Stretla som sa s pozitívnym pánom na koronavírus
Radšej píšem anonymne keďze veľa ľudí na nete robí hon na čarodejnice už len pri otázke ohľadom kovidu.
20.8. sme mali rýchle stretnutie s pánom zo širšej rodiny, bola to asi pol hodina, žiadne objimanie, odstup, boli sme na záhrade. Včera nám bolo oznámené že je v nemocnici a potvrdili mu koronu.
Pre nás to je teda tento štvrtok 14dni od stretu, nikomu v našej domácnosti nič nie je. Dala som pre istotu vedieť všetkým s kým sme sa stretli (nebolo ich veľa) moja otázka je, treba v tomto prípade dodržať 14dnovu karantenu, alebo 10dnovu? Čiže nedať deti do školy/škôlky, vsak? (Pýtam sa preto, lebo som už pocula čo riešim zbytočne a deťom kazim začiatok roka) Keby som to netušila neriešim, také isté riziko si myslím je pri každom kontakte teraz, ale ako to viem tak mi to nedá. Ďakujem.za slušnú diskusiu bez invektiv.!!!chcem.sa zachovať zodpovedne.
@seraa vies,lenze s tymi detmi sa to povezie. Matky sa dozvedia,ze nedala deti do skoly,skoly,lebo sa stretli s pozitivnym,tak su odpisani na dlhe mesiace. O tom je cela korona,aby sme na seba zazerali,odsudzovali,stranili sa kontaktom. Nezlahcujem situaciu,ale uz sa cela pandemia taha nepeknym smerom. Nedala by som ani ja dieta do skoly,kym nezistim info.
@marca12 presne tohoto sa obávam, že sa to povezie s deťmi a nakoniec budú ešte hanene okolim za to že k nám na pár minút zbehol ujo čo šiel.okolo.
Inak ak by zaujimalo niekoho kto sa mi už pomaly vyhráža udavanim za obyčajné otázky ako postupovať - pán je už na jis a stav sa mu zhoršuje.
ja som nepísala, že ideš klamať. Vypíš tlačivo, zbehni do školy s nimi a rovno povedz, že boli ste s pozitívnym, že ako máš postupovať. A uvidíš, čo povedia. Či vás pošlú domov alebo v rúškach a s dezinfekciou nechajú.
a ujovi želám, nech sa uzdraví
Dufam,ze sa z toho dostane,musi sa vyliecit. Och a kolki sa z toho stale vysmievaju
Nečítala som všetko, úradne neviem presne čo a ako ale ja by som deti dala... Kaziť im prvý deň v škole, škôlke kvôli pár hodinám 😉
Niektore komentare ach jaj .... neviem co by som urobila mna len zaraza ze korona je vsade rovnaka u nas karantena 14 dni , vo svajciarsku 5 dni. Kamoska mi volala , ze sa jej syn hral s kamosom na dvore a na druhy den brali kamosovho otca do nemocnice a mal covid. Ja h ed ze panecku zo dna na den a 14 dni ze kto ti pojde nakupit ? A ona ze nie im povedali ze maju zostat v karantene 5 dni a ak nebudu mat priznaky nic dalej neriesia , ziju nornalne dalej tak ja fakt neviem , osobne si myslim ze by vam uz nieco bolo ak by ....
Osoby bez príznakov môžu opustiť domácu izoláciu po desiatom dni aj bez absolvovania testu. Od povinnosti absolvovať RT-PCR test sú oslobodené deti do troch rokov, ak príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo pediater dieťaťa neurčí inak.
@susedka ano a zaujimave je, ze v mnohych krajinach ked ta otestuju a si negativny, tak ta beru ze si negativny. A na SVK mas vysledok ze si negativny, ale este dalsich 7 dni po vysledku musis cakat v karantene, nehovoriac o mnohych ktori museli byt v karantene cez mesiac... pritom boli negativni... fraška
@abbey1 nie ale riesila 30 dnovy odklad pri nastupe do skoly co maju v cestnom prehlaseni....to moja suseda musi dodrzat a jej deti tiez....oni stretli pozitivnu osobu co je podmienka ich skoly a suseda bola na hromadnej akcii podla podmienok jej skoly...je jedno aku podmienku kto nesplni ale ked nevyhovuje ma ostat doma dokedy podmienkam nevyhovuje....
@cickamon chapem to spravne, ze 30 dni ma ostat doma s detmi?
@zuzanapjat nie od zaciatku skolskeho roka ale od stretnutia s pozitivnou osobou, alebo od ucasti na hromadnej akcii,alebo od navratu z dovolenky a pod. Aspon suseda volala do skoly a tam jej povedali ze kedze svadba kde sa zucastnila bola 17.8. ma prist 17.9. do skoly dovtedy externe samostudium ....v cestnom prehlaseni podpisujes ze za poslednych 30 dni sa nekonalo XXX, teda dieta das do skoly az ked tych 30 dni splnis a samozrejme vsetky dalsie podmienky
@cickamon to je ale sprostost nelogická... ale už sa ani nedivím... úplná debilita ktorá nemá žiadne opodstatnenie. To radsej poziadat o testovanie...
@janinah aj na sople sa umiera. Napriklad rhinovirus, ktory nam sposobuje len nádchu, moze zabit stareho a slabeho cloveka, ktory tiez umrie na zlyhanie /zapal pluc. Aj na rakovinu sa umiera a nikoho to nezaujima... nik nerata kolko ludi denne a mladych a deti nam umrie... a nik neziada vlády aby sa tym zaoberali a aby vyclenili pravidelne miliony na vyskum a diagnostiku... Asi by si tiez zmenila nazor a uhol pohladu, keby ti umreli v rodine na rakovinu a keby si zazila v akom stave je nase zdravotnictvo a ze covid je momentalne najmensi problem.
My sme boli v kontakte s takým človekom. Z ruvz Vám budú volať a počítať dni od kontaktu. Keď je to 14 dni myslím, že vás pozitívna osoba ani nemusela nahlásiť. Vyhľadávajú vraj kontakty, s ktorými pozitívna osoba bola 7 dni dozadu. Keďže je to 14 dni, máte technicky karanténe obdobie za sebou a nebudú vás už riešiť. Kľudne mi napíšte a podám viac info o našej konkretnej situácii.
@javiemneviem ďakujem za info, budeme hneď ráno tam volať. Neviem či nás pán spomenul ako kontakt, či si vôbec pamata. Nam to dala vedieť svokra ktorá sa to dozvedela.
Dám sem potom vedieť čo nám povedali.
a kolko rokov má pán?
@sasa1310 písala si o zaklamani vo formuláre, čo nerozumiem načo.bolo potrebne spomínat, keďže som nič také ani len nenaznačila že by som plánovala.
Samozrejme do školy by som nič nešla odniesť, písala som triednej učiteľke najstaršieho dieťaťa a za prvacku som písala riaditeľke keďže som nezistila iný kontakt. Budem.sa potom riadiť tým čo nám povedia zajtra na RUVZ.
Ďakujem za prianie ujovi
@zuzanapjat 67
@zuzanapjat tých 30dni absolútne nechápem, ak nám navyše nič nie je a ani nebolo. Takto vklude môžu zavrieť školy na celý rok. Celú prvú vlnu sa všade riešili 2t zrazu si niekto zmyslel mesiac. V novembri to už budú 2m a na pracu sa môžem úplne vykašľať, veď naco.su nám peniaze.
@marca12 aj ja to vidím aki ľudia začali byť útočni a podozrievavi. Ostatné aj v tejto diskusii to vidno. Podľa mňa sú tak strašne podráždení že už ani nevnímajú čo presne sa snaží človek povedať, celé toto obdobie mám pocit že sa tu ľudia nesnažia bojovať proti chorobe ako takej, ale vyžívajú sa v tom koho by označili za vinníka celej korony.
@zuzanapjat rakovinu neovplyvnia a nezabránia jej a nie je infekčná .. to je velky rozdiel.. preto sa nehlásia automob. nehody a rakovina lebo to nie je pandemia .. AIDS bol sok a smrtiaci virus a vdaka tomu, ze sa o tom hovorilo a strašilo sa nákaza znížila a nikto nefrflal.. vies preco? Lebo sa to mohlo tikať kazdeho .. s koronou ste vsetci hrdinovia ked viete, ze to ohrozuje len skupinu ludi
@zuzanapjat * týkať (môj telefón si píše čo chce)

@cickamon Máš pocit, že autorka rieši konzervatórium?