Som vyčerpaná mama hyperaktivneho, hyperkinetického dievčatka
Som mama hyperaktivneho, hyperkinetickeho dievcatka a uz som uplne vycerpana, vystavena, vsetka moja energia je uz vycucnuta. Viete mi poradit nejake dobre tipy a triky aby som sa nabila a bojovala trpezlivo dalej? Moja relaxacia denne je cca 10 minut na konikovi. Aj spanok mam zly, naruseny,alebo nespim vobec. Prosim piste iba mamicky, ktore mate doma hyper- ADHD deti 24 hod. denne a poznate to naozaj na vlastnej kozi. Dakujem.
@bambinkaa skús sa pridať do tejto skupiny. Tu sú maminy s podobnými problémami https://www.modrykonik.sk/group/1824/
Pri hyper...detoch nam vzdy zabralo, ked si poobede zdriemli. Doma to rodicia nedokazali, v skolke sme ich to naucili a ked aj rodicia spolupracovali, pomohlo to. Deti boli kludnejsie. Obmedzili sme cukry, aj dzusy, len cista voda, pravidelny rezim, odpocinok, aktivity. Kym sme sa "zladili", trvalo to dlhsie ale prinieslo to vysledky a celkove zlepsenie. Ked su deti unavene namiesto oddychu idu ako pily, aby prekonali unavu az su take vycerpane ze pobehuju sem a tam. Ked striedali pravidelne praca-pohyb-relax, super sa ukludnili. A rovnako sme postupovali u 2, 3 aj 5 rocneho dietata. Musis byt dosledna, presna. Ak je spanok nastaveny na 12, do 12.15 ked lahnete,este zaspi, ak o 12.30 vacsinou uz nie. A celkovo sa upravil aj nocny spanok, napr. Od 19-7 rana. Chce to len trpezlivost a doslednost a dat do skolky, lebo uz je toho na teba fakt dost :(
pripajam sa k matozazzo, moja osobna skusenost s druhorodenym synom je presne taka, ako ona popisuje, ked nespal lítal jak besný, ked isiel ako hodinky presne, spal a to dost vela aj dve hodky poobede. A fungovali sme systemom nemusis spat ty, len ja si strasne potrebujem oddychnut a ty budes zatial v postielke. Je pravda, ze kazde vybocenie z rytmu sme opatovne nastavovali aj tri stryri dni, ale fakt to nanho fungovalo. No a teraz je usilovne cez prestavky zbierajuci poznamky v skole 🙂🙂🙂 je uz siestak ,ale potrebuje stale velmi velku pravidelnost a neboj urcite to zvladnes.
A neupratuj vo volnych chvilach, jedine s malou,uz ako trojrocna ti musi s cimsi pomoct, samozrejme len kratucko a motivacne napr. upracme co najrychlejsie kuchynu a pojdeme sa vonku nahanat a uvidis, ze to ako tak pojde. Ja som mala tri deti po sebe a stredny bol teda riadny sarkan,,, nastastie som si niekedy po narodeni tretieho uvedomila, ze ak sa nechcem zblaznit musim veci riesit, napisala som si na papier ako a ked ,,, spali,,,poobede v postielkach ja som si uvarila kafe a dohliadala na nich ci su ticho. chapes oni este celkom nespali, ale potom sa naucili a ja som vegetila aj pri troch detoch, samozrejme chvilku(: musis byt dosledna, a napis si idealny rozvrh dna a podla toho to ladit, a pekne ako v skolke kazdy den to iste o tej a tej, casto aktivity striedat proste si urob take casovotematicke plany napr na tyzden a zarad si aj svoj film alebo serial do toho a skus s tym cosi urobit a popremyslat co by sa aako dalo a do planovania zapoj aj muza a babku a uvidis ze to zvladnete vsetci
drzim palce
moja dcéra tiež mala diagnozu hyperaktívna a o mesiac bude mať deväť rokov a môžem povedať, že všetko sa skľudnilo.Ešte sem tam, niekedy na ňu príde....ale niejak to prešlo, a aj tak nám doktorka hovorila, že vyrastie z toho...
Keď si spomnem na to aká som chodila nevyspatá a unavená, ako vycucaná...ako som ju nemohla nakrmiť lebo sa celá kývala, nohami rukami stále niečo robila a ako som sa hanbila ísť s ňou do obchodu. Keď mala tri roky išli sme my dve na dovolenku do Chorvátska. Ľudia čo boli s nami má obdivovali...ako som sa sama odhodlala ísť s takým dieťaťom k moru...Ja som išla z dovolenky viac vyčerpaná...ako keď som išla tam. Trpezlivosť a najmä veľa športu...
@matozazzo @ballenka ano suhlasim s tym co pisete, presne to nam odporucil neurolog a to sa nazim aj dosledne dodrziavat. Presne tak to aj je, cim je viac unavena, tym viac energie potrebuje vyskakat a dolezite je systematicky rovnako robit tie veci v rovnakom case. Presne to hovoria doktori 🙂 aj v knizkach to je 🙂 Aj stravu treba upravit - to je tiez velmi dobre. Ja som dbala od narodenia na jej stravu velmi, ja sama mam rada zdravu stravu. Najviac lubi cistu vodu, zleninky atd. sladkosti ma len raz za cas, ked jej da niekto na navsteve. Snazim sa jej davat aj sezam, pravidelne ryby kvoli omega3, lanove semiacka do stravy a pod.
So spanim sa asi nedokazem popasovat, ona znici postielku, je tak presvedcena, ze to spanie nechce, ze tam zacne skakat trepe sa v tej postielke, a pritom vkuse hovori - spieva - krici, ze nebude spat. Ale nevzdam sa v tomto smere.
@jazminn to tiez obdivujem, ako si dokazala sama ist s hyper dietatkom. Pre mna su uz aj 2 dnove vylety najvycerpavajucejsie, lebo v cudzom prostredi je podnetov 100x viac a aby nevletela pod nejake auto, predsalen som to ja, kto ma stale pohotovost.
@bambinkaa @bambinkaa viem si predstaviť aký problém má so spaním - moja malá je naučená spinkať cez deň vždy o 10:00 a o 15:00 - hoci niekedy, keď ako tento týždeň idú zúbky pospí len 30-40 minút hoci zvykla 2-3,5 hodiny. To ideme na prechádzky... pripútaná v kočiari, pacifikovaná v hrubom gagarine - overale, aby mi neušla. Teraz v lete - neviem ako zmením techniku. Ale tiež to bude kočiar, len s pásmi. pre mňa je to výhodné, lebo sa prejdem. Nechávam ju spinkať vonku na vzduchu – aj keď sú silné mrazy.
Fakt je, že na noc ju ukladám tak, že ju nakojím a zaspinká spokojná napapaná celú noc. Ale v noci sme zažívali kedysi muky, budila sa podľa rozpisu na kojenie aj keď zž nebola hladná. Tak som urobila jedinú rozumnú vec a nechala som ju vyplakať - prvý krát to bolo asi 2,5 hodiny v noci. Potom sa to len skracovalo - až kým ju to omrzelo a mozog si našiel nové spánkové režimy. Čo tým chcem povedať - mozgu sa oplatí vstávať na kojenie - príjemné podnety. Neoplatí sa mu zobudiť na plač. Kamarátka dáva svoju malú spinkať do postieľky aj cez deň štýlom - položím a zavriem dvere - šak mam ešte 2 deti a aj ony ma potrebujú. Je fakt, že malá jej 3-5 minúty pomrnčí a spinká 2 -3 hod. Skúšala si takúto možnosť? Ako ti povedal neurológ - pevne nervy a systematickosť, všetko robiť v rovnakom čase a neustúpiť, byt láskavý, ale veľmi dôslední.
Je fakt, že treba poznať kedy – po koľkých hodinách od zobudenia je už unavená a začína vystrájať. Pol hodiny pred tým už mala byť v postieľke, pretože sa pretiahne čas, kedy mala spať a už je príliš rozrušená na zaspinkanie. (moja po 3 hodinách je už hodná do postieľky resp. kočiara, hoci neprejavuje žiadne známky únavy- zaspinká chvála Bohu) Ale keby som to prešvihla už sa mi to nepodarí. Čím dieťa viac spí tým viac sa mu chce spať. Teda, keď moja spí 2x denne – bude spat 2x po 3 hodiny. Ale keď ju dám spať 1x tak si pospí len 1,5 -2 hodiny cez deň.
1. Ak sa ty raz pre niečo rozhodneš a urobíš prvý krok k tomu nesmieš už ustúpiť. Teda ak ju položíš do postieľky, že má spať po 4 hodinách od zobudenia napr. o 11:00 – tak si ku nej ľahneš na posteľ a otočíš sa k nej najprv tvárou a oznámiš jej niečo ako: mamka ťa veľmi ľúbi a obidve ideme spinkať.
Potom si ľahni na chrbát a nakoniec chrbtom, aby mala pocit, že spíš. Hlavné je nekomunikovať s ňou, nereagovať na jej podnety, žiadnym spôsobom. Celé tie 3-4 hodiny, keď má podľa teba spať. Bude kričať, plakať, trieskať s postieľkou... Nakoniec zaspí, lebo neuvidí inú možnosť. Tvoja dcérka je už dosť veľká, má veľkú výdrž a bude to oveľa ťažšie. Preto sa tieto zvyky zavádzajú už u maličkých detí.
Tvojim heslom už by malo byť: Najedené a prebalené dieťa môže spokojne spať. Nakoniec sa ja ty naučíš pospať si s ňou cez deň a budete obidve spokojnejšie.
2. Daj ju do škôlky – tam ju skonsolidujú ak si neveríš. Ale si jej matka tak to zvládneš.
3. Zvýš dávky rybacieho oleja z treščej pečene resp. kačaciu masť domácu na chlebík + obloha...– ak je poškodený mozog tak sa toto prejaví ako liek.
4. Ďalší fakt je, že dieťa musí spať, aby rástlo a múdrelo. Preto v škôlkach deti majú povinný spánok. 5. Častou technikou učiteliek pri uspávaní detí je predstieranie spánku.
Moja mama je učiteľka MŠ a potvrdila mi, že sú deti, ktoré nezaspia ani v škôlke, ale naučí ich poslušne ležať v postieľke a potichučky oddychovať.
Nech Vás žehná Pán a požehná Vám plnosť darov Ducha Svätého.
@adman jeeej dakujem za pekny koment, plne suhlasim s tym co si napisala 🙂 na kazde dieta funguje nieco ine, na nase fungovalo to co pises, dokonca to prve vyplakanie trvalo iba 5 minut :D a to som po hodine a pol uspavania odisla a proste som ju nechala v postielke, lebo som potrebovala na wc a uz som nemohla inak. A na moje prekvapenie, prave to svoje sukromie jej chybalo a hned spala. S vecernym spanim prave preto nie je problem, ide sa spinkat a hotovo, dam ju, odidem a pekne zaspi. Vyzaduje si to svoje sukromie. Aj ked posledny mesiac sa budi v noci asi kvoli zubkom. Ale cez den tu unavu prekonava, ona uz ma rozum, uz jednoducho sama sebe akoby zakaze spat. Dufam, ze ju zoberu do skolky, kolektiv miluje, urcite jej to prospeje.
Ahoj, presne viem, o com hovoris, tiez mam doma taketo maga zive a mega narocne dieta. Ma 2,5 roka a som v neustalom strese, stale mu byt v patach a davat pozor, aby si neublizil, nieco neznicil alebo mi vonku neutiekol dava zabrat. Neda sa pri nom absolutne nic spravit. Doslovne. Take nieco, ako niekto spominal, ze v tomto veku uz moze doma s niecim pomoct, alebo sa aspon pozerat, nehrozi. Kto take dieta nema, nikdy neuveri a nepochopi. Je to pre nas narocne aj v tom, ze mame este starsie, skolopovinne dieta, ktoremu sa treba venovat, ucit sa s nim. Takze sme s muzom stale v jednom kole. A niet zivej duse, ktora by nam mohla pomoct, ziadne babicky, nic. Sme na deti uplne sami. A opatrovatelku/vypomoc si momentalne nemozeme dovolit. ☹ Tiez sa utesujem tym, ze hadam raz z toho vyrastie, lebo niekedy uz fakt meliem z posledneho. A tiez snivam o dovolenke, ze by som tam bola uuuplne sama, ticho a klud. 🙂)

@mirka414 @ewisam dievcence tak vcera som volala Mamine. A dnes prisla skoro rano a zobrala nam malu pesi do mesta na okruh: posta-papiernictvo-na rozky 🙂 ani neviem ako som ju vychystala v polospanku, ale to uz na nas skakala a pustala nahlas nejaku muziku 😀 Boze to su rana! no ale teda isla s babkou na expediciu a my sme s manzelom spali ako medvede :D uplne ani obraz ani zvuk az do pol 10 kym neprisli 😀 senzacneeee 😀
@janinah nemozem tabletky ked sa snazime o dieta, inak by som nieco aj kupila v lekarni nejake bylinkove, ale takto sa bojim predsalen. My sa uz dlho snazime zachvilu tomu bude rok.
@bamb27 skusim 🙂 uz som o tom vela citala, uz som zmierena s tym, vsak je sikovna, je taka svojska, snazim sa pristupovat k nej tak citlivo, vysvetlujem, laskavo, snazim sa pochopit tych 1000 myslienok v jej hlave 🙂
Dakujem Vam dievcata vsetkym za rady, asi nieco take budeme vymyslat, prechadzky s rodinnymi prislusnikmi 😅