Skúsenosti s injekciami do bedrového kĺbu
Ahojte, mam uz 3 mesiace problemy s bedrovymi klbmi a slachami. Brala som voltaren, chodila na laser, k fyzioterapeutovi cvicit a aktualne chodim na magnetoterapiu. Slachy uz celkom ok, ale klby ma po dlhsej pauze zacali boliet znovu
Cele to zacalo, ked mi jeden fyzioterapeut vo Fyziokliniku dal cvik, ktory mi mal pomoct s bolestami chrbta a pri tom cviku som si nevedomky zatazovala bedrove klby, az ma po 3 tyzdnoch cvicenia zacali boliet klby, slschy, vsetko naokolo. Podla rtg mam coxartrozu 1. stupna.
Neviem co mam este skusit, boli mi navrhnute obstreky diprophosom, ale tomu by som sa radsej vyhla. Nemate v tomto smere skusenost ci uz s guna md alebo peptysom do bedrovych klbov? Vdaka.
@stellarstar aky mas kolagen? Ja uzivam kolagen hovadzi dlhodobo, plus chondroprotektiva rozne uz od novembra, kedy mi vdaka fyziokliniku zacali problemy s chrbtom. Takze toto uz mam oskusane :/
Ja si davam do bedrovych klbov pichat kyselinu hyaluronovu, tiez mam coxartrozu. Platis si ju a ortoped ti to pichne. 2x rocne uzivam Condrosulf 800, tiez predpise ortoped.
@lenusiatko iba kyselinu? Funguje to?
@lenusiatko a pomohlo ti to ako velmi tie obstreky a na ako dlho?
@evka1590 obyčajný dr.max značku
@zabka79 neviem vobec co od toho cakat. Mne pichsli peptys len do slachy a na jednu nohu som dva dni stupit nemohla, tak si nechcem predstavit, ked sa to do klbu picha. A co som citala, to mnozstvo kortikoidov do klbu je obmedzene, preto by ma zaujimalo ci to dokaze pomoct aj uplne, lebo ja tam mam asi nejaky zapal aj, ktory sa mi asi vracia, alebo na dlhu dobu. Lebo ked len na par mesiacov to pomoze a zase si na tom istom, tak neviem… to radsej ten kolagen mozno. Ked kazdy doktor povie nieco ine mam pocit
@evka1590 ak ti zaberie kolagen tak skus. Kortikoidy su obmedzene pretoze nezvratne nicia chrupavku. Mne osobne zabrali iba tie injekcie, krivala som, v noci som sa nevedela pretocit po injekciach sa mi to uz nevratilo...3 roky po , sice ma bolia nohy bedrove klby ale nekrivam a v noci sa pretacam normalne...bolia inak a nemej takze to aj lieci...preto chodim opatrne a raz do roka na injekcie....ale je to posledna volba ak nic nefunguje. Po injekcii som pekne chodila od prveho momentu.
@evka1590 mudr.Vojtassak mladsi . Na mr som nebola, oni maju sono pristroj zastupuje rtg pri pichani. Picha to ako sipky 😊 nestihas sledovat 10 sekund 5 pichov
@zabka79
Ak sa smiem pripojiť.
Ako bývaly športovec( volejbal liga) s kľbami som si niečo preskákal.
Chondroprotektíva nefungujú,priamo do kľbu sa dostane minim.zanedbateľná koncentrácia tak 2%,má vyznam pre deti vo vývoji.
Kortikoid nie,síce rýchle pomôže,ale rýchlo ničí chrupavku.
Zatiaľ najúčinnejšia je bariérová terapia( kys.hyalurónová)2× rok,časť prepláca aj poisťovňa.
Mne v začiatkoch( artr.2 st.) veľmi pomohla krvná plazma( pichal mi to D.Kollár Šurany)3x jeden kľb.
Niekedy to vydržalo 6 r hlavne v počiatoč.štádiách arthrozy.
Dôleźité je posilňovať svaly okolo kolena( kvadriceps) napr.aj izometr.cvičeniami, pravidelnou chodzou a pod.
A samozrejme dosť dôležite,ak nie kľúčove sa neprežierať( kto má čas a peniaze abs.kúpeľnú liečbu,napr.aj Piešťany).
To extrémne ničí váhonosné kľby a robí komplikácie pri event.totálnej endoskop.operácii.
Všetky tieto postupy arhrózu len spomalia,nevyliečia.
Dúfam,že lek.veda tak napreduje,že chrupavka nám dorastie ako žralokom zuby.
Zázračnej liečbe ako napr.kmeň bunky nedôverujem,je to len experiment.liečba.
Iba ak v počiat.štádiäch art.I,II
@zabka79
Ak sa smiem pripojiť.
Ako bývaly športovec( volejbal liga) s kľbami som si niečo preskákal.
Chondroprotektíva nefungujú,priamo do kľbu sa dostane minim.zanedbateľná koncentrácia tak 2%,má vyznam pre deti vo vývoji.
Kortikoid nie,síce rýchle pomôže,ale rýchlo ničí chrupavku.
Zatiaľ najúčinnejšia je bariérová terapia( kys.hyalurónová)2× rok,časť prepláca aj poisťovňa.
Mne v začiatkoch( artr.2 st.) veľmi pomohla krvná plazma( pichal mi to D.Kollár Šurany)3x jeden kľb.
Niekedy to vydržalo 6 r hlavne v počiatoč.štádiách arthrozy.
Dôleźité je posilňovať svaly okolo kolena( kvadriceps) napr.aj izometr.cvičeniami, pravidelnou chodzou a pod.
A samozrejme dosť dôležite,ak nie kľúčove sa neprežierať( kto má čas a peniaze abs.kúpeľnú liečbu,napr.aj Piešťany).
To extrémne ničí váhonosné kľby a robí komplikácie pri event.totálnej endoskop.operácii.
Všetky tieto postupy arhrózu len spomalia,nevyliečia.
Dúfam,že lek.veda tak napreduje,že chrupavka nám dorastie ako žralokom zuby.
Zázračnej liečbe ako napr.kmeň bunky nedôverujem,je to len experiment.liečba.
Iba ak v počiat.štádiäch art.I,II
@lomidrevo888 dakujem za skusenost. Mne ortoped pichne kortikoid, kys.hyaluronovu a nieco proti zapalu..viem ze kortikoid nezvratne poskodzuje chrupavku..pozriem co je ta plazma. Aj ttie cviky.Som stihla ale fakt to boli, co hovoris na bosweliu serattu ci kurkumu? Bezne MSM a condro nemozem kvoli bruchu...
@lomidrevo888 dakujem za skusenost. Mne ortoped pichne kortikoid, kys.hyaluronovu a nieco proti zapalu..viem ze kortikoid nezvratne poskodzuje chrupavku..pozriem co je ta plazma. Aj ttie cviky.Som stihla ale fakt to boli, co hovoris na bosweliu serattu ci kurkumu? Bezne MSM a condro nemozem kvoli bruchu...
@zabka79
Bosw.nepoznám.
Kortik.priamo do klbu max.3x rok!!!
Príbuzný si to nechal pichať často a došlo ku sklerotizácii cievy,dôsledky hrozné.
Bohužiaľ aj štíhli ľudia majú s artrozou probl.
Pokiaľ ide o cvičenie-skús obuť lyźiarku a zo sedu nohu vystierať v kolene,tým posilníš kvadriceps okolo kolena- samozrejme opatrnne.
Dá sa to robiť ešte šetrnnejšie,po ležiačky sťahuj s uvoľňuj kvadriceps,pár sérii denne.
Mne ortoped povedal,že kľudne aj 100x.
Volá sa to izometr.cvičenie.
Vyskúšaj kúpele,aspoň 2t.
@zabka79
Bosw.nepoznám.
Kortik.priamo do klbu max.3x rok!!!
Príbuzný si to nechal pichať často a došlo ku sklerotizácii cievy,dôsledky hrozné.
Bohužiaľ aj štíhli ľudia majú s artrozou probl.
Pokiaľ ide o cvičenie-skús obuť lyźiarku a zo sedu nohu vystierať v kolene,tým posilníš kvadriceps okolo kolena- samozrejme opatrnne.
Dá sa to robiť ešte šetrnnejšie,po ležiačky sťahuj s uvoľňuj kvadriceps,pár sérii denne.
Mne ortoped povedal,že kľudne aj 100x.
Volá sa to izometr.cvičenie.
Vyskúšaj kúpele,aspoň 2t.
@lomidrevo888 dakujem urcite skusim
@evka1590 mudr.Vojtassak mladsi . Na mr som nebola, oni maju sono pristroj zastupuje rtg pri pichani. Picha to ako sipky 😊 nestihas sledovat 10 sekund 5 pichov
@zabka79 prosim po tom opichani bedrovych klbov sa da normalne fungovat, Dnes navecer idem na kolagen spolu s prp plazmou, ale sa bojim toho. Potom mozes normslne chodit aj fungovat? Vdaka
@zabka79 prosim po tom opichani bedrovych klbov sa da normalne fungovat, Dnes navecer idem na kolagen spolu s prp plazmou, ale sa bojim toho. Potom mozes normslne chodit aj fungovat? Vdaka
@evka1590
1-2 dni oddych,nohu nezaťažovať,potom úpne v pohode.Mňa to nebolelo ani raz.
Len pozor,prp plazmu nepichať aspoň 1mes.ak si mala kortik.injekciu.
Inak mne to pichal Dušan Kollár,ortop.Šurany.
@evka1590 3 dni sa nesprchovat kvoli infekcii problem s chodenim som nemala ziadny...jeden den som bola doma...potom normal...ale nie cvicit behat bicyklovat...ale zaujala
ma plazma budem rada ak opises svoju dnesnu skusenost...
@evka1590
@zabka79
@lomidrevo888 tak ja mam male deti 2, tak prero som sa bala. Kazdopadne som nestastne zabudla CD s MR v druhom aute a tym padom idem az o tyzden :( pan doktor povedal, ze bez toho mi tam nemoze nic pichnut lebo tam je tazsi nalez. Ja nakoniec nemam artrozu, to mi povedali na zaklade rtg, ale podla mri ju nemam, sle mam tendinozu na gluteus medius, impinchment na bedrach a nejake edem pod chrupavkou, tak pan doktor ani nevedel povedat, co mi dam da, ze to musi vidiet.
@evka1590
@lomidrevo888 zatisl mi tam nic nepichsli lebo na mri som bola len nedavno a dovtedy vlastne nevedeli z coho mam tazkosti.
@evka1590
@lomidrevo888 nahodou nemas skusenost s kortikoidmi aj na zapal sliach? Mam z toho zmiesane domjy, vela som pocula, ze na slachy urcite nie, ze sa tym nicia, ale ortopedi to davsju ako volbu c.1 pri zapale sliach. Mame znamu ortopedku v nemecku a ona, ze by tiez dala kortikoid na tu zapalenu slachu. Ze mozem mat impinchment aj z tej slachy zapalenej. Ze to spolu suvisi.
@lomidrevo888 nahodou nemas skusenost s kortikoidmi aj na zapal sliach? Mam z toho zmiesane domjy, vela som pocula, ze na slachy urcite nie, ze sa tym nicia, ale ortopedi to davsju ako volbu c.1 pri zapale sliach. Mame znamu ortopedku v nemecku a ona, ze by tiez dala kortikoid na tu zapalenu slachu. Ze mozem mat impinchment aj z tej slachy zapalenej. Ze to spolu suvisi.
@evka1590
No tak s tým teda mám,ako športovec to mám na bedre,trochanter.tendinitída( v 2022 mi to trvalo 4mes.kým mi to prešlo)bolí to ako sviňa.
Zatiaľ mi najviac pomáha ľadovanie a oddych.Najprv skús ľahší kaliber( metoda R.I.C.E, najdeš na webe), kortik.až potom.
Zvykne pomocť.a je pravda,šlachy sa tým oslabujú.
Plánujem ráz.vlnu,to kludne vyskúšaj ešte pred kortik.ak sa rozhodneš.
@evka1590
No tak s tým teda mám,ako športovec to mám na bedre,trochanter.tendinitída( v 2022 mi to trvalo 4mes.kým mi to prešlo)bolí to ako sviňa.
Zatiaľ mi najviac pomáha ľadovanie a oddych.Najprv skús ľahší kaliber( metoda R.I.C.E, najdeš na webe), kortik.až potom.
@evka1590
@lomidrevo888 ja mam tendinozu, a to mi chcu opichavat kortikoidmi. Mna to praveze neboli ta slacha, skor je akoby zatuhnuta. Ani som na nej predtym tendinitidu nemala praveze. Tu som mala voredu na flexoroch a aj z boku nohy, a to som riesila laserom. Tak preto mi tam tie kortikoidy velmi nedavali zmysel, ci maju trvaly alebo len kratkodoby efekt na liecenie.
Snad budem buduci tyzden mudrejsia a nejak sa z tohto uz vymotam :(
Nikdy som nemala problem s bedrami az kym mi jeden fyzioterapeut nedal jeden cvik, ktory mi toto sposobil.
@evka1590
@lomidrevo888 mavas tu trochanter tendinozu pravidelne podla toho co pises? Z coho konkretne a ake su priznaky? A ako si to liecis okrem ladu a oddychu? Mna pobolieva oblast hned pod trochanterom na boku stehna a siri sa to az dole ku kolenam. Mala som to ked sa mi v januari cele bedra zapalili, ako som brala lieky to odislo a potom som to obcas len jemne citila na jednej nohe, pricom po serii magnetoterapie na bedra mi to zmizlo na par mesiacov. A teraz ma to zacalo nejak viac pobolievat,na oboch nohach, ale ani neviem z coho kedze ja teda aktivny sportovec nie som. Asi mam zmenenu nejak dynamiku chodze odkedy mam tieto problemy.

Ja som chodievala na obstreky do bedr kĺbu, názov ma teraz nenapadne, mám tiež coxartrózu a nič tie obstreky nepomáhali
Ja som ale začala pred ca mesiacom užívať kolagén a je to o niečo lepšie