Vidí všeobecný lekár záznamy od gynekológa?

1. máj 2023

Vidí všeobecný lekár záznamy od gynekológa? Poprípade ostatných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti keď vykazuje záznam do poisťovne?

domkakvet
1. máj 2023

Podla mna nie, aspon ten moj nie.

viestta
1. máj 2023

Zaznamy do poistovne a system eZdravie su dva rozdielne a oddelene systemy. V ZP nevidi nic, v eZdravie len to, na co ma autorizaciu a to co tam ostatni poskytovatelia zadaju, a vieme, ze vsetci nezadavaju vsetko co by zadavat mali.

malaopicka
1. máj 2023

Nereálne. Súkromní lekári sa nedostanú navzájom k svojej dokumentácii, nemáme takto prepojený zdravotnícky systém elektronicky. V zariadení ako nemocnica vidia záznamy lekári, ktorí majú prístupové práva k danému systému. Ale len v tej konkretnej nemocnici, z inej nemocnice správy a záznamy elektronicky nevidia. Ambulanti majú každý svoj systém, čiže uvidia len záznamy, ktoré máš reálne vytlačené v karte. Keďže gynekológ má vlastnú dokumentáciu, ktorú ti ani nedá do ruky, tvoj OL nemá šancu sa k týmto informáciám dostať.

anavixy
1. máj 2023

@malaopicka
Praveze takyto system mame, vola sa ezdravie. To, ci ho kazdy lekar pouziva a zapisuje do neho si nie som ista, ale mam dojem, ze dnes uz by to tak mali robit vsetci (mali…). Mozu nahliadat do zaznamov- odpada povinnost nosit so sebou papierovu kartu, zaznamy a vidia napr ake lieky ma pacient predpisane a ake uz mat nemoze.. jedine nahliadanie do zaznamov od psychiatra musi pacient odsuhlasit.

viestta
1. máj 2023

@malaopicka system mame, pouziva sa na vypisovanie eReceptov. Mali by do neho lekari davat vsetky zaznamy a vysledky vysetreni, prax je taka, ze robia to len niektori a len niektori aj do neho pozru. Ak by fungoval, tak sa vela veci zjednodusi, pre pacientov aj pre lekarov.

valiant
1. máj 2023

ak všeobecný lekár využíva ezdravie (predpisuje erecept) potom je schopný aj čítať všetky záznamy, ktoré iný lekár (špecialista) zapísal elektronicky (do ezdravia). čiže ak gynekológ zapísal záznam do ezdravia (stlačil tlačidlo "odoslať do eZdravie"), všeobecný lekár to vie prečítať.
Všeobecný lekár vidí (vie čítať) všetky záznamy, ktoré iný lekári zapísali o jeho pacientoch.
Lekár špecialista vie záznam zapísať. Čítať vie iba svoje vlastné záznamy, pacientsky sumár, výmenný lístok. Lekár špecialista vie prečítať aj elektronické záznamy iných lekárov ak ide o lekára v nemocnici, vtedy vidí čo sa zapísalo v nemocnici.
Lekár špecialista vie čítať aj všetky záznamy (mimo nemocnice) ak využíva špeciálnu čítačku kariet a pacient má občiansky preukaz s čipom.

valiant
1. máj 2023

systém je na to pripravený, lekári ho majú používať zo zákona, ale to nepoužívajú a ignorujú. Ich informačné systémy na to sú pripravené, len lekári to stále nechcú používať. Systém je funkčný a funguje ako som napísala. Bez zbytočného domýšľania.

petruldo
1. máj 2023

V ezdravi vidí všetko pediater a obvodný pre dospelých ALE iba za predpokladu že špecialisti nálezy do ezdravia odošlú. Lieky vidia všetci cez liekovu ksrtu, a vidia aj to či ich pacient vybral.

simca06022011
1. máj 2023

No ja som napr bola na orl v nemocnici a lekárka videla správy od predošlého orl lekára. Podľa mňa záleží na tom, ktorý lekár to používa, údaje zadava/nezadava...

valiant
1. máj 2023

@simca06022011 specialista nema sancu vidiet zaznam ineho specialistu. Jedine ak su v tej istej nemocnici. Pripadne este z vymenneho listka. Inak nie. Jedine, ze si u lekara vkladala obciansky s cipom do citacky. Citacky su v nemocniciach, len ich nepouzivaju.

simca06022011
1. máj 2023

@valiant napísala som ako bolo... čiže videla, čítala.

taktotedanie
1. máj 2023

Ano je takto system prepojeny
Ak gynekolog odosle spravu do e zdravia a vseobecny ma “citacku obcianskeho preukazu” a vy mate na op cip tak len zasunie vas obciansky a vidi vsetko

taktotedanie
1. máj 2023

@malaopicka mame, realne to je a funguje to - ked sa chce

autor
1. máj 2023

@taktotedanie takže ak to chápem správne,ak chcem aby obvoďák v ezdraví všetko videl v prvom rade to tam ostatní lekári musia zapísať a v druhom rade musí mať on čítačku a ja mu musím poskytnúť OP?

jana0215
1. máj 2023

Ja mam gynekológa aj všeobecnú dr v Procare a tí si vidia správy a aj výsledky z krvi navzájom. Minule mi gyn chcel brať krv a vravel, že niektoré veci už nemusí testovať, lebo to mi dávala všeobecná, takže to má k dispozícii.

viestta
1. máj 2023

@jana0215 aleprocare ma jeden system, svoj vlastny. Ja mam tiez niektorych doktorov na poliklinike co patri sieti Agel, ti vidia vsetko, lebo pouzivaju jeden system, lekar, ktory nie je na tej poliklinike vidi len to co zadaju do eZdravia (tito data prenasaju automaticky) ale mam lekara, ktory eZdravie nepouziva a potom to tak aj vyzera, co by mohol precitat v systeme, to mu musim nosit na papieri

jana0215
1. máj 2023

@viestta áno, viem že to majú vlastný systém. Autorka nešpecifikovala, o akých dr sa jedná a či sú v jednej organizácii. 🙂 preto som sem aj toto dala, lebo lekári si nemusia zdieľať info len cez ezdravie

madeline1
1. máj 2023

vidi to, co vidis ty v svojej elektronickej karte poistenca...takze vidi aj zaznamy od gynekologa

taktotedanie
1. máj 2023

Lekari uz vyetko povinne odosielaju do e zdravia
Ano musi mat specialnu citacku alebo sa zadava kod ktory pride pacientovi spravou

maranco
1. máj 2023

Pozri si "Moja Zdravotná knižka" čo tam máš o sebe zapísané.
https://ezko.npz.sk/

valiant
1. máj 2023

@taktotedanie "kod pacientovi spravou"? To je nejaka novinka? Do citacky sa vklada OP. Ak ma obcan BOK, musi ho zadat. Ak nema BOK, stlaci na citacke iba tlacidlo OK.

Aka sprava pacientovi?

taktotedanie
1. máj 2023

@valiant ak nema pacient obciansky s cipom tak je moznost este ze sa zada telefonne cislo pacienta jemu automaticky pride sms s kodom, ktory natuka do systemu kedze to pacient lekarpvo nadiktuje a otvoria sa mu spravy od vsetkych dalsich lekarov

taktotedanie
1. máj 2023

A kazdy lekar musi pouzivat e zdravie, kontroluje sa to takze ak sa aj nejaki najdu dlho im to takto nevydrzi

valiant
1. máj 2023

@taktotedanie o tom nemam info, to si preverim este. To musi byt nejaka novinka, aby boli zasielane overovacie sms pacientovi.

taktotedanie
1. máj 2023

@valiant tak nam to v nemocnici fungovalo 🤷🏻‍♀️

ahhola
2. máj 2023

Obvodný určite vidí predpísané lieky od každého? Špecialistu. To je dobre. Ale zase nemusí vidieť, ze pacientka bola na UPT napr. a keď to žena chce udržať v tajnosti, súkromné zariadenie jej to asi do eknihy nevrazi, ci?
Ja som bola s ocom u chirurga a napadlo mi sa u neho objednať odstrániť znamienko. Po zadaní r. č. sa rafinovane pýta, ci beriem niečo na riedenie krvi, áno Clexane. Tatkto sa utvrdil, ze som to ja, lebo vliezol do systému len cez r. č a keby mu aj dám kartičku, fotka na nej nieje, možno už mali prípad, ze sa niekto dal ošetriť na iny, cudzí preukaz ▪️

jana0215
2. máj 2023

@ahhola nerozumiem, prečo by pacientka pred všeobecným dr tajila upt. Doktor by mal podľa mňa o všetkých takýchto veciach vedieť... pochopím, keď to nepovie rodine, známym, ale doktorovi?

simca06022011
2. máj 2023

@ahhola prečo by to bola rafinovaná otázka? 🙂)

ahhola
2. máj 2023

@jana0215 lebo autorka tak položila otázku, zrejme jej vadí niečo, co by sa dozvedel obvodný z gyn. záznamov. On síce ma mlčanlivosť, ale.... Aj steny majú uši.

ahhola
2. máj 2023

@ahhola mohol si vypýtať op a neskumat liekovu knižku kvôli 2mm rezu.