Rozmýšľam nad návštevou psychológa

7. aug 2023

Ahojte. Možno fakt blbá otázka, prosím nevysmejte ma. Už dlhšie rozmýšľam nad návštevou psychológa, keďže v detstve som toho veľa zlého prežila a stále ma to ťaží, nie som e tým vysporiadaná, a chcela by som už konečne začať žiť odznova. Mala by som otázku, ako to vlastne u toho psychológa prebieha. Prídem tam a hneď na neho spustím moje problémy? Alebo? A nebude po mne kričať že riešim somariny z detstva, ktoré sa stali pred polovicou môjho života? A čo v prípade že na mna všetko doľahne a sa tam rozrevem?
Prepáčte za otázky, len chcem byť pripravená na to asi ako to tam chodí. Podotýkam že nikdy v živote, ani ako decko som u psychologičky nebola.

zitaje
7. aug 2023

Určite na teba nebude kričať a väčšina problémov súčasnosti má korene v minulosti, takže práveže je potrebné sa pustiť do starých vecí.
A že sa rozreveš, to vôbec nerieš. Každopádne psychológ ťa "neopraví", budeš musieť na sebe intenzívne pracovať sama, psychológ ťa len nasmeruje a pomôže.
Veľa šťastia, určite choď.

anonymanonym
7. aug 2023

Nie, nikto sa ti tam nebude smiat ani na teba kricat. Nie su to somariny a je jedno kedy sa ti to stalo, aj keby pred 30timi rokmi, ak to ovplyvnuje tvoj zivot, nie je to somarina! Vela problemov, ktore mame v pritomnosti pramenia z minulosti. Na terapii mozes rozoberat co uznas za potrebne, nikto ta tam nebude sudit ani spochybnovat vaznost tvojich problemov a pocitov. A je v poriadku aj keby si tam plakala, ci inak prezivala emocie. Je to v pohode. Psychoterapeut by praveze mal navodit prijemnu bezpecnu atmosferu. Mal by to byt priestor, kde si mozes dovolit prejavit sa.
Na prvom sedeni sa ta pravdepodobne spyta s cim si tam prisla. Mozes nanho hned "spustit svoje problemy", ale je v poriadku aj keby si nevedela zacat. Navedie ta. Polozi otazky... Zaroven by sa ti mal na prvom sedeni aj on predstavit, ozrejmit ti akymi smermi pracuje, atd. A nie je nezvycajne ak by ti prvy psychoterapeut nesedel. Musi tam byt "chemia" medzi vami, dovera,... Ak by ti to nesedelo na prvykrat, neboj sa vyhladat ked tak dalsieho. Drzim palce ❤ Je super, ze chces svoje problemy riesit takto.

adrianap83
7. aug 2023

No tak sa rozreveš. Je to v poriadku. On ma na to riadny výcvik a XY kurzov, aby Ťa z toho dostal, v tom konkretnom momente, ale hlavne dá návody, ako sa z toho dostať celkovo. Je možné, že Ťa tam naozaj chytí rev, uvedomíš si ako veľmi Ti ovplyvňuje pokafrane detstvo terajší život. Ale na to tam predsa ideš! Hlavne je, aby ste si so psych "sadli" ľudsky, potom to pôjde samo. Kebyže nie, vymeň, nie je to nič neobvyklé, musíte si rozumieť, ak Ti ma pomôcť. Držím palce a neodkladaj to!

autor
7. aug 2023

@anonymanonym
@zitaje
Ďakujem pekne za odpovede.

denithestrange1993
7. aug 2023

Kricat? Preco by kricala na platiacu klientku/alebo klientu,ktoru preplati poistovna? Neboj maju tam vreckovky na stole. Ono ani nejde o to co si zazila v detstve,ale aky presah to ma na teba do sucasnosti.

basullinka
7. aug 2023

Ahoj, ak cítiš potrebu ist k psychológovi, tak neváhaj a určite choď. Na vybere psychológa si daj záležať a v prípade, ak Ti výber hneď na prvý raz nesadne, hľadaj ďalej. S psychológom si musis sadnúť, aby ste spoločne dokázali vytvoriť bezpečné prostredie a dôverovala mu. Ak nebudeš cítiť, že on je ten pravý koho hľadáš, neboj sa to povedať narovinu.

Moja prvá terapia prebiehala tak, že mi psychoterapeut vysvetlil všetko, čo sa bude diať, opýtal sa ma, aký mám problém a začali sme to postupne rozoberať. S mojim psychoterapeutom mám vytvorený naozaj blízky, aj ked je to profesionálny vzťah a viem, že je pre mňa neuveriteľným prínosom. Neboj sa pred ním plakať, nepotlacaj v sebe emócie, on Ťa naučí ako ich správne spracovať. Priprav sa, že to miestami bude ťažké, ale vždy, keď pôjdeš do toho otvorene a úprimne, bude to pre Teba posun vpred.

ivanakaka
7. aug 2023

urcite sa ti nikto nesmeje vsetci chodime k psychologom a ja aj k psychiatricke, bude sa s tebou rozpravat normalne ako kamoska, povedz jej hocico ak to za co sa hanbis, presne to potrebujes otvarat. vsetkystrachy, absurdne obavy, predstavy atd…uzkosti…ked sa rozplaces, ona je ,,rada” lebo vie ze si dokazala rozpravat o veci, kt. boli…postupne ak si sadnete, vybudujes si k nej doveru ako k pomocnicke, opore, je to blizky clovek, kt. veris… velmi dobrerozhodnutie, kazdy by mal chodit

jumama
8. aug 2023

Odporucam podcast Ludskost na Sme: https://podcasty.sme.sk/t/8737/ludskost-tyzdenn... Je tam vela vela, z tych rozhovorov sa vela mozes naucit a pochopit... nejaka cast bola presne aj o prvej navsteve resp. vybere psychologa. Polistuj a pohladaj. Vecer si pusti vzdy jednu cast...

kvetinka75
8. aug 2023

kričať určite a nie a čo bude riešiť? To čo bude považovať za potrebné.

@jumama to si musím pozrieť,

ivanakaka
8. aug 2023

@jumama alebo Nevyhoreni

mimikarol
9. aug 2023

Určite na teba kričať nebude. Chod. Ponúkne ti minimálne iný pohľad na vec.

autor
9. aug 2023

Ďakujem vám dievčatá za odpovede. Mám popravde, hrozný strach, hanbím sa ku nemu ísť, ale chcem

basullinka
9. aug 2023

Podľa Tvojej reakcie je cítiť, že ho aj potrebuješ. Ja, keď som šla prvý krát som saskovala riadne... Hanbila som sa vojsť, teraz idem suverénne. Držím palce 😊