Stretla som sa s pozitívnym pánom na koronavírus
Radšej píšem anonymne keďze veľa ľudí na nete robí hon na čarodejnice už len pri otázke ohľadom kovidu.
20.8. sme mali rýchle stretnutie s pánom zo širšej rodiny, bola to asi pol hodina, žiadne objimanie, odstup, boli sme na záhrade. Včera nám bolo oznámené že je v nemocnici a potvrdili mu koronu.
Pre nás to je teda tento štvrtok 14dni od stretu, nikomu v našej domácnosti nič nie je. Dala som pre istotu vedieť všetkým s kým sme sa stretli (nebolo ich veľa) moja otázka je, treba v tomto prípade dodržať 14dnovu karantenu, alebo 10dnovu? Čiže nedať deti do školy/škôlky, vsak? (Pýtam sa preto, lebo som už pocula čo riešim zbytočne a deťom kazim začiatok roka) Keby som to netušila neriešim, také isté riziko si myslím je pri každom kontakte teraz, ale ako to viem tak mi to nedá. Ďakujem.za slušnú diskusiu bez invektiv.!!!chcem.sa zachovať zodpovedne.
@sasa1310 "moja otázka je, treba v tomto prípade dodržať 14dnovu karantenu, alebo 10dnovu?"
Je to v úvode.
V kontakte s pozitívnym musia byť deti osobne na to aby ich otestovali. Ak si bola s ním len ty tak potom otestujú teba, ak si pozitívna otestujú aj deti a rodinu, ktoré boli v kontakte s covid cez teba. Môžte byť bezpríznakoví nosiči. V karanténe 14 dní by s tebou mali byť osoby žijúce v spoločnej domácnosti. Je jedno že ste sa to dozvedeli neskôr, podľa nariadenia by ste malo byť do dnes ešte doma a ísť sa dať otestovať. Tak narodilo nám RUVZ. Ja by som deti do školy nedala keby je to môj prípad... my sme v karanténe tiež do piatku
@seraa rakovina infekčná nie je, ale xyz baktérii a vírusov infekčné sú - smrteľné pre starých a chorých sú a aj nám na ne doteraz seniori umierali. Keby nie, tak žijú 120 a umrú na starobu. Najlepšie to je vidieť vo Švédsku, kde premierný vek Švédov je 81r. a priemerný vek úmrtia na covid tam majú 81r.
@zuzanapjat ja neviem ci vam vsetkym ušlo, co sa deje a co je to ten virus .. samozrejme, ze su aj ine ale takáto situácii dlho nebola.. so vsetkym co ty spomínaš taliani este nemali taky tragicky problem, ktory sa nedal kontrolovať ... takze na to nieco bude..
este im na chrípku nezomrelo 30 tisíc ludi za 2-3 mesiace a nemuseli ich páliť a masovovo pochovávať .. neviem, co tu stale porovnávate
@nikiki29 ďakujem za info
Dnes sme sa dovolali na linku a bolo nám potvrdené, že sme sa zachovali správne, ak nám nič nie je po 14tich dňoch sa môžeme považovať za zdravých a deti môžu nastúpiť do inštitúcii, je to právne obhajitelne, môžeme sa odvolať na telefonát ktorý je zaznamenaný a ak nebudeme mať žiadne príznaky, máme dopísať toto všetko na cestné vyhlásenie ktoré dávame do školy.
pán nás ako kontakt nenahlásil, on si to zbežne rýchle stretnutie asi ani nezapamatal, bolo to vyslovene len o náhode (tak ako sa mohol rozprávať s niekým pred obchodom)
Takže ďakujem kazdemu kto pochopil moje otázky a snažil sa ich zodpovedať normálne a nehľadal tam žiadne ďalšie úmysly..
Tým čo mi vkladali do úst slová čo.som nikde nenapísala a obviňovali z nezmyselností odkazujem aby pre budúcnosť rozmýšľali a čítali pred tým ako niečo napíšu, tri krát nádych, výdych a nevidieť pri každej otázke o kovide ohrozovanie verejného zdravia. Pretože to, ako sa panicky chovate vy, tak sa chovajú aj vaše deti. Pretoze vaše slová sa niekoho môžu dotknut. Pretože sme všetci ľudia! Práve mi totiz volal otec kamaráta môjho syna že v triede sa rozširuje že nenastúpil preto lebo ma korona vírus. Netuším ako sa to dozvedeli, či si to len domysleli, alebo im niečo bolo povedané, ale veru príjemné mi nie je že možno keď v piatok moje deti pôjdu do inštitúcii budú možno deti útočné podobne ako to bolo v tejto diskusii. S tým sa už ale musíme vysporiadať a s deťmi sme sa samozrejme dohodli ako to maju riešiť a vysvetliť.
Za túto chorobu nikto nemôže ani tí čo sú pozitívni, ani tí čo by mohli byť. Uvedomte si že vírusy a baktérie či už vážne, alebo.menej vážne tu budú vždy a je len na nás ako ich budeme brať. Keď budete všetkých len obviňovať, ničomu to nepomôže. Pekný den
A áno, cítim sa dotknutá tak ako vždy keď ma obviní niekto z nepravdy.
@seraa Taliani hlasili počty vsetkych zomrelých v tom case dokopy, čo hovoril na tlačovke ich minister zdravotnictva, ked informoval o počtoch. Každy druhy rok maju take problemy aj s chripkou, tiez im kolabuje zdravotnictvo a dokonca kazdy párny rok majú vyššiu úmrtnost. Podstatné ale je, že nám tu koluje nový kmen, ktorý nie je ani zdaleka taký smrtný a šíri sa 10x rychlejsie ako povodny. Preto, že nebezpecnost toho víru rapídne slabne tak rôzni politici hlavne v zahraniči volaju po skonceni opatreni a vyzyvaju media aby prestali nadalej širit paniku, pretoze to stejne robia len vdaka tomu, ze im rastie sledovanost. Tak, ako česky minister zdravotnictva, ktory covid oznacil za bežny virus a upozornil na niekolko nasobne viac samovrazd v ČR...
tu si deti vonku vykrikuju - ty máš covid - aj bez covidu... takze keby sa nieco take stalo, tak to budu zneuzivat na šikanu ... To si ale tieto matky asi neuvedomuju, kym im nepride dieťa s plačom domov, že sa s nim nechcu hrať, lebo covid
@zuzanapjat presne toho sa obávam. Šikany kvôli sprostej chorobe. 🤢
@zuzanapjat... "zaujimave je, ze v mnohych krajinach ked ta otestuju a si negativny, tak ta beru ze si negativny. A na SVK mas vysledok ze si negativny, ale este dalsich 7 dni po vysledku musis cakat v karantene, nehovoriac o mnohych ktori museli byt v karantene cez mesiac"...Čo??? Toto je čo za blbosť? Ak po PRVOM teste vyjde negatívny tak je negatívny a žiadne ďalšie dni nečaká. Načo a prečo by mal??? Pracujem na ruvz nič také ako píšeš sa nekoná. Niečo podobné sa môže stať jedine vtedy ak je prvý test pozitívny. Po odznení príznakov sa testuje ďalší krát a môže vyjsť negatívny no testuje sa ešte po 24 hodinách, lebo až po 2 negatívnych testoch po sebe sa považuje za vyliečeného a koniec. Žiadne dni navyše sa v karantene nedrzi a ako sa získavajú nové poznatky, bude to ešte menej prísne.
Čítala som túto diskusiu a fakt niektoré nečítajú s porozumením. Ja som teda vôbec nebrala tvoje otázky ako snahu podvádzať (teda fakt neviem či neplatí to "podľa seba súdim teba" a trafená hus zagága), skôr si potrebovala vedieť či postupuješ správne. Tiež nechápem odkiaľ niektoré múdre vyčítali že dieťa má ostať 30 dní doma od spoločenskej akcie, tábora... Ako fakt? 🙈 Dospelé osoby nevedia prečítať a pochopiť význam čestného prehlásenia??? 😁
Pokiaľ nie je ujo na pľúcnej ventilacii je to ok, bohužiaľ žiadny pacient u nás ktorý sa dostal na ventilátor to neprežil. Držím palce nech sa vylieči 🍀
@lenadka ahoj,velmi ma zaujala info o tom, ze na plucnej ventilacii v SR nik neprezil. Mozem sa opytatna zdroj?ja som sledovala pocty na upv a niekedy myslim aj klesli a pri tom mrtvi nepribudli, ale overene to nemam, netusim, ako by sa to overit dalo
@bashawelle nesleduješ správy? Už viac krát to v poslednej dobe zaznelo, že bohužiaľ nikoho kto u nás skončil na pľúcnej ventilacii neprežil.
@bashawelle sledujem náš epidemiologický portál na FB a mám zapnuté aj upozornenia na novinky na stránke MZ. Zverejnených bolo už niekoľko článkov.
@lenadka vdaka za info. Televizne spravy nesledujem, citam len clanky a tam som to nezachytila.
@lenadka ďakujem velmi pekne za tvoje slová 🥰
Ujo je stále na JIS, dostáva ten remesdivir (ak sa to tak správne píše) a dúfame všetci že bude ok.
@bashawelle teraz je v Martine prvý pacient na mimotelovom obehu (novinári to nazvali posvojom umelé pľúca) tento má šancu. Lebo klasický ventilátor len vháňa vzduch do pľúc ale kyslík musia s neho prebrať pľúca no zároveň sa tým namáhaju a nemajú kedy zregenerovať. Mimotelový obeh krv aj priamo okyslicuje a pľúca môžu regenerovať... aj pri tej info zaznelo, že doteraz žiadny pacient na umelej pľúcnej ventilacii neprežil.
V ktorej je nemocnici?
@bashawelle ešte mi to nedalo a kopírujem kto to oficiálne prehlásil: „Väčšina priebehov je ľahkých. Ale toto ochorenie môže mať veľmi ťažký priebeh a končí smrťou. V prvej vlne sme mali pomerne nízky počet úmrtí, najmä kvôli opatrenia. No keď už sa senior do nemocnice dostal, bol priebeh veľmi ťažký. Žiadny pacient, ktorého sme dali na ventilátor, sa nepodarilo zachrániť,“ povedala na tlačovej besede po rokovaní konzília odborníkov infektologička Alena Koščalová z Univerzitnej nemocnice v Bratislave.
@lenadka na kramaroch.
@lenadka naozaj dakujem za info. Velmi ma mrzi, ze je to pravda. Kvoli tym ludom, nie kvoli tomu, ze som sa mylila resp som nezachytila tieto veci. Ci uz je niekto senior alebo chronicky chory, je to tragedia 🙁
@zuzanapjat mozno ľmas lepsie vedomosti anskusenosti ale ja som žila v Taliansku na severe 7 rokov a nic take sa tam nikdy nestalo ..
@lenadka ty si zrejme na marse žijúca. Ja som so svojim mužom bola v karanténe 2x po tom, ako bol negatívne testovaný (to znamená, že musel byť dokopy v karanténe 14 dní, aj napriek negatívnemu výsledku) a je to na SVK bežná prax. Najdlhšie v karanténe sme mali ľudí, ktorí tam boli 52 dní a naposledy ľudia niekoľko krát negatívne testovaní boli držaní v karanténe v objekte 32 dní. A to, čo tu píšeš o ventilátore pľúcnom, tak v zahraničí na pľúcnu ventiláciu už dávno nedávajú pacientov, pretože je oveľa vyššie riziko že ich zabije samotný pľúcny ventilátor. Naposledy preto aj britský politik dostal len kyslík a nenapájali ho. Takže sa nedivím, že tu umrel každý, koho napojili. :D A čo sa týka akéhokoľvek zápalu pľúc - môže viesť k smrti.
@seraa hej, keď niečo nie je v médiách nonstop, tak jasne že sa to nestalo. Bežný občan pokiaľ o tom neinformujú média ani nepostrehne, aká je ročná úmrtnosť na chrípku a už vôbec nepostrehne, či je chrípka jeden rok silnejšia, ako druhý. A o tom to aj celé je. Že v ITA aj po minulé roky mali problém zdravotnícke zariadenie, keď bol nárast chrípky, tvrdil taliansky politik zaoberajúci sa zdravotníctvom. Mesiace dozadu. Už vtedy aj minister zdravotníctva upozorňoval, že rátajú všetkých mŕtvych, nie iba covid.. A hlavne je nutné si uvedomiť, že čísla akými rátajú počet obetí covidu sú naddimenzované, pretože počítajú len určité oblasti. A ak si dobre pamätám ľudia odtiaľ po stovkách "utekali" pred vyhlásením karantény na danú oblasť - bez testov, bez rúšok - do všetkých oblastí ITA a nikde sa nezopakoval taký scenár, ako v zasiahnutých oblastiach.
@zuzanapjat ty mas prečítané veci a stale budes tvrdí to iste .. ja ti hovorím , ze sa to neda porovnať s inými rokmy a chripkami.. ty mas prehľad podla novín o zdravotníctve a ja som tam žila a stale tam mam známych a chodím tam... nic take ani podobne sa tam nedialo desatrocia ak nie storočia ..nechápeš to? ... ty nemas vobec ani prestavu o realite .. cele Taliansko na na kolenách z toho a ty budes stale tvrdiť, ze to nie je nic a ze to maju kazdy rok.. to nema spolocne nic zo zdravotníctvom .. nezvládali to lebo to prišlo naraz a nikto nebol prednými any sa poučili . V dobe ked sa to tam rozšírili bol cas kedy su tam celosvetové trhy .. milioni Číňanov , kedze patria medzi top klientelu tam boli v januajar/február .. neurobili nic proti ani Ruska ani nic.. bary a reštaurácie boli otovrene do apríla .. zdravotníctvo maju lepsie nez mi
@seraa v tej dobe bol vírus v plnej sile. Taliani mali okrem iného rôzne pochody, sprievody, športové podujatia, všetko v obrovských počtoch (tisíce ľudí) a zasiahlo to oblasť v ktorej mali ľudia vyšší vek v porovnaní s inými oblasťami. Nevedel sa zvoliť ani správny postup liečby, bola panika, tlak, aj medzi zdravotníkmi a aj stres u pozitívnych musel byť enormný a to všetko tiež vplývalo na priebeh ochorenia. Ten vírus mutuje a slabne. Presne ako predpokladali niektorí virológovia. Vo Švédsku nerobili takmer žiadne opatrenia a napriek tomu nemali taliansky scenár. Mali sme obrovské šťastie a máme obrovské šťastie, že vírus stráca na sile a mutuje skôr do slabších foriem.
@seraa keď sa vtedy vypočítavalo koľko ľudí môže nakaziť jeden pozitívny, bolo to ohromne viac, než sa ukazuje teraz.
@zuzanapjat iné je karantena doma a iné he v objekte napríklad keď bol domov sociálnych služieb kde mali covid pozitívnych klientov, vtedy sa to posudzuje inak.
Čo sa týka karantény ja píšem ako je to teraz. Dokonca keď sa vrátiš s rizikovej krajiny a do 10 dní sa nestihneš otestovať a príznaky nemáš po 10 dňoch padla. Netvrdím že v nedávnej minulosti sa nevyskytli chyby a individuálne zlyhania aj v tejto oblasti, bolo ich dosť, napokon je to prvý krát čo zažívame mimoriadnu situáciu. Keď o takých prípadoch čítam je mi to naozaj ľúto.
Dúfam, že aj u nás sa poučia zo skúseností vlastných aj zo zahraničia a radšej sa kúpi viac mimotelových obehov ako 400 ventilacii ktoré sú nám v podstate nanič lebo nikoho nezachránili. Tiež je to situácia ktorú nikto nepredvidal nemali ako... Prvé svetielko v martinskej nemocnici zasvietilo. Pacientovi sa stav zlepšuje a pľúca už čiastočne zregenerovali. Držím mu palce.

no stále som nechápala, že čo vlastne chceš.