Stará mama má rakovinu hrubého čreva a konečníka. Je to koniec?

dzuls25
14. máj 2024

Ahojte moja stará mama ma rakovinu hrubého čreva a konečníka. Nejakú časť nádora jej vyoperovali. Potom ju poslali domov s tým že máme čakať na výsledky. Babka fungovala normálne sem tam sa sťažovala že ju boli jazva. Pred dvomi týždňami ostala úplne ležať strašne schudla začala vracať a vôbec nechce jesť. Takže sme volali do Martina že čo s ňou mame robiť. Tam sa zistilo že výsledky už majú dávno tam na gynekológii. A keď sme da obrátili na onkológiu bolo nám povedané že pokiaľ nebude fungovať na 50 percent tak tam nemá ani chodiť. Ale k veci babka ma vývod z hrubého čreva napriek tomu jej z konečníka začalo vytekať ako keby stolica a má taký hnilobný zápach. Veľmi jej opuchli nohy a je veľmi vyčerpaná. Je toto koniec? Máte s tým niekto skúsenosti? Lekári sa vyhováraju jeden na druhého. Onkologička nám dokonca povedala že jej máme povedať že nech už ide hore(nech zomrie). Čo nás čaká babka stále dúfa že jej dajú chemoterapiw alebo že ju ešte operujú.

mikitilik29
14. máj 2024

@dzuls25 strašný prístup doktorov😪

dzuls25
autor
14. máj 2024

@mikitilik29 babka má 85 rokov pre nich už takýto človek nieje dôležitý.

mila23
14. máj 2024

@dzuls25 mozno sa boja,ze by operaciu alebo chemoterapiu nezvladla....v takom veku...ale inak, otrasny pristup doktorov....

mikitilik29
14. máj 2024

@dzuls25 no a čo že má 85 rokov, každý človek má právo na zdravotnú starostlivosť. To čo má znamenať že nemáte tam ani chodiť, ako si vôbec môžu niečo také dovoliť povedať 😪 takýmto ich prístupom jasné že už bude koniec.

dzuls25
autor
14. máj 2024

@mikitilik29 my sme z toho ostali úplne šokovaní. V čase keď mali vysledky na gynekológii tak babka fungovala na 80 percent. No nám bolo povedané že máme na ne čakať že prídu poštou. Nakoniec tam mama volala a zistili že ich tam majú a že nejakým nedopatrením sa zatulali na gynekológiu. Takže keby nám prišli v tom čase keď fungovala normálne tak by chemoterapie neboli problém. Teraz funguje možno na 5 percent. Najhoršie je že my nevieme ako jej pomôcť.

sante81
14. máj 2024

@dzuls25 v 85 rokoch by ju asi chemoterapia pochovala hneď.
Ale nič neospravedlňuje prístup lekárov

dundulica
14. máj 2024

@mikitilik29 moja mala 81 rokov a rakovinu žalúdka, tiež ju nechceli už operovať, nakoniec primár vykonal operáciu, dožila sa 99 rokov, autorke veľa síl

aniele
14. máj 2024

@dzuls25 Kde ako. Mojej mame vyoperovali nádor konečníka (v BB), keď mala 86. Roboticky. Žiadne metastázy, tak odmietla chemo. Ako deti sme ju nenútili. Považovali sme to v jej veku za rizikové, vzhľadom na možné vedľajšie dôsledky (nevoľnosti a pod.). Chcela, ak má odísť, odísť dôstojne. Pravidelne ju kontrolujú, aj s CT. Teraz znovu chodí na hematológiu, každých 6 týždňov, pretože je anemická, chýba jej B12 a kys. listová. Mohli by jej ich dodať intravenózne, ale je tu riziko obnovenia/rastu nádoru. Tak jej, v prípade zhoršených výsledkov, dajú transfúziu. Nemôžeme sa sťažovať (okrem dlhého čakania na hematológii, keďže je tam vždy veľa pacientov) na prístup lekárov. Jasné, že nepostupujú oni (ani my) nejako radikálne. Akceptujeme vek (88) a beh života, chceme, aby bola v maximálnej pohode, nič viac.

dzuls25
autor
14. máj 2024

@dundulica veď tá moja neustále jazdila na bicykli nezastavila sa. Je ťažké sa na ňu pozerať keď je v takomto stave a očakáva že bude fungovať tak ako predtým. Keby jej aspoň dali nejakú podpornú liečbu. Onkologička nám povedala že ona nevie čo jej predpísať že máme volať obvodnému lekárovi. Ten povedal že nemôže hocičo predpisovať. Hrozne.

aniele
14. máj 2024

@dzuls25 Smutný je prístup tých konkrétnych lekárov, to je pravda. Aj keby sa nič nedalo robiť, tak je dôležité ich správanie. U nás sú všetci milí, usmievajú sa na starú paniu, posrandujeme... onkológ povie, že je všetko na CT ok a ona zahlási: "Tak načo som prišla"? 😀

liusa82
14. máj 2024

naša starká mala tiež rakovinu hrubého čreva ale ona zomrela ked mala niečo po 60 tke.Prišla už neskoro, mala krvácanie a čo som si všimla,ked pri rakovine velmi pochudneš tak už tu človek dlho nebude..ale tak to je moja skúsenosť čo mám vysledované z okolia.Vaša starká je už síce starý človek,ale aj tam by mohli byť doktori trošku citlivejší..čo niektorí vedia zo seba dostať nechápem ako môžu vôbec v takom odvetví aj pracovať

monikkatt
14. máj 2024

@dzuls25 otrasny pristup. Ja toto nepochopim, babke je zle, je nevladna a nechaju ju doma ze robte si s nou co chcete. Nenechajte sa odbit, ja by som tam narobila taky bordel ze by ju hned brali do nemocnice. Drzim palce

januska12323
14. máj 2024

Otrasní prístup, nemôžete ísť k inému lekárovi? Neverím, že sa nedá nič robiť.

dzuls25
autor
14. máj 2024

@januska12323 dnes išla moja mamina za tou konkrétnou onkologičkou osobne. Takže uvidíme čakám čo porieši. Ak nič tak určite to budeme riešiť s iným lekárom. Som z Oravy tu je prístup lekárov žiaľ takýto. Babku od Januára trápili bolesti brucha a nikto nevedel prísť na to čo jej je. Nakoniec na to prišla gynekologička pri ultrazvuku. Po operácii nám hneď povedali že nádor jej nevyoperovali celý pretože to nebolo možné. Že je agresívny a že máme čakať že si ju budú len posúvať kým nezomrie.

taynee
14. máj 2024

Mohli by ste jedine zavolat sanitku a odviezt ju do nemocnice. Ak vam lekari povedali, ze nevyoperovali nador, a ze je agresivny, tak zrejme to bude mat rychly spad. Chemoterapiou uz nechcu vysilene telo este viac znicit, nakolko by to nevydrzalo. Neviem ci ma metastazy v tele, ale kazdopadne teraz potrebuje paliativnu starostlivost. Potrebujeme morfium, resp. ine opiaty, aby necitila taku bolest. Nevieme komorbidity, pridruzene ochorenia - cukrovka, hypertenzia, problemy so srdcom apd. Velmi drzim prsty, aby ste natrafili na ludskeho lekara a hlavne budte vela pri starej mame.

dahra
14. máj 2024

@dzuls25 - môj starý ocko mal 86, tiež mu nedali chemoterapiu. On mal rakovinu mocoveho mechura a prostaty. Bol doma a podľa jeho zelania aj zomrel doma. Doopatrovala ho dcéra. Tiež podstúpil len operaciu vo veku 84 rokov. Lieky a naplaste od bolesti.

lucia147852
14. máj 2024

Chemoterapia by ju v tomto veku a stave pravdepodobne zabila. Ten prístup je však strašný. Človek je pre nich len kus mäsa. Veľké nádeje si už ale nerobte 😔 muzova babka s rakovinou hrubého čreva odišla v priebehu 4 mes, z plne aktívnej ženy k nevládnemu telu. Po operácii z nej zostal úplný ležiak. 🥺 Je mi to hrozne ľúto

simca06022011
14. máj 2024

agresivne nadory neoperovatelne, nezvyknu ani sprtat, lebo sa stav este viac zhorsi. Ja som ale prekvapena, ze vysledky "sa stratili". Ako to ze vam uz v prepustacej sprave nedali na znamost, ze vtedy a vtedy sa mate dosatvit tam a tam, ako to ze ziadna po operacna starostlivost? ak nieco vyteka, a zhorsuje sa stav, mohli tam byt aj pooperacne komplikacie, zle hojenie atd? Nie? nie som odbornik, ale nerozumiem tomu, ved po opke do par dni som na kontrole, potom zase o 2-3 tyzdne a to mi len obycajny zlcnik vyberali, vysledky davno doma v schranke z hystologie.. atd... Nam takto prednedavnom zomrel znamy na tuto rakovinu, tiez to islo velmi rychlo, v januari ho operovali, v marci sme boli na pohreb, na jesen este cestoval po europe s dcerou.

Ano mozno by to chemo zhorsilo, a bolo by to zbytocne ale ta starostlivost okolo asi nie... otras nasi lekari. Nam babku odpisali, ostala leziaca (nie rakovina, ale isla s cievami do nemocky a tam sa nieco stalu) zrazu, otec sa narozculoval tiez, tiez sproste reci, ako mame opatrovanie vybavovat a ze uz nebude dobre a nakoniec otec sam nalozil babku do "nakladiaka" lebo jasne, sediet nevedela a odviezol do tramtarie do BA a prisli na to ze mala IBA stehenu kost zlomenu!! (co sa stalo pocas hospitalizacie) a ti debily v by ju pochovali a nechali doma, lezat. Postupne aj chodila, aj este roky zila... obycajne vysetrenie, osetrenie a bol by klud a dlhe mesiace nervov by sa usetrili. Tu tiez... a tie neustale vyhovorky "zabludili vysledky".. ved tak nejaky LEKAR ich mal hladat, mal ich cakat... vie ze operoval, a nema "ukonceneho/dolieceneho" paicenta, ma sa zaujimat!

janinah
14. máj 2024

Babka má byť v nemocnici a tamaju urobiť pre ňu čo sa bude dať...ak sa blíži koniec tak ten koniec má byť čo najľahší.bez bolesti a utrpenia.Zacat u obv.dr.nech sa na babku príde pozrieť a poradí ako ďalej.Nenechajre sa odbiť.

maryetta
14. máj 2024

Moja babka takto pred 7.rokmi. Tiez ju bolelo brucho. Dr-dieta dieta dieta. Tak ona len dietu drzala. Ale fungovala.
Az potom robili dalsie vysetrenia ktore ukazalo nador. Ked ju ale otvorili uz boli metastazy a malo to rychly spad. Mala 82rokov.

dzuls25
autor
14. máj 2024

@simca06022011 áno babka bola po operácii a všetko vyzeralo dobre aj keď jej tam časť nádoru ostala. Doktor z chirurgie čo ju operoval povedal že nám poštou pošlú vysledky domov. Prešli 4 týždne babka bola v poriadku sťažovala sa len na tú jazvu ale inak dokázala chodiť aj ísť na niekoľko hodín do nemocnice vyberať štichy. No na piaty týždeň začala horúčkovať vracať a ostala úplne ležiaca. Začala krvácať zospodu a nedokázala nič zjesť. Tak moja mamina s plačom volala na chirurgiu že v akom je stave že ona nevie čo má s ňou robiť lebo ma pocit akoby to v nej zažíva všetko hnilo. Ten doktor z chirurgie sa dopátral k tomu že vysledky majú už dlhšiu dobu na gynekológii a že nechápe kde sa stala chyba. Mne to príde akoby sa na ňu vykašľali úplne. Akoby vedeli že aj tak jej nikto nepomôže alebo neviem. Neviem kvôli čomu to takto dopadlo.

dzuls25
autor
14. máj 2024

Tak babke nakoniec predpísala lieky od bolesti a antidepresíva. Každopádne ďakujem za skúsenosti aj za podporu 😥❤️ babka teraz keď zistila že nebude operovaná a nebude mať ani chemoterapie tak sa s nami nerozpráva veľmi zle to vzala. Napriek tomu sa budeme o ňu starať s láskou kým tu medzi nami bude.

taynee
14. máj 2024

@dzuls25 mrzí ma to veľmi. Neviem, či antidepresíva v tomto stave pomôžu. Nasádzanie antidepresív je komplikovaný proces, kedy sa psychický stav pacienta dočasne na pár týždňov zhorší a prvé výsledky a účinok sa dostaví po 4 týždňoch, niekedy až do 8t. Čo povedala lekárka na ďalšiu liečbu nádoru? Už nič? Len dobehnúť? V tom prípade, akokoľvek to znie hrozne, prajem nech sa stará mama dlho netrápi. Držte sa! 🙏❤️

simca06022011
14. máj 2024

@dzuls25 no mrzí ma to, je to tak u nás. A hlavne, a to teraz bohužiaľ každému odporúčam.. nevolat, nedoprosovst sa = smer urgent. Podľa mňa mali vyšetriť co sa deje.
Ono nedopatrate sa už, čo sa stalo... u lekárov je zväčša taky chaos a výhovorky sú nekonečné... A nemusí byť ani lekár zlý, ale.ten chaos co na veľa ambulanciách vládne... práva ruka nevie co robí ľavá:D

tilly
14. máj 2024

Dúfam, že nebudem necitlivá, mrzí ma, čo sa deje a že tvoja babka trpí, ale ja by som si po mojich skúsenostiach chemo v jej veku určite nedala.
Keď som chodila na chemo a videla som tých starých ľudí trápiť sa tam s tými infuziami, ako im bolo zle a zle to celé niesli aj psychicky, nestojí to za to. Tú bolesť, čo mali v očiach. Jeden starý pán úplne plakal, ale jeho asi vnúčatá mu vybavili liečbu, tak ju podstúpil, ani nevedel odporovať, pán mal podľa mňa tak 90. Keby som to nezažila, tiež by som hľadala riešenie, vybavovala lekárov, ale z mojej skúsenosti, u starších ľudí sa bunky aj tie zlé pomalšie rozširujú. Možno bude babka dlhšie a kvalitnejšie žiť bez liečby, ako s liečbou. Vy sa starajte hlavne o jej psychiku a pohodlie.
Držím palce.

krtko1313
14. máj 2024

Aj keď babke všetko nemohli vybrať, toto nie je v poriadku. Aj keď je to zlé štádium. Normálne zavolať sanitku, že pani nejedla a nepila x hodín. Toto svet nevidel, tento prístup ,že sa papiere stratili.

deti95060810
14. máj 2024

@monikkatt urobila by si bordel? to si len myslíš.
silácke reči ktoré nikde nevedú...

dzuls25
autor
14. máj 2024

@krtko1313 volali sme aj sanitku. Páni čo tu boli nám povedali že oni ju môžu zobrať ale žeby to psychický nezvládla v nemocnici. Ževraj čo môže byť krajšie ako zomrieť v kruhu rodiny.

dzuls25
autor
14. máj 2024

Dnes keď bola mamina pri onkologičke tak tá sa s ňou začala hádať že či ide na ňu zavolať markízu alebo jojku. Načo jej mamina povedala že prvýkrát sa stretla s takýmto prípadom že nikdy nemala doma niekoho s rakovinou a že naozaj nevie ako jej pomôcť alebo čo s ňou robiť. Pacientov tam mala xy ak má ku každému takýto prístup tak ich veľmi ľutujem.

petrao2
14. máj 2024

@dzuls25 muzova babka ma 80
V decembri po zapale zaludka odhalena rakovina
Hned nasadena liecba dokonca si ju nechavaju aj, v nemocnici ked ma horsie vysledky a aj ten tyzden ked berie chemo aby ju mali pod dohladom
Pristup vasich lekarov je smutny a nehorázny 🥺
Babke vela sil