Šedý zákal
Čaute.. môjmu partnerovi bol diagnostikovaný šedý zákal, začína s tým mať vážne problémy, hlavne pokiaľ je šero a podobne... bola mu odporučená operácia... máte niekto niečo takéto za seboou?
@babyanabell789 šedý zákal sa nikdy nevráti,je tam už umelá šošovka,ak sa zhorši videnie,tak je to iná diagnoza v oku-sklovec,sietnica......
@miriamka001 iná liečba ako operácia neexistuje,nie je to nič komplikované aj keď samozrejme má riziká ako každá operácia,robí sa väčšinou ako jednodňová chirurgia
Maja mamka mala na obydvoch ociach postupila na prave oko a uz vydi na neho dobre a na lave oko ide 3 .8 tak uvidime co bude potom.
Práve sedím v čakárni a čakám kým moju mamu operujú,teda je to len zákrok,v lokálnej anesteze,veľmi slabo už videla všetko rozmazane,tak potom napíšem či sa to zlepšilo.
@miriamka001 ahoj, moju svokru nedavno operovali na sedy zakal. ten jej odtsranili ale nejak zle sa jej to zrastlo a teraz na to oko nevidi ani tolko co predtym, vraj si to ma dat operovat zase, lenze je tam riziko, ze nebude vidiet uz vobec. na druhom oku ma tiez sedy zakal, ale kedze takto doplatila na to prve oko, tak druhe si radsej nedava kym to nebude vyslovene nutne.
ked operovat , tak si treba najst naozaj odbornika. ono sa sice hovori, ze to je jednoduchy zakrok, ale sfusovat to mozu tak ci tak. drzim palce.
Ahoj,
Zial som s tym mal skusenost aj ja, aj moja stara mama. Nech si to da zoperovat, nema na co cakat. Samo sa to nezlepsi nikdy, bude to len horsie.
@janinah tak lekarka jej ho opatovne diagnostikovala ja sa do toho nevyznam ale tak bola operovana a ked bola teraz u ocneho tsk zasa jej povedali sedy zakal
@miriamka001 Ahoj, môj muž to absolvoval minulý rok, nie je na čo čakať. Bola som tam s ním, ráno išiel do nemocnice a hneď po zákroku mohol odísť, oko mal zalepené, nič ho nebolelo. Na druhý deň mu to odlepili a hneď videl super, až sa sám čudoval, aj sám hovoril, že až teraz si uvedomuje, ako zle už pred operáciou videl. Po operácii si tuším ešte 2 týždne kvapkal nejaké kvapky do oka, bolo to dosť často, ale napríklad do roboty normálne chodil, doma bol len 2 dni. Po pár týždňoch mu robili aj druhé oko. Nie sa čoho báť. (Ak budeš mať ešte nejaké otázky, pokojne sa ozvi.) 😉
moj dedko bol operovany na sedy zakal, teraz ide moja mama na to. Dedko to mal robene este davno,ked to bolo dost revolucne ako operacia, Dopadlo to na vybornu. Dnes to uz robia aj centra pre laserovu a oftalmochirurgiu. Uz je to pomerne bezny zakrok. Urcite cim skor to nechat operovat,ak uz zle vidi , sposobuje mu to problemy. Nie je sa coho bat. Moj dedko potom nemusel nosit okuliare, mama bude nosit, u nej ide o viacnasobne ocne vady, sedy zakal je iba jedna z diagnoz. Ona ma problem odmalicka, narodila sa predcasne a vtedy este neboli take metody ako su dnes u predcasne narodenych deticiek.
Ahoj svokra bola na tejto operácií. Rozhodne neľutuje že tam bola, bolo to niečo čo sa inak vyriešiť nedá, takže to musela podstúpiť ... Vidí 100krát lepšie. Bola na klinike v Brne, nakoľko tam máme rodinu, tak spojila príjemné s užitočným a išla na návštevu a potom na operáciu. Prečítaj si tu je niečo o tom ako tá operácia prebieha: oftal.cz/sedy-zakal/prubeh-operace/ 🙂
@babyanabell789 ja sa do toho vyznám,lebo s tým robím 😉 šedý zákal je zakalená ľudská šošovka,tá sa pri operácii odstráni ,ostane len jej puzdro a do toho sa vkladá umelá šošovka,nech si pani dá vysvetliť o čo vlastne ide,bola by škoda to neriešiť,ak nevidí a pritom by možno malý zákrok pomohol...ešte poznámka-pracovísk čo to robia je kopa,výkon je plne hradený poisťovňami v štátnych zariadeniach,čiže pacient nemusí platiť v súkr. centrách /píšem o operácii šedého zákalu - katarakta,nie o laser zákrokoch/
@janinah bohužiaľ u nás nemáme dobré skúsenosti s týmito štátnymi zariadeniami :/ takže sme akosi stratili dôveru a radšej si zato priplatíme, ak vieme, že to bude v poriadku a radšej teda súkromnú kliniku. @zuzana_kov a bola spokojná? ja teda veľa očných kliník nepoznám.. ale nakoľko partner často cestuje pracovne do čiech, tak by to mohol spojiť
@jaja018 som inštrumentárka na očných oper. sálach ,takže sekundárnu kataraktu ovládam 😉 je to zhrubnutie zadného puzdra šošovky,ktoré sa rieši buď laserom alebo operačne capsulotómiou...čo však neznamená,že sa vrátil šedý zákal,je to pooperačná komplikácia na zadnom puzdre...pri operácii katarakty sa vyberá celá šošovka ostáva len puzdro,je prihľadné a neostávajú tam hmoty,do vyčisteného puzdra sa vkladá umelá šošovka,určite sa dá nájsť video operácie,ak ťa to zaujíma
@miriamka001 bola veľmi 🙂 veľmi si pochvaľovala a bola spokojná aj s personálom a celkovo prostredím 🙂 písala mi aj jedna baba na fore, že tam bola ale na laserovej operácií a že má rovnako dobrú skúsenosť, dokonca že tam mala aj nejakú akciu 🙂 takže super 🙂
Spomínala som to už partnerovi a povedal, že už mu ich spomínal kolega s ktorým máva stretnutia v Brne 🙂 že tam bola nejaká jeho rodina 🙂 tak ďakujem za typ 🙂 a dakujem aj ostatným za podelenie sa o skúsenosť 🙂
Takže mojej mame operovali jedno oko teraz v pondelok a zajtra ide na druhé,už teraz je velmi spokojna,jej videnie před operaciou bolo 3% a teraz ma 80%,ona už krasne videla na druhy den ked SME boli na kontrole.Před operaciou nevedela precitat ani to najvacsie písmeno u lekara co sa cita na tej tabulke a teraz nevidela už len tie dva spodne riadky,takže niet sa co bát ani na co cakat.A co sa týká lekara,bola operovana v Piestanoch,robi to primar ocnej kliniky,ktory sa specialne venuje tymto sivým zakalom a celkovo mikrochirurgii oka,je to skutocne skvely lekar,velmi milý vsetko dopodrobna vysvetli,maximalny pristup....a vsetko je hradene poistovnou,nic sme neplatili.
@h2 kde a kto ho operoval? Ďakujem. Jana
@janulienkaj Operovali ho v Ružinovskej nemocnici v Bratislave, ale meno tej doktorky si už nespomínam. Môžem sa opýtať muža, ale asi tiež nebude vedieť, operovala ho iná, než ho vyšetrovala.
@h2 ďakujem, my sme druhý je koniec republiky 😀
@janulienkaj čo konkretne z očného potrebuješ?
@janinah dobrého operatera na šedý zakal v KE ďakujem
@janulienkaj dr. augustínsky šaca
Neviete kolko dni po operacii treba mat este prelepene oko? Otca operovali vcera, dnes bol na konrole, zalepili mu to, dali troje kvapky, ale nepovedali, ci treba prelepovat. Dakujem!

Dobry den moja stara mama na to bola operovana je to najlepsia volba videla po operacii jasnejsie ako clovek co nenosi okuliare ale po rokoch sa to vraj moze znova vratit