Výber mandlí u dospelého
Ahojte prosim poradte a napiste vase skusenosti. Mala som streptokoka a uz sa neukazal ale mam protilatky v krvi aslo 527 doktor mi odporucil vybrat mandle. Bojim sa toho ale neviem sa rozhodnut ci ano alebo nie poradte
kocky dakujem za vase skusenosti som objednana tak pojdem a dufam ze vsetko prebehne ako ma
Dobrý deň, momentálne som 5 deň po zákroku ak teda počítame aj deň zákroku, ak nie tak 4. Podľa toho čo som čítala v diskusiách a na youtube som pozerala videa, nebolo to bohviečo, vystrašila som sa toho celého, operácie i po tom čo ma čaká. Nie je to však tak zlé, ako to každý píše poviem aj prečo, začnem však od začiatku.
S mandľami som mala problém dlho, už vo veku cca 10-12 mi detská doktorka odporučila vybrať ich, avšak bránila som sa tomu a úspešne. Bývala som chorá aj 3x do roka na atb. Keď som začala chodiť na strednú bolo to horšie u mňa bolo zvykom mať ospravedlnených aj 180+ hodín, kvôli častým zápalom. Niekoľkokrát sa mi aj stalo, že mi prvé balenie atb už nepomohli a tak mi predpísali iné atb, pretože mi zistili zlatého stafylokoka (neraz) stále sa vracal (asi sa mu páčilo u mňa v hrdle 😀). No z detskej doktorky som prešla neskôr k obvodnej pre dospelých. Tá ma liečila ako sa len dalo a taktiež neraz spomínala vybratie mandlí - ešte raz, bránila som sa tomu ako sa len dalo 😀. Po čase som bola mimo domova v zahraničí, tam som poriadne ochorela, naozaj, mám na to zlé spomienky, keďže doktorka ma nepoznala dala mi penicilín ja som už vopred vedela, že ten mi nepomôže - samozrejme mala som aj pravdu nepomohlo 😀 a znovu iné atb. Vrátila som sa na Slovensko išla som k doktorke, myslím, že len na obyčajnú prehliadku, brala mi krv a zápalové faktory som mala zvýšené, ale nič mi nebolo!!! Tak a tu začal kolobeh pátrania. Hodnoty neboli vysoké, ale viete, tým vám akoby telo chcelo povedať, že niečo nie je v poriadku. CRP som mala 16 niekedy 19 a sedimentáciu nejak 30/60...takto som vyše roka chodila po doktoroch s tým nech mi zistia od čoho to mám. Poslali ma na pľúcne tam mi nič nezistili, potom som bola u zubárky, taktiež nič. Doktorke som však povedala, že mávam na mandliach čapíky. Povedala mi, že to nie je dobré, je to náznak toho, že mandle už neplnia funkciu akú by mali, sami sa potrebujú chrániť pred baktériami. Povedala mi, že nech idem na krčné s tým, či by ma odporučil na vybratie mandlí. Keď som sa s krčným rozprávala tváril sa akoby proti tomu, nebol na strane mojej doktorky, lebo predsa, ak vám fungujú mandle ako majú, je lepšie ich mať ako nemať. Avšak, keď sa mi pozrel do hrdla zmenil názor, povedal, že ich mám chronický zapálené a s tým sa už nedá nič urobiť. Takže dvaja proti jednej. Game over :D.
Poviem vám úprimne bála som sa veľmi, čakala som len to najhoršie od toho, čo som čítala a videla na videách (typu - je to najhoršia bolesť akú som v živote mala, ani pôrod nebol taký zlý ako toto, lieky mi nezaberajú, som už zúfalá, revem celý deň atď.). Tam kde som teraz, by mali byť najhoršie dni, čo sa týka operácie mandlí, čítala som mnohokrát, že od dňa zhruba 3-9 kedy účinky narkózy odoznievajú, sa to zhoršuje. Ale úprimne poviem vám, najhorší deň aký som zatiaľ mala bol ten prvý, keď som sa zobudila po narkóze. Človek sa zobudí a cíti, že mu niečo vadí v hrdle, ja som sa to snažila vykašlať :D chytila som paniku, že mi tam niečo zavadzia a to bol napuchnutý čapík, ktorý mám ešte do teraz avšak nie v takej veľkosti - no jednoducho zľakla som sa toho! :D. Nehovorím, že tieto dní sú ako med lízať, ale dá sa to vydržať, bolí to ako silná angína a poviem vám prečo si myslím, že to tak je v mojom prípade.
1. Voda, čaj, voda,čaj a ešte raz voda,čaj - pite, bolí to, aj mňa to bolí ale, keď pijete uľahčíte si tú bolesť a začne sa to aj skôr hojiť. Musíte sa nad odretým kolenom na nohe, urobí sa vám tam chrasta - čo aj v tomto prípade, pod ktorou sa vytvára nová koža. Keď je tá chrasta moc suchá - krváca, keď je zase vystavená baktériám nastane hnisanie. Preto treba piť vodu a repíkový či šalviový čaj. Neklamem ja za deň vypijem 3l a viac - snažím sa to natlačiť do seba. Keď nejete tak veľa nie je to tak zlé akoby ste prestali piť. Vtedy sa začne stupňovať bolesť a bude to len horšie.
2. Zvlhčovač vzduchu- najlepší priateľ človeka, pri vybratých mandliach verte mi, uľahčí to prebúdzanie v noci lebo to hrdlo je stále vlhké, hovorím ešte raz, keď to bude suché - tá chrasta potom je prúser...bolí to
3. Tantum verde, úžasná vec znecitlivie vám to hrdlo a ak sa nemýlim dezinfikuje to aj ranu, no čo lepšie chcete? Nebolí to pri cmúľaní
4. Rozprávajte až na druhý deň po operácií, nesnažte sa však vôbec nerozprávať cvičíte si tým aj svaly v krku, ktoré keď stuhnú môže vzniknúť ďalší prúser...
5. Jedzte to, na čo máte chuť - ja som sa zo začiatku bála siahnuť po mliečnych výrobkoch, ser*te na to, ja ich jem aj vanilkovú zmrzlinu ALE po dojedení vypijem minimálne 1 pohár vody a 1 pohár čaju repíkového alebo šalviového poprípade si ešte cmúľam tantum verde
6. Studené obklady - ďalší naj kamoš
To je asi všetko čo sa týka liekov užívam cez deň algifen a v noci mám tramal lebo tá bolesť býva v noci horšia - ako keď ste chorý, nič nové.
Dúfam, že som tým niekoho motivovala, aby sa toho toľko nebál - ak ho to čaká. Koniec koncov, ak ma v budúcnosti budú choroby obchádzať, tak to stálo potom za to 🙂 😎
No mne vyberali mandle v 30 rokoch. Dovtedy som mávala ako dieťa sem tam angínu, nič strašné. V dospelosti keď som bola unavená, nevyspata, stále ma skriabalo v krku. Ale zasa nič strašné. Až raz som bola na dovolenke a začalo ma ako obvykle skriabat v krku, bolesť sa zhorsovala aj teplotu som mala, začalo ma bolieť ucho, nemohla som pomaly otvoriť ústa. Nasadila som si antibiotika, keďže som nechcela ísť tam k doktorovi. Po návrate domov som na druhý deň utekala doktorke, s tým ze už som nemohla ani poriadne hovoriť, jasne nič som nemohla jest ani piť. Ta keď ma videla hneď ma poslala na Orl a tam že paratonzilarny absces, čiže hnis. A hneď večer ma operovali mandle von. Baby mne sa neskutočne uľavilo. Hneď ako som Sa prebudila, nič ma nebolelo.mala som ľad na krku, ráno som jedla puding. A vôbec to nebolelo nejako strasne, oproti tomu co som mala predtým ten a sec to teda riadne bolelo. Dávala som si pár dní algifen, ale už po 3 dňoch co som odchádzala z nemocnice ma nič nebolelo, ťažšie som prehltala ale v pohode. Bolo to najlepšie čo mi mohli urobiť. A Odvtedy ma samozrejme neskriabe v krku, sem tam kašlem, že keď som prechladnuta mi to sadne nižšie ale inak nič. Vôbec nebývam chorá. Za mňa výber mandlí áno. Neboj sa
Ahojte, neviem ci tato diskusia je este aktivna ale skusim. Ja som po vybrati mandlu aktualne 8 den a boleeti su katastrofa a ktomu sa mi prirdruzilo priserne sucho v ustach a v krku, ze nemozem v noci spavat, neviem ci to je len docasne alebo to mam riesit s lekarom, ale ako keby sa mi tvorilo o polovicu menej slin. Ak mate podobnu skusenost napiste prosim ci je to bezne a odznie to, dakujem
@kata2106 radšej choď ku doktorovi ja som krvácala v deň operácií asi 4-5hodin po a vypaľovanie mi to Joža ešte aj potom ďalší deň som vracala krv mám hrozne spomienky celý čas som sa len obávala krvácania a aj dr hovoril že hneď treba prísť najlepšie bolo keď mi povedali že ešte aj 2mesiace po operácii sa môže krvácať
No tak som dnes aj bola u doktora a nastastie vsetko v poriadku , len sa bojim ak sa to este rozkrvaca, uz chce mat clovek klid a najest sa a nie sa furt strazit, ach blbe mandle. Dakujem vam za vase skusenosti a info , drzte sa 🙂
Dobry den,prosim Vas viemi dak.poradiť?
Mam 44 rokov a musim ist na vyberanie krčnych mandli,lebo su chronicke a nerobi mi to dobre,anginy nemavam ale strašne neprijemny zapach z ust.
Lekar hned povedal že bude to velmi krute☹
Som z BA dali mi termin 13 decembra,moc mi to nevyhovuje,hladam sukromne dačo.
Prosim poradte,mam si to dať preč,alebo nie?
A ešte poradte dajake sukromne centrum
Dakujem všetkym!!!
@84janulka v medissf je to ako v hotely. Cena isla hore, no ja som mala dost co rob8t zo sebou. Aspon prve dni. Treba sa pravidelne dopovat analgetikami. Nenechat bolest rozbehnut. Mala som praskovy nimesil. Ten zabera rychlo. Kazali mi pit kamilkovy caj. Drzim palce. Das to. My zeny, sme silne.😊
Zdravim, som 8. Den po vybere krcnych mandli, celkovej anesteze , mal som chronicky zapal.. chcem sa poradit ci je mozna bolest oboch stran krku , stale po tomto case, stavy sa mi menia , 7.,8. Den su zatial velmi neprijemne.. jediny ucinok ma flektor , je to bezny jav ? Problemy s jedlom som prve dni pocitoval ale postupne som bol schopny zjest aj ine veci ako kaše, momentalne dnes a vcera mi to trosku zneprijemnuje bolest oboch stran.. v noci sa budim , nie som schopny sa vyspat celu noc, posledne dva dni mam velky problem s oboma stranami , kde mandle boli vybrate.
Ďakujem za odpoved
Ahojte, potrebujem dnes radu aj ja. Vo stvrtok mi vyberali krcne mandle a sice mi bolo jasne, ze to nebude jednoduche potom, tak musim povedat, ze ten zapach z ust je neznesitelny. Mate nejake rady, ako ho riesit? Nikdy som nemala idealny jazyk, mavam na nom mapy, ale tento povlak je neznesitelny. Cely jazyk mam biely, neskutocne to zapacha. Neviem, ako ho eliminovat. Pijem repikovy caj, aj salviovy, kloktat nesmiem, zacala som si vyplachovat usta cajovnikovym olejom, na jazyk som si natrela aloe a vyplachla. Ale ten povlak nemizne. V stredu idem k dr na kontrolu, ale chcela by som to este predtym skusit poriesit, lebo ma z toho natahuje.. :-/ Vdaka za pripadne rady.
@daniel122 Joooj, daniel, vidim, ze si to pisal v marci, ja som akurat 4.den po. Ja som sa tiez nevedela prespat nic. Prve noci nic, tuto noc som asi cosi spala, ale budim sa, ako mi slina zabieha a drazdi alebo hlieny. Mam stale opuchnute, prekrvene hrdlo. Je to pre mna strasne neznama situacia, neprijemna. Ak mozes, daj vediet, ako sa ti podarilo doliecit. Ja mam aj hnusny povlak na jazyku, nielen na ranach, tak by som potrebovala aj poradit, ako na ten zapach.
@majdus ten zapach je normalny, hoji sa ti to. On bude este horší ale na 14 den zmizne. A tie hlony, je to skor aspiracia, nakolko mas v hrdle viac miesta, musis si na to zvyknut. Neboj, ten zapach a vsetko je normalne, hlavne si davaj pozor, nesprchuj sa horucou vodiu, jec kasovitu stravu a casto pi po duskoch, aby si nemala sucho v hrdle.
@mimikas to fakt na to nic nepomaha? Mne je z neho na vracanie. To mal kazdy taky? A ten jazyk? Ja mam na nom riadny plak. Mozno preto, ze mam medzi podnebim a spodnou celustou malo miesta? Je to fakt hrozne. Som z toho nestastna. Viem, ze treba vydrzat, ale mam pri sebe tri deti, ktore sa furt nieco pytaju, takze zapach riadne citim. Dnes si idem dat na usta asi rusko. Nech ho aspon dako obmedzim. ☹

@sudabe Áno, je na silnú bolesť- napríklad extrakcia zuba. Mne ho dávajú na menštruačné bolesti- nič iné mi nezabralo.
Pri mandliach nám ho normálne dávali v nemocnici, takže je vhodný aj pri zákroku, kde sa može rana silno rozkrvácať.