Skleróza multiplex alebo tetánia: Čo to môže byť?
Ahojte. Čakám na MRI to mám 7.8., ale tak je tu veľa žien a mne možno pomôžu rady.Opíšem môj príbeh.
Tak pred 16timi dňami mi z ničoho nič začalo také pichanie( akoby veľa ihliciek)tvár na pravej strane, v sobotu začala bolesť hamstringu,v noci som dostala neuveriteľný kŕč do lýtka, v nedeľu teda už bolel hamstring a lýtko. Poobede sa pridalo mravčenie v chodidle a tŕpnutie ruky. Všetko na pravej strane. V pondelok bola aj trochu zvýšená teplota 37,5. Neuveriteľné únava. Išla som k dr. Vyšlo mi zvýšené CRP a Aslo. Poslal ma na cievne tam nič, na ortopédiu termíny az 28.8 🤦🏻♀️. Podarilo sa mi vybaviť neurogičku tá ma vzala hneď v ten deň. Skúšala reflexy vraj tá strana pravá je celá iná. Poslala na RTG krčnej chrbtice a krížov,kázala prísť na krv pre podozrenie na boreliózu. RTG bolo bez nálezu. Volala som na výsledky z krvi borelióza nepotvrdena . Ďalšie podozrenie je teda SM.
Neprejdem dlho. Bolesť koluje po celej pravej nohe a vždy je niekde inde.Raz je to nart, potom lýtko, potom achilovka, stehno.Ruka tŕpne alebo skôr boli od ramena po predlaktie.Pridali sa aj bolesti hlavy, svalové zašklby,láme má na spánok hocikde a hocikedy po fyzickej námahe aj keď spánok mám dobrý (všetko tá pravá strana). Dokážem prejsť tak pol hodinku aj to krivam a potom si musím ľahnúť čo som unavená. Sem tam mávam akoby na oku nejakú clonu ako keby karpinu. Keď požmolým oko tak to prejde. Mávam občas akoby zdvojené videnie. Čítala som aj o tetanii, ale tam je príznak aj depresia, úzkosť a to ja nemám.MRI mám 7.8 a výsledky budem vedieť 21.8. Čo myslíte? Ďakujem za vypočutie
PS. Dala som anonymne zatiaľ nechcem aby niekto z okolia vedel
i musím ľahnúť. Som úplne odrovnana. Už nevládzem. Ďakujem
@taynee MRI mám len mozgu. Neviem prečo nedala aj krčnú chrbticu.
vzdy sa dava len mozgu a predlzenej miechy, pocas MRI mozu podat kontrastnu latku podla rozhodnutia radiologa
na chrbticu sa robi mri zvlast
ja chodievam na mri mozgu pravidelne
kamaratke vyšli tiež klasické testy negatívne, potom viem že jej skúšali niekde v súkromnom centre brat krv a vyšla jej pozitívna iná borelióza. skúste pogoogliť, ale to by mohlo byt ono
@radulkova počkám na papiere od neurologičky,lebo vôbec som nevidela výsledky a len povedali že nič tam nie je
@radkaju bola som v nemocnici, tam mi robili lumbalnu punkciu+ očné VEP vyšetrenie a v pondelok som bola na ďalšom MRI. Termín kde povedia všetky výsledky mám až 16.10. Očné VEP teda dopadlo tak že to vyzerá že aj na očnom nerve je demylizačna lézia.
@radkaju tak už mám výsledky je to skleróza multiplex
@radkaju no mne to vyšlo z likvora. Práveže lezie vraj nie sú umiestnené na špecifickom mieste pre SM, ale sú tam. Povedala že sú pacienti ,ktorý majú plno lezii a malo problémov a sú pacienti ako ja ktorý ich majú málo a veľké problémy
@radkaju v pondelok som prišla a vo štvrtok ma púšťali, ale pre výsledky som si išla až o mesiac. Nechceli má tam nechať týždeň a pol ležať len kôli výsledkom
@radkaju ja mám 15 v pravej hemisfere a 7v ľavej
@radkaju ja mám teda denne už 3mesiace. S toho možno boli 3dni kedy mi bolo ako tak ok.Niektore príznaky sú miernejšie .Ruka má už relatívne nebolí,mám v nej len zašklby a pri fyzickej aktivite začne bolieť. No najviac mňa trápi noha. Tam denno denne bolesť hamstringu,za kolenom,brnenie chodidla. Tvár už napr. prestala,ale pridala sa väčšia bolesť za okom. Teraz sa pridalo,že pravé ucho mám akoby zalahnute. Takže momentálne riešim aj ORL,aj očné. Na ORL som bola, poslali ma ešte na adiometriu,lebo sa mu zdá naozaj to ucho slabšie. Očné mám až 23.10.,ale aspoň mi popredu dali kvapky a tie si pri bolesti kvapkam.
@radkaju áno aj sa čudovali pri mne že to nezačalo postupne ,ale proste všetko naraz. Ďakujem.
@autorka koľko máš rokov, ja už ako si popísala mne prišlo na SM nie tetániu a čítam, že ti to potvrdili.Držim palce nech si čo najdhšie schopná všetkého, úplne z teba odpadávam ako to píšeš vyrovnane.Ja som poznala jednu pani zo sídliska mala cca 40r. dlho sa držala ok, dlhšie som ju teraz nevidela, viem že chodila do nejakého centra na západnom Slovensku a tam si to pochvaľovala.
@zuzanaa239 mám 37. Tak ja už som od začiatku vedela že to bude SM, mnoho som si naštudovala a vyrovnala som sa s tým. V rodine máme jedného čo má SM a viem že plnohodnotne žije, čiže ja som s tým naprosto zmierená. Nemám žiadne obmedzenia čo je super. Mám sa venovať hlavne sebe a počúvať svoje telo. Áno aj ja chodím do SM centra. Ono ja to stále hovorím ako človek podľahne psychike tak ho to položí, ak sa s tým zmieri bude mať skvelý život. A ďakujem
@radkaju Napísala remitujuci priebeh