icon

Už dva roky mám úzkosti a depresiu

anna883
26. nov 2020

Ahojte, už pomaly dva roky sa trápim,.. úzkosti, depresia, derealizácie,.. je to niečo hrozné, neviem si pomôcť. Ad som nebrala,.. bojím sa ich. Snažila som sa robiť všetko preto, aby to zmizlo (šport, knihy,..) No v poslednej dobe to je hrozné,.. mám len negatívne myšlienky, najmä predtým ako idem spať, už neviem ako si mám pomôcť. Nič ma nebaví, všetko mi príde trápne,.. Nedokážem sa ani normálne najesť, už len to, že ráno sa donútim vstať z postele je úspech. Už naozaj neviem, čo so sebou,.. neviem sa motivovať, príde mi aj zbytočné cvičiť,.. proste som úplne negatívna, je to hrozné pre mňa.

anna883
autor
26. nov 2020

@timi247 mimo školy mám pár kamarátok,.. ale som sa zmenila a pretriedila si kamarátstva, že už nepotrebujem kamarátky, ktoré majú cieľ sa ist niekam len opiť,.. atd, ale skôr kamarátky s ktorými si rozumiem aj v iných veciach,.. turistika atd,.. ale nie je ich veľa, väčšinou času a najmä teraz som sama. U nás v rodine to je celkom fajn,.. aj keď sú časy, že by som sa najradšej zbalila a odišla. V budúcnosti som chcela byť učiteľkou, no viem, že by som to nezvládla,.. chcem sa radšej venovať gelovym nechtom, mať svoj salon,.. aj ked proste zas ma odrádza to, že na to nemám, že je veľká konkurencia a podobne,... Nad psíkom som rozmyšlala, len naši mi to nedovolia,..

sylvia217
26. nov 2020

@anna883 ďakujem..
Nikdy som tabletky na spanie nebrala a ako píšeš, tiež si myslím, že sú návykové a keď prestanem čo potom..
Skúsim najprv len tie AD ski píšeš a uvidím..
Ďakujem ti.. a držím palce..

anna883
autor
26. nov 2020

@sylvia217 zamáličko 🙂 kľudne mi napíš a môžme si aspoň trošku pomôcť

timi247
26. nov 2020

@anna883 jej ty si mi potom podobna 🙂, ja som učiteľka, robím si sama gélové nechty, to mam ako záľubu a vždy som sa chcela zbaliť a ísť od rodiny do svojho.. Co sa mi našťastie splnilo, teraz mam ešte túžbu po psíkovi ale mam už 2 mačky, tak to by asi asi nezvládli.. Veľmi ti držím palce aby si našla šťastie a pokoj, keď si budeš chcieť pokecat, kľudne napíš. ♥️

anna883
autor
26. nov 2020

@timi247 to je riadna náhoda 🙂 že to máme takéto podobné. Možno raz aj psíka budeš mať 🙂 Ďakujem veľmi pekne, vážim si to <3

midka
26. nov 2020

@berenika39 prepac,,nesuhlasim, podla mna, kazdy,, kto si uvedomuje skutocnost,, ze ma nejake depresie,, je schopny si uvedomit, z coho pramenia,, otazne,, je ci je ochotny to priznat si, alebo sa tvari, ze nevie,,, vacsina ludi, to vie, len im je to trapne, alebo Sa hanbia,, priznat si to,, a je jedno,, ci je to aknozna plet,, neforemna postava s nadvahou,..vada v reci,, nulovy zaujem zo strany opac. pohlavia,, pripadne ina vec, ktora nas fakt ani len nemusi napadnut,, ale som si ista,, ze kazdy to vie,, len nie vzdy je ochotny to priznat pred ostatnymi,,,,nie je to nic hrozne,, nikto z nas nerad ukazuje svoje nedostastky,, pre vacsinu to znamena urcitu formu prehry, co je prirodzene,,,,ja vsak uprednostnujem triezvy pohlad na vec,,, urcite je to lepsie ako nejaky sebaklam,,,, 🙂

anna883
autor
26. nov 2020

@midka ono to ani nie je o sebaklame,.. len som možno nepochopila otázku 🙂 proste keď to na mňa príde, tak na to nie je nejaký dôvod, len proste myšlienky otázok typu čo ak sa stane, hento, tamto atd,.. a proste z čoho mám tie úzkosti, tak si myslím, že je možno pár vecí z ktorých by to mohlo byť, ale mne tieto úzkosti prišli zo dňa na deň, tak neviem, či sa to len hromadilo a vyšlo to na povrch jedného dňa,.. proste neviem 🙂 napíšem ti správu, ak môžem

midka
26. nov 2020

@anna883 jasne,, kludne napis,,,,, 🙂

petkasaurus
27. nov 2020

Ja beriem AD na uzkosti a lutujem, ze som ich nezačala brat skor.. Konecne som to bola opat zase ja, moja prava osobnost.. Tie psychicke poruchy su pliaga.. Vedľajšie ucinky som mala asi 2 dni.. A keby aj 3 tyzdne, co to je v porovnani s naslednym pocitom ulavy?

chanel_c
27. nov 2020

Tiez ma niekedy prepadne uzskot, nemozem spat, jest, je mi zle, stale chodim na wc. Na hrozne stavy. Bola som a tym u obvodnej, dala mi Neurol, ktory som si sice vybrala, ale neuzila som ani jeden. Riesila som to magneziom, bylinkovymi čajmi a prirodnymi liekmi z mučenky. Teraz ked to na mňa prichádza, dam si dve kvapky cbd oleja pod jazyk a uklidni ma to. No asi som nebola az taky vazny pripad ked mi pbvodna povedala ze psychologa nepotrebujem. Tiez to na mna pride len preto ze ma prepadnu negativne myslienky, a sucastna situacia s koronou tomu vobec nepomaha.

1andrea111
27. nov 2020

@anna883 začni brať lieky, treba dobrého psychiatria a terapeuta

berenika39
27. nov 2020

@midka v pohodě, každý můžeme mít různý názor.
To, co píšeš, že kdo si uvědomuje, že má deprese (úzkosti atd.) si musí uvědomit, proč je má - je bohužel obrovský omyl, jakkoliv je ok, že si to myslíš. Byl by to ideální stav - aha, mám depresi, mám úzkost, denně se dusím, no jo, to je proto, že jsem v roce xxxx zažila to a to, nebo proto, že jsem po rozvodu...přestanu na to myslet, a ono to přejde.

Ten, kdo do toho spadne, většinou nemá sám šanci si kromě existence problému cokoliv jiného uvědomit....žije tím, jak mizerně mu je, hlava si dělá chce a dokonce si dovolí ovlivnovat tělo - způsobuje fyzické potíže, které ho doženou na desítky vyšetření, která všechna ukáží negativní výsledek. Ten, kdo trpí panickou úzkostnou poruchou žije v začarovaném kruhu - bojí se, že to přijde, ono to přijde, a ted co s tím? přejde to, bojím se, že to přijde, zase a znova, a ono to fakt dorazí, a ten strach je stále dokola.
I ten, kdo má reálnou depresi (ne blbou náladu z počasí nebo protivného manžela), kdo má depresi - nemoc - není sám schopen ovlivnit svoje konání - ne natolik, aby depresí netrpěl. Může se hecnout a chodit denně ven, může třeba pracovat, ale když "to" přijde, nedává nic. Hlava nedovolí, můžeš chtít, jak chceš.

nihane
27. nov 2020

@midka Velka nepravda. Psychologicka mi to presne vysvetlila. Je to podvedomie. Moze to mat z veci, ktore si sama nepamata. Veci, co sa stali v detstve a potlacila ich velmi hlboko. Dokonca do 3r veku dietata sa formuje toto podvedomie najviac, tam sa vsetko uklada, a hlavne negativne zazitky. Napriklad aj este ako dieta v matkinom bruchu vies pocitovat, ze si - len priklad - nechcena a v dospelosti budes mat potom uzkostne stavy. A nebudes vediet z coho to mas...

nihane
27. nov 2020

@petkasaurus Ahoj, ake AD beries prosim? A ake boli vedlajsie ucinky?

nihane
27. nov 2020

@sylvia217
@timi247 Ahojte, mam to rovnako. Lieky predpisane, ale bojim sa. Este som sa ich nechytila

nihane
27. nov 2020

@veternica Ahoj, mozem sa spytat, ake AD si brala a ako dlho? Teraz fungujes uplne normalne, panicke ataky uz nie su vobec, ´len´ uzkost sem tam?

emmanovot
27. nov 2020

Ak to trvá už dlhšiu dobu, určite by som vyhladala psychológa, nie je to žiadna hanba, ak sa človek nedokáže sám vysporiadať s negatívnymi myšlienkami a emóciami, tak mu toto pomôže. Ale určite by som nebrala žiadne lieky, je to len oddialovanie problému, nie jeho riešenie. Určite vyhladaj odbornú pomoc, ak to trvá už tak dlho, nie je to žiadna hanba 🙂 a je to lepšie, ako nerobiť nič

anna883
autor
27. nov 2020

@emmanovot vieš, len ja sa snažím proste,.. teda teraz už nie, ale počas tých dvoch rokov som cvičila, behala, čítala knihy, zdravo jedla,.. proste snažila som sa, aby mi bolo lepšie a zvládla to aj bez liekov sama,.. ale proste zas mi prichádzajú úzkosti, nemám ani motiváciu, zjem hocičo, nesnažím sa, aby mi bolo lepšie,... a už naozaj neviem, čo robiť.

veternica
27. nov 2020

@nihane ahoj,brala som citalec zhruba rok,preliecila som sa.Po vysadení ešte rok dva úplne v pohode ,ale potom sa nanovo začali ukazovať príznaky aj paniky aj úzkosti.Ale už po tom prelieceni sa mi to darílo ovplyvňovať svojou vôľou ,darilo sa mi si racionálne vysvetliť ,že je všetko v poriadku,alebo iné veci.Ked sa udialo niečo veľmi zle a úzkosti sa u mňa vystupňovali ,tak som si v takejto situácii dala frontin ,ale je to len príležitostne a inak sa to snažím ovládať ,už sa mi to dá.

emmanovot
27. nov 2020

@anna883 osobne som také nič nezažila, ale chápem, že to musí byť strašné, preto hovorím, aby si si našla psychologičku, ku ktorej budeš chodiť... nie je to hanba, poznám veľa ludí, čo chodia na terapie a pomáha im to. Skôr som narážala na to, že lieky sú asi posledná možnosť, ako to riešiť. Nechcem tu nikoho zhadzovať ani ponižovať, ale tu ti podľa mna nikto nepomôže, pochybujem, že je tu niekto vyštudovaný psychológ s praxou. To čo ty opisuješ, je už "choroba" a treba vyhľadať pomoc. Psychológ ti určite pomôže, naučí ta, ako sa s tým lepšie vysporiadať, poprípade, keď on sám skonštatuje, že su lieky potrebné tak ti ich nasadí. Toto je asi moja rada, ako by som postupovala, chodiť na terapie je podľa mna najlepšie riešenie 🙂

berenika39
27. nov 2020

@emmanovot opacne. Na to, aby zvladla psychoterapii, konkretne KB, ktera na tohle funguje, je treba mi uz trochu klid od neustalych zachvatu, zmen, mit jasnou mysl, spolupracovat a prqcovat na sobe i mimo sezeni. Domaci ukoly- proste cviceni na doma, jak usporadat mysl... musi byt schopna pravidelne dochazet, dodrzovat nejaky rad a podobne. K tomu prave pomohou vhodne zvolena ad a pak jde terapie jako po masle. Bude mit do terapie chut , bude chtit neco zmenit.

emmanovot
27. nov 2020

@berenika39 to som nevedela napríklad 🙂 ja sa do toho moc nevyznám, to bol len môj osobný názor, že lieky skôr problémy oddialujú, ale keď hovoríš, že je to nevyhnutné pre terapiu, tak ti budem veriť. Vyzeráš, že sa tomu rozumieš, čo píšeš ma logiku. Aspoň som aj ja teraz o niečo múdrejšia 😎 a samozrejme držím palce, aby tá depresia, čo najskôr skončila

petkasaurus
27. nov 2020

@nihane ahoj, alventa, trittico.. Vedlajsie ucinky pri kazdom asi 2 dni.. Tocenie hlavy, potenie.. Po tritticu rano na zvracanie, po alvente zrenicky ako sova, ale potom uz bolo fakt dobre

petkasaurus
27. nov 2020

@emmanovot neviem, ci AD su o oddalovani problemov.. Niekedy je pricina endogenna, ze nevies ani preco a tie AD nastoluju chemicku rovnovahu

berenika39
27. nov 2020

@emmanovot 😘vis co, ja se v tom nevyznam, ze bych byla nejak chytra🙂). Ja se v tom orientuji diky svoji zkusenosti, kdy me ti chytrejsi pomahali, radili, sli se mnou kus cesty, na konci byla zase pohodova vyrovnana zenska, co se tesi ze zivota den co den. A trvalo to rok, rok, kdy jsem myslela, ze dalsi den nebude uz nic. Tak ted jsem rada,ze zkusenost muzu predat dal, aniz bych tvrde prosazovala svuj nazor jako jediny spravny, aniz bych nekoho nutila jit mym smerem. Nazoru je urcite hodne.

sylvia217
27. nov 2020

@nihane ahoj, ja som ráno zobrala prvú..
Predpísal mi escitalopram..
Na spanie som zatiaľ nebrala..

anna883
autor
27. nov 2020

@sylvia217 a ako sa zatiaľ cítiš ? 🙂

monika_mm
27. nov 2020

@anna883 neboj sa AD, ja sice nemam depky, ale uz vyse 6 rokov panicku poruchu s nepredvidatelnymi atakmi a k tomu agorafobiu, "az" po 4 rokoch sa konecne cítim "normalne" aj vdaka AD, netrp zbytocne, ja som ich kvoli tehotenstvu dokonca vysadila za týždeň, to bola hrôza, vydrzala som bez nich dalsie 2 roky, ale to nebol plnohodnotný zivot.

emmanovot
27. nov 2020

@berenika39 to je od teba pekné, že sa snažíš takto pomáhať ❤ tak by to podla mna malo aj byť, nepresadzovať krpotone to svoje, ale snažiť sa vyjadriť svoj názor a pomocť. Preto som sa aj ospavedlnila, že som sa mýlila a priznala chybu

meluela
27. nov 2020

@anna883 to uz vyzera byt vaznejsi stav. Nevahaj uz nad liekami, ale najdi si aj terapiu - najlepsie to funguje ked sa to kombinuje lieky+terapia. Drzim palce