Streptokok a moraxella v nose

mima172
24. dec 2023

Dobrý večer,
Dcéra (3 a pol roka) nebývala chorá, no prišla škôlka a s ňou "klasika", čiže sople a kašle. Opakujú sa jej naozaj často, tak Dr urobila výter a v nosteku jej vyšiel premnožený streptokok a moraxella. Dcéra nikdy nebrala celkové atb (len lokálne Uniflox a ešte nejaké kvapky, niečo ako Tobradex?) kašle a sople zvláda bez teplôt (do kolektívu ju samozrejme prskajúcu nedávam, no týmto štýlom je to týždeň škôlka a 2 týždne doma). Dr zhodnotila, že celkové atb jej nenasadí, nakoľko podľa jej slov ju prelieči, no akonáhle príde do škôlky, tak to opäť chytí a preto to skúsime nechať na jej imunite. Ak by sa pridružili teploty, tak zváži preliecenie antibiotikami. Žiaľ, v škôlke to často vyzerá ako na infekčnom oddelení, čiže to jej vysvetlenie dáva logiku, tie detičky si to proste pinkajú dookola a rodičia sú žiaľ rôzni a ohľaduplnosť akosi vymiera.
Prosím vás, máte niekto skúsenosť s týmito potvorami v nose a nejakou ich liečbou bez použitia antibiotík? Rozmýšľam skúsiť napríklad nosové probiotiká Rinogermina (3 mesačná kúra) alebo sprej Panaviral.
Aktuálne bola dcéra 2 týždne relatívne fit (v škôlke nie je od 5.12), no od minulej noci zasa upchatý nos (bez soplov zatiaľ), suchý dusivy kašeľ, najmä počas spánku, jemné zachripnutie.
Budem vďačná za každú jednu skúsenosť a radu. Dcéra je mi samozrejme prioritou, no rada by som nástupila do práce a takto to naozaj nejde.
PS: nechcem sa nikoho dotknúť, no prosím, aby sa nezapájali matky, ktoré dávajú choré deti do kolektívu a tvária sa, že to je pohoda jahoda.

maryetta
24. dec 2023

To sme mali aj my. Dr tiez ze kym “moraxela” spi tak ok. Ale ktovie kedy ako udrie. Dcera presne furt kasel alebo niečo. Az dostala silny zapal ucha.
No aj tak-ok dr ju preliecila-nejake siroko spektralne atb. Ale sama dodala ze kym nebude prelieceny cely kolektiv tak….

dzulli1980
24. dec 2023

Dcéra mala tiež v nose streptokoka + moraxellu ... Dr. ju pol roka trápila, nenasadila celkové ATB, furt dookola, že je to normálne atď. (OK, ja to beriem, pokiaľ to dieťaťu nespôsobuje problémy, no moja nemohla spávať, čo sa išla zadusiť hlienami) ... po pol roku dostala vysoké horúčky - 41,7 st., nešlo zraziť, čúrala, kadila pod seba, som vtedy strašný bordel narobila v ambulancii ... hneď jej nasadila celkové ATB, neklamem, po 1. dávke o 50% lepšie ... a nevrátilo sa jej to ... odvtedy pokiaľ sople neprejdú do dvoch týždňov voľnopredajnými liekmi, idem s ňou na výter, ak tam čosi má, dostane celkové ATB ... žiadne z tých škôlkárskych/školáckych "zvieratiek" sa jej po preliečení celkovými ATB nevrátilo.

ibajaanikiny
24. dec 2023

@mima172 koncom septembra som “vyhubila” streptokoka preplachmi nosa ciernou solou,potom dva mesiace klud (to u nas este nebolo tak dlho),s tym,ze som hned po skolke urobila preplach kazdy den. Zaciatkom decembra som tyzden akosi pozabudla,bum chora,vyter ukazal moraxelu,zacali sme opat preplachy…k tomu inhaluje vincentku,davam vit D,C a opouzivam sprej M33 od Andreja Medveda

aliaray1
25. dec 2023

@ibajaanikiny ahoj, prosim ako robis preplach nosa? Striekackou, ci konvickou?

mima172
autor
25. dec 2023

@maryetta
@dzulli1980
@ibajaanikiny
Ďakujem. Neviem, čo robiť. Dr atb nechce dať, keďže podľa jej slov treba nechať imunitu zamakať. Ja neviem. Mám ju doma celý december a zasa kašle a soplí. Asi skúsim tie nosné probiotiká a uvidím, či niečo z toho bude. Preplach nosa u nej nevidím reálne, je to taky malý tragéd ale skúsiť to určite chcem.

ibajaanikiny
25. dec 2023

@aliaray1 ahoj,ma 2,5 roka,takze striekackou,nasa je pri tom tiez taky “bojko”,ale jeden ju musi drzat aj hlavku v na boku a druhy rychlo preplachne striekackou. Treba vsak dbat na postup,voda musi byt prevarena a do prevarenej dat sol a pri preplachu musi byt letna,nesmie byt studena a ani velmi tepla…po preplachu hned odsajeme zvysok odsavackou na vysavac

ailiba
25. dec 2023

@mima172 mojmu synovy presne na toto pomohli lokalne antibiotika. Teda kontrolny ster nemal, ale podla toho, ze uz nema problemy. Pamycon stacil.

freeja
25. dec 2023

@mima172 ahoj, mali sme to tiez, dostala od doktorky ako ty pises odporucnaie na kuru, t.j. tyzden rinogermina, tri tyzdne panaviral, opakovat tri mesiace. Po ukonceni bola dlhsie zdrava, ale vratilo sa to zas, lebo proste skolka 🤷

mima172
autor
25. dec 2023

@ailiba Mojej lokálne zabrali, no len na chvíľku. Stačí sa vrátiť do škôlky a do pár dní je to naspäť. Dr preto tvrdí, že to proste je v škôlke a všetci sa nepreliecia nikdy a preto sa musíme sústrediť na posilnenie imunity malej 🤨
@freeja Ďakujem, čiže kombinácia Rinogermina a Panaviral je v pohode. Lebo som rozmýšľala, ktoré skúsim, no ak je to dobre aj takto jedno po druhom, tak to stojí za vyskúšanie. To, že v tej škôlke je to beh na dlhú trať je mi jasné 🤔

aliaray1
26. dec 2023

@ibajaanikiny dakujem ti velmi krasne 👍

ailiba
27. dec 2023

@mima172 ach jaj, no, zatial sa mu nevratilo... Tak uvidime. Je aj taka trojmesacna kura do nisteka, tak pripadne skusime potom to.
No ono je to tazke v kolektíve. To je nekonecny pribeh.