icon

Silné vedľajšie účinky pri užívaní antidepresív

25. mar 2025

Ahojte,dnes je to piaty deň,čo som začala užívať AD. No mám strašne vedľajšie účinky,žalúdok mám totálne rozvrátený,napína má na vracanie,úplnú nechuť do jedla,mravcenie v celom tele,návaly tepla až horúčavy,nepokoj v tele,silne úzkosti,nedokážem sa ani z postele postaviť. Doktorka mi povedala,že je to normálne,ale moja otázka je,ci ste niekto mal take kritické dni a kedy vám to tak asi prešlo :( Ďakujem pekne a prajem pekný dník

veverkaa2
25. mar 2025

Aké užívate konkrétne AD?

bielasovicka
25. mar 2025

Možno ti tieto nesadli, potrebuješ iné. Ja som nemala žiadne vedl. účinky, tak neviem.

autor
25. mar 2025

@veverkaa2 seroxat

autor
25. mar 2025

@bielasovicka no volala som Dr tak mi povedala sestrička,že spýta sa Dr čo s tým,ale že je to normálne vraj hlavne v úvode,ale je to peklo doslova.

iwesska
25. mar 2025

Ano,je to normalne,nepanikar,vydrz mesiac.

luccija
25. mar 2025

Dávaj si ukludnovak normálne 3x denne pravidelne pár dní.Ked budeš mať plnú dávku AD teraz asi berieš 10 mg?väčšinou 20 máš po týždni...a od plnej dávky cca do 2 t sa budeš cítiť lepšie.

autor
25. mar 2025

@luccija áno tak presne mám 10mg a po týždni 20.. ukludnovak k tomu mám frontin,no keď má napína na vracanie,tak sa bojím,že vygrcam aj ten ukludnovak … aj v noci som sa budila na kŕče v žalúdku a dnes do seba neviem nič dostať jesť vôbec

luccija
25. mar 2025

Daj si banán a liek.Napina ta z nervozity, ak ho vyzvracias dáš si poobedez alebo večer dalsi

autor
25. mar 2025

@luccija ach jaj.. človek sa natrapi pred liekmi a ešte aj počas nich a horšie :/

bielasovicka
25. mar 2025

To mi je ľúto 😕

veverkaa2
25. mar 2025

Žiaľ nepoznám. Ja užívam Citalec 10 mg 1 ráno a Kventiax 100 mg 1/2 -0 - 1/2 tbl

zobaka
25. mar 2025

cca mesiac a budes ok

autor
25. mar 2025

@zobaka dosť mám príšerne úzkosti a paniku,že sa bojím z bytu vyjsť a ešte aj toto :( mám pocit,že nikdy to neskončí a ja sa zbláznim totálne,alebo skončím na psychiatrii :(((

zobaka
25. mar 2025

@autorka - viem, ze to je tazke, ale prejde to, mysli na to🌷

jurly
25. mar 2025

info z pribaloveho letaku ...no commnet... drzim palce

Seroxat sa nemá používať u detí a dospievajúcich mladších ako 18 rokov. Pacienti mladší ako 18 rokov sú tiež počas užívania Seroxatu vystavení zvýšenému riziku vedľajších účinkov ako sú samovražedné pokusy, samovražedné myšlienky a nepriateľské správanie (hlavne agresivita, nepriateľské správanie a zlosť). Ak vám (alebo vášmu dieťaťu) lekár predpísal Seroxat a chcete sa o tom porozprávať, prosím, znovu navštívte svojho lekára. Ak u vás (alebo u vášho dieťaťa) počas užívania Seroxatu vznikne alebo sa zhorší niektorý z vyššie uvedených príznakov, musíte o tom informovať svojho lekára. V tejto vekovej skupine sa taktiež nepreukázala bezpečnosť dlhodobých účinkov Seroxatu na rast, dospievanie a kognitívny (týkajúci sa poznania) a behaviorálny (týkajúci sa správania) vývoj.

V štúdiách so Seroxatom u osôb mladších ako 18 rokov boli časté vedľajšie účinky, ktoré postihli menej ako 1 z 10 detí/dospievajúcich: zintenzívnenie myšlienok na samovraždu a zvýšenie počtu pokusov o samovraždu, úmyselné sebapoškodenie, negatívne zaujaté, agresívne alebo nepriateľské správanie, znížená chuť do jedla, chvenie, neobvyklé potenie, hyperaktivita (priveľmi veľa energie), nepokoj, zmena emócií (zahŕňajúca plač a zmeny nálady) a neobvyklá tvorba modrín alebo krvácanie (napr. krvácanie z nosa). Tieto štúdie taktiež dokázali, že rovnaké príznaky postihli deti a dospievajúcich, ktorí namiesto Seroxatu užívali neúčinné tablety (placebo), aj keď boli pozorované menej často.

V týchto štúdiách sa u niektorých pacientov mladších ako 18 rokov objavili abstinenčné príznaky, keď prestali užívať Seroxat. Tieto príznaky boli väčšinou podobné príznakom pozorovaným u dospelých po ukončení liečby Seroxatom (pozri časť 3). Pacienti mladší ako 18 rokov mali okrem toho často (menej ako 1 z 10) bolesť žalúdka, pocit nervozity a zmenu emócií (zahŕňajúcu plač, zmeny nálady, pokus o sebapoškodenie, myšlienky na samovraždu a pokus o samovraždu).

Samovražedné myšlienky a zhoršovanie depresie alebo úzkosti

Ak máte depresiu a/alebo máte stavy úzkosti, niekedy môžete mať sebapoškodzujúce alebo samovražedné myšlienky. Tieto myšlienky môžu byť častejšie od začiatku užívania antidepresív dovtedy, kým tieto lieky začnú účinkovať, obvykle okolo dvoch týždňov, ale niekedy aj dlhšie.

S väčšou pravdepodobnosťou môžete mať takéto myšlienky vtedy, ak:

ste už mali v minulosti samovražedné alebo sebapoškodzujúce myšlienky.
ste v mladom dospelom veku. Informácie z klinických štúdií ukazujú na zvýšené riziko samovražedného správania u dospelých mladších ako 25 rokov so psychiatrickými poruchami, ktorí boli liečení antidepresívami.
Ak máte kedykoľvek sebapoškodzujúce alebo samovražedné myšlienky, kontaktujte svojho lekára alebo choďte priamo do nemocnice.

Môže byť vhodné informovať rodinu alebo blízkych priateľov o tom, že máte depresiu alebo stavy úzkosti a požiadať ich, aby si prečítali túto písomnú informáciu. Môžete ich požiadať, aby vám povedali, keď si myslia, že sa zhoršila vaša depresia alebo úzkosť, alebo ak ich trápia zmeny vo vašom správaní.

Dôležité vedľajšie účinky pozorované pri užívaní Seroxatu

U niektorých pacientov, ktorí užívajú Seroxat, môže vzniknúť stav nazývaný akatízia, pri ktorom majú pocit nepokoja a pocit, že nemôžu stáť alebo sedieť v kľude. U ďalších pacientov môže vzniknúť stav nazývaný sérotonínový syndróm alebo neuroleptický malígny syndróm, pri ktorom majú niektoré alebo všetky z nasledujúcich príznakov: pocit silnej rozrušenosti a podráždenosti, pocit zmätenosti, pocit nepokoja, pocit horúčavy, potenie, chvenie, triašku, halucinácie (zvláštne vidiny alebo zvuky), strnulosť svalov, náhle zášklby svalov alebo rýchly tlkot srdca. Závažnosť sa môže zvýšiť, čo môže viesť ku strate vedomia. Ak spozorujete niektorý z týchto príznakov, obráťte sa na svojho lekára. Ďalšie informácie o týchto alebo iných vedľajších účinkoch Seroxatu si pozrite v časti 4.

Čo robiť, ak sa nebudete cítiť lepšie

Seroxat nezmierni vaše príznaky okamžite - všetky antidepresíva začnú účinkovať po istom čase. Niektorí ľudia sa začnú cítiť lepšie v priebehu niekoľkých týždňov, ale ďalším to môže trvať trochu dlhšie. Niektorí ľudia, ktorí užívajú antidepresíva, sa najskôr cítia horšie a až neskôr sa začnú cítiť lepšie. Ak sa nezačnete cítiť lepšie po niekoľkých týždňoch, znovu navštívte svojho lekára, ktorý vám poradí. Váš lekár vás požiada, aby ste ho navštívili pár týždňov po tom, ako prvýkrát začnete liečbu. Ak sa nezačnete cítiť lepšie, povedzte to svojmu lekárovi.

Ak prestanete užívať Seroxat

Neprestaňte užívať Seroxat, pokiaľ vám to nenariadi váš lekár.

Keď budete ukončovať liečbu Seroxatom, váš lekár vám pomôže znižovať vašu dávku pomaly v priebehu niekoľkých týždňov alebo mesiacov – pomôže to znížiť možnosť príznakov z vysadenia lieku. Jedným zo spôsobov, ako to urobiť, je postupné znižovanie dávky Seroxatu, ktorú užívate, o 10 mg týždenne. U väčšiny ľudí sú akékoľvek príznaky po ukončení liečby Seroxatom mierne a vymiznú spontánne v priebehu dvoch týždňov. U niektorých ľudí môžu byť tieto príznaky závažnejšie alebo môžu trvať dlhšie.

Ak sa u vás vyskytnú abstinenčné príznaky pri vysadzovaní vašich tabliet, váš lekár sa môže rozhodnúť, že ich budete vysadzovať pomalšie. Ak u vás dôjde k ťažkým abstinenčným príznakom po ukončení užívania Seroxatu, prosím, navštívte svojho lekára. Môže vás požiadať, aby ste vaše tablety začali užívať znovu a vysadzovali ich pomalšie.

Ak u vás dôjde k abstinenčným príznakom, neznamená to, že nebudete schopný ukončiť liečbu Seroxatom.

Možné abstinenčné príznaky počas ukončovania liečby

Štúdie ukazujú, že 3 z 10 pacientov majú počas ukončovania liečby Seroxatom jeden alebo viacej príznakov. Niektoré abstinenčné príznaky sa po ukončení liečby vyskytujú častejšie ako iné.

Časté vedľajšie príznaky

Môžu postihovať menej ako 1 z 10 osôb

pocit závratu, nestability alebo nerovnováhy,
pocity ako sú pocity mravčenia, pocity pálenia a (menej často) pocity elektrických šokov, vrátane takýchto pocitov v hlave, a hučanie, syčanie, pískanie, zvonenie alebo iný pretrvávajúci zvuk v ušiach (tinitus),
poruchy spánku (živé sny, nočné mory, neschopnosť spať),
pocit úzkosti,
bolesť hlavy.
Menej časté vedľajšie účinky

Môžu postihovať menej ako 1 zo 100 osôb

pocit na vracanie (nevoľnosť),
potenie (vrátane nočného potenia),
pocit nepokoja alebo rozrušenia,
tras (chvenie),
pocit zmätenosti alebo dezorientácie,
hnačka (riedka stolica),
emotívnosť alebo podráždenosť,
zrakové poruchy,
nepravidelne bijúce alebo búšiace srdce (palpitácie).
Navštívte svojho lekára, ak máte obavy z abstinenčných príznakov pri ukončovaní liečby Seroxatom.

Ak máte akékoľvek ďalšie otázky týkajúce sa použitia tohto lieku, opýtajte sa svojho lekára alebo lekárnika.

4. Možné vedľajšie účinky
Tak ako všetky lieky, aj tento liek môže spôsobovať vedľajšie účinky, hoci sa neprejavia u každého. Je pravdepodobnejšie, že vedľajšie účinky sa vyskytnú počas niekoľkých prvých týždňov užívania Seroxatu.

Navštívte svojho lekára, ak sa u vás počas liečby vyskytne niektorý z nasledujúcich vedľajších účinkov.

Možno bude potrebné, aby ste sa okamžite obrátili na svojho lekára alebo išli do nemocnice.

ak sa u vás vyskytne nezvyčajná tvorba modrín alebo krvácanie, vrátane vracania krvi alebo krvi vo vylúčenej stolici, okamžite sa obráťte na svojho lekára alebo choďte do nemocnice.
ak zistíte, že nie ste schopný močiť, okamžite sa obráťte na svojho lekára alebo choďte do nemocnice.
Zriedkavé vedľajšie účinky

Môžu postihovať menej ako 1 z 1 000 osôb

ak budete mať záchvaty (kŕče), okamžite sa obráťte na svojho lekára alebo choďte do nemocnice.
ak budete mať pocit nepokoja a pocit, že nemôžete sedieť alebo stáť v kľude, môžete mať stav nazývaný akatízia. Zvyšovanie vašej dávky Seroxatu môže tieto pocity zhoršiť. Ak budete mať takéto pocity, obráťte sa na svojho lekára.
ak sa budete cítiť unavený, slabý alebo zmätený a budete mať bolestivé, stuhnuté alebo nekoordinované pohyby svalov, môže to byť kvôli nízkej hladine sodíka v krvi. Ak budete mať tieto príznaky, obráťte sa na svojho lekára.
Veľmi zriedkavé vedľajšie účinky

Môžu postihovať menej ako 1 z 10 000 osôb

alergické reakcie na Seroxat, ktoré môžu byť závažné.
Ak budete mať červené a vriedkovité kožné vyrážky, opuch očných viečok, tváre, pier, úst alebo jazyka, ak sa u vás objaví svrbenie alebo ťažkosti s dýchaním (dýchavičnosť) alebo prehĺtaním a pocítite slabosť alebo závrat, čo má za následok kolaps (zrútenie sa), alebo stratu vedomia, okamžite sa obráťte na svojho lekára alebo choďte do nemocnice.
ak budete mať niektoré alebo všetky z nasledujúcich príznakov, môžete mať stav nazývaný sérotonínový syndróm alebo neuroleptický malígny syndróm. Príznaky zahŕňajú: pocit silnej rozrušenosti a podráždenosti, pocit zmätenosti, pocit nepokoja, pocit horúčavy, potenie, chvenie, triašku, halucinácie (zvláštne vidiny alebo zvuky), strnulosť svalov, náhle zášklby svalov alebo rýchly tlkot srdca. Závažnosť sa môže zvýšiť, čo môže viesť ku strate vedomia. Ak budete mať tieto príznaky, obráťte sa na svojho lekára.
akútny glaukóm (akútny zelený zákal).
Ak vás budú bolieť oči a budete mať rozmazané videnie, obráťte sa na svojho lekára.
Neznáme

Častosť výskytu sa nedá odhadnúť (z dostupných údajov)

U niektorých osôb sa môžu pri užívaní Seroxatu alebo krátko po ukončení liečby vyskytnúť sebapoškodzujúce alebo samovražedné myšlienky (pozri Samovražedné myšlienky a zhoršovanie depresie alebo úzkosti v časti 2).
U niektorých osôb sa počas užívania Seroxatu objavila agresivita.
Silné vaginálne krvácanie krátko po pôrode (popôrodné krvácanie), viac informácii nájdete v časti 2 Tehotenstvo, dojčenie a plodnosť.
Ak sa u vás objavia tieto vedľajšie účinky, obráťte sa na svojho lekára.

Ďalšie možné vedľajšie účinky počas liečby

Veľmi časté vedľajšie účinky

Môžu postihovať viac ako 1 z 10 osôb

pocit na vracanie (nevoľnosť). Ak budete váš liek užívať ráno s jedlom, zmenší sa možnosť, že k tomuto dôjde.
zmena v sexuálnom pude alebo funkcii. Napríklad, neprítomnosť orgazmu a u mužov abnormálna erekcia a ejakulácia.
Časté vedľajšie účinky

Môžu postihovať menej ako 1 z 10 osôb

zvýšená hladina cholesterolu v krvi,
znížená chuť do jedla,
ťažkosti so spánkom (nespavosť) alebo pocit ospalosti,
neobvyklé sny (vrátane nočných môr),
pocit závratu alebo chvenia (trasenia),
bolesť hlavy,
ťažkosti s koncentráciou,
pocit nepokoja,
pocit nezvyčajnej slabosti,
rozmazané videnie,
zívanie, sucho v ústach,
hnačka alebo zápcha,
vracanie,
prírastok telesnej hmotnosti,
potenie.

krátkodobý vzostup alebo pokles krvného tlaku, ktorý môže spôsobiť pocit závratu alebo mdloby, keď náhle vstanete,
rýchlejší tlkot srdca ako zvyčajne,
nedostatočná pohyblivosť, stuhnutosť, chvenie alebo abnormálne pohyby úst a jazyka,
rozšírené zrenice,
kožné vyrážky,
svrbenie,
pocit zmätenosti,
výskyt halucinácií (zvláštne vidiny alebo zvuky),
neschopnosť močiť (retencia moču) alebo nekontrolovaný, mimovoľný únik moču (inkontinencia moču),
ak ste diabetik, môžete spozorovať stratu kontroly nad hladinou vášho cukru v krvi, pokým užívate Seroxat. Porozprávajte sa, prosím, s vaším lekárom o úprave dávkovania vášho inzulínu alebo liekov proti cukrovke.
zníženie počtu bielych krviniek.
Zriedkavé vedľajšie účinky

Môžu postihovať menej ako 1 z 1 000 osôb

neobvyklá tvorba materského mlieka u mužov a žien,
pomalý tlkot srdca,
účinky na pečeň prejavujúce sa v krvných testoch na ukazovateľoch funkcie pečene,
panické záchvaty,
hyperaktívne (s nadmerným množstvom energie) správanie alebo myšlienky (mánia),
pocit odcudzenia k okoliu alebo k vlastnej osobe, odosobnenie (depersonalizácia),
pocit úzkosti,
neodolateľné nutkanie hýbať nohami (syndróm nepokojných nôh),
bolesť kĺbov alebo svalov,
zvýšenie hormónu nazývaného prolaktín v krvi,
poruchy menštruačného cyklu (vrátane silnej a nepravidelnej menštruácie, krvácania medzi menštruáciami, chýbajúcej alebo oneskorenej menštruácie).
Veľmi zriedkavé vedľajšie účinky

Môžu postihovať menej ako 1 z 10 000 osôb

kožná vyrážka, pri ktorej sa môžu tvoriť pľuzgiere a ktorá vyzerá ako terčíky (tmavé bodky v strede, ktoré sú obkolesené bledšou plochou s tmavým kruhom po okraji) nazývaná multiformný erytém,
rozsiahla vyrážka s pľuzgiermi a odlupujúcou sa kožou, najmä v okolí úst, nosa, očí a pohlavných orgánov (Stevensov-Johnsonov syndróm),
rozsiahla vyrážka s pľuzgiermi a odlupujúcou sa kožou na väčšine povrchu tela (toxická epidermálna nekrolýza),
problémy s pečeňou, v dôsledku ktorých vám zožltne koža alebo očné bielka,
syndróm neprimeranej sekrécie antidiuretického hormónu (SIADH), čo je ochorenie, pri ktorom sa v tele zadržiava nadbytok vody a zníži sa koncentrácia sodíka (soli), ako dôsledok nesprávnych chemických signálov. Pacienti so SIADH môžu byť vážne chorí alebo taktiež nemusia mať vôbec žiadne príznaky.
zadržiavanie tekutín alebo vody, ktoré môže spôsobiť opuch rúk alebo nôh,
citlivosť na slnečné svetlo,
bolestivá erekcia penisu, ktorá neustupuje,
nízky počet krvných doštičiek.
Neznáme

Častosť výskytu sa nedá odhadnúť (z dostupných údajov)

zápal hrubého čreva (spôsobujúci hnačku),
škrípanie zubov.
Niektorí pacienti mali počas užívania Seroxatu hučanie, syčanie, pískanie, zvonenie alebo iný pretrvávajúci zvuk v ušiach (tinitus).

U pacientov užívajúcich tento typ liekov bolo pozorované zvýšené riziko zlomenín kostí.

autor
25. mar 2025

@zobaka neskutočne ťažké,je to asi to najhoršie,čo v živote prežívam,je to o 100x horšie,ako nejaká fyzická choroba a najmä keď mi to udrelo z ničoho nič,začalo to že “tetania” a takto sa to dotiahlo do panickych atakov,do úzkosti,ja už niesom schopná ani z postele vstať,postarať sa o domácnosť a aj keď,tak úplne nasilu sa prekonavam,bojím sa ísť so psom von,odniesť dieťa do školy,lebo mi prichádza veľmi zle,neustále mám v hlave,že odpadnem.. je to fakt strašne a ja pevne verím,že toto jedného dna skončí a bude zo mna opäť moje staré je,lebo momentálne som troska :( 🍀

belasy_motylik
25. mar 2025

Napíš mi správu 😉

autor
25. mar 2025

@belasy_motylik napísala som

autor
25. mar 2025

@jurly asi vedela doktroka,že prečo mi kázala nečítať ten príbalový letáčik 🫣😅

zobaka
25. mar 2025

@autorka - ja ta chapem, preto je dobre, ze si to zacala liecit, lebo mne 10 rokov panickych zachvatov vygradovalo do depresie, ja som si ad nasadzovala cez Vianoce, aby som aspon tyzden bola doma, potom v robote som to nejak vydrzala clovek nema cas sa pozorovat, ale ano prvy mesiac na ad je zabijak, musi ta podrzat dr., my ta tiez podrzime na fore, ale v prvom rade musis podrzat ty samu seba, kludne si ved dennik a odskrtavaj si dni, bude lepsie

veronicat
11. júl 2025
@anonym_autor

@jurly asi vedela doktroka,že prečo mi kázala nečítať ten príbalový letáčik 🫣😅

@anonym_autor ako, už je lepšie?