icon

Sprej na hojenie rán

ivca88
3. apr 2022

Ahojte. Prosím ma tu niekto skúsenosť so sprejom na hojenie rán ? Či už na pooperačné ( po sekcii, alebo po plastike) alebo na taku domácu liečbu - keď sa popalite?
Som po operácii a chcem mať pekné jazvy .
Našla som Cicatridina a Bionect, poprípade poraďte niečo iné - ale prosím len z lekárne ..🙏
Pomohli niekomu ? Poprípade nesposobilo to naopak problémy? Ďakujem

domcci72
2. okt 2024

@truthy hovorí sa, že kto nič nerobí, nič sa mu nestane, nie? ale to by človek ani športovať nemohol, proste nič, len doma byť. všade ti niečo "hrozí", ale to neznamená, že teraz sa aj hýbať prestaneme.

dankovicova
3. okt 2024

@domcci72 ved prave. ja som bola kedysi strasny domased. a teraz si neviem predstavit den bez nejakej fyzickej aktivity. obcas (raz do tyzdna) si idem zabehat, a to som beh kedysi nenavidela 😀 som dychcala po 100 metroch. ale tak samozrejme, vsetko je to iba o treningu.

oomina
10. okt 2024

@dankovicova Tiež behávam, nie úplne pravidelne, ale občas to potrebujem. Ale teda pri behu sa mi zatiaľ ešte žiadny úraz nestal. 😀

slavkadud
10. okt 2024

@oomina Clovek nikdy nevie, co sa mu prihodi 😀 Moja kamoska sa dobila na rovnej ceste, ruka zlomena, nikto to necakal 😂 Ale vidis, zle sa stane velmi rychlo. Kracam si popredu a zrazu sa len obzriem a ona na zemi 😀

domcci72
11. okt 2024

@slavkadud asi by som sa váľala od smiechu😂 ale aj tak čudné, nie? skôr by som toto tipovala na nejaké dieťa 😀

xili99
11. okt 2024

@domcci72 Keby sa toto stane môjmu dieťaťu na rovnej ceste, tak ho dolámem ešte druhýkrát 😂 Však musí vedieť chodiť predsa 😀 Čo sa nedívala pod nohy?! Ono to je dosť vtipné, ale asi len pre toho, koho sa to netýka. 😀

slavkadud
16. okt 2024

@xili99 Vies co, vsetko je ok, kym sa nestaras o cloveka po operacii podla mna 🙏 A pokial ide o cloveka, ktoremu sa vela toho nechcelo robit ani za normalnej kondicie 🙈 To je proste za trest.

oomina
17. okt 2024

@slavkadud Prečo? Ty si si zažila v poslednej dobe niečo podobné?

domcci72
18. okt 2024

@slavkadud prečo myslíš? človek nevie, v akej situácii sa ocitne, mne to príde ako samozrejmosť postarať sa o blízkeho, keď to proste najviac potrebuje. ani by som nad tým neuvažovala.

slavkadud
21. okt 2024

@domcci72 Ja netvrdim, ze to nerobim rada, len vravim, ze to nie je zrovna jednoduche. 😉

xili99
22. okt 2024

@slavkadud A ako špeciálne si sa oňho musela starať?

oomina
23. okt 2024

@xili99 vieš čo, každý tú operáciu znáša ináč, proste každý sme v tomto iný, samotná rekonvalescencia takisto záleží aj od toho, o akú operáciu šlo a v neposlednom rade aj na tom, v akej kondícii ten človek bol pred operáciou.

slavkadud
24. okt 2024

@xili99 Prevazovanie a osetrovanie rany, nehojilo sa to najprv tak, ako by sa to hojit malo. A to nehovorim o upratovani, vareni, prani, zehleni, proste vsetko som robila ja, lebo ocino nebol schopny spravit sam realne nic. Robila som to s laskou, to je jasne, ale tak keby som tvrdila, ze ma to nevycerpavalo, tak by som klamala. 😉

xili99
25. okt 2024

@slavkadud No, to sú také prípady, že keď musíš, tak musíš. A tú ranu mal moc zlú?

slavkadud
28. okt 2024

@xili99 Na zaciatku to bolo take celkom v pohode, ze sa aj zdalo, ze sa mu to bude dobre hojit, ale potom sa mu to z nicoho nic zapalilo, tak to bolo horsie. Ale tak zvladli sme.

janikk54
4. nov 2024

@slavkadud ano, toto sa vie velakrat takto vyvrbit, ze aj sa ti zda, ze to bude okej a potom sa to zapali. niekedy to proste pri takychto ranach byva dost nevyspytatelne. a teda uz je uplne ok?

xili99
4. nov 2024

@janikk54 A čo sa zvykne dávať na takéto niečo? Akože na podporu hojenia? Aj dáke vitamíny mal naordinované hádam, či?

janikk54
5. nov 2024

@xili99 samozrejme, mne pripadalo, ze toho berie az prilis. akoze ja si myslim, ze je dolezite tie vitaminy brat pocas celeho roka, nielen takto, ked sa ti nieco udeje alebo po operacii, to mi pride uz neskoro, telo kym si na ne zvykne (ak vobec) 😉
no a ja na rany nemam nic take specialne doma, jedine toto som mu na to davala, tak aj v lekarni odporucali.

xili99
6. nov 2024

@janikk54 Je tam napísané, že urýchľuje hojenie. Ale ozaj to tak funguje? Tiež nemám nič špeciálne doma.

bubbinaa
6. nov 2024

@xili99 Funguje. Ja používam doma len toto. A ak som aj mala nejakú hlbokú ranu, tak sa zacelila rýchlo, takže mne absolútne vyhovuje. 🙂

xeonela
7. nov 2024

@janikk54 mozem sa spytat, je to ok pouzit ho aj na mokvavu ranu? ta rana asi nebude dychat tym padom, ci? mala som na tom obvaz, viem, ze to nebol uplne dobry krok, ale potrebovala som to proste niecim prekryt, aby sa mi tam nedostali nejake necistoty a nebodaj nespravila infekcia.

janikk54
8. nov 2024

@xeonela bez problemov daj. a vobec by som to neprekryvala, nie je to potrebne. 🙂 jedine ak by si sla von napriklad, v takom pripade mozes pouzit daku gazu. toto ti na rane vytvori film, ktory ti ju ochrani, nedostane sa ti tam nic.

xeonela
11. nov 2024

@janikk54 akoze jasne, ze takto po dome mi to asi velmi netreba prekryvat, nech to proste dycha, ale inak je to nerealne, kedze sa teraz clovek musi este aj naobliekat, ked ide von.

xili99
19. nov 2024

@xeonela Vtedy sa to asi aj rýchlejšie hojí, paradoxne, keď to asi nezakryješ. Ale tak ja mám všeobecne takú potrebu si všetko automaticky zalepiť, to je taký reflex. 😀 Nestávajú sa mi nehody často, ale keď áno, tak to stojí za to a hojí sa to strašne dlho. Čím to môže byť?

bubbinaa
20. nov 2024

@xili99 Myslím si, že každý to má s hojením rán ináč. Niekomu to trvá dlhšie, inému sa zase zahoja takmer hneď. Každopádne, tomu hojeniu vieš napomôcť.

janikk54
21. nov 2024

@bubbinaa no ved samozrejme, cistenie je zaklad, bez toho sa ti nezahoji ziadna rana 🙂 ale ono inak malokto vie, ze ked je clovek raneny, tak treba zvysit aj tekutiny, to je velmi dolezite pre regeneraciu a zotavenie. 😉

xeonela
22. nov 2024

@janikk54 ono nie je uplne odveci vtedy aj zvysit prijem vitamov, napriklad C 😉 nie nadarmo to lekari radia, a to nie len pri chorobe, ale aj v takychto pripadoch.

slavkadud
22. nov 2024

Niektore vitaminy, ako vitamin D, maju dokonca aj protizapalove ucinky a pomahaju regulovat imunitne reakcie, co je dolezite na znizenie opuchu ci podporu efektivneho hojenia. To som vycitala, nie som taka mudra 😀 Ale tak ja sa priznam, ja vitaminy velmi neuzivam.

xili99
25. nov 2024

@slavkadud Akože nejako ani ja, môj muž má na každý deň nadávkované vitamíny, aj ich užíva a aj tak býva viac chorý jak ja. 😂

xeonela
25. nov 2024

@xili99 tak pre mna je to automatika aj tie vitaminy a co sa tyka hojenia v podstate cohokolvek, tak s tym nemam najmensi problem.