Skúsenosti a rady pre poškodenú platničku L5/S1
Dobrý večer chcela by som sa spýtať. Mám vysunutu a poškodenú platničku. Chodila som na infúzie bolo ich 10 nepomohlo nič. Taktiež obstreky nic. Môj neurológ ma dovolenku a príde až 30. dovtedy by som sa chcela informovať kto ma ake s tím skúsenosti. Každý vraví niečo iné. Už som na pokraji bolesti a už nemám ani síl na každodenne aktivity ako som bola zvyknutá. Ďakujem za každú jednu radu. Neviem či mi hrozí operácia, to sa dozviem asi 30. čo bude ďalej…
@rozculena btw k dobremu sukromnemu fyzioterapeutovi sa tiez nedostanes len tak zaklopanim na dvere 😉 nepoznam nikoho, kto ta vezme len tak bez terminu, vsetci dobri su vybookovani na tyzdne dopredu. Robim aj sukromne, ale veru neviem niekoho zobrat len tak, ze zaklope 🤷
V akutnej faze sa cvicit nemoze. A toto pisem ako clovek s extruziou L5/S1. Bola som v takom stave, ze som nevedela chodit, lezat, krce mi vystrelovali sustavne do nohy. Zaklad je MR, kde bude presne urceny rozsah poskodenia. Treba cvicit, pre kazdeho je vhodne nueco ine. Je to beh na dlhu trat, dozivotnu by som povedala. Ano, cvicenie stoji cas a peniaze.
ahojko tiez eom si tym presla.... aj tym zufalstvom od bolesti... za mna treba mri (ct neviem) pozriet co tam je ak je utlak na miechu treba zvazit neurochirurga ten rozhodne ci je to na operaciu. mna tak neurob 4r nikam neposielala len infuzky lieky ktore moc nezaberali az som sla sukromne a neurochirurg ze toto je jednoznacne na operáciu. takze obehat lekarov a trvat na nejakom postupe. drzim palceky
ĎAKUJEM KAŽDÉMU 🙏
@betulinka1 môžem poprosiť aký kolagén užívaš? Od akého výrobcu?
@autorka, ak by si šla na masáž, LEN Jemné techniky!! To mi povedal lekár. Pýtala som sa viacerých masérov. Povedali, že to sa učia až na vysokej škole. Takže každý masér/masérka to nevie. Treba zistiť
@isis234
Tieto dva.
CT sa pri platnickach nerobi, tam len MRI, takze toto si treba v prvom rade vybavit. Ziadanku da neurolog a nasledne sa objednat kam povedia.
@betulinka1 vďaka ❤
@viktorka34 pýtaj si od obvodnej zatial lieky na uvoľnenie a od bolesti
@luccija už mám flector v prášku… aspoň nejaké utlmenie, ďakujem každému
@muchotrafka298 neurológ ma poslal na CT… to som bola u doktora 20. Júna sa mi zdá, od 21. Som začala chodiť na infúzie a na CT som bola objednaná 11.7. Nato mi doktor povedal že na kontrolu aj s výsledkami s CT ale je ešte na dovolenke. Sestrička povedala že 30. Mam volať, to je cele. Zatiaľ mám tento flector aby som mohla uvariť upratať.
nasad si aj milgammu n 3 krat denne dve tablety to je volno predajne a plus guajacuran ak mas infra lampu suche teplo je super nastuduj si na webe ako vstavat ako si sadat lahat ak mas overeneho masera tak to je tiez super makke techniky dve tablety flectoru je ako jeden prasok a su aj naplaste co nalepis kup si v lekarni
Neviem preco hned myslis na operaciu. Tuto diagnozu ma kazdy treti clovek. Musis sa hlavne aj ty zapojit do liecebneho procesu-cvicit, rehabilitovat,nesediet dlho v jednej polohe,nedvihat tazke, nespat na bruchu, nepredklanat sa dlho ( neumyvat vlasy nad vanou....), kupit si kvalitnejsi tvrdsi matrac-nie penovy. Nekupuj si pofiderne kolageny. Ja ti odporuvim tento. Je vyborny a najdes tisice recenzii. A Milgamma.
@viktorka34 tebe je CT vysetrenie na nic, lebo to je ako rontgen.
Ty potrebujes vediet, kde mas ake platnicky poskodene, vysunute, ci mas herniu, extruziu a toto ukaze iba MRI (magneticka rezonancia). Odkial vies, ze mas vysunutu platnicku? Z akeho vysetrenia?
Operacia je posledna moznost, nie prva. Problemy s platnickami ma "kazdy druhy clovek" hlavne v strednom veku.
Operacia je nevyhnutna iba v jednom jedinom pripade, vtedy ides co najrychlejsie a to pri diagnoze s platnickami, ze neudrzis moc a stolicu.
@muchotrafka298 herniu? Myslíš HEDI?
@stanulienkat ako mám cvičiť v takých bolestiach ?? Užívam milgammu aj flector v prášku, ja sa snažím. Aj naplaste mám
@viktorka34 v akutnej faze necvicit. O par dni mozes ist na jemnu masaz a potom ti na Rhb ukazu cviky. Zaklad nespat na bruchu. Na Flector pozor, je tazky na zaludok.
@viktorka34 ake HEDI, neviem co to je? Hernia disku je normalna diagnoza, vysunuta platnicka ludovo povedane. V akutnom stave cvicit nemozes. Ani to neskusaj.
Ďakujem veľmi pekne každému

@rozculena neviem, aku starostlivost si dostala ty, u nas sa realne venujeme kazdemu jednemu pacientovi osobitne. Su aj skupinky, kde cvicia viaceri spolu, ale to su nezavazne diagnozy. Na druhej strane ak ide sukromne, nikdy nevie, komu sa dostane do ruk. Je lahke napisat "dobry fyzioterapeut", ale ako vie laik, ktory je dobry a ktory vobec ma vystudovanu serioznu skolu? To bude pytat od neho diplom? Mnohi pracuju len na zaklade kadejakych kurzov zial 🤷 a ja som primarne reagovala na to, ze si napisala, ze fyzio je len sukromne. Nie je to tak jednoducho. Tak sa nerozculuj, aj ked ty asi si primarne rozculena ...