Skúsenosti s užívaním Citalecu na zvládanie úzkostí
Ahojte, prosím Vás o skúsenosti s užívaním AD, pred 4 mi mesiacmi som dostala od psychiatra po hodinovom rozhovore Citalec, do dnešného dňa som neužila ani jednu tabletku, avšak rozmýšľam, že to začnem brať. Môj stav sú úzkosti prerastajúce do PP , úplného vyčerpania, nechuti vôbec fungovať, napriek tomu som aktívna. Emócie ako také mám skôr smutné , neviem sa akoby tešiť, pritom všetko mám. Mala som podľa potreby predpisovaný dlhodobo Neurol, pochopte tak, že som možno pri očakávaní ataku si dala polovicu tabletky 0,25, prípadne 0,5 polku, nie na pravidelnej báze, bola to len taká barlička pre mňa. Životná situácia sa mi zmenila a napriek tomu, že niekedy som aj rada, že sa tak stalo, tak zostávam v takom akoby vákuu a neviem, či sa z toho dostanem aj sama, alebo brať AD. Veľa som o tom čítala a nebojím sa ich brať, len by som poprosila skúsenosti, možno tých, ktoré brali , možno tých, ktoré mali predpísané, ale zvládli bez toho.
@anonym_e50725 ja viem, lebo mi bol kvoli tomuto odobrany VP
@anonym_autor neverím ..
@anonym_autor neverím ..
@knmmch ani ja tomu neverím. Musela spôsobiť vážnu nehodu, a mať v sebe dosť benzákov. Pri bežnom užívaní nízkej dávky na predpis, bez spôsobenia nehody a ublíženia na zdraví, nie je dôvod na odobratie VP a pozastavenie činnosti viesť MV.
@knmmch no vidíš že sa ani dokonca nejedná o liek ale tlmič emócii, nie je lepšie sa vyliečiť a nájsť príčinu a tú riešiť?
@peter244 AD ti dodáva do tela serotonín- resp. spôsobuje jeho spätná vychytávanie. Serotoním sa pri určitých ochoreniach netvorí - a človek je depresívny, má úzkosti, ataky, sociálne fóbie, somatizujú sa mu problémy do fyzických prejavov. AD pomáhajú človeku fungovať. Samozrejme, je k tomu potrebná aj práca na sebe samom, zmena životného štýlu. Ale nie vždy depresia prichádza vplyvom traumy. Jednoducho niekedy sa spustí, lebo je to chemický proces v mozgu. A ty ten serotonín inak nedodáš, iba liekom.
@peter244 AD ti dodáva do tela serotonín- resp. spôsobuje jeho spätná vychytávanie. Serotoním sa pri určitých ochoreniach netvorí - a človek je depresívny, má úzkosti, ataky, sociálne fóbie, somatizujú sa mu problémy do fyzických prejavov. AD pomáhajú človeku fungovať. Samozrejme, je k tomu potrebná aj práca na sebe samom, zmena životného štýlu. Ale nie vždy depresia prichádza vplyvom traumy. Jednoducho niekedy sa spustí, lebo je to chemický proces v mozgu. A ty ten serotonín inak nedodáš, iba liekom.
@anonym_e50725 ake beries AD? ja som brala chvilu trittico ale nerobilo to nic, dokonca po vysadeni je mi lepsie
@knmmch no vidíš že sa ani dokonca nejedná o liek ale tlmič emócii, nie je lepšie sa vyliečiť a nájsť príčinu a tú riešiť?
@peter244 pozri chalan, dochádza mi s Tebou trpezlivosť, viac ako 10 rokov bojujem s ťažkými depresiami, vždy som sa tiež stranil AD, na 2x som vysadil AD, ale prišiel kolaps, pokus o samovraždu, naozaj je zázrak, že žijem.. ..týždeň na ARO, 4 týždne na psychiatrii, 3 mesiace psychiatrický stacionár, čiže stretol som množstvo ľudí,ktorým AD pomáhajú žiť plnohodnotný život.. . vystriedal som množstvo AD kým sme našli správnu kombináciu.. ..preto ma vytáča ak niekto spochybňuje AD..🤷
Lepšie urobiť je nájsť si terapeutku psychologičku a naučiť sa s tým pracovať to je jediné dlhodobé riešenie nie len brať tabletku na vypínanie emócii a veľa nežiadúcich. Ja som takto prekonal Panické atacky.
@peter244 prosím ťa, môžeš napísať viac? Čo ti spustilo ataky, ako sa to vyvíjalo, prejavovalo, ako dlho trvalo kým si to zvládol, aké techniky, zlyhania, úspechy. Ďakujem
osobne sa bojím brať to kvoli soferovaniu, na čom ja musím fungovať
@anonym_autor antidepresiva neuspavaju,netreba sa bat soferovania.
@anonym_e50725 stačí pozrieť metaanalýzy napríklad Irving Kirsch – Placebo Effect in the Treatment of Depression and Anxiety (2019) - kde bolo zistené že rozdiel medzi placebom a AD sa ukázal až pri najťažších prípadoch depresie, veľká časť účinkov sa prekrýva s placebo efektom
Ďalej : Maslej et al. (2021) – JAMA Psychiatry
Individual Differences in Response to Antidepressants
- analyzovali 91 klinických štúdií (18 xxx pacientov),
- nenašli dôkaz, že by antidepresíva mali výrazne odlišnú variabilitu účinku oproti placebu,
@peter244 prosím ťa, môžeš napísať viac? Čo ti spustilo ataky, ako sa to vyvíjalo, prejavovalo, ako dlho trvalo kým si to zvládol, aké techniky, zlyhania, úspechy. Ďakujem
@anonym_90e8bc mám úzkostno depresívnu poruchu a sociálnu fóbiu spôsobenú traumami z detstva, diagnostikované, mávam aj Panické ataky sem tam, teraz už menej, zvládat som to začal pred 10 rokami, teraz mi je 31, musel som sa najprv o tom veľa dozvedieť, napriklad že panický atak nie je nič fyzické ale je to len v mojej hlave lebo keď človeka toto chytí na porade alebo v aute nie je to sranda, ale teraz keď to príde vždy to viem hneď zastaviť
@peter244 pozri chalan, dochádza mi s Tebou trpezlivosť, viac ako 10 rokov bojujem s ťažkými depresiami, vždy som sa tiež stranil AD, na 2x som vysadil AD, ale prišiel kolaps, pokus o samovraždu, naozaj je zázrak, že žijem.. ..týždeň na ARO, 4 týždne na psychiatrii, 3 mesiace psychiatrický stacionár, čiže stretol som množstvo ľudí,ktorým AD pomáhajú žiť plnohodnotný život.. . vystriedal som množstvo AD kým sme našli správnu kombináciu.. ..preto ma vytáča ak niekto spochybňuje AD..🤷
@knmmch pri tak ťažkých stavoch nemám vôbec výhrady na AD to potvrdzujú aj štúdie, mrzí ma to čím si si prešiel
@anonym_autor antidepresiva neuspavaju,netreba sa bat soferovania.
@silvia7762 hm, napr. Trittico resp. Mirzaten majú tlmivé účinky a používajú sa na spanie.. ..každé AD má iný účinok a ešte aj u každého účinkujú inak..
@knmmch spochybňujem len pomoc pri slabých a stredných stavoch nie pokusy o samovraždu a ťažké stavy
@anonym_autor ja som brala pre 6 rokmi. 10mq asi 1 rok, potom sa znižovalo do stratena. Libido som mala nezmenené, mohla som kludne aj kazdy den 🤣🤣🤣 neuspavalo ma to vobec. Jedine, co som pribrala ale potom aj zhodila. Co sa tyka šoférovania, tak praveze s AD Citalec mozes. Nemoze sa soferovat s liekmi ako je xanax, neurol, frontin… tam moze byt problem pri nehode, ak bude v krvy nejaka davka. Mne citalec pomohol velmi, brala som ho kvoli postraume, spustili sa mi uzkosti a PP. Bojovala som asi rok, kym som isla na lieky. Vyskusala som vsetko co existovalo, cinsku medicínu, rozne liečiteľské metody, homeopatiká, chodila som psychologicke a milion dalsieho, lebo som lieky odmietala. Nie som predsa blazon 🙈🙈. Kedze sa to zhoršovalo, tak som to vzdala a isla. Uprimne, ak by som nemala dieta, tak radsej s tymi stavmi skončím pod vlak. Ale nedalo sa mi, kvoli nemu. Ked som psychiatrovi hovorila co vsetko som uz vyskusala a co bol spúšťač, tak na mna kukol, ze keby som prisla hned, nemusela som sa takto trapit. Vyrovnali mi serotonin a dopamin, venovala som sa meditácií a pochopeniu toho stavu. Za mna super. Ja som to potrebovala a mna to vyliecilo.
@knmmch spochybňujem len pomoc pri slabých a stredných stavoch nie pokusy o samovraždu a ťažké stavy
@peter244 pri slabých určite nie, pri stredných sa AD nasadzujú ak nezaberá psychoterapia a ťažké stavy bez AD nejdú.. ..už som v pohode, po 10 mesiacoch plánujem návrat do práce, nechcem ostať doma na ID..🤷
@silvia7762 hm, napr. Trittico resp. Mirzaten majú tlmivé účinky a používajú sa na spanie.. ..každé AD má iný účinok a ešte aj u každého účinkujú inak..
@knmmch je rozdiel antidepresiva,benzodiazepiny a na spanie,antidepresiva su na povzbudenue.
@anonym_autor ja som brala pre 6 rokmi. 10mq asi 1 rok, potom sa znižovalo do stratena. Libido som mala nezmenené, mohla som kludne aj kazdy den 🤣🤣🤣 neuspavalo ma to vobec. Jedine, co som pribrala ale potom aj zhodila. Co sa tyka šoférovania, tak praveze s AD Citalec mozes. Nemoze sa soferovat s liekmi ako je xanax, neurol, frontin… tam moze byt problem pri nehode, ak bude v krvy nejaka davka. Mne citalec pomohol velmi, brala som ho kvoli postraume, spustili sa mi uzkosti a PP. Bojovala som asi rok, kym som isla na lieky. Vyskusala som vsetko co existovalo, cinsku medicínu, rozne liečiteľské metody, homeopatiká, chodila som psychologicke a milion dalsieho, lebo som lieky odmietala. Nie som predsa blazon 🙈🙈. Kedze sa to zhoršovalo, tak som to vzdala a isla. Uprimne, ak by som nemala dieta, tak radsej s tymi stavmi skončím pod vlak. Ale nedalo sa mi, kvoli nemu. Ked som psychiatrovi hovorila co vsetko som uz vyskusala a co bol spúšťač, tak na mna kukol, ze keby som prisla hned, nemusela som sa takto trapit. Vyrovnali mi serotonin a dopamin, venovala som sa meditácií a pochopeniu toho stavu. Za mna super. Ja som to potrebovala a mna to vyliecilo.
@betulinka1 inak tie čínske špeciality a homeopatia sú všetko podvody 😬 hlavne že už ti je lepšie
@knmmch je rozdiel antidepresiva,benzodiazepiny a na spanie,antidepresiva su na povzbudenue.
@silvia7762 áno,väčšina AD má povzbudivé účinky,preto sa užívajú ráno / na obed.. ..benzaky nie sú ad, tie neriešim.. ..aj keď som si zvykol ak mám za sebou ťažší deň tak si dám výnimočne Prothazin+Neurol aby som zaspal.. ..takže tie benzaky ako krátkodobá pomoc sú ôk..
pozor na oči. prečítaj príbalový leták.

@anonym_autor spôsobila si nehodu pod vplyvom benzákov?
@anonym_e50725 lebo ak si nič nespôsobila, žiaden priestupok, alebo trestný čin, samotné užitie lieku na predpis nie je dôvodom na odobratie alebo zadržanie VP. Potom je otázka, či si ich mala na predpis alebo si ich užívala bez indikácie lekárom... a spôsobila si nehodu.