Skúsenosti s operáciou platničky L5S1
Ahojte!
Prosím o rady a skúsenosti s operáciou platničky L5S1.
Mám 24 a od 19 sa trápim - začalo to úplne z ničoho nič a diagnostikovali mi herniu disku L5S1 7mm. Odvtedy pravidelne chodím na MR kontroly a nález je vždy o trochu horší.
Celých 5 rokov poctivo cvičím každý deň, striedala som rôznych fyzioterapeutov, najprv to bol SM systém, ten mi strašne pohoršil, potom nejaká kombinácia s McKenzieho cvikmi, ani to nezaberalo.
Neurológ mi stále dáva iba lieky, infúzie a obstreky (necítim vďaka tomu úľavu) a hovorí “len cvičiť”, neurochirurg mi povedal, že by to už aj zoperoval, ale že ak chcem dať šancu ešte konzervatívnej liečbe tj. cvičeniu, tak že mám skúsiť, lebo že takáto liečba má prednosť pred operáciou.
Lenže mne je strašne zle, mávam bolesti každý deň, naťahuje sa mi kvôli tomu štúdium, lebo mi robí problémy sedenie, neviem si nájsť žiadnu brigádu, lebo nikde to nezvládam, nemám takmer žiadny sociálny život, lebo nikam nechodím, lebo mám stále bolesti, záľuby tiež mnohé zapadli prachom, pomáha mi len kráčanie a prechádzky, ale to tiež nemôžem robiť celý deň. Už neviem ako ďalej, neviem si predstaviť svoju budúcnosť, neviem si predstaviť, že mám ešte bohvie koľko rokov trpieť.
Psychológ mi diagnostikoval klinickú depresiu, povedal že pri ľuďoch chronickými bolesťami to nie je nič nezvyčajné. Celkovo je pre mňa celý tento problém strašne psychicky náročný, lebo mladí ľudia v mojom okolí - moji kamaráti - mi nerozumejú a nechápu čo prežívam.
Okrem toho mám aj reumu a tá mi celý stav zhoršuje. Samotná platnička sa nevyklenula kvôli reume, ale ostatné nálezy ako stav po morbus scheuermann, osteochondróza a spondylóza môžu byť horšie kvôli reume, keďže to všetko so všetkým súvisí.
Kvôli bolestiam chrbtice beriem silný liek (Gabapentin) po ktorom mávam závrate a som neskutočne unavená a takto sa fungovať nedá a cvičenie nezaberá a ja som v koncoch. Západná medicína je dosť o liekoch, ale takto sa nedá fungovať dlhodobo, preto hľadám iné riešenia a zvažujem operáciu, ak by mi to malo pomôcť, bolo by to pre mňa vykúpenie.
Viem, že po operácii treba do konca života cvičiť, dávať si pozor na držanie tela, správne dvíhanie bremien, aj ísť do kúpeľov, ale to vnímam ako samozrejmosť, cvičenie je aj tak súčasťou môjho každodenného života a ak ma to má udržať ďaleko od bolestí, je to pre mňa minimum, čo pre seba môžem urobiť.
Preto vás prosím, napíšte mi akú ste mali skúsenosť s operáciou, či vám pomohla a či sa ťažkosti nevrátili.
Ďakujem!
@platnickarka tiez mame v rodine po operaci platničiek a dokonca krčných a vsetko v poriadku. Super si uzila aj Kovacovu liecenie. Dava si viac pozor ale robi vsetko co doteraz. Operovali ju v BB.
@platnickarka Gabapentin nie je proti bolesti chrbtice, je to antiepileptikum. Kolko krat si bola za tych 5 rokov v kupeloch? Taktiež kolko si mala rehabilitácii cez poisťovňu? Akú fyzikalnu terapiu si skúšala? Super, ze cvičíš avšak treba vyskúšať vsetky možnosti. Este si mladuska na takú operáciu, preto sa treba snažiť.
Podla mna si prilis mlada na to aby si trpela takymi bolestami a cely mlady zivot ti takto unika. Urcite chod na operaciu, nech sa ti konecne ulavi. Drzim palce 🩵
ja som sa trapila 5 rokov kym som sa dala doperovat a tiez lutujem ze som nesla skor. len treba ratat s obmedzeniami na cely zivot drz sa
@platnickarka Gabapentin nie je proti bolesti chrbtice, je to antiepileptikum. Kolko krat si bola za tych 5 rokov v kupeloch? Taktiež kolko si mala rehabilitácii cez poisťovňu? Akú fyzikalnu terapiu si skúšala? Super, ze cvičíš avšak treba vyskúšať vsetky možnosti. Este si mladuska na takú operáciu, preto sa treba snažiť.
@gemerka17 neboj, skúšala som aj iné veci, pýtala som sa na kúpele, neurológ ma odoslať nemôže, vraj musím najprv absolvovať rehabilitácie, na ktoré ma pošle on, bola som na rehabilitáciách (cvičenie, magnet, laser, ultrazvuk - absolútne nič z toho mi nepomohlo), ale nebolo to pre mňa jednoduché, ako som vyššie písala mám aj reumu od 7 rokov a beriem silné lieky - imunsupresíva, a kvôli reume (keďže je to autoimunitné ochorenie) a liekom, ktoré tlmia imunitu, bývam často chorá, nepodarilo sa mi dokončiť tie rehabilitácie, lebo som v tom čase dostala zápal pľúc a musela som byť hospitalizovaná v nemocnici, takže u mňa je to tak, že keď si niečo plánujem a o niečo sa snažím, vždy mi to toho skočí niečo iné, čo mi to prekazí. A gabapentin nie je len antiepileptikum, je to liek, ktorý lieču aj neuropatiu - bolesti spôsobené poškodením nervov tzn. nefunguje ako ibalgin, voltaren, flector a pod., netlmí bolesť mechanicky blokovaním receptorov, ale pôsobí na centrum bolesti v mozgu, keďže mi tento liek prepísal neurológ, myslím si, že vedel prečo, nepredpísal by mi ho len tak, dokonca mi aj vysvetlil prečo mi ho predpisuje. A pri všetkej úcte, ty nežiješ môj život, nebola si v mojej koži a nevieš aké to pre mňa je. Ja som za tých 5 rokov vyskúšala všetko možné, aj TČM, aj masáže, aj chiropraxiu, aj bankovanie, aj moxu, aj akupunktúru, aj rôzne ortopedické vankúše, aj plávanie, rôzne cvičenia, rehabilitácie, byliny, suché teplo, hrejivé a spevňujúce pásy na kríže - nič mi od bolestí neuľavilo, takže keby som chcela iné možnosti, napíšem to, ja som však poprosila ľudí, aby mi napísali skúsenosti s operáciou. Ja už nemám silu nič iné skúšať, nevieš si predstaviť, aké je to náročné, keď máš 24 a všetci okolo teba začínajú žiť vlastné životy a ja som stále u rodičov, vždy sa niečo poserie a ja ruším jeden plán za druhým, do liečby (všetkej ktorú som skúšala) idú neskutočné prachy a vlastné nemám, keďže nie som schopná si ich zarobiť a všetko platia rodičia a to nie som ich jediné dieťa, mám mladších súrodencov, ktorí tiež potrebujú peniaze. Ani VŠ sa mi nedarí dokončiť, musím si prerušovať štúdium a žiadať o všetky možné úľavy a je to záťaž aj pre moju psychiku. Ja som unavená ako fyzicky, tak aj psychicky a potrebujem veriť, že mi operácia pomôže.
@gemerka17 neboj, skúšala som aj iné veci, pýtala som sa na kúpele, neurológ ma odoslať nemôže, vraj musím najprv absolvovať rehabilitácie, na ktoré ma pošle on, bola som na rehabilitáciách (cvičenie, magnet, laser, ultrazvuk - absolútne nič z toho mi nepomohlo), ale nebolo to pre mňa jednoduché, ako som vyššie písala mám aj reumu od 7 rokov a beriem silné lieky - imunsupresíva, a kvôli reume (keďže je to autoimunitné ochorenie) a liekom, ktoré tlmia imunitu, bývam často chorá, nepodarilo sa mi dokončiť tie rehabilitácie, lebo som v tom čase dostala zápal pľúc a musela som byť hospitalizovaná v nemocnici, takže u mňa je to tak, že keď si niečo plánujem a o niečo sa snažím, vždy mi to toho skočí niečo iné, čo mi to prekazí. A gabapentin nie je len antiepileptikum, je to liek, ktorý lieču aj neuropatiu - bolesti spôsobené poškodením nervov tzn. nefunguje ako ibalgin, voltaren, flector a pod., netlmí bolesť mechanicky blokovaním receptorov, ale pôsobí na centrum bolesti v mozgu, keďže mi tento liek prepísal neurológ, myslím si, že vedel prečo, nepredpísal by mi ho len tak, dokonca mi aj vysvetlil prečo mi ho predpisuje. A pri všetkej úcte, ty nežiješ môj život, nebola si v mojej koži a nevieš aké to pre mňa je. Ja som za tých 5 rokov vyskúšala všetko možné, aj TČM, aj masáže, aj chiropraxiu, aj bankovanie, aj moxu, aj akupunktúru, aj rôzne ortopedické vankúše, aj plávanie, rôzne cvičenia, rehabilitácie, byliny, suché teplo, hrejivé a spevňujúce pásy na kríže - nič mi od bolestí neuľavilo, takže keby som chcela iné možnosti, napíšem to, ja som však poprosila ľudí, aby mi napísali skúsenosti s operáciou. Ja už nemám silu nič iné skúšať, nevieš si predstaviť, aké je to náročné, keď máš 24 a všetci okolo teba začínajú žiť vlastné životy a ja som stále u rodičov, vždy sa niečo poserie a ja ruším jeden plán za druhým, do liečby (všetkej ktorú som skúšala) idú neskutočné prachy a vlastné nemám, keďže nie som schopná si ich zarobiť a všetko platia rodičia a to nie som ich jediné dieťa, mám mladších súrodencov, ktorí tiež potrebujú peniaze. Ani VŠ sa mi nedarí dokončiť, musím si prerušovať štúdium a žiadať o všetky možné úľavy a je to záťaž aj pre moju psychiku. Ja som unavená ako fyzicky, tak aj psychicky a potrebujem veriť, že mi operácia pomôže.
@platnickarka nežijem môj život a nevieš co vsetko mam za sebou. Tiež velmi bojujem so zdravím a skúšala som kadečo čo. A fakt s velmi náročnými diagnozami sa mi to podarilo. Len to bola veľká vytrvalosť z mojej strany, tiež išlo neskutočne vela peňazí do toho. Skúsenosti s lekármi mam na rozdávanie a teda ja som uz musela riešiť stav s najlepšími odbornikmi a aj tak ti lekar povie iba A,B. Z vlastnej skúsenosti musíš pre svoj stav urobiť aj C, D, E atď. Ako kľudne na operáciu choď, ale keď nemas za sebou celú konzervatívne liečbu, môžeš velmi naraziť aj po operácii.
Ja ti poviem z seba,prva operacia fajn az na to ze som tri roky nedokazala urobit rychlejsi krok o behu mozem snivat doteraz,druha operacia tri roky po prvej bolesti su stale,musim dava pozor kam a ako kracam staci jeden zly krok a bolest mi vystreli az po lopatku.Minule som na luke zle stupila keby nebol so mnou muz domov nepridem a cvicit musim kazdy den inak neviem co by bolo.
@platnickarka ahoj, prešla som extrúziou disku, mám viaceré hernie. SM systém mi tiež pohoršil, mne pomáha pilates a joga. Napriek extrúzii som sa nechcela dať operovať, mám v okolí pár ľudí, ktorí na operácii boli, niektorým to pomohlo super, ale niektorí majú po operácii rovnaké bolesti kvôli zrastom. Všetci ma strašili, že už budem mať veľké obmedzenia do konca života. Trvalo roky, kým som sa dostala späť do formy, síce nie 100%, ale dá sa povedať, že robím všetko, čo pred extrúziou, len si musím dávať pozor a počúvať vlastné telo, t.j. bicyklujem, plávam, behám, chodím na turistiku, lyžujem. Čo mi pomohlo asi najviac: keď som si uvedomila, že príčinu treba hľadať v hlave, v celkovom nastavení k sebe, utriediť si priority, uvedomiť vlastnú hodnotu a "nakladať si na chrbát menej". Občas mám veľmi ťažké obdobia, najmä, keď som preťažená v práci. Beriem to ako výstrahu, že mám ubrať a spomaliť. Držím palce.

Kolega je po operácii platniciek a ľutuje že nešiel skôr