Strava po operácii: Čo jesť po odstránení žalúdka?
Ahojte. Chcela by som vás poprosiť ak máte osobnú skúsenosť, čo sa vám dalo jesť tesne po prepustení. Veľmi by ste mi pomohli konkrétnymi jedlami, prípadne či neexistujú nejaké publikácie, knihy s receptami.
Ďakujem.
@klementinka58 precitala som si diskusie a viem ze z dlhodobeho hladiska vacsina ludi je takmer normalne. Ale mna prave zaujima to co sa moze presne jest tesne po. Ma to byt kasovita strava, no mne by velmi pomohla nejaka kniha, konkretne recepty co sa moze co nie. A ja som zatial nezohnala, mozno niekto ma.
@klementinka58 a nepamatas sa nahodou, ako sa mal tvoj otec fyzicky tesne po prepusteni z nemocnice? Bola potrebna starostlivost 24/7?
to mu dali presne zoznam v nemocnici
bol uplne ok, fungoval normalne
@klementinka58 aha dali zoznam. Tak snad aj nam daju. Uz som toho vela pocitala, ale recepty nikde. A ze fungoval normalne, tak to je teda super. Mozno mame vacsie obavy ako je nutne. Dali mu ho prec kvoli rakovine?
ano mal rakovinu zaludka, vzali mu cely, prestal akurat fajcit po operacii ale uz zacina znova...inak funguje normalne, nemal by maso a udene jedavat to mu neodporucali a vela zeleniny no on to nejako nedodrziava. raz rocne kontrola a to je cele,nemal ani chemo po operacii
@klementinka58 vazne nemal? To je zaujimave. Mame planuju dat este 4. A nepochudol prilis vela?
nemal chemo neviem preco, nevidela som jeho papiere takze neviem ake stadium mal, no on po lekaroch vobec nechodil, zaludok ho bolel velmi dlho az mal take bolesti, ze musel ist....po operacii bol do tyzdna doma, ziadna chemo a jedine co mu predpisali boli nejake nutri drinky a chodil na kontroly....spociatku mal kontroly castejsie teraz raz rocne...otec bol tuhy fajciar, zla zivotosprava, udeniny denne a velmi vela. Neviem ci mal aj metastazy lebo pri jeho laickom popise to bolo ze " pankreas mi len oskrabali" a zaludok vybrali..ale dostal sa z toho, je tomu uz 10 rokov
@klementinka58 fiha, tak to je teda ozaj pomaly zazrak, ze tak dlho po operacii je ok. Moja mama sa stravovala dobre, nikdy nepila, nefajcila. Takze to bol ozaj sok 😞
Mne povedala dietna sestra, že mám vylúčiť všetko, kde sú jadierka a zrniečka. Jedlo variť vo vode a na pare. Maslo Flora. Nie čerstvé pečivo. Radšej kváskové. Mäso: kura, morka, zajac. Rok som mala dietu. Žiadne strukoviny. Zeleninu. Nič mastné. Ani zákusky.
Po kúpeloch som jedla všetko .
@isis234 a tie kupele ti presne v com pomohli?
@isis234 jaj a este ako ti bolo tesne po operacii tie prve tyzdne?
Po operácii som mala bolesti, užívala lieky, dietu mala. Ale... mne mali liečiť žalúdok. Po kupeloch som nemala žiadne bolesti. Všetko som jedla, aj mastné.
Je to individuálne po operácii, niekto môže jesť postupne, po 2 týždňoch všetko. Bolesti nemá.
Až pred operáciou mi jedna pani vravela, že jej sestra jedla tvaroch a na operáciu nemusela ísť. Každý organizmus je iný.
Poucia v nemocnici, budu mat zoznam
@isis234 nerozumiem, ako mohli liecit zaludok ked ho mali cely odstranit? A co to ma s tvarohom? Ked ma niekto rakovinu zaludka, tvaroh mu nepomoze..
@taktotedanie mozno budu mat zoznam potravin, to ano, tie su aj na internete. Ale nejake konkretne recepty hladam. Sestricka v nemocnici vcera mame ani nevedela nic konkretne povedat.
A ake recepty? Urobis to co mozes a co bude v zozname, uvaris vo vode ci na pare a zmixujes na to nepotrebujes recept
Mne odstranili zaludok pred 5 rokmi. Tiez som nemala ziadne chemo. Z nemocnice mi nedali ziadne pokyny, tak som si sama vytvorila jedalnicek. Cca mesiac som jedla na ranajky krupicku, ale z bezlaktozoveho mlieka, do ktorej som si primiesala protein z lekarne Fresubin. Takisto biely jogurt, alebo cottage s popucenym bananom a proteinom. Na desiatu rozmixovane jablko, melon alebo ine ovocie / pozor! - bezjadierkove a bez supky /. Na obed som si varila hlavne hustejsie kremove polievky nezaprazene. Hocijaku zeleninu uvarit bez korenia, trochu posolenu a rozmixovat s trochou masla. Niekedy kuracie alebo morcacie masko uvarene vo vode a rozmixovane. Vecer nejaku ryzovu kasu. Nesmies ziadny cukor, ani med a presolene jedla. Ja som mala zo zaciatku intoleranciu na laktozu a teraz je to ok. Po case sama zistic co ti bude robit dobre. Mne napr. tazko travia cestoviny, ale aj tak ich milujem a dam si ich.
Zo zaciatku som schudla 25 kg, co ma aj potesilo, ale po 5 rokoch som pribrala 10 kg a mam idealnu vahu. Chodim 1x rocne na kontrolu na gastro a onko a vsetko je chvalabohu v poriadku. Teraz zjem vsetko, ale v malych porciach. Ranajky, desiata, na obed polievku, na olovrant druhe hlavne jedlo a vecera

otec je 10 rokov po operacii zaludka, spociatku jedol menej a castejsie, teraz uz normalne