Som 2x očkovaná a mám pozitívnu dcéru. Mám výnimku z karantény?
Ahojte, som 2krat ockovana a od dnes mám dceru pozitivnu. Mám výnimku z karantény? Manžel neočkovaný ostava v Karantene automaticky. Mozem ísť v pondelok so prace? Či nie? Dakujem
@janka54321 kedze viem ze tie ich nariadenia su tak na 2 veci, tak sa správam ZODPOVEDNE a hoci som zaočkovana, tak drepim doma a nebudem to roznasat ďalej, ak som aj ja bezpriznakova. Vieš. Len toľko k tomu.
@simsalabim môj známy mal presne takto isto ,bol chory,zobral antibiotiká,využil,(stále bol na antigene negatívny,aj v robote sú každý týždeň testovaný,a stále negatívny)a nakoniec mu urobila doktorka PCR a po týždni mu vyšiel v piatok pozitívny PCR,tak znovu 5dni karanténa
@terina25 na stránke sociálnej poisťovne sa píše: "Nárok na pandemické OČR preto majú iba tí poistenci, ktorí sa starajú o deti do 11 rokov (do 18 rokov pri deťoch s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom), ktorých škola alebo trieda bola uzatvorená rozhodnutím príslušného orgánu (minister, zriaďovateľ, riaditeľ školy, hygienik). Ak však poistenec ošetruje choré dieťa do 16 rokov veku, t. j. dieťa, ktorému sa náhle zhoršil jeho zdravotný stav a ošetrujúci lekár mu preto potvrdil potrebu ošetrovania, naďalej má nárok na pandemické OČR."
@denisse1311 osobne si myslím ze očkovanie bez karantény po styku s pozit osobou je najlepší spôsob ako roznasat covid nakoľko očkovani sú prenáša mi rovnako ako neocko akurát nemusia mať žiadne príznaky... Ale to ze je tento náš systém na hlavu si možno myslím iba ja....
@monika123654 vsak uzatvara sa trieda hoci aj po domacom teste.
Aktualizované 25. januára 2022
Skracuje sa dĺžka domácej karantény úzkeho kontaktu.
V prípade neočkovanej osoby a zaočkovanej osoby bez posilňujúcej dávky, ak od zaočkovania uplynulo viac ako 9 mesiacov:
Bude trvať 5 dní, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín u osoby nevyskytli príznaky znemožňujúce pracovnú činnosť.
Vykonanie RT- PCR testu na 5. deň už nebude potrebné pri každom úzkom kontakte. O vykonaní testu na COVID-19 najskôr na piaty deň po úzkom kontakte rozhodne ošetrujúci lekár.
Po ukončení času karantény je osoba staršia ako 6 rokov povinná mať na verejnosti po obdobie 5 dní prekryté dýchacie cesty respirátorom FFP2 bez výdychového ventilu a dodržiavať hygienu rúk; deti v školách a školských zariadeniach môžu nosiť aj rúško.
Ak sa počas 5-dňovej karantény vyskytnú u osoby príznaky ochorenia, o ďalšom postupe rozhodne všeobecný lekár.
V prípade očkovanej osoby s posilňujúcou dávkou, zaočkovanej osoby, ktorá bola zaočkovaná pred nie viac ako 9 mesiacmi a osoby, ktorá prekonala COVID-19 pred menej ako 180 dňami:
Ak očkované osoby, ktorým bola aplikovaná posilňujúca dávka, alebo boli zaočkované pred nie viac ako 9 mesiacmi, alebo ide o osoby, ktoré prekonali COVID-19 pred menej ako 180 dňami, nemajú klinické príznaky, karanténa pre nich nie je povinná. Na verejnosti však musia mať prekryté dýchacie cesty respirátorom FFP2 bez výdychového ventilu po obdobie 7 dní od posledného kontaktu s pozitívnou osobou (a to aj v prípade, ak sa od ostatných osôb v exteriéri nachádzajú viac ako 2 metre); deti v školách a školských zariadeniach môžu nosiť aj rúško).
Tieto osoby však zostávajú v karanténe ak sa u nich vyskytol čo i len jeden z klinických príznakov COVID-19 alebo ak ošetrujúci lekár posúdi u tejto osoby karanténu ako potrebnú – to môže byť pre zreteľahodné epidemiologické dôvody, ktorými sú napríklad dlhodobý úzky kontakt s pozitívnou osobou, ohrozenie imunodeficientnej osoby na pracovisku.
Horná hranica platnosti očkovania proti COVID-19 sa skracuje z jedného roka na 9 mesiacov.
Mení sa definícia úzkeho kontaktu.
Úzky kontakt je kontakt osoby s osobou pozitívnou na ochorenie, ak pri tomto kontakte nemali prekryté dýchacie cesty respirátorom FFP2 a súčasne:
osoby boli v priamom fyzickom kontakte, alebo
osoby boli od seba vo vzdialenosti menšej ako 2 metre dlhšie ako 5 minút, alebo
osoby boli v interiérovom alebo inak uzatvorenom priestore dlhšie ako 5 minút, alebo
osoby cestovali spoločne dopravným prostriedkom dlhšie ako 5 minút.
Obdobie úzkeho kontaktu sa počíta 2 dni pred odberom pozitívnej vzorky alebo od objavenia sa príznakov u pozitívnej osoby, ktorá je blízkym kontaktom.
Kto sa po novom považuje za pozitívnu osobu:
Za pozitívnu sa považuje osoba po doručení výsledkov RT-PCR, LAMP, antigénového testu, ako aj Point of care testu (PoCT) a rovnako aj osoba po domácom antigénovom teste, ktorý však musí posúdiť jej všeobecný lekár.
Pri antigénovom, LAMP, PoCT i samoteste už nie je potrebná konfirmácia PCR testom.
Upozornenie
Izolácia osoby pozitívnej na COVID-19 alebo karanténa osoby po úzkom kontakte s osobou pozitívnou na COVID-19, ktorá nebola ku dňu účinnosti tejto vyhlášky ukončená, sa ukončuje podľa doterajších predpisov.
@denisse1311 môžeš ísť do práce. Dcéra bola pozitívna, my s manželom očkovaní sme v karanténe byť nemuseli (rovnako ako 2-ročný syn nemusel). Takže mala ona sama karanténu.
@denisse1311 nie si v karantene,ale hned ako sa ti objavi 1 priznak, uz si..a tie priznaky su na nete..napr. aj pocit upchateho nosa..
@blontimka plne suhlasim
@lienka.7 autorka otázky sa pýta na fakty, môže nemôže ísť do práce...dostala odpoved na základe nariadení, ktoré platia v SR...a myslím, že subjektívny názor tvoj a tebe podobných ju nezaujíma..a narážky kto je ovca, kto není ovca sú fakt mimo ...na tomto Slovensku nikdy dobře nebude, pokiaľ budu ľudia takto tupi
@simsalabim to je jedno, ak jej vyjde požiť PCR tak zostáva doma.Mojej dcéry spolužiačka tak mala tiež si myslela obvodná, že viróza a neskôr išla na test antigeny mala 2 negatívne a je pozitívna.Uz má po karanténe a stále ju bolí hrdlo zostava doma dlhšie.Plus ďalších 6 deti z triedy a aj očkovaní učitelia ochoreli.
@janka54321 este raz, pokial viem aká je momentálne situácia, tak sa správam zodpovedne. Pokial nemam negat.test tak sa nikam netrepem a sedím doma!!!! Mozem mat aj 10 ockovani keď to na omikron nefunguje!!!! Všetci vieme ze tie opatrenie su nezmyselne. A toto kým ľuďom nedôjde, tak nie je o com. Chapes uz tomu???
@lienka.7 posledný krát to píšem a verím, že už konečne pochopíš k čomu sa ja celý čas vyjadrujem ...mňa nezaujíma tvoj subjektívny názor, ale veci, ktoré sú v platnosti a tie potrebuje autorka vedieť ...a nie tvoje vyjadrenia o fungovaní očkovania a podobne...takže tebe v prvom rade nedochádza o čom sa tu diskutuje
@denisse1311 Môj syn bol pozitívny v utorok, zo školy si doniesol .. Ja dve očkovania povedali mi na hygiene že na testy nemusím ak som ockovana 2.davkou pred menej ako 9timi mesiacmi. Že mám dodržať 5 dní karanténu a ak nebudem mať príznaky môžem potom fungovat. Manžel ma 3.davky a jeho sa netýka ani karanténa nič ak nemá príznaky ,teda doslova mi povedali že jeho sa to netýka 🤣 No ale na margo očkovania ,mala som vysoké protilátky dva týždne dozadu a chytila som to od syna aj ja. Ale po druhej strane iba jedna noc bola fakt že hrozna ,inak som už celkom v pohode . Takže ani to očkovanie nie je 100% , môžeš to chytiť a ani nevieš ako posunies ďalej .

@mirus11 lenze neter mala priznaky a dr urcila, ze to nebude covid. Sestre sa to casom nejako nezdalo, tak ju zahlasila sama na test. Priste toto nie je situacia, ze zdrave dieta v karantene, ale situacia, ze dieta je uz 11 dni od prvych priznakov, 7. den, co berie ATB na hnisavu anginu.