Skúsenosti s darovaním plazmy

ddanike
3. mar 2023

Ahojte, chodíte/boli ste niekto darovať plazmu? Chcela by som vedieť, ako ste to zvládali - či ste potom napríklad cítili slabosť alebo nejaké iné ťažkosti.
Niekde som sa dočítala, že prvodarcovi najprv len urobia odber na biochémiu a až na ďalší raz môže prísť na samotný odber - je to naozaj tak?
Ďakujem za všetky odpovede.

martinmmartin
3. mar 2023

myslis human plasma v rakusku alebo na slovensku?

uhnakova
3. mar 2023

Ja som bola darovať pred dvomi dňami plazmu po prvý krat. Bola som v BA v Ruzinove. Odobrali mi krv na vzorku, krv na vysetrenie kvoli plazme a nakoniec aj plazmu. Dokopy krvi dve ampulky plus plazma 612 ml. Na oplatku mi poodbere plazmy dali 250 ml fyziologickeho roztoku, ktory bol studeny az ma rozklepala zima. Dali mi napit priamo tam na tom lozku sladkeho caju, to velmi pomohlo, zohriala som sa, sla som sa najest. Ovsem doma poobede mi zostalo vselijako, zrejme z nizkeho tlaku, lebo po kave mi bolo na chvilu lepsie, takze az do vecera som velmi chodit nevladala, len som posedavala. Takze za mna to bolo ovela vycerpavajucejsie nez bezny odber 450 ml krvi.

uhnakova
3. mar 2023

Ešte doplním, že najprv mi chceli odobrať len vzorku krvi a poslať ma preč, ale nejaká vyššia lekárska šarža po telefóne rozhodla, že mi zoberú rovno aj plazmu a že to tak majú robiť s každým prvodarcom plazmy. Po mne prišla ďalšia žena darovať prvý krát plazmu bez predchádzajúceho vyšetrenia krvi a tiež ju rovno zobrali. Ktovie ako po odbere plazmy dopadla, keďže mala dosť nízky tlak už pred odberom a musela kvoli tomu jesť keksík a dokonca cvičiť drepy.

ddanike
autor
3. mar 2023

@martinmmartin na Slovensku
@uhnakova to si ma trochu naplašila 🙂 ja som asi pred 100 rokmi darovala krv, a nejakú únavu som necítila (akurát na schodoch som sa trochu viac zadýchala). Dnes mi volala pani z nts, aby sa uistila, či som si istá, že chcem darovať plazmu a či to zvládnem. A vraj by som mala najprv na skúšku darovať krv, aby sa videlo, ako to znášam, tak z toho začínam mať obavy... asi je teda dosť bežné, že sa potom ľudia cítia blbo

strapec
3. mar 2023

Manžel chodi pravidelne, všetko v poriadku, akurát mu ostali na ruke jazvy z množstva odberov

ljzozv
3. mar 2023

@ddanike ja len... Že ak ideš po dlhšom čase, tak to vôbec nemusí byť ako predtým.
Tiež som tak bola. Hrdinka na nákup po odbere, veď pred x-rokmi mi nič nebolo.. a hups.. potrebovala som od pokladni rýchlo ísť ešte niečo zobrať na predajňu. A teda v polovici som musela oddychovať 🤦‍♀️, zadychala som sa. Takže najprv by som išla na odber krvi a až potom plazmy. 😉

ddanike
autor
3. mar 2023

@ljzozv ved to, bola som predsa len o nieco mladsia 🙂 tak nakupovat nepojdem a dufam, ze aspon v pohode odsoferujem domov...

uhnakova
3. mar 2023

@ddanike tak ja mam už 41 rokov, mozno za mladi by mi nebolo nic. Tlak mám vo vseobecnosti normalny až nižší. Pred odberom plazmy mi namerala 120 na 78, po odbere plazmy mi namerala 104 na 72. Tam som sa potom najedla, dala som si aj kavu a sladky caj a citila som sa uplne ok. Ovšem popoludni cca o tretej to na mňa doľahlo, zostalo mi na vracanie a slabo. Ledva som presla do kuchyne urobit si kavu. To trosku pomohlo. No potom som davala jest detom a zase sa mi ta slabost vratila. Tak som asi pol hodku polezala a do vecera som uz len posedavala, max. som dala zase detom vecer jest. Druhy den uz som bola OK.