Skúsenosti s operáciou na zníženie dioptrií
Dobrý deň,
nosím okuliare od 4 rokov mám refrakčnú vadu ,mala som multifokálne okuliare so 6 a pol a 7 a pol dioptrie a minuli týždeň ,som bola u pani doktorky a teraz budemmať okuliare s +6,5 a +9,0 dioptrie .Pani doktorka mi navrhla že by om mohla podstúpiť operáciu očí ,pri ktorej by mi dali nové šošovky a že by mi to znižilo dioptrie na plus 1 alebo 0 dioptrii a stálo by to 2000eur .Chcem sa Vás spýtať ,či má niekto podobnú skúsenosť a či u operácia naozaj pomohla ? Za odpoved dakujem .
@lucia1200 Ja som si dávala mínusky a spokojnosť. Ale pokiaľ viem tie šošovky si tam dávali seniori hlavne a pokiaľ je to ten istá operácia, tak im vraveli, že či postúpia riziko, je to asi dosť riziková operácia čo nemusí vždy dopadnúť dobre. U teba výhoda vek, že ako mladšej by ti to mohlo dopadnúť lepšie. Ale ak aj áno, osobne by som najprv operovala to oko kde máš 9 dioptrií a počkala 2-3 roky ako bude a ak bude dobre tak druhé, nech náhodou ak nastanú komplikácie nie si na tom horšie ešte ako teraz a neostaneš skoro úplne alebo úplne slepá.
Mám teraz 60 rokov a tých 9 dioptrii ,mám na obidve oči na čítanie .
Podstúpil som dve operácie. Vlastne jednu operáciu a keď sa mi po rokoch opäť začal zrak zhoršovať, tak následne aj jednu transplantáciu. Takže teraz to mám na doživotie, ale kedykoľvek by som do toho šiel znovu.
Tebe radím ešte počas predoperačného vyšetrenia poriadne sa povyzvedať u tej lekárky na druh a priebeh zákroku, možné komplikácie a najmä ako dlho bude trvať výsledný efekt.
Potom sa poradiť so svojím svedomím, prijať rozhodnutie a poniesť si zaň následky.

ja som bola na korekcii, ale mne to pomohlo iba na par rokov, postupne - cca 20 rokov som pomaly na tom istom. ale par rokov som bola bez okuliarov 🙂, po cca 5 rokoch sa to zacalo zhorsovat.