Vedľajšie účinky Prednisonu
Ahojte. Prosim vas mate niekto predstavu, ako dlho po uziti Prednisonu odidu jeho vedlajsie ucinky? Uz to nedavam. Dali mi ho kvoli tinnitusu, brala som 5 dni 3 tablety rano, ale uz dnes som dala len 1 aj ked som ho mala brat este dva dni tak a potom znizovat. Lebo velmi je mi z neho zle. Extremne sa mi zhorsili extrasystoly, mam pocit ze mi srdce z hrude vypadne 😔. Liek na srdce akoby mi ani neucinkoval a celkovo velmi velmi zvlastne pocity zazivam. Ani ho uz neuzijem. Zial od dr v sprave nemam nic, kedze zvazovala s kardiologom ci mi ho dat a velmi zakladne info som dostala len do telefonu. Mozno aj povedala ze vysadit ihned ak by bolo srdce horsie, ale stale som si hovorila ze to moze byt zhorsenie len stresom, az som sa dostala az k tomu ze mam pocit ze mi srdce skace den/noc. Ak ste docitali az sem, mate niekto skusekost, kedy by mohli ucinky toho lieku odist? Vdaka. Ps: precitala som z netu strasne vela info, ale k tejto som sa nedostala. Iba pri dlhodobom uzivani.
3 tablety naraz? ... tak to je masaker ... brala som ho ... za mňa máš zle nastavené dávkovanie resp. si nepochopila Dr. ... ja som brala 3 tablety denne - ráno, na obed, večer ... žiadne vedľajšie účinky som nemala.
3 tablety naraz? ... tak to je masaker ... brala som ho ... za mňa máš zle nastavené dávkovanie resp. si nepochopila Dr. ... ja som brala 3 tablety denne - ráno, na obed, večer ... žiadne vedľajšie účinky som nemala.
@dzulli1980 mozu to byt 3tbl 5mg, tj spolu 15mg co je stale nizka davka. Alebo 3tbl 10mg, tj spolu 30mg a to uz je vyssia davka, tam moze byt rozbusene srdce. Ja som mala vzdy nizky tlak a od zac.uzivania prednisonu mam zvyseny, aj stale busenie sedca. Preto sa pytam autorky aku davku ma naordinovanu.
A aku davku uzivas?
@janiely 3 rano, 20 mg, cize spolu 60 mg 5 dni som uzivala. Dnes som si uz dala len jednu rano.
No to su tieto, 20mg. Nevylucujem ze som nieco nepochopila, i ked za desatrocia co beriem lieky sa mi to nestalo. Povedala mi ze mam rano vziat 3, lebo ze rano sa vylucuju kortikoidy… debatovali sme naozaj velmi dlho, mohla som urobit chybu.
@anonym_autor Áno mala som tieto 20 mg ... brala som 3-krát denne - ráno, na obed, večer ... za mňa je takúto dávku si dať naraz ozaj na umretie.
Ja som brala 5 dni 60mg, 3 dni 50mg, 3 dni 40mg a postupne nižšie až do vyradenia. Ku koncu užívania a asi 5 dni po douzivani som mala dajake triašky, ktoré potom odzneli. Búšenie som moc nemala, iba od nervozity z choroby
No to su tieto, 20mg. Nevylucujem ze som nieco nepochopila, i ked za desatrocia co beriem lieky sa mi to nestalo. Povedala mi ze mam rano vziat 3, lebo ze rano sa vylucuju kortikoidy… debatovali sme naozaj velmi dlho, mohla som urobit chybu.
@anonym_autor ano, kortikoidy sa uzivaju najma rano, obcas aj na obed, ale na noc urcite nie. Takze uzivas 60mg. Ja ked som mala davku 60mg, tak som ju mala rozdelenu na rano a obed, ked som mala nizsiu davku, tak uz len rano. Chapem ze po 60mg rannej davke citis busenie srdca, vobec sa Ti necudujem. Ja som na zaciatku uzivania prvy krat v zivote mala tak vyskoceny tlak, az mi doslo zle a museli ma dat na infuzku, lezala som v nemocnici vtedy. A to mam cely zivot nizky tlak, teda mala som. Od tej liecby mam uz stale zvyseny tlak a busenie srdca. Mala by si to konzultovat s lekarom. Nie je dobre tak vysoku davku rychlo stopnut, je to nebezpecne, nadoblicky mozes odpalit. Ja som zo 60mg klesala az vylucila uplne tabletky pocas 2-3tyzdnov.
A áno aj ja som naraz vsetko ráno, žiadne že ráno, na obed a večer
@anonym_autor ano, kortikoidy sa uzivaju najma rano, obcas aj na obed, ale na noc urcite nie. Takze uzivas 60mg. Ja ked som mala davku 60mg, tak som ju mala rozdelenu na rano a obed, ked som mala nizsiu davku, tak uz len rano. Chapem ze po 60mg rannej davke citis busenie srdca, vobec sa Ti necudujem. Ja som na zaciatku uzivania prvy krat v zivote mala tak vyskoceny tlak, az mi doslo zle a museli ma dat na infuzku, lezala som v nemocnici vtedy. A to mam cely zivot nizky tlak, teda mala som. Od tej liecby mam uz stale zvyseny tlak a busenie srdca. Mala by si to konzultovat s lekarom. Nie je dobre tak vysoku davku rychlo stopnut, je to nebezpecne, nadoblicky mozes odpalit. Ja som zo 60mg klesala az vylucila uplne tabletky pocas 2-3tyzdnov.
@janiely ako dlho si tu liecbu brala prosim ta?
@janiely ako dlho si tu liecbu brala prosim ta?
@anonym_autor zhruba mesiac, bola som hospitalizovana zaroven. Tj pod dohladom lekarov. Domov ma s takou vysokou davkou 60mg ani nechceli pustit. Az ked znizili na 30mg ma pustali domov. Ale to ide aj podla vahy, ja som mala 55kg. Na moju vahu 60mg prednisonu bola konska davka, ale nutna.
@janiely ja to busenie necitim po uziti najviac. Citim to az okolo poobedia a potom vecer a v noci brutal.
@anonym_autor zhruba mesiac, bola som hospitalizovana zaroven. Tj pod dohladom lekarov. Domov ma s takou vysokou davkou 60mg ani nechceli pustit. Az ked znizili na 30mg ma pustali domov. Ale to ide aj podla vahy, ja som mala 55kg. Na moju vahu 60mg prednisonu bola konska davka, ale nutna.
@janiely ja mam 51 kg
@janiely ja mam 51 kg
@anonym_autor a to uzivas doma taku davku? Panecku, mne sa aj ini lekari cudovali, ze som mala vysoke davky na moju vahu. A pocas hospitalizacie tiez vraveli, ze pri takej davke radsej pod dohladom lekara. No zvlastne, ale lekar nke som, neviem objektivne posudit. To busenie srdca aj ja mavam aj vecer ked lezim pri TV v klude. Kazdopadne neviem ci je vhodne nasilu vysadit celu davku prednisonu. Idealne by bolo poradit sa s lekarom nejakym.
@anonym_autor a to uzivas doma taku davku? Panecku, mne sa aj ini lekari cudovali, ze som mala vysoke davky na moju vahu. A pocas hospitalizacie tiez vraveli, ze pri takej davke radsej pod dohladom lekara. No zvlastne, ale lekar nke som, neviem objektivne posudit. To busenie srdca aj ja mavam aj vecer ked lezim pri TV v klude. Kazdopadne neviem ci je vhodne nasilu vysadit celu davku prednisonu. Idealne by bolo poradit sa s lekarom nejakym.
@janiely zavolala som na 155 len pre info a osporucila mi pohotovost 🙄
@janiely no doma, ci sa ona nepomylila v davkovani, alebo ci mi zle nepredpisala ten 20 mg
@janiely no doma, ci sa ona nepomylila v davkovani, alebo ci mi zle nepredpisala ten 20 mg
@anonym_autor hadam aj v lekarni by ta nejak upozornili na neprimerane davkovanie. No ktovie, ale 60mg je naozaj dost na tvoju vahu a busenie srdca je pri tomto typicky neziaduci ucinok. Radsej nech ta skontroluju lekari a pripadne upravia oni davkovanie. Nie je sranda sa s takymi liekmi len tak zahravat a vysadit len tak, najma tie co sa maju vysadzovat postupne aby neodisli nadoblicky.
@anonym_autor
Ahoj, ja svojim pacientom akýkoľvek kortizonovy preparát predpisujem tiež na ráno, keďže vtedy sa prirodzene uvoľňuje v tele, takže kopírujeme to, čo sa deje za fyziologických okolností. Viem si ešte predstaviť užívanie na obed, ale večerné užívanie v zásade neodporúčame, keďže spôsobuje okrem iného aj nespavosť.
Čo sa týka dávkovania, vzhľadom na tvoju hmotnosť je to samozrejme vyššia dávka, zvykne sa dávať tak 1 mg na kg hmotnosti.
Určite konzultuj s tým, kto ti to predpísal, cieľom akejkoľvek terapie by malo byť zlepšenie zdravotného stavu/kvality života a nie to, čo popisuješ.
Čo sa týka dĺžky trvania účinku, malo by to byť maximálne 36 hodín po poslednej tabletke.
Ako som už spomínala, poradila by som sa s tým, kto ti to predpísal.
@anonym_autor hadam aj v lekarni by ta nejak upozornili na neprimerane davkovanie. No ktovie, ale 60mg je naozaj dost na tvoju vahu a busenie srdca je pri tomto typicky neziaduci ucinok. Radsej nech ta skontroluju lekari a pripadne upravia oni davkovanie. Nie je sranda sa s takymi liekmi len tak zahravat a vysadit len tak, najma tie co sa maju vysadzovat postupne aby neodisli nadoblicky.
@anonym_autor este si pozri aj spravu, isto si si jednu brala so sebou domov.
@anonym_autor
Ahoj, ja svojim pacientom akýkoľvek kortizonovy preparát predpisujem tiež na ráno, keďže vtedy sa prirodzene uvoľňuje v tele, takže kopírujeme to, čo sa deje za fyziologických okolností. Viem si ešte predstaviť užívanie na obed, ale večerné užívanie v zásade neodporúčame, keďže spôsobuje okrem iného aj nespavosť.
Čo sa týka dávkovania, vzhľadom na tvoju hmotnosť je to samozrejme vyššia dávka, zvykne sa dávať tak 1 mg na kg hmotnosti.
Určite konzultuj s tým, kto ti to predpísal, cieľom akejkoľvek terapie by malo byť zlepšenie zdravotného stavu/kvality života a nie to, čo popisuješ.
Čo sa týka dĺžky trvania účinku, malo by to byť maximálne 36 hodín po poslednej tabletke.
Ako som už spomínala, poradila by som sa s tým, kto ti to predpísal.
@anonym_fbe4cf dakujem za info. No ja by som sa aj rada poradila, zial do 29. sa k tomu cloveku urcite nedopracujem, a je to sukromne orl tak predpokladam ze dovolenky budu do januara.
@janiely no ja mam spravu. Lenze v nej je ze zvazuju Prednison, ze daju vediet pacientke telefonicky po porade s kardiologom. Cize v sprave nic
@janiely ale teraz je podstatne, aby to prestalo ucinkovat. Kaslem na cely tinnitus (aj ked to je tiez dost neprijemne), hlavne nech mi prestanu tie extrasystoly 😞. Alebo teda nech sa zmiernia, lebo ja ich mam aj pri liekoch, ale to sa s tymto stavom neda porovnat.
@janiely no ja mam spravu. Lenze v nej je ze zvazuju Prednison, ze daju vediet pacientke telefonicky po porade s kardiologom. Cize v sprave nic
@anonym_autor ah tak, no OK. Tym padom ak nebudes mat moznost konzultovat so svojim osetrujucim lekarom, potom jedine na pohotovost. Este ma napadlo, odmeraj si tlak aky mas, pulz, ak by boli v norme tak pohotovost odloz, ale ak aj tam budes mat nejake vyskocene parametre, urcite by som to neodkladala. A najma, ja by som chcela vediet na tvojom mieste ci neupravit davkovanie, ale to posudit vie iba lekar...
@janiely ale teraz je podstatne, aby to prestalo ucinkovat. Kaslem na cely tinnitus (aj ked to je tiez dost neprijemne), hlavne nech mi prestanu tie extrasystoly 😞. Alebo teda nech sa zmiernia, lebo ja ich mam aj pri liekoch, ale to sa s tymto stavom neda porovnat.
@anonym_autor No tinnitus je z hladiska závažnosti uplne nepodstatny problem oproti problemom so srdcom a celkovej fyzickej pohode. Ak ti prednisom robi problem, urcite by som ho, ako aj vyssie pise (zrejme lekarka), riesila vysadenim, zmenou davkovania, tj tak aby si sa ty citila komfortne a zivotaschopne.To ma byt ciel akejkolvek liecby.
@anonym_autor
Podpisujem sa pod anonyma vyššie, som taktiež lekárka.
Keď to užívaš len 6 dní, môžeš vysadiť aj zo dňa na deň nie je potrebná postupná redukcia.
Nepoznám tvoje kardiologické problémy, ak sa necítiš dobre, určite by som zašla k lekárovi čo najskôr.
Aj keby to mala byť pohotovosť.
Držím palce!
@anonym_autor v aplikacii poistovne po vyzdvihnuti lieku z lekarne vidis davkovanie
@anonym_autor
Podpisujem sa pod anonyma vyššie, som taktiež lekárka.
Keď to užívaš len 6 dní, môžeš vysadiť aj zo dňa na deň nie je potrebná postupná redukcia.
Nepoznám tvoje kardiologické problémy, ak sa necítiš dobre, určite by som zašla k lekárovi čo najskôr.
Aj keby to mala byť pohotovosť.
Držím palce!

A aku davku uzivas?