Tetanovka po 15 rokoch
Tetanovka ano ci nie? Som akasi slaba ale nebola som 15 rokov na tetanovke
A kam ideš na dovolenku? Tetanus nedostaneš len tak, musela by si mať hlbokú znečistenú ranu. Baktérie a ich spóry sú prítomné hlavne v čreve bylinožravcov, pokiaľ nepracuješ napríklad s koňmi, tak pravdepodobnosť, že dostaneš tetanus je naozaj nízka. Navyše ak bývaš vo všeobecnosti slabá, tak by som si očkovanie zvlášť premyslela, mnohým sa príznaky po protitetanovke zhoršia.
@lindayaaa Daj si. Ja nerozumiem nad cim vahas. Si pozri ako sa umiera na tetanove krce.
@beata_15 rokov nikto nezomrel na Slovensku na tetanus. A myslíš, že sa všetci disciplinovane dávajú preočkovávať? Šanca, že dostane tetanus je úplne mizivá. Skôr je väčšia šanca, že jej to očkovanie ešte viac rozhodí imunitu, hlavne, keď nie je v poriadku.
@luccija ved toto. Ale ci nebude neskoro . Strasne sa bojim toho som extremne citliva
@lindayaaa bola som na pohotovosti, lebo som sa porezala, bolo to škaredé, povedala som Dr, že nemám tetanovku a on že keď nerobím pri dobytku a nekydám hnoj a nezaťala som si tou lopatou od hnoja tak ju ani nepotrebujem 🙃
Potom som googlila a to čo hovoril sedelo, tak ju ani zatiaľ neplánujem dávať..
Ja len, že "tetanovka" nie je len očkovanie proti tetanu, je v tom aj zaskrt a vo vakcíne "boostrix" aj čierny kašeľ
Ak si extrémne citlivá a všetky vyšetrenia máš v poriadku, porozmýšľaj, či tá tvoja slabosť nie len psychického pôvodu. Lebo ak by som sa ja už dopredu bála očkovania, dovolenku, a neviem čoho ešte, tiež by som z toho bola slabá
Rob ako uvazis. Ked chces byt pri kazdom skrabnuti porezani v strese ze umres v krcoch na tetanus, kludne nemusis
Rob ako uvazis. Ked chces byt pri kazdom skrabnuti porezani v strese ze umres v krcoch na tetanus, kludne nemusis
@vanilkovazmrzka prečo by mala po každom škrabnutí umierať?
Ja len, že "tetanovka" nie je len očkovanie proti tetanu, je v tom aj zaskrt a vo vakcíne "boostrix" aj čierny kašeľ
Ak si extrémne citlivá a všetky vyšetrenia máš v poriadku, porozmýšľaj, či tá tvoja slabosť nie len psychického pôvodu. Lebo ak by som sa ja už dopredu bála očkovania, dovolenku, a neviem čoho ešte, tiež by som z toho bola slabá
@glade22 to sa očkuje u detí táto trojkombinácia..
@glade22 mas pravdu mozno aj zo paychiky som slaba. Len uz sa tak o seba bojim ze je to nemiestne.
@glade22 mas pravdu mozno aj zo paychiky som slaba. Len uz sa tak o seba bojim ze je to nemiestne.
@lindayaaa pozri, očkovať by si sa mala zdravá, moj priateľ po očkovaní uplne zabudol že aj na očkovaní bol…
Kamarátka 2 mesiace po nevedela čo so sebou, očkovaniu pripisovala bolesť kĺbov, únavu, malátnosť, nespavosť a veľa ďalšieho, rukou nemohla hýbať 2 mesiace a skutočne aj mala dlho hrču po vpichu..
Zváž si benefity, nič sa nestane, keď očkovanie na rok odložíš, lebo prípadné vedľajšie účinky ti v tvojom rozpoložení môžu príťažiť..
@macatt aj u dospelých
@glade22 je na trhu aj samostatna vakcina proti tetanu: https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/vac...
@glade22 je na trhu aj samostatna vakcina proti tetanu: https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/vac...
@selenka7 ja viem, ale to čo bežne obvodaci pichajú je tá so zaskrtom
@selenka7 ja viem, ale to čo bežne obvodaci pichajú je tá so zaskrtom
@hopsas a ked si zatnes motykou do nohy a do nemocnice nepojdes, lebo si to vies osetrit doma? ked doma skocis na nieco v zahrade, a vies to v pohode osetrit, tiez neutekas do nemocnice.
To vobec nie je utesenie, ze ak nieco, tak ti to "aj tak pichnu". Podla toho ako fungujes, co robis nerobis a ake mas rizika sa rozhodni. A to myslim, tak ze je ak napr. mas zahradu atd, tak je vacsie pravdepodobnost sa tam poranit ako ked ju nemas, aka je pravdepodobnost, ze sa ti "nieco" stane na dovolenke? a co take? Zase ak mas takyto stav, ze sa citis "slaba" (pritom to trva roky) a zo vsetkeho stresujes, preratavas hore dole plusy minusy bezneho ockovania, tak aj stres z mozneho a nemozneho ochorenia, ucinkov ti robia zle. Proste celkovo, klud si naordinuj, rozhodni sa nejak a uz sa s tym nenervuj.
Keď máš taký strach o seba, tak ries psychiku.
Nie, ja som si ju nedala verím lekárke
@beata_15 rokov nikto nezomrel na Slovensku na tetanus. A myslíš, že sa všetci disciplinovane dávajú preočkovávať? Šanca, že dostane tetanus je úplne mizivá. Skôr je väčšia šanca, že jej to očkovanie ešte viac rozhodí imunitu, hlavne, keď nie je v poriadku.
@belllinka Mne jedno. Ved nech si nedava, mozno bude prva za 15 rokov 🤷
@hopsas a ked si zatnes motykou do nohy a do nemocnice nepojdes, lebo si to vies osetrit doma? ked doma skocis na nieco v zahrade, a vies to v pohode osetrit, tiez neutekas do nemocnice.
To vobec nie je utesenie, ze ak nieco, tak ti to "aj tak pichnu". Podla toho ako fungujes, co robis nerobis a ake mas rizika sa rozhodni. A to myslim, tak ze je ak napr. mas zahradu atd, tak je vacsie pravdepodobnost sa tam poranit ako ked ju nemas, aka je pravdepodobnost, ze sa ti "nieco" stane na dovolenke? a co take? Zase ak mas takyto stav, ze sa citis "slaba" (pritom to trva roky) a zo vsetkeho stresujes, preratavas hore dole plusy minusy bezneho ockovania, tak aj stres z mozneho a nemozneho ochorenia, ucinkov ti robia zle. Proste celkovo, klud si naordinuj, rozhodni sa nejak a uz sa s tym nenervuj.
@simca06022011 zabudas na to že pri bežnom seknuti v záhrade tetanus nedostaneš tak nestresuj
@simca06022011 zabudas na to že pri bežnom seknuti v záhrade tetanus nedostaneš tak nestresuj
@hopsas ale nehovor... a z coho potom?
"...choroba spôsobená baktériou Clostridium tetani, ktorá sa bežne nachádza v pôde a zvieracích výkaloch. Do tela sa baktéria dostáva najčastejšie cez hlboké, znečistené rany, najmä pri kontakte s hrdzavým kovom, zeminou, alebo ak do rany prenikne hlina"
"...Najčastejšie ide o porezanie o hrdzavý alebo znečistený predmet, bodnutie tŕňom, klincami alebo inými ostrými predmetmi, prípadne uštipnutie hmyzom alebo zvieraťom. Riziko predstavujú aj popáleniny, odreniny či iné otvorené rany, najmä ak sú neošetrené alebo sa neudržiavajú hygienicky čisté..."
tak neviem, bezne ked sa fajne porezes pri praci, tak to splna aj niekolko bodov...
@glade22 ale vies si ju dat predpisat a sama objednat v lekarni, ak ju aj prave nemaju. Je aktivna na trhu.
@selenka7 tym, že som upozornila, že to nie je len tetanovka (ako sa to ľudovo volá), som chcela vyzdvihnúť, že to chráni alebo pomáha vytvárať kolektívnu imunitu aj pre iné ochorenia. Čím som chcela zdôrazniť dôležitosť tohto očkovania

@lindayaaa riadila by som sa tým, čo povie doktor.