Spôsobilo mi toto antibiotikum trvalé následky?
Ahojte,
29.7. som dostala ATB na mocove cesty: medocipirin. Kedze mavam chronicke zapaly, verila som lekarovi a liek som vybrala. Po 2 tabl. ma vsak neskutocne zacala palil lava noha, bolela ma a pocitovala som v nej slabost, mravcenie. V ten den som mala v meste sandale na hrubsom vyssom opatku, tak som to lieku nepripisovala. Bolesti sa vsak stupnovali, ja som na nohu nemohla vobec stupit, boleli ma slachy, klby, bola necitliva, mravcilo mi v nej. Teraz uz skoro mesiac po dobrani je vsetko horsie, po 2 tyzdnoch od dobratia sa pridali extremne bolesti chrbta a bolesti ruk, laktov, prstov, tazko sa mi aj drzi mobil. V lekarni mi povedali, ze by to malo do tyzdna dvoch prejst. Som objednana k neurologovi. Na nete je vsak tolko clankov o tej ucinnej latke, bojim sa velmi a mam aj depresie- tiez to bol vedlajsi ucinok. Nechcem aby som mala trvale problemy, alebo skoncila na innvalidite. Je tu niekto kto mal rovnaku reakciu ? Dakujem 😞🙏
Wobenzym dlhodobo nedostupny na trhu, neda sa zohnat uz mesiace
@dadis
@taktotedanie Ved ju prerusit pravdepodobne mala, ak sa objavili tieto priznaky, to vsak nie je na nasom posudeni (stav vs riziko) Keby vedela o riziku, isla by cez vikend na pohotovost, urgentny prijem v nemocnici, kde by zhodnotili, ci v liecbe pokracovat, alebo ju prerusit.(az neskor pisala, ze jej to predpisal prakticky lekar na zaklade K+C, lebo urolog bol na dovolenke) Mozno urolog by tak spravil, vopred by ju na toto upozornil a poucil, lebo poznal ten liek. Prakticky lekar asi nemal dostatocne prakticke skusenosti s tymto liekom.
@taktotedanie aha, to som nevedela o tom wobenzymr
taketo stavy po atb so slachami mavam aj ja po atb, cela jedna rada to ma ako velmi neprijemny vedlajsi ucinok, trva kym to prejde, mala by si mat kludovy rezim a isto nie opatky a pod, treba to riesit aj u praktickeho, poznaci, ze tieto lieky uz viac brat nebudes. A trva to kym to prejde, ale zalezi teda aj od tvojho rezimu.
@dadis je to bezne antibiotikum, prakticky lekar ma dostatocne vzdelanie, toho si myslim netreba obavat ani pochybovat..autorka prispevku by mala navstivit vseobecneho lekara a nie hladat pomoc tu..
@taktotedanie Ano, poznam toto atb, nemusis ma poucat. Nie je to prva volba pri beznych infektoch. Je ucinny na rezistentne bakterie, dcera ho brala.
@taktotedanie A takto nejako ho zvyknu lekari predpisovat https://www.modrykonik.sk/forum/moje-zdravie/uzivali-ste-liek-ciphin-500/ a autorka pisala, ze problem riesi (bola aj u urologa, aj k neurologovi ide)
@simca06022011 ale aj mesiac ? To moze trvat ? Leno koncom jula som ich zacinala brat
@taktotedanie A este k tomu beznemu antibiotiku, nema to byt liek prvej volby https://www.sukl.sk/hlavna-stranka/slovenska-ve...
jasne, myslim ze aj mesiace po DOKONCENI liecby ti to moze trvat... a tieto kadejake somariny predpisuju ako cukriky, je tolko atb a prave tieto musia davat aj ked napr. nemaju citlivost testovanu...
Ja ked citim ze mi nieco zacne robit atb, okamzite riesim lekara a s tymi atb koncim, vymenia mi to za ine. fakt mi neslo do hlavy preco ma vsetko bolelo, pokym som si jedneho dna letaky na atb neprecitala, nemohla som od bolavej achilovky ani chodit,takze ze lakte ramena, to preslo rychlo, ale nohy a napr. mna strasne aj palce na nohach/rukach boleli.. to mi prislo ako cela vacsnost. Kludovy rezim, a lieci sa to ako zapal sliach podla mna.
@taktotedanie vyjadrenie SUKL je pochybny clanok? Zaujimave…tieto atb naozaj nie su bezna a prva volba a mozu sposobit problemy
Esteze su v tejto skupine vsetci “ vystudovani lekari/zdravotnici/farmaceuti”
Pekny den
Som obvodný lekár pre dospelých, sama som ciprofloxacín opakovane brala, taktiež na uroinfekty
Som však presvedčená, že po dvoch dávkach v perorálnej forme, nemožeš mať trvalé následy! Som viac než istá, že tvoje ťažkosti s tým nesúvisia. Bud si si po druhej tabletke precitala informácie na internete a z toho sa tvoje obavy premenili na fyzické symptomy, alebo to prameni z inej etiologie, vertebrogenne ( z chrbitce), incip. reumaticke ochorenie, borelioza atd…jednoducho ak sa pozries na molekulovu uroven, fluorochinony mozu ovplyvnovat mitochondrialnu DNA ( mitochondrie su energet. centra bunky) a s tym by suviseli potencialne mozne organove komplikacie, ale toto sa nema sancu udiať pri dvoch davkach v tabletkovej forme, co potom ludia, co po urologickych operaciach brali fluorochinony pol roka ? A co ludia, ktori uzivaju venozne ATB pri zapale oblicky dva tyzdne? Pracovala som na internom a okrem hnaciek po tychto atb som nejake markantne vedlajsie ucinky nezazila. Par rokov dozadu to boli jedny z najlepsich ATB aj na rezistentne bakterie. A aj dnes, napriek tomu, co o nich viem, ak by mi hrozila urosepsa, alebo by som mala tazky zapal pluc, tak si tie ATB dam, sebe aj svojej rodine. A velmi pekne prosim, prvu foto co uvadzas, voci tej nemam vyhrady, ale ta druha foto a tie informacie….to sa stavim, ze to je nejaka profi hoax stranka, uz len podla tej formulacie a vyjadreni, ktora sa rada prizivuje na strachu ludi, sireni paniky, chyta sa medializovanych tem, ale nevhodnym, neoverenym, klamlivym sposobom, daj si pozor, co citas, kto je autor, aka je filozofia toho autora, ci je vobec podpisany …zvazuj, comu uveris, lebo potom mozes prave takto sa trapit zbytocne…
@taktotedanie nechcela som rozputat vojnu, jedine co som chcela vediet ci mal niekto podobny vedlajsi ucinok a ci mu to preslo🙂 prepac
@maybe888 dakujem za vysvetlenie, fakt som sa iba velmi zlakla, a citala som vyjadrenie aj na sukl, chcela som len vediet ci mal niekto vedlajsie ucinky…akurat mi poslali vysledok na borelku…je to ok prosim ? Uz som na ceste k obvodnej, dufam ze mi pomozu nejake lieky lebo bolest chrbtice sa velmi zhorsila :(
@maybe888 ale ja som to potom dobrala cele inak nielen 2 davky
Podla mna nahoda....ja, ked mam zablokovanu krcnu ci krizovu chrbticu mam slabost v rukach, bolesti klbov, taha mi nohu...vsetko co popisujes.
Chod na masaz, pytaj sa na fyzioterapie, neurolog
Boreliozu nemas
@maybe888 Mne je len luto, ze sa na Sk toto ATB predpisuje na bezne uroinfekty, potom mame problem s rezistenciou. Neviem kolko mas rokov, ale ja som toto ATB nebrala nikdy a to som trpela infektami mocivych ciest aj x krat to roka. Vacsinou mi zabral Biseptol, obcas mi dali Furolin. Otec teraz riesi chronicky zapal mocovych ciesr a na zaklade K+C mu predpisal lekatr atb liecbu - kombinaciu dvoch ATB a teda po ciphine nesiahol i ked bol citlivy. Dcera ma diagnozu, pri ktorej sa s tymto ATB stretavam dost casto a len mi je luto, ked citam, ze sa predpisuje i ked nemusi..a samozrejme o rizikach toho lieku sme boli pouceni..
@dadis mam 29
@dadis samozrejme s Tebou súhlasím, ja v súčastnosti tiež siaham po monurale, biseptole, …mám 33, takých možno 10 rokov dozadu, iste si pamätáš, bola situácia s fluorochinolomni benevolentnejsia…bezne sa na jednoduchy uroinfekt daval cipro na 3 dni, v nemocnici pri sepse nejasneho povodu do kombinacie s augmentinom to bola taka dobre ucinna startovacia liecba do vysl. kultivacie, ja tiez som za racionalnu farmakoterapiu, ale zas nepochovavajme vsetkych co niekedy brali fluorochin., preboha…neprehanajme to, chcela som autorku upokojit, lebo som smutna ako sa medicina a farmacia demonizuje a stava sa postrachom, namiesto toho, aby ludom pomahala a okrem toho, ze si lekarom, musis byt sam sebe aj advokatom a vysvetlovat a vysvetlovat svoje najlepsie umysly
Borelioza je v poriadku, ta pricinou tvojich aktualnych tazkosti nebude,
@maybe888 podla mna velmi to prehanas ty stym, ze zjednodusujes, to ze TEBE a niektorym pacientom nic nie je, je rovnake, ako ze niekto ma na augmentin alergiu/nema. Nie kazdy ma reakciu, ti co maju, mozu a maju aj taketo zavazne problemy. Urcite nie TRVAle ako urcite v strese a strachu pise autorka, ale kedze sa jej to stalo pravdepodbne prvy krat, tak sa proste boji. A bolesti sliach/zapaly su pri tychto liekoch viac ako bezne. A to mne teda moji prakticky lekari potvrdili, preto sa to znaci a proste sa viac nedavaju ak nemusia.
O tom co s nasadzuje/nenasadzuje v nemocnici a ake su z toho efekty pomlcim, po tisic rokoch a teda prvy krat so zavaznou vecou som skoncila v nemocnici a hadzali tam lieky jedno cez piate do pacientov bez ohladu na vzajomne interakcie a vedlajsie ucinky, ved co.. dajte si probiotika, dame infuzku proti bolesti ... a dovi :D
@miriam11 ano, 12/2021 pfizer 2.davka
Tak po vysetreni u obvodneho, som dostala ziadanku k neurologovi a ortopedovi, krv mi nebrali, vraj budu tam. Vraj to budu najskor platnicky len je to zhoda nahod, lebo uz by to malo prejst a nie zhorsovat sa
@simca06022011 píšem, ako to vidím na základe svojich skúseností, ja sa nehádam 🙂 len som chcela zmierniť podľa mňa až prehnaný strach autorky,
….bolo mi potešením, odchádzam dámy, kedže som tu prečítala otázku na očkovanie proti covidu, šípim pointu, že sa to zvrhne na smrtiace následky očkovania, …potrebujem si chrániť psychické zdravie 🙂 pevné zdravíčko prajem všetkým 🙂 a tiež dostatok zdravého úsudku pri čítaní zdieľaných informácíí na internete
Tieto fluorchilony to je najvacsi odpad kludne to mozes mat z toho atb mne po podobnej sorte tiez na mocak som dostala ale uz neviem ako sa volal opuchol cely clenok doktorka len oci vyvalila….nastastie mne to potom preslo ale nohu som mala jak papucu
Bola som u lekara- obvodneho, trvdil mi, ze z lieku to urcite nebude tak neviem:(

@dadis ved ju neprerusila a nesla ani k vseobecnemu lekarovi a neriesila to hned, ma dalsie diagnozy, ktore mozu byt pricinou, treba sa na to pozriet komplexnejsie a nie ze si precitam nejaky pochybny clanok a autorka sa pyta na radu na MK v skupinke Moje zdravie kde su sami laici “overeny vystudovani lekari/lekarnici/farmaceuti/liecitelia/sarlatani..tomuto postupu nerozumiem..cakacie doby na neurologiu su sialene, autorka sa nema dobre a sedi doma s bolestami a ani nevie co jej ich sposobili.. keby nebrala antibiotika co ine za pricinu by si nasla? Nevhodna obuv a chrbtica..