu nohu a ubezpečilo má že je všetko ok a na uhryznutie to mám riadne ďaleko takže mi asi vrazil riadne do kostí brat je poľovník a ten mi vysvetlil že oni radi stuchaju ale nehryzu. Takže nech to už len zajtra zhodnotí lekár a keď povie že je treba riešiť oni to už z nej dostanú.
@anonym_285 veď to si myslím aj ja. Hlavne ma upokojuje aj toto keďže azyl je na Záhorí a boli sme tam teraz v auguste 🙏

@daniela2460 pozri prasa , ak by bolo besné je už buď uhynuté alebo sa u neho objavia jasné príznaky. A tvoja známa nech zbytočne nešíri paniku , líšky sa proti besnote očkujú orálnymi vakcínami .