icon

Som bez žlčníka. Ako sa mám stravovať?

zuzanak89
15. dec 2015

Potrebujem poradiť. Mám za sebou laparoskopiu žlčníka a milión otázok. Doma 22m dieťa a 9 ročné. Ako variť? Môžem kávu? Soliť? Viem, že mastné nie, dostala som aj papier na dietu ale tam toho veľa nie je. Máte nejaké koláčiky k Vianociam čo by som mohla jesť? Ak hej šup recept. Za každú radu budem vďačná. Ďakujem

vvia
12. nov 2016

@hettinka ved to prave neviem :( difam ze nie :( :( :( dietu nedrzin, povedali mi ze postupne mozem vsetko skusat. Do teraz som sa citila dobre

hettinka
12. nov 2016

mne zabudli kamene žlčových cestách, mne na to prišli ešte v nemocnici na kontrolnom RTG, takže do 2 týždnov ma operovali znova ... ale snad to nebude tvoj prípad

vvia
12. nov 2016

@hettinka fasa, bolo vidno na rtg? Teba asi neoperovali laparoskopicky vsak? Mne robili zatial iba sono a pardbi pred operaciou magneticku, ale kym dosli vysledky mal som dalsiu koliku. Mna xkrat hospitalizovali a mihla sommat skor zlcnik von, ale bola som tehu a potom po cisarskom tak chceli pockat.

tinkaro
12. nov 2016

@anula Ďakujem, nie je vždy, ťažko povedať kedy, niekedy po jedle skôr..ale je to už dlho roky. Čo sú to hepatalky?

tinkaro
12. nov 2016

@vvia určite si treba dať pozor na tú diétu aspoň na začiatku

vvia
12. nov 2016

@tinkaro preslo 7mesiacov neviem co je zi zaciatku ale az do tohto mesiaca mi nic nebolo :(

martuska2
12. nov 2016

Moj manžel nemá žaludok ani žlčník jest može všetko..len na žlčník mu povedali, aby sa nečudoval ak sa mu tá žlč nahromadí a bude to vypľúvať, že je to ormálne žlčník je zásobárňou žlče. Ale ohľadom travy nič...

tinkaro
12. nov 2016

@martuska2 ja tiež jem všetko, no nemyslím si, že je to dobré..teraz má začalo nafukovat, z kávy napr.

tinkaro
12. nov 2016

@vvia sono si mala v poriadku?

vvia
12. nov 2016

@tinkaro nie uplne. Ale kamene nenasli. Nevadi aj tak to asi poriesim jedine na vhirurgii v pondelok len musim do po delka pretrpiet

tinkaro
12. nov 2016

@vvia tak si daj diétu do pondelka, hádam to nebude zlé, držím palce

vivi78
12. nov 2016

@anula...mozem sa aj ja spytat prosim? Chodim na gastro kazdych 6mes. na kontrolu,lebo mam HbsAg pos. Lieky neberiem,ma to nizku hladinu,ale mi dr zistila zlcnikove kamene,mam1cm a viac mensich. Moja otazka by bola...kolko treba byt v nemocnici pri laparoskopickej operacii? Kolko je PN po opke? Zlcnik vyberu v kazdom pripade? Dakujem

anula
12. nov 2016

@tinkaro
hepatalne testy

@vivi78 neviem ti povedat ako na SK. My robime ambulantne, pripadne 1 noc v nemocnici, ak pacient zije sam, alebo ma zavazne pridruzene ochorenia. PN zalezi od typu prace, davame od 5-7 dni. Zlcnik treba vybrat cely aj s kamenmi, inak to nejde.

vivi78
12. nov 2016

@anula...dakujem za odpoved. Odporucilo by sa ist na operaciu aj ked nemam ziadne tazkosti,ziadne bolesti od tych kamenov?

mata0410
12. nov 2016

@vivi78 Ja som bola pred mesiacom na operacii bola som na jednodnovej chirurgii. T.j. ak nie su problemy na druhy den ides domov. Co sa tyka PN neviem ako je to teraz ale ked som bola operovana na slepe crevo pred 5 rokmi tak som bola na pnke mesiac.

hettinka
12. nov 2016

Manzel je na PN tiez uz mesiac. A po operácii nejaké 3 týždne, najskôr liečili zápal.

anega79
13. nov 2016

@vivi78 ja som tiez ziadne bolesti nemavala predtym jedine ma trochu bolelo brucho po operacii mam stale problemy akoby zlcnikovy zachvat aj ked zlcnik nemam...

tanika
13. nov 2016

kočky a nemala ste niektorá blato v žlčníku našli mi to na sone, CT brucha to už neukázalo nechápem ,pobolieva ma a cítim tlak na pravo ...dostala som nejaký liek Ursosan...a o mesiac kontrola...mala ste niektorá balto v žlčníku? dík moc

tanika
13. nov 2016

@marcovka1 tak toto aj mňa zaujíma aj ja mám reflux čo užívate čo Vám pomáha budem rada za názor ... 🙂

marcovka1
15. nov 2016

@tanika uzivam omeprazol ,ale neberiem ich kazdy den racej som obmedzila kavu,sladke ....a pod.všetko co mi robilo stavu a jem vela tie chlebiky ryzove,kukuricne ja mam take obdobie jar a jesen ,ale davam si pozor na stravu nemam uz zlcnik a niedy mi je tazko z jedla podla toho co zjem 😒 a vam robili nejake vys. ,ci kto vam vravel ze mate reflux ,lebo mne povedal krcny na gastre som nebola

anula
15. nov 2016

@vivi78
nie. operuju sa len tie zlcniky, ktore su symptomaticke, cize robia problemy (bolesti, zazivacie tazkosti, zapaly, pankreatitidy)

vvia
15. nov 2016

@anega79 rovnako :( fantomove bolesti :( alebo co :(

terezka1947
16. nov 2016

@anula mohla by som ta poprosit....ako je to s tymi pecenovymi testami....aky vplyv ma na nich a co
lebo ja nepijem,nefajcim,antika tiez nie...akurat kamen v zlcniku a mala som ich v norme,po dllllllhej dobe,kedy boli hranicne,ale nikto to neriesil=ani ja...az raz mi doslo,ze to asi nie je ok,tak som za tym isla a tak som sa dostala aj na sono brucha a zlcnika
a teraz ich mam opat vyssie,ale zabudla som sa lekara opytat,kedy je to zle...co to znamena IBA zvysene...akurat,mi tak napadlo,ked sa ma pytal,ci som ani ATB nejedla,ze som zabudla na cca 3ks Ibalginu rapid,ked ma strasne bolel zub...a to bolo asi 2=3tpred odberom krvi...mohlo to mat tiez vplyv?
a aj cholesterol som mala zvyseny...ale skor jem sladkosti,ako mastne...zahanam vecer unavu z deti...no,klasika mamicky.
dakujem pekne za odpoved

fajnova
16. nov 2016

Ahojte. Ja som takmer dva tyzdne po operacii zlcnika. Drzim dietu, ale stale mavam kyselinu. Stolicu mam taku zltu. Je to normalne?

tanika
17. nov 2016

@marcovka1 mne to povedal na gastre že mám reflux a sono našlo blato v žlčníku....som z toho dosť na nervy čo a ako sa stravovať aby bolo dobre. Inak krvné testy všetky v norme...len ťažoba na žalúdku, ráno keď vstávam horká chuť v puste, a ako keby som mala niečo v krku a tieto príznaky a povedal mi že GERD reflux, a tie tlaky v nadbrušku v pravo povedal že asi žlčník noci od júla už dietujem čo som mala problémy a sono dva krát a nič bolo o.k. a teraz naposldy koncom oktobra mi našiel blato v žlčníku, dal mi nejaké lieky Ursosan a o mesiac kontrola hadica, sono, odbery a uvidíme ale ja som rapídne schudla nechápem prečo to blato v žlčníku ja som jedla dietne až moc nie nezdravo a kyselina. som na nervy padajú mi vlasy ale však sa ani nečudujem veď som schudla skoro 15kg behom 4 mesiacov....

tanika
17. nov 2016

@anula poprosím Vás čo znamená to blato v žlčníku? operuje sa aj blato ? dosatla som lieky Ursosan ....sono ukázalo blato o týždeň som bola na CT brucha a tam nenašli ani to blato je to možné ? ako sa zbaviť toho blata v žlčníku alebo čo robiť aby sa mi tam netvorili ? dík moc za odpoveď 🙂

marcovka1
17. nov 2016

@tanika no ja to iste rano horka chut v ustach ,ale nedal ti ziadne lieky ? lebo mne dal omeprazol a celkom mi pomohli a ten zlcnik asi len dat prec uz nesplna tu funkciu co ma 😒 ja som 4 roky po oper.zlcnika a nemala som ziadne tazkosti az teraz nemozem nic vyprazane ,masne a vajcia a tiez niekdy neviem co mam jest 😠 ked zjem nieco tazke tak si dam pancreonforte to mi tak pretravy ,ked ti mozem poradit mne pomaha medovkovy a matovy caj a hlavne vecer 😉

katyt
17. nov 2016

@anula môžem poprosiť aj ja o radu, už dlhšiu dobu mám sledovaný žlčník kvôli polypom, doteraz mi chirurg tvrdil, že vidí 2 polypy do 8 mm, najradšej by mi žlčík už dávno vybral, naposledy ma poslal na magnetickú rezonanciu a z toho mám výsledok: Zahustený obsah cholecysty, s výpadkami v intraluminálnej náplni, ktoré miznú postkontrasne. Nechápem čo znamená ten zahustený obsah. Ešte v popise mám uvedené: Cholecysta tenkonstenná, obsah je temer kompletne zahustený (hypoSI v T2 VO, hyperSI v T1 VO, len minimálna hladinka číreho obsahu ventrálne). V natíve intraluminálne pozorovať niekoľko drobných hypointenz. fokusov (do 4mm), ktoré sa nezobrazujú postkontrasne -môže ísť o drobné sýtiace sa polypy.
Čiže ja som z tej správy pochopila, že tie polypy sú malinké, keďže do 4 mm, možno budú aj menšie, takže dúfam, že po tejto správy mi nepovie, že by som si ho mala dať vybrať, navyše nemám žiadne problémy. 🙂

marcovka1
18. nov 2016

@katyt moj znami mal polipy a museli mu ho vybrat,lebo mal velmi zle pecenove testy ...doktorka si myslela ,ze je alkoholik ☹

katyt
19. nov 2016

@marcovka1 vazne? To som nevedela, že to môže spôsobiť aj takéto problémy. No ja mám zatiaľ pečeňové testy v poriadku. 🙂