Rosacea
trpí niekto týmto ochorením? čoraz častejšie ma páli k večeru celá tvár, najma líca. Už vyše pol roka sa mi tvoria po nose červený popraskané žilky a všimla som si tri také malé vriedky, môže to byť toto ochorenie?
kočky a čo vravíte iba na ružové líca bez tých popraskaných žiliek? v poslednom čase mi občas zvykne akoby zahorieť tvár v lícach dosť doružova a pália ma,koža suchá vtedy mám aj pervy zvonka strašne suché a neviem od čoho už som aj googlila a nič som sa nedozvedela...veľmi často to mávam keď som unavená aj tearaz som dosť unavená ale neviem či to môže súvisieť 😅
@muriel293 presne toto mam aj ja. teda mala som. ani jedna prasknuta zilka. prva dr ma odbila hned pri dverach, ze je to rosacea, ale bola som u druhej a ta ma poslala na vselijake mozne odbery, dala mi zarabanu vodicku a nejaku mast a po 3 dnoch som mala tvaricku ako dievcatko. zevraj je to namiesane nieco proti reakcii na roztoce alebo take nieco.
@berus222 no ale ja mám aj pery úplne suché a líca mi horia...ja už som googlila rôzne choroby a nič som sa nedozvedela...prvý raz som si to všimla v zime..prišla som zvonka a začali mi totálne vnútri horieť líca brutálne ružové som ich mala a pálili ma ...netuším s čím to má súvislosť
ahojte, dnes som KONEČNE bola u kožnej a tiež mám túto diagnozu ☹
bola som u nej pred rokom, užívala som Zinerit a nejaké krémiky, na chvíľu sa to zlepšilo, tak som sa na kontrolu vykašlala a takto som dopadla ☹ Že sa pomaly hanbím vyjsť na svetlo sveta.
Lekárka ma dnes hneď zdiagnostikovala, navrhla liečbu, vysvetlila riziká.... Povinná HAK (ja som sa zaprisahala, že to do mňa už nik nedostane, a hľa...) kompletný rozbor krvi, testy na helikobaktera...
a koncom augusta začnem s liečbou.
A ako tak čítam, tak robím všetko, čo toto ochorenie živí 😖 Milujem slnko, teplo, saunovanie, termálne kúpele, horúcu sprchu, bože sa zbláznim asi, keď si to budem musieť odopierať 🙄 😅
Budem rada, ak sa podelíme o hlavne pozitívne skúsenosti s liečbou, podporíme, nech to ľahšie zvládnem, lebo to budú predlhé mesiace 😝
Ahojte všetci, ja sa trápim s rosaceou asi 3 roky. Stále sa to zhoršovalo, potom som otehotnela a bolo to ešte horšie. Medzi tým som natrafila na českú kozmetiku Cosmetics Atok International a konzultovala som s nimi moje ochorenie. Po narodení dieťatka som začala s liečbou a môžem povedať, že zlepšenie bolo vidno už za 2 dni a dosť radikálne k lepšiemu, povedala by som tak o 80 %. Samozrejme treba si dávať pozor hlavne pred slnkom (šiltovka alebo make up) a tiež strava je dôležitá (vyhýbať sa hlavne koreneným, štiplavým jedlám, alkoholu). No a teraz prejdem k tým výrobkom (finančne nenáročné): čistiaci olej Santal - je to taká emulzia - s vodou zmiešam a masírujem chvíľu tvár (tento výrobok mi pomohol asi najviac - prestala ma tvár štípať, prestala s lúpať, veľmi sa upokojila, zmizlo začervenanie) a umyjem, potom čistiaca pleťová voda bez alkoholu - používam rozmarín, potom na červenkasté miesto alebo vyrážku si dávam 100 % olej levandule a na koniec krém - základný krém Dermal a do toho si dávam zopár kvapiek Tee tree olej - začínala som len s 2 kvapkami na malé množstvo krému - tak do dlane - teraz dávam viac, lebo vidím, že mi to robí dobre. Dúfam, že pomôžem aj ostatným 😉
je to čistiaci olej santal na mastnú pleť. niet za čo.
ahojte, ja som s liečbou ešte nezačala, stále to odďalujem 😖 ☹ Kúpila som si kozmetiku od Bioderma AR, zatiaľ iba micelárnu vodu a make-up.
@berus222 možeš mi prosím dať info, čo z tohto radu si ešte používala?
Ja mám najproblémovejší nos a bradu, trochu líca.
@vierus30 skúsim si zohnať aj ten santalový olej, vďaka za tip.
@petusko tiez mam iba micelarnu vodu, make-up a este krem na tvar. ine nic.
a z mojej rosacei/y je bud alergia na cokoladu alebo hormonalna nerovnovaha. lebo vzdy po menzese (ked jem cokoladu na kila) mam tyzden ksicht uuplne strasny a potom 3 tyzdne mam tvar ako dieta.
ale kozmetiku AR pouzivam dalej, bojim sa ju vysadit.
Ahojte, aj ja mám problém s červenaním tváre, najviac líca a čím je vonku chladnejšie, tým sa to zhoršuje.Našťastie som šla k doktorke a teraz som pod dohľadom a je to oveľa lepšie 🙂
@petusko bež ku kožnej, teraz ti môže predpísať nový liek, ktorý naozaj zaberá, pozri aj ďalšie informácie na www.cervenacervenej.sk
@katkaolejka ja som u kožnej bola, predpíše mi Isotretinoin, keď budem mať rozbor krvi atď....
Aký liek je to? máš osobnú skúsenosť? Možeš mi napísať aj do IP, uvítam akékoľvek informácie.
Ďakujem 🙂
@petusko je to mastička, volá sa mirvaso a krémujem si ňou tvár raz za 24 hodín, ráno pred tým, ako idem do práce, drží mi tie červené fľaky stiahnuté, takže vyzerám úplne normálne 😀 . Vyskúšaj, dúfam, že aj tebe pomôže. Ja sa po dlhom čase konečne cítim znovu ako človek 🙂
@katkaolejka to je ale predpokladám teda na predpis, že?
@petusko áno, je to na predpis, spýtaj sa na to svojej kožnej 🙂
Je tu toho kopec tak aj ja pridám moje skúsenosti.U mňa pleť začala červenať už v puberte , pri strese , keď mi bolo teplo,zima keď som bola unavená .Pálili ma hlavne líca .Potom sa pridali akné .Neskôr akné zmyzli a postupne z roka na rok začala viacej červenieť koža .Zo začiatku hlavne k večeru a dosť to pálilo. Zašla som najpr ku kožnej ktorá mi robila testy , poslala ma na gastro (hadica do žalúdka ) či nemám helicobacter ,brala som ATB .Po asi roku liečby žiadne výsledky .Takže som prešla k inej lekárke a tam tiež ATB , krém Rozex a neskôr fotorejuvenizácia (dosť bolestivé laserové odstraňovanie cievok ) jedno sedenie stále vtedy cca 2000,- SK ,vzala som asi 4-5 , lebo cez leto sa to nerobí . Doktorka povedala že teraz si mám dať 2 roky pauzu a potom prísť na kontrolu . Nemala som ale pocit že by sa to nejako napravilo .Po dvoch rokoch sa to opakovalo znova .ATB,Rozex , fotorejuvenizácia . Žiadna zmena .Vystriedala som rôznu kozmetiku , pravidele chodila na kozmetiku .A nič . Asi pred 3 rokmi som začala chodiť do Prievidze k MUDr.Hemzovi , a zase ATB ,Rozex , nejaká čistiaca voda, testy .Zistili že mám histamínovú intoleranciu - tj.alergia skoro na všetko jedlo . Po všetkých peripetiách som teda skúsila aj diétu , mierna zmena nastala ale nič moc .Postupne sa mi červenanie začalo zhoršovať , pálilo to už celý deň a robili sa mi malé hnisavé vyrážky a trochu som mala aj napuchnutú tvár. Takže asi pred rokom som začala v BB u dermatologičky s liečbou laserom ,nie fotorejuvenizácia ale nejaký iný prístroj - samozrejme že so zmenou eura aj cena sa zmenila a jedno sedenie cca 100,- euro. Vyrážky síce postupne ustúpili , avšak začervenanie sa ešte zhoršilo a teraz už som červená na celej tvári a celý deň takže mám pocit ako by mi to spálilo pleť ...... Vystriedala som už toľko kozmetiky že všetku si ani nepamätám , ale najlepšie sa my osvedčila Bioderma rada Sensibio v kombinácii s Photoderm .Pred mesiacom som našla novú kozmetiku Medik 8 , je teda parádne drahá , ale čuduj sa svete pleť nepáli , sčervenanie je trochu miernejšie .Kombinujem ju samozrejme s Biodemou lebo nemajú ešte celý rad (chýba hlavne make up) a samozrejme je drahá ako šľak .Mám ale sérum , čistaicu penu a krém ,ale momentálne v rámci možností je to OK . Takže zhrnutie za 15 rokov snahy som prišla asi na toto . Vyhýbať sa slnku,saune , pealingu a masáže tváre - pretože každé prekrvenie to zhoršuje , aj pri krémovaní a čistení čo najmenej masáže tváre.Nepoužívať parfémované krémy a tiež také kde sú parabeny . A tiež sa trochu krotiť v alkohole , pálivých jedlách ,citrusoch ,orechoch a vadí aj stres a námaha .Viem že som Vás nepotešila , ale ja stále verím že niekto už vymyslí niečo čo naozaj zabere , pretože väčšinou všetko je len reklama a tiež na každého platí niečo iné :( :( Takže budem skúšať ďalej .........
@bejka99 Ahoj, ty si si tuším vyskúšala všetko, aj ja používam biodermu, nezlepšuje mi to tie červené líca, ale ani nezlepšuje na rozdiel od iných krémov. Píšeš o voľnopredajnej kozmetike a zákrokoch, predpísala ti niečo konkrétne na rozaceu? Keď je to v akútnom štádiu, dávajú na to aj antibiotiká, potom špeciálne krémy, mne to dosť pomohlo.
@katkaolejka Ja som vyskúšala aj ATB (vždy aspoň raz za rok )aj krémy na predpis , ale krémy na predpis sa nesmú dlhodobo používať lebo sú návykové aspoň teda ten Rozex čo som mala ja a iež môžu stenčiť kožu a cievky ešte viac presvitajú .Lekárka mi tiež odporúčala rôzne krémy , ale väčšinou také ktoré som si musela kúpiť sama .Ako som spomínala Bioderma zatiaľ vyhráva .Napr.po Eucerine som mala strašne suchú pleť až sa mi šúpala .Čítala som vyššie že niekto používa aj tea tree olej,tak to mi tak podráždilo pleť že až .A ešte je super na skľunenie obklady z čieneho a zeleného čaju . Normálne len večer poumývať tvár alebo prikladať vrecúška (letné ,nie horúce) .Ja som si kúpila ako som spomínala teraz Medik 8 , jeden krém cca 40,- euro je to drahé , ale mám ju mesiac ,používam len tak šetrne , ale mám pocit že je to lepšie a to aj napriek tomu že už je zima .Keď totiž mrzne tak líca mám ako Karkulka .... Budem testovať a zistovať ďalej a popíšem 🙂
@bejka99 Aha, vidíš, to ja ešte neviem, že sa to nesmie užívať dlhodobo, musím sa o tom ešte porozprávať s doktorkou, spýtam sa na kontrole. Vďaka za rady, vyskúšam tie obklady z čaju, tá Karkulka sedí aj na mňa 😉 hlvane teraz, keď sa ochladilo a fúka vietor, je to fakt dosť výstižné ☹
Ahojte niekde hore som citala prispevok ze lekarka predpisala po zdiagnostikovani HAK , baby co mate rozaceu aj vy ste museli uzivat HAK ? Pytam sa lebo ja napriklad mam od hematologa zakazane uzivanie HAK kvoli tomu ze sa mi zle zraza krv , fuha dufam existuje aj ina liecba . Posledny mesiac mam problem s pletou vsetko nasvedcuje tomu ze to bude rozacea aj co som si precitala ako babule tuna opisuju svoj problem aj co som si vyhladala na nete inac super stranku som objavila pre dievcata ktore maju dilemu ze co to je tak kuk sem www.cervenacervenej.sk asi ani nemusim byt lekar aby som pochopilia ze sa jedna o rozaceu po precitani si tejto stranky uz len najst kontakt na daku odbornicku a ide sa na navstevu ku koznej , neviete mi v bratisleve daku poradit vopred dakujem
@bambulkaba Najlepšie bude, ak sa poradíš s kožnou lekárkou, keď vravíš, že to na teba podľa tej webstránky cervenacervenej sedí, tak by si to mala čím skôr riešiť. A určite jej povedz o svojich zdravotných problémoch, bude ti vedieť našiť liečbu na mieru, my tu nie sme lekárky ☹ držím palce, daj potom vedieť, ako si dopadla 🙂
@bejka99 Ahoj, tak som sa o tom svojom krémiku ne predpis rozprávala s lekárkou a tá tvrdí, že tento môžem používať 1x denne, stiahne červeň z líc na 12 hodín, potom pomaly zase vystúpi, ale akurát mi to vydrží počas práce a aj keď idem niekam von, čo je super 🙂. Cez víkend nechávam pleť dýchať, snažím sa ju nezaťažovať mejkapom.
Tak ženičky som vyskúšala další krém z rady Medik8 , špeciálne na rosaceu , je taký zelenkavý .
Mám ho niečo cez mesiac , ale žiadna sláva akurát mi vysušuje pleť a bol pekelne drahý . Ale už sa začína oteplovať tak dúfam sa aj pleť začne trochu lepšie správať .Ak zistím niečo nové určite Vás budem informovať. 😀
Dobrý.. mám 22, čoskoro 23 rokov.. a mám to tiež :/ hlavne cez zimu, v lete sa to ukľudni, síce tvár (hlavne líca) je stále červené, no až tak to nevidno. No v zime je to nenormálne, mám červene fľaky ako červena čiapočka..
Neznášam zimu..
Ahojte pripajam sa k tomu ze treba ist ku dobrej koznej. Mam Rosaceu niekolko rokov a az posledny rok sa mi naozaj ulavilo nic ma na tvari nesvrbi nepali. Pamatam si ako som bezradne stala v kupelni pri zrkadle a pozerala na vsetky tie Avene,Bioderma a neviem ake kremiky za ktore som vyvalila kopu penazi v lekarni lebo mi ich odporucili a vydrzali ma nesvrbiet a nerobit cerven asi tak jedno balenie potom to vsetko zacalo odznova. Vymenila som koznu ktora mi stale davala do ruky nejake zarucene letaky aby som vyskusala...a mala som stastie nova kozna mi nasadila lieky vybrala som 2 balenia namiesala krem a pletovu vodu a za cele toto som platila 1,96 eur...skoro som odpadla. Krem je uplne ako balzam plet je hebka nic nestipe. Ku koznej uz nechodim vsetko mi miesaju v lekarni na zaklade papiera a zlozenia od nej. Tvar mi cervenie ked som na mraze alebo napr.ked sedim pri krbe. Ak by sa to zhorsilo napr.stresom mam si prist po lieky. Tak baby neminajte peniaze v lekarni neskusajte drahe kremy a chodte ku koznej alebo ju vymente...
@lili09 ahoj, prosím aké lieky si brala?
Ja beriem už niečo vyše mesiaca Isotretinoin, ale zatiaľ žiadna rapídna zmena, je pravda, že sa mi nerobia žiadne vyrážky, ale červeň ostáva ☹ Aj keď mne kožná povedala, že tie lieky červeň nevyriešia, iba zabránia vzniku ložísk a vyrážok, zrejme budem musieť na jeseň absolvovať aj laser 😖

diky baby. po tyzdni co mi kozna predpisala zinerit a rozex a po tyzdni sledovania sa, som prestala pouzivat zinerit, lebo som bola este horsia, pouzivam kozmetiku bioderma a nejem cokoladu. uplne v pohode chodim nenamalovana medzi ludi, nic ma nepali a na tvari nemam skoro nic. vrch lic mam cerveny len ked mi je moc teplo, inak nic. skusim sa este opytat na imunologii, ze ci to nemoze byt nejaka alergia tie moje vyrazky. nejako sa mi to nezda