Strach z choroby
Ahojte, dievcata.
Rada by som uvitala akekolvek postrehy k mojmu problemu.
Som velky stresak. Akakolvek malickost ma vie velmi rozhodit a naozaj velmi stresujem.
Mam takyto problem. Minuly rok diagnostikovali mojej dcere salmonelozu - netusim z coho, ani priznaky nemala take ako klasicka salmoneloza, mala len hnacky, nevracala, mala som aj podozrenie, ze zamenili vysledky, pretoze vtedy u lekarky bolo mnoho deti s touto diagnozou, hned dalsi vyter uz bol negativny, co bolo po tyzdni a to pri salmoneloze nebyva, to sa vacsinou taha dlhsie, doma sa snazim vsetko dezinfikovat, pravdepodobne to doniesla zo skolky, avsak mne to stacilo na to, aby som odvtedy stresovala este viac. Doma umyvam este viac vsetko a stale to mam v hlave, ze co ak ja zlyham. Vajicka su u nas tabu, a ked robim s masom, tak dezinfikujem aj miesto, kde sa maso ani nenachadzalo.
A potom len cakam ci som vsetko dokladne vycistila, ci nahodou...
Dievcata, ak viete, poradte mi ako sa tohoto strachu zbavit... Dakujem...
@bojazliva viem o čom pišeš, zrejme nejde len o to, že si precitlivela, dosť pravdepodobne ideo poruchu. OCD je dosť často sa vyskytujuca a ide o prehnane kontrolovanie, resp, vtieravé myšlienky(obsesie), ktoré vyvolavaju z toho vyplyvajuce konanie (kompulzie) Môže sa to vyskytovať v najrozličnejších podobach. U teba momentalne obsesie (myšllienky, že všetko maso či vajcia obsahuju salmonelu) a z toho vyplyvajuce kompulzioe (nezmyselne prehnana desinfekcia, dokonca i miest, kde maso ani nebolo). Ale je to normalne, lebo v tvojej hlave sa pravdepodobne prehanaju myšlienky, ako to tam mohlo prsknuť a ako sa to prenaša z miesta na miesto, trebars dotykom, inym predmetom.. PRoste pre normalneho človeka nezmytslené iracionalne ale pre teba realna hrozba.
Musiš pochopiť, že ide o poruchu a ty za to nemôžeš, tvoj mozog zrejme nefunguje ako by mal, nastava tam skrat a z toho vychadzaju tie iracionalne strachy a nasledne prehnane konanie. Ak chceš skus to zvladnuť sama, ale varujem ťa, nie vždy je to možné a chce to vela času a usilia, možno i slz, lebo toto je vela krat silnejšie ako samotny človek a jeho zdravy rozum. Pokial by si mala pocit, že to jednoducho sama nezvladneš, treba navštíviť psychiatra, ktorý ti zrejme predpiše lieky. Ano je to chemia, nieje to nič moc, ale ten kto nezažťil nepochopí. Že člov ek zrazu zzčne plnohodnotne žiť, bez toho, že všetko okolo vníma len ako potencionalny zdroj nakazy... Držím palce
@grettka si tu dala max. tak jasny dokaz ako chcu farmaceuticke firmy aby sme brali lieky uz aj koli tomu, ze doma casto kontrolujeme ci su dvere zamknute!! to je sila, ze sa najdu ludia kt. takymto kravinam uveria a bezia k dokimu aby im co najskor predpisal tieto uuuuzasne lieky! ako sorry ale pochopte jedno, kazdy jeden liek je len otazka casu, kedy vam sposobi inu , zavaznejsiu chorobu! takze berte ten humus naozaj len v nutnych pripadoch!!! 😒
Ja by som ti poradila budovat dietatu imunitu, cize zdrava strava, vitamin c, mozno probiotika, dodrziavat zakladnu hygienu (nie prehnanu co sa tyka cistenia). Myslim, ze to by malo v pohode stacit. Ak ma clovek dobru imunitu len tak sa na neho nieco nenalepi.
@pragmaticka absolutne nevieš o čom pišeš!!!! Ludia ako ty si predstavia pod OCD Monka a zasmeju sa, že haha, aka smiešna choroba. Vôbec nevedia čo je to žiť cele dni v napätí a všetko okolo nich sa javí ako velka hrozba. Nevieš si predstaviť človeka vyčerpaného kontrolovaním a ritualmi, neviše si predstaviť človeka, ktorému napríklad trvá 3 hodiny kým si lahne do postele, lebo musí napríklad 50 krat skontrolovať či neunika plyn, 50 krat otočiť hore dole klučom v zamke aby si bol istý, že je dobre zamknuté. 50 krat si namydliť a zmyť ruky aby si bol istý, že su čiste atd atd.... A toto cele dní každý den. Nevieš si predstaviť to napätie to vyčerpanie, ludia s touto diagnozou často končia na uplnom invalidnom, a nejeden z nich pomyšla na to že si siahne na život. Takže by som bola opatrná v tychto vyjadreniach. _JA som posledná, ktorá je nejakou podporovatelkou liekov a farmabiznisu. Ale neopovažim sa sudiť psychické ochorenia, ktoré poznam, len z nejakého filmu A Banalizovať ich. LEbo ver tomu že realita je celkom iná
@bojazliva ja som na tom podobne, mam pocit, ze dbam na hygienu mozno trosku viac ako by som mala, nie az ako opisujes ty, ale ciste ruky musia byt, vonku malej nedam nic zjest do nevycistenych ruk ako to niektori rodicia robievaju, dieta sa hra v piesku a rodic mu strci do ruky hrusku ze papaj...normalne sa na to nemozem pozerat, ale niekedy sa nad tym zamyslam, ci nie som ja ta, co to prehana....doma mame cisto, ale nedezinfikujem nic, jedine toaletu raz za tyzden...ale strasne mi vadi, ked mi dieta da do ust nieco spinave, alebo spinave ruky...
ale u teba to podla mna pretrvava po tej skusenosti, ja mam napr. skusenost s mojou malou, ze uz 3 krat mala taky uraz hlavy, ze som myslela, ze to ani neprezije, jeden z toho bol taky, ze vypadla ako2.5rocna zo smyklavky na zem, sice na kamienky, ale totalne sa jej zalomil krk, proste ked uz bola uplne hore, smykla sa jej noha, lebo nejake dieta ju odsuvalo, nech tam nejde a bum... a to som stala pri nej, nestihla som ju zahcytit, teraz vyzeram ako vadna, neviem cez to prejst, moje dieta ma 4,5 roka a ked ide na smyklavku, alebo na preliezku, stojim za nou v strehu, najradsej by som bola, keby tam ani nechodila, ale to dietatu nezakazem...ked je vonku s muzom, tak len trpnem, ci zas nepridu domov s nejakym urazom, lebo on ju nechava samu, vravi, ze prehanam, ale proste po tych skusenostiach sa strasne bojim...preto sa bojim aj nastupu do skolky, nebudem ju mat na ihrisku na ociach:( uz tam minuly rok nejaku dobu chodila, teraz sme doma a v septembri ide zas, ale tiez ma uz aj mataju myslienky o spinavych rukach, a co vsetko tam zas nachyta kazdu chvilu...proste si nepomozem, ale je to tak
@nefertitka Pravdepodobne prezivame to iste... Ja sa tiez tak bojim... Nerobim take veci ako tu popisuje Vejula, ale umyjem vsetko asi viac ako je normalne... A to pritom sa snazim nezit v uplnej sterilite... Viem, ze to detom neprospieva... Ako pises, proste si nepomozem, ale je to tak...
@bojazliva ano je to proste takto po skusenostiach...no tak co, tak budu mat vsetko viac umyte;) ja si myslim, ze je to lepsie ako zas opacny extrem, davat detom jest do spinavych ruk a nechat ich vonku obzuzlavat konare zo stromov co padli na zem, aj take vidavam...len viem, ze nie vzdy ju budem mat pod kontrolou, tak sa nejak budem musiet naucit s tym zit...
@bojazliva nechcem ti určovať diagnozy, je vela foriem OCD, nikto počita, niekto sa umyva... atd atd. Mna to len napadlo po tom ako si napisala, že dezinfikuješ a aj miesta kde maso nebolo. Nieje to preto, lebo maš v hlave nyšlienky, ako sa ta salmonela mohla nejakym spôsobom dostať na iné miesto? PRoste, žes a ti v hlave premietne, ako to mohlo prsknuť, prípadne ako sa niečim mohla ta bakteria salmonely destať z miesta A do miesta B a citiš uzkosť až dokym to nevydezinfikuješ?
@pragmaticka, myslim, ze nie je nutne tak agresivne reagovat.
Link, ktory som dala bol prvy, ktory mi google hodil pri zadani hesla OCD (obsedantno kompulzivna porucha). Moja chyba, mala som najst informacie na nejakom neskodnejsom webe. 😔
OCD ma viacero stupnov, a lahke formy sa daju zvladnut aj jednoduchou terapiou slovom, bez liekov. Myslim, ze zakladatelka diskusie lieky nepotrebuje, ale porozpravat sa s niekym moze, niekedy fakt staci malo, uistit sa, ze nerobi nic zle, len je uzkostlivejsia nez ine matky. 🙂 Mozno postaci zbavit sa tej prilisnej uzkostlivosti a bude lepsie. A samozrejme, nakoniec to OCD vobec nemusi byt.
@bojazliva mna to napadlo hned ako som čitala, že pre istotu čistiš aj miesta kde maso nebolo. Toto je totiž podla mna absolutne iracionalne spravanie a normalne to ludia nerobia. Ak aj su priliš čistotní tak ano davaju pozor aby nebolo niečo špinavé, ale väčšinou ich čistenie vychdza z určitych objektivnych faktov. Toto mi proste uplne pripomenulo system premyšlania a konania OCD-čkara, ale to bol skutočne len môj subjektivny postreh
cim viac sa cisti a dezinfikuje,tym horsie. Deti si nevyvinu imunitu a potom pridu do prostredia,kde s handrou clovek behat nemoze a sanytol to nevidelo ani z dialky a hne je zle. Vsetko s mierou...prilis cistoty vie skodit. Znama takto rozvinula u decka slusnu alergiu a zlu imunitu,presne takto cistila,az sa s nou chlap rozviedol,lebo to nezniesol,presne mala strach z chorob,ze co keby kdesi nieco ostalo a dieta ma oslabenu imunitu a stale nieco chyti...Teraz si trieska hlavu,ze bola zastankyna bytu bez zaclon,bez kobercov, kazdy den vysavala aj pol hodinu gauc...vsetko dezinfikovala..Ako ja mam tiez rada poriadok a cistotu,ale musi to mat mieru 😉
urcite nedinzifikuj, dieta si musi vybudovat imunitu a ver mi da sa to aj inym sposobom, moje deti ziskali velku imunitu tim, ze od malicka stredny syn od 5 rokov zacal chodit na hokej a casom zacali ho pozbudzovat aj moje mladsie deti a to uz ako babatka v kociku, boli vo fusaku, a neskor v teplejsom obleceni a ver mi su zdrave stale , najstarsi syn timtio nepresiel a je chory najcastejsie, a najmensia ta si imunitu pestuje kostovanim vsetkeho, od travy, igelitu, drevenej postielky a ver mi , nikdy jej nic nebolo 🙂 🙂 🙂 🙂

Ahoj, nemozes byt takto uskostliva seba a svoju rodinu privedieš do blazinca. mysli pozitivne, doveruj lekarom aj sama sebe.