icon

Silná príhoda mamy bojujúcej so sklerózou multiplex

leteku
21. nov 2007

Ahojky. Som medzi vami prvýkrát a hneď mám na vás jednu prosbičku ale najprv vám stručne porozprávam môj príbeh.
Som mamou dvojročnej dcérky, ktorá je mojím najväčším pokladíkom. S manželom sme sa rozhodli začiatkom tohoto roka, že si urobíme ešte jeden takýto poklad aby našej malej nebolo smutno. Všetko išlo ako po masle, otehotnela som na prvý raz no radosť netrvala dlho, vlastne som sa ani nestihla začať radovať. Asi dva dni po pozitívnom teste to prišlo. Nemohla som chodiť, pracovať s rukou a bolo mi hrozne zle. Skončila som na neurologii kde som sa dozvedela krutú diagnozu a tou je skleroza multiplex. O bábo sme prišli a ja som bola na dne svojich síl. Našťastie mám rodinku, ktorá mi nedovolila padnúť na dno a postupne som sa vracala do normálu. Bola to neskutočná jar. Hanbila som sa chodiť s malou na ihrisko. Stále som cítila pohľady ostatných " je skoro ráno, má malé dieťa a aj tak je opitá". Teraz sa nad tým len pousmejem, vyrovnala som sa s touto chorobu ako sa to len dá a nehanbím sa za ňu ani za to ako chodím (momentálne veľmi dobre). Je to však zlá choroba a nikdy neviem kedy zase zaútočí. Vážim si každý jeden deň kedy môžem vstať, starať sa o malú a robiť úplne bežné veci, nad ktorými sa väčšina ani nezamýšľa. Teraz v piatok začínam brať liečbu, ktorá pomáha odďalovať ataky a veľmi sa teším, že mi to konečne schválili, no aj sa bojím ako to zvládnem. TAk mi prosím držte palčeky a v sobotu sa pochválim ako to dopadlo.
No a teraz tá prosbička. Táto liečba je finančne náročná a preto naši múdri zákonodarcovia usúdili, že nám ju budú hradiť len do veku 45 rokov a potom nás nechajú tak. Prdstava, že v 45 ostanem bez liečby a skončím na vozíku je strašná. Prosím ak môžete pomôžte. Robíme petíciu za zrušenie tohoto obmedzenia a stačí ak kliknete sem a zahlasuje za nás http://www.changenet.sk/index.stm?section=kampa...
Všetkým ďakujem.

alexik7777
12. feb 2019

@dadka39 viem, odvolá sa, ináč jej doktor že toto je choroba, že to je eso, to ju potešil 😁 a tak uvidíme co bude, bo z tých co dostáva z r práce to je nič, ešteže jej my pomáhame, teda ja na materskej skôr tak doma 😉

leuska85
12. feb 2019

@alexik7777 tak v tom pripade, ked ma EDSS 4,5 by som sa rozhodne odvolala. To by jej mali dat podla tabuliek aspon 70% ako na hlavnu diagnozu. A k tomu 10% na ten klb a ma plneho invalida. Mozno by som to riskla aj s vyhadanim spatneho zaplatenia od casu, ked mala stanovene tych 4,5. Hlavne sa nenechajte odbit... Zelam vela stastia!!!

alexik7777
12. feb 2019

@leuska85 no ona už má rok podané žiadosť o invalidné a zatiaľ dostáva len z úradu práce cca 130e, ale ak jej to schvália že to doplatia, vraj, tak sme zvedavé, a dúfam ze jej to uznajú, aj tak robiť už nemôže, max na záhrade, v jednej ruke palica a v druhej motyka 🤔😃

andreaema
12. feb 2019

@alexik7777 aku uz bopo spomenute odvolavat sa dovtedy az kym nedaju vyssie %

alexik7777
12. feb 2019

@andreaema no viem, len zas musí pobehať všetkých doktorov, takže obvodný, neurol, ortopédia, ale jasne ze odvolanie dá hneď keďže ma na to cca 2tyzdne

lindusa30
13. feb 2019

@andreaema iné tabletky? Stále lieky 1.línie?? Aubagio? Či sú ešte nejaké iné? Prečo nechceš infuzky? Majú väčšie nežiadúce účinky?

andreaema
13. feb 2019

@alexik7777 tie behacky su na tom najhorsie 😤 aj ja uvazujem o presetreni,lebo sa mi objavili dalsie diagnozy a mne chyba jedno percento do plneho

andreaema
13. feb 2019

@lindusa30 nie,uz je to druha linia.mala by to byt gylenia.na infuzie sa chodi kazde 4 tyzdne a musis byt uplne zdrava,bez zapalu v tele a ja mam nonstop herpesy

alexik7777
13. feb 2019

@andreaema no to veru by už mohli dat, keď len jedno chyba,tak vám držím palce že keď pôjdete nech vám to už vynde

leuska85
14. feb 2019

@andreaema pokial viem, Gylenia je stale este prva linia s ucinnostou cca 30%. Ta infuzna by mohla byt Tysabri, co uz je urcite 2.linia. s predpokladanou ucinnostou az u 70% pacientov. Ja mam prave koli prekonanemu JC virusu Lemtradu, co je infuzka raz za rok a cely rok ziadne ine lieky. Moze mat sice zavazne vedlajsie ucinky, ale ja som zatial rok a pol uplne v pohode a ten luxus bez liekov a pichania sa je super... 🙂

susily
Odpoveď bola odstránená
leuska85
14. feb 2019

@andreaema mozem sa spytat na kolko % mate teraz uznany invalid? 70? Dakujem

kvetinka75
14. feb 2019

@leuska85 nám povedali že Gylenia je už 2. línia

leuska85
14. feb 2019

@kvetinka75 pokojne moze byt aj druha. Niekde pisu, ze je to stale prva, niekde, ze je to prechod medzi prvou a druhou liniou. Aj co sa tyka ucinnosti sa nazory rozchadzaju. Tolko som sa uz okolo toho nahladala a snazila sa pochopit co by bolo najlepsie riesenie. Zial kym u niekoho zaberie hned prvy liek z prvej linie, u mna nezabrala ani 4ta Gilenia 😞 Preto mi Dr. povedala, ze ideme na agressivnejsiu liecbu infuziami. A zatial to vyzera slubne...

lindusa30
14. feb 2019

@leuska85 ako ti zistili JC vírus?

leuska85
15. feb 2019

@lindusa30 obycajny odber krvi

123martin
15. feb 2019

@lindusa30 co viem, tak pred nasadenim Tysabri sa musi robit kontrola na JC virus, pretoze inak hrozia vazne vedlajsie ucinky s rizikom smrti. Kto je JC pozitiv, potom nemoze mat Tysabri. Ale vraj test, ako vsetky testy, nie je 100%, nejake male percento nepresnosti tam je, takze moze byt, ze ukaze, ze clovek nema JC virus a v skutocnosti ma.

lindusa30
15. feb 2019

@leuska85 ja viem že sa to zisťuje z krvi. Ja sa pýtam na to či bol na ten odber nejaký dôvod alebo to vyplynulo z toho že treba zmeniť lieky. Ja som si napr.dala JC vírus vyšetriť "iba tak" lebo som o to poprosila sestričku pri kontrolnom odbere.

leuska85
15. feb 2019

@lindusa30 Tak, ako pisal @123martin, je to bezne vysetrenie pred planovanym nasadenim Tysabri.

ines70
18. feb 2019

@kvetinka75 jamam gyleniu a tiez mi bolo povedane ze he to 2 linia

kattikina
1. mar 2019

Ahojte začala so brať Avonex narušil niekomu menštruáciu alebo môže sa to stať??

ines70
4. mar 2019

Nie tu niekto kto si vybavoval invalidní ?

leuska85
4. mar 2019

@ines70 ja nedavno. Uz ho mam schvaleny - 60%. Este cakam na vymer dochodku.

motylik21
4. mar 2019

@ines70 môj manžel si vybavoval minulý rok.... začal žiadať v apríl, tento rok vo januári konečne schválený a začali vyplácať

kristinka1987
4. mar 2019

@ines70 ja. Začala som v lete a v decembri vyplatený a doplateny za predchádzajúce obdobia

ines70
4. mar 2019

@leuska85 co vsetko si potrebovala ake papiere aky stupen si mala ?Ja idem v pondelok do soc.poistovni

ines70
4. mar 2019

@motylik21 to trva tak dlho?

leuska85
4. mar 2019

@ines70 zalezi kde si to chcete podat. Socialna poistovna je “stat v state” 🙂 Tiez som sa snazila zistit dopredu a potom to bolo cele uplne inak. Dokonca na ustredni v BA mi povedali nieco uuplne ine ako v DS, kde som to vybavovala. V prvom rade si treba pripravit vsetky nalezy a potom by som isla za obvodnym lekarom nie do Soc.poist. Inak mam EDSS 4

leuska85
4. mar 2019

@ines70 jop a u mna sa o tahalo od minuleho marca a na komisii som bola vo februari tohto roka... Ale co sa penazi tyka, zatial ani obraz ani zvuk 🙂

kristinka1987
4. mar 2019

@leuska85 ja som toto riešila že na ústredí povedali niečo iné a na každej pobočke úplne inak vsetko