icon

Som v šestonedelí a nespím

1. júl 2020

ahojte.mam 3tyzdnove babo a neviem spat od porodum fungujem na 3-4hodinach za 24hodin.. plne ju kokim. ale uz z uzkosti neviem soat ked ona spi. manzel mama mi pomahaju aj tak to nedavam.chcem ju dalej kojit. psychiatricka mi ponukla brat hypnotikum a nech 6hodin sa stara manzel. je to pre mna hrozna oredstava. byt bez nej 6hodin. ci by ju manzel utisil. ci si odsajem/ci jej dat nutrilon. ci mi odsavanie/flasa pokazia kojenie... aby sa jej tk hyonotikum nedostalo do mlieka. prosim ajk niekto mal takto neprijemny stav v sestonedeli co vam pomohlo??? uz som fakt na dne..

lucy0807
1. júl 2020

Tak určite hlavne kľud, oddychuj čo najviac s malou, a prečo nemôžeš spať? Bojíš sa o ňu alebo ako? Spíte spolu či je v postieľke? Ja som od pôrodu spala s malým, oddychovala keď on spal...

ukulela
1. júl 2020

Nedá sa ti zdriemnuť ani cez deň keď malá spí? Skús napríklad medovkový čaj, mlieko s medom na ukľudnenie a takéto babské recepty. Homeopatikum sedatif PC, jediné homeo, ktoré som kedy brala, možno som sa na to tak upla, že aj placebo mi zabralo, alebo mi to fakt pomohlo.... ináč môj mladší bol taký že každé dve, maximálne tri hodiny dojčenie, v noci niekoľkokrát hore, ťažkosti s uspávaním, prvé týždne som naozaj spala tie 4 hodiny denne možno ani viac nie.... ale ja som sa vykašľala na poriadok, na varenie riešila som seba a dieťa a snažila som sa venovať aj staršiemu aby nebol odsunuty. Ak sa tej úzkosti nedokážeš zbaviť sama, tak naozaj možno bude treba lieky. ale skúšala by som to zatiaľ bez nich. Keď ti ma manžel pomáhajú tak sa to snaž sa naplno využiť.

vikusjk
1. júl 2020

z uzkosti nevies spat, ked ona spi? Cize sa o nu bojis, alebo z akého dovodu citis uzkost? Neskusala si nieco prirodne, aby si nebrala hned chemiu, ked ju kojis?

ukulela
1. júl 2020

Ináč ja som týždeň po pôrode skončila v nemocnici s dosť vážnou diagnózou a dva týždne som kvôli liekom nemohla dojčiť. Len som obsavala a vylievala. Ale potom maly úplne v pohode nabehol naspäť na dojčenie. potom som ešte chodila na terapiu a raz až dvakrát denne mu v tom čase museli dať fľašku s umelým a všetko sme prežili. Má rok a pol a stále dojčím. Neboj, keď sa ti laktácia rozbehla, tak sa už musíš držať v kľude , veľa piť a dojčiť budeš úplne v pohode

malykonik
1. júl 2020

Bola som na Tom rovnako, kúp si novanight alebo niečo s melatoninom. Ale ja som nekojila tak sa pre istotu spýtaj. Mne to veľmi pomohlo

kiki68
1. júl 2020

Pekne monitor dychu, aby si nemala uzkost, odsat mlieko, dat muzovi a ist sa vyspat na 6 hodin. Muz sa postara, je to otec a dieta miluje. Nic sa nestane. To mlieko v takomto strese je obsahom plne kortizolu. Lebo si v panike, nespis a mozog pumpuje kortizol do tela.

autor
1. júl 2020

dakujem vsetkym za rady. o malinku sa nebojim. manzel je s nou. len ma stresuje ze neviem uz zaspat.
. uz taky cyklus uzkostim ze nesoim ona spim ja nebudem vladat.. skusala som melatonin magnezko meditavie relaxacie. mam dojem ze uz mam dosahany mozog ze proste uz nevie vypnut...

autor
1. júl 2020

@ukulela mozem sa spytat s akou ci psychickou ci fyzickou? ja sa bojim ze odsavanie mi narusi tok mlieka... ze dostanem zapal prsnikov. ze nebudem mat dost mlieka pre nu ked odsajem...

autor
1. júl 2020

proste pre mna je stresujuce uz len to ze meviem kedy a na ako dlho budem moct spat a tie prerusovane spanky vyustili v toto ze uz spat meviem vobec takmer. mala som tazky porod. a problem spat v porodnici. sme uz doma a ja sa neveim vratit do normalu. ale predstava dat si tazky liek sa mi tiez nepaci neviem ako z toho von

lucy0807
1. júl 2020

Skús to Sedatif PC, to je homeopatikum, v pohode môžeš. Ale hlavne sa musíš dať v hlave do poriadku, riešiš blbosti, keď si raz denne odsajes tak ti to tok nezníži pokiaľ dojciš casto. Ja som si bežne odsavala lebo som mala aj viacej mlieka. A čo sa týka spánku, no musíš práve sa naučiť oddychovať aj keď dieťa spí, lebo nevyspiš sa ďalej. Môj má 10 mesiacov a ešte som od pôrodu nemala spánkový cyklus dlhší ako 3 hodiny. A dojčenie nemôže za to, že sa ti dieťa často budí...si nemyslí, že keď mu dáš umelé mlieko že prespí celú noc...to nie je pravidlo 🤦 možno by bolo na mieste ešte navštíviť laktacnu poradkyňu či je.ozaj s dojčením všetko v poriadku.

marca12
1. júl 2020

Hlavne sa tomu nepoddavaj,neber to ako tragediu. Ja som pol roka spavala mozno 2-3 hodiny,bola som na pokraji zrutenia az som si uvedomila,aka som hlupa a utapam sa v myslienkach. Potrebujes sa prefackat a uvedomit si,ze sama sa chces v tom utapat,preto nespis. Myslis,ze ine mami spavaju lepsie? Vacsina mam vstava po 2 hodinovom spanku a preto si treba aj cez den lahnut. Riad sa heslom,ked spi dieta,spi aj mama. Lieky si nedavaj. Casom to prejde a zosuladite sa s babatkom.

raffaella
1. júl 2020

presla som niecim podobnym, u nas bol problem, ze dcera sa budila aj 10xza noc a ja som mala tak posahany spanok, ze ani ked spala som nevedela, lebo som trpla kedy sa zobudi a ci ju zase budem vediet uspat. Ja som z toho dostala opatovne panicku poruchu a uzkosti. Teraz ked sa na to pozeram s odstupom casu, tak co by som urobila inak je to, ze by som sa nestresovala ci zaspim a to ti aj odporucam. Naozaj sa nestresuj sama zbytocne, ak zaspis tak zaspis, ak nezaspis, tak proste nezaspis. Ak mas moznost dat ju na noc na 6 hodin manzelovi, tak ju daj. O mlieko sa neboj - ja som napriek enormnemu stresu a uzkostiam mala mlieko (a ak ho mat nebudes, das Sunar). Urcite by som to neriesila liekmi a uz viobec nie hypnotikami. Viem ze spanok chyba, ja som si presla tou situaciou tiez a je to skutocne o drzku, ale neupinaj sa na spanok - ak mala pospi cez den, lahni si aj ty, spat nemusis, len si oddychnut, nic nerobit, zavriet oci. Drzim palce, hlavne nech ty si v poriadku a ostatne sa spravi.

ayanamirei
1. júl 2020

presne tak ako pise @marca12 , vela mamiciek funguje pri plnom kojeni stylom, ze v noci je 2-10x hore lebo proste babatko si pyta papat a spanok moze byt aj len po 1-1.5h... Tiez mas prehnanu uzkost o kojenie - ak by si aj nekojila, nebude to ziadna tragedia, vsetci to preziju, nebudes horsia mama len preto 😉 mam pocit, ze uz mas zo vsetkeho zbytocny strach, pritom realne si uvedom, ze NIC SA NEDEJE, dieta je Ok, mas pomoc rodiny, mas ochotneho manzela, vsetko je ok a jediny problem je len v tvojej hlave.

kiki68
1. júl 2020

Mlieko odsavanim pribuda, nestraca sa . Lebo inak normalne kojis. Cize neni sa coho bat. Momentalne by sa asi zislo jednorazovo nieco na spanie, aby sa to zrovnalo. Este co je vyborne je meditovat tak, ze si uvedomis, ze tie myslienky Ti patria, ale neovladaju Ta a mozes ten system uzkosti vypnut. Uvedomit si samu seba a najst si svoj klud. Teraz musi muz pomoct, aby mal zase zdravu a oddychnutu zenu. To mentalne zdravie je prvorade.

luccija
1. júl 2020

Zdá sa mi, že sa bojis už všetkého😦buď rada za to, že s ňou môže byť manžel a nie sa báť či ju utíši a, že vôbec s ňou bude?Veď, ak ju nebude vedieť utíšiť vstaneš, aj tak by si nespala, keď by bábo plakalo.Nemôžeš mať pod kontrolou všetko, lebo to zle dopadne.Určite hypnotikum dopredu odsať mlieko dať z flase a nabrať silu spaním.
Mala si už niekedy problémy so spánkom či to je len od pôrodu?

asia83
1. júl 2020

Skúste čaj Medovka a levandulový. Tie upokojujú. Ono to bude aj tá popôrodná úzkosť, podľa mňa. Treba viac relaxovať a komplexne sa ukľudniť. Ja by som aj umelé mlieko dala, aby ste mali väčší kľud a malá plnšie brucho. Nebojte sa, nie je to jed, iba mlieko.

mapa
1. júl 2020

Bola som na tom s nespanim pri vsetkych troch detoch rovnako. Velmi Ti rozumiem. Najviac som neznasala a neznasam vetu: "Pospi si s nim/nou!" Nie, nedalo sa. Moje deti spali 10-30 minut, za ten cas mi mozog nevypol ani omylom. Ak nahodou spali dlhsie, vzdy bolo tolko toho na praci, ze sa proste nedalo. Ziadne valeriany, perseny... mi s tym nepomohli 😐 od unavy som sa az triasla. Mne pri poslednom pomohlo a pomaha toto: https://www.jamieson.sk/sk/jamieson-melatonin-3...
Pytala som sa na dlhodobe uzivanie melatoninu pri dojceni nezavisle 2 kamaratok farmaceuticok, obe sa vyjadrili, ze by to nemal byt problem.

kittykat22
1. júl 2020

skus dokrmovat v noci UM - flasou Medela. je to specialne navrhnuta flasa pre kojene deti. Nerusi sa tym saci reflex. Skus sa hodit do pohody, to najhorsie mas uz za sebou. Treti trimester, porod, sestonedelie - uz to bude len lepsie 🙂

ivangeline
1. júl 2020

Ja son tiez prve noci nespala a som tu. XD Nerob nič iné,len sa starej o malú,ak sa to teda dá...a budeš ok. 🙂 Nájdete si režim a ty aj v pokoji pospis viac.

ukulela
1. júl 2020

Dostala som infarkt ucha, najprv týždeň na infurzach v nemocnici a potom som chodila do hyperbarickej komory. Mohlo to byť aj zo stresu nevedia z čoho. Ja som si pri staršom aj pri mladšom pomáhala na začiatku odsávaním rozbehnúť laktaciu. Starší bol tak že mi spal celé noci a ja som si musela v noci odstáť lebo ráno som už mala príliš tuhé prsníky. on sa potom rano zobudil a cez deň mi jedol aj každé dve hodiny alebo každú hodinu a pol. a večer som už nemala dosť mlieka ako keby, tak tú poslednú dávku som davala najprv Nutrilon a neskôr som sa naučila dávať posledné práve to, ktoré som v noci odsala. Starší takto zo dva mesiace mal raz, max dva krát denne Nutrilon. Mladší dostalo Nutrilon kým som brala infúzie a kortikoidy. ale potom normálne prišiel opäť na prsník. A keď som chodila na terapiu, tak kým som bola v komore, taktiež dostával Nutrilon. Teraz má rok a pol a normálne kojim. Skús ten sedatif, potom medovkový čaje, .... Pozor, pri kojení nesmieš mätový čaj.

autor
1. júl 2020

@ukulela dakujem za rady a super jak sicto zvladla!!

silviazlat
2. júl 2020

Narušená psychika a pohoda ti môže taktiež ovplyvniť kojenie.... ako píšu baby. Skús si pospať cez deň, prípadne si daj bábo na noc k sebe, budeš pokojnejšia.

bashee
1. júl 2021

@ukulela ahoj momentalne mam ten isty problem co ty. Ale ze absolutne ako cez kopirak. Ako sa to u teba v priebehu roka zlepsilo/zmenilo prosim ta?