Štítna žľaza - internista?

sisa_b
12. júl 2022

Ahojte ,chcela som si dať u lekára vyšetriť stitnu žľazu, na koľko po 2 pôrode sa začali diať rôzne zmeny v mojom tele, ktoré by mohli súvisieť s tým aj nemuseli.
Moja mama zomrela zrejme na neliecenu stitnu žľazu, mala s tým problémy od mladá.
Lekár ma však poslal internistovi. Na internete som videla že sa dá požiadať o vysetrenie štítnej žľazy, len si ho musím zaplatiť...je tu niekto kto ma skúsenosť?

tayla
12. júl 2022

@sisa_b so štítnou žľazou sa chodí na endokrinológiu

majamat
12. júl 2022

@sisa_b sice so stikou sa chodi k endokrinologovi,a le dobry internista, ak ma podozrenie, bud si stiku vysetri sam, alebo odporuci obvodakovi,a by dal vysetrit, resp odobral krv na hormony.

ked som mala busenie srdca a isla som k internistovi, internista si to tiez vyziadal.

lucia7933
12. júl 2022

tiez som sa na toto vysetrenie pytala mojej vseobecnej Dr. a ze na vlasnu ziadost ako samoplatca mi vie vysetrit krv

bajka16
12. júl 2022

Najprv to rieš so všeobecným. Zoberie krv a podľa hodnôt v krvi ťa pošle k endokrinologovi.

ninka297
12. júl 2022

Iba podľa krvi ti vôbec nemusí vyjsť, že máš zlú štítnu. Sú aj prípady, kedy krv vyšla v poriadku a až ultrazvuk niečo ukázal, respektíve podrobnejšie výsledky z krvi, ale to ti spraví iba endokrinológ. Všeobecný alebo internista ty spraví iba dva základné hormóny.

sisa_b
autor
12. júl 2022

@bajka16 všeobecný ma praveze hneď ososlal na interné že on takéto vyšetrenie nerobí

katie253
12. júl 2022

@sisa_b môže aj internista skontrolovať, možno je to úplne iný problém

bajka16
12. júl 2022

@sisa_b tak to je zvláštne. Ja akýkoľvek problém mám rieši najprv všeobecný. A on ma potom pošle k odbornému

kingstonka
12. júl 2022

Mne vyšli zle hodnoty hormónov štítnej žľazy u všeobecného lekára pri preventívne....

sisa_b
autor
12. júl 2022

@bajka16 tiež som si myslela že mi zoberie krv a vyšetrí ešte som tam ráno šla na lacno ale povedal že už tieto vyšetrenia nerobia....tiez nerozumiem

bajka16
12. júl 2022

@sisa_b nerobia? A kto to má robiť 😀 k odbornému lekárovi potrebuješ doporučenie od všeobecného, alebo iného lekára. Mne normálne, ešte pred mesiacom zobral všeobecný krv a poslal ma na hematologiu, na základe odberu. A takto to je so všetkým, s čím k nemu prídem nikdy ma neodbije 🤷🏻‍♀️ máš divného všeobecného.

majamat
12. júl 2022

no obvodaci sa radi vyhovaraju

sisa_b
autor
25. júl 2022

Ahojte tak nakoniec ma internistka posiela na sono brucha +gynekolog a namiesto vyšetrenia štítnej žľazy o ktoré som žiadala mám výmenný lístok k urologovi, gynekologovi, a na sono brucha..
Už nerozumiem, to je to vyšetrenie na stitnu tak drahé alebo prečo sa z toho lekári tak vykrucaju...

katie253
25. júl 2022

@sisa_b tak choď tam kde ťa posiela. Uvidíš čo zistia. Štítna je bežné vyšetrenie, ktoré prepláca poisťovňa. Môžeš požiadať aj o vyšetrenie na endokrinológii, ale zaplatíš si ho asi sama ak nebudeš mať výmenný lístok.

anicka176
25. júl 2022

@sisa_b ja som sa tiež s tým stretla, že VL odošle k špecialistovi bez odberu - neviem prečo, či poisťovňa nepreplaca? 🤷 Ale predĺži to celé vyšetrovanie, keďže špecialisti sú preťažení, nerozumiem prečo k internistovi - iba, že by bol prípad endokrinológa a internistu zároveň.

zuzkaraz
25. júl 2022

@sisa_b Aj ja som chodila so štítnou žľazou k internistovi. Endokrinologicka ambulancia u nás nie je, tak to spadá pod internistu. Vyšetril mi hormóny štítnej žľazy z krvi a poslal na ultrazvuk. Samozrejme, že máš strach, keď tvoja mama mala chorú štítnu žľazu a zomrela a určite sa bojíš, že sa to môže stať aj tebe. Preto sa sústredíš len na štítnu žľazu. Ale lekári sú odborníci. Podľa príznakov, ktoré si im povedala, ťa posielajú aj na iné vyšetrenia, ktoré sú rovnako dôležité, aby ti mohli stanoviť presnú diagnózu. Ak sa nič nepotvrdí, budú pátrať ďalej. Zvláštne na tom nič nie, počúvaj lekárov, rob čo ti kážu, oni vedia čo robia. A ak by ťa poslali na vyšetrenie štítnej žľazy, môžeš sa objednať do Endokrinologickeho ústavu v Lubochni.