SM systém alebo McKenzie cviky pri hernii disku
Ahojte. Chcela by som počuť vaše skúsenosti. Mám herniu 2 diskov a doktor mi odporúča SM systém alebo McKenzie cviky, ale neviem, ktoré je lepšie, takže by som bola rada za vaše skúsenosti, odporúčania. Že ktoré vám pomohlo s týmto problémom lepšie. Ďakujem za všetky tipy ☺️.
@sandri2009 O tom by mal rozhodnut fyzioterapeut na zaklade tvojej MR snimky a vybrat cviky tebe na mieru. Nie vsetky Mckenzie smie robit hocikto s hociakou hernoiu, to iste plati pre SM. Mne fyzioterapia neskutocne pomohla. Mam vytecene, degenerovane platnicky a vdaka dennemu cviceniu fungujem uplne normalne ako zdravy clovek. len teda nesmiem robit ziadny sport okrem chodze a nosit tazke veci. Ty to mozno nemas az take zle. Konzultuj s fyzioterapeutom.
@sandri2009 O tom by mal rozhodnut fyzioterapeut na zaklade tvojej MR snimky a vybrat cviky tebe na mieru. Nie vsetky Mckenzie smie robit hocikto s hociakou hernoiu, to iste plati pre SM. Mne fyzioterapia neskutocne pomohla. Mam vytecene, degenerovane platnicky a vdaka dennemu cviceniu fungujem uplne normalne ako zdravy clovek. len teda nesmiem robit ziadny sport okrem chodze a nosit tazke veci. Ty to mozno nemas az take zle. Konzultuj s fyzioterapeutom.
@anonym_d5de8a Tak mne to neurochirurg priam odporucil, ze si mam ja vybrat, ze ktore. A no, ja mam osteochondrozu na L1-S1, na L2-L3 schromlove uzly a herniu diskov L4-L5, L5-S1 a vylievaju sa mi do spinalneho kanala. A podotykam, mam len 22 rokov...
najlepsie kombinovat oba, ja s. roky cvicila sm pod dohadom odborníka pomohlo
@kacena4 Ja by som najradsej obidve, ale ked som bola vo STV na nemocnici na FRO, tak mi primarka povedala, ze je blbost cvicit obe naraz. Co si uplne nemyslim, kedze ten SM system je na spevnenie, co je tiez podla mna potrebne. Aj ked tam mam vraj dost svalstva, ale aj tak. No, ale musim ist k sukromnej fyzio, lebo na nemocnici nerobia tieto cviky, teda nevedia, kedze by si ich fyzioterapeuti museli zaplatit sami.
ahoj ja som robila mckenzie, jednoduche a ucinne, a hlavne tym ze som to musela na zaciatku kazde dve hodky dalo sa to uplne v pohode aj v praci, mne to pomohlo, fyzio mi naordinovala konkretne cviky na moj problem
@kacena4 Ja by som najradsej obidve, ale ked som bola vo STV na nemocnici na FRO, tak mi primarka povedala, ze je blbost cvicit obe naraz. Co si uplne nemyslim, kedze ten SM system je na spevnenie, co je tiez podla mna potrebne. Aj ked tam mam vraj dost svalstva, ale aj tak. No, ale musim ist k sukromnej fyzio, lebo na nemocnici nerobia tieto cviky, teda nevedia, kedze by si ich fyzioterapeuti museli zaplatit sami.
@sandri2009 sm nie je na spevnenie svalstva je stabilizuje chrbticu, uvolnuj skratene svalstvo, uci ta pozivat hlboke vnutorne svalstvo...
@sandri2009 sm nie je na spevnenie svalstva je stabilizuje chrbticu, uvolnuj skratene svalstvo, uci ta pozivat hlboke vnutorne svalstvo...
@kacena4 Mne to tak povedala primárka na FRO 😅.
Je tu kopa diskusii na temu SM System, vyjadrila som sa tam niekolkokrat. Som laik s diagnozou, mam 3 kurzy SM systemu a cvicila som ho 7 rokov pod dohladom fyzioterapeuta. Nie je to cvicenie vhodne pre kazdeho a je to podla mojho nazoru najviac precenovane cvicenie co vobec poznam. Ja som bola na SM leniva, lebo som cvicila "iba" hodinu denne. Je to cvicenie, kde je zo vsetkeho najdolezitejsie spravne prevedenie daneho cviku. To je alfa a omega SM systemu. Je treba sa ho naucit cvicit pod dohladom fyzioterapeuta, ktory sa mu venuje a uci ho klientov spravne /zazila som fyzio, co nevedela ani lano spravne chytit do ruky/. Cviky nie su narocne na fyzicku kondiciu, ale na spravne prevedenie ano. Potom, ako sa ich naucis mozes cvicit doma, ak si na to trufas, ze techniku zvladnes na 100 %. Bol to velky boom cca 10 rokov dozadu a propagovane ako 105 minut a bolesti chrbta zmiznu. Nezmiznu a ked chces dosiahnut vysledok, budes cvicit hodiny denne (poznam takych, co naozaj maju pekne vysledky, ci uz hernie, extruzie alebo skoliozy, ale to bola u nich denna otrocina + specialne manualne techniky u fyzio).
SM system a Mackenzie nie su rovnake cvicenie, su to uplne odlisne druhy cviceni a nie su vhodne pre kazdeho a pri kazdej diagnoze.
Najdi si skuseneho a kvalifikovane fyzioterapeuta, ktory na zaklade tvojich vysledkov z MRI spravi tebe cviky na mieru, co je vhodne, co nie je vhodne a celkovo tam prejdes diagnostikou.

najlepsie kombinovat oba, ja s. roky cvicila sm pod dohadom odborníka pomohlo