icon

Vysoký cholesterol

27. okt 2022

Ahojte baby, bola som na preventívke u obvodného lekára a z krvi mi zistil vysoký cholesterol. Bol zhrozený, že je tak vysoký (8,17) a chcel mi nasadiť hneď lieky. Ja som sa s ním dohodla, že to skúsime prvé upraviť stravou.
Aj keď ja nemám pociť, že by som jedla mastné veci.....bravčové a hovädzie mäso jem iba vynimočne...takisto vyprážané jedlá minimum.....
Poraďte mi, čo by som mala dodržiavať.
Váhu mám v pohode, niesom silná, ani štíhla ako prútik....tak normal 🙂
Ďakujem za každú radu

ludmilik13
30. jan 2023

@marty_4 to je zakazdym taka vacsia istota a dovera potom v tie doplnky, ked dostanes takto priamo odporucanie si myslim. aspon teda ja to tam vnimam, ked mi doktor nieco poradi ci uz pre mna alebo pre malu.

gastanka32
1. feb 2023

ale tak ano, som na seba prisna, to ja viem, ale tak v niektorych veciach by som mohla polavit z narokov. hej hej, to uz viem, ale tiez som hned nevedela, ze to treba takto dlhodobejsie uzivat, aby to malo aj nejaky zmysel, ze vysledok sa neprejavi proste po tyzdni ako pri inych liekoch. ale zase je to aj ine ochorenie ako nejaka chripka alebo co, kde staci antibiotika brat tri dni a clovek je vylieceny.

ludmilik13
10. feb 2023

@gastanka32 no to veru nie, niektorym ludom sa ani nepodari z toho dostat a dlho bojuju s touto chorobou. tak ale dolezite je, ze su aj na toto lieky alebo teda nejake tie doplnky, ktore ti vedia pomoc a to do dost velkej miery.

marty_4
3. mar 2023

@ludmilik13 to mas akoze pravdu, ale netreba sa zase vyslovene spliehat len na tie doplnky. ako sa aj spomenulo predtym, ze idealna je kombinacia dieta + pohyb + doplnky. poradie je nahodne, ako som to napisala, vsetko ma podla mna rovnaky podiel.

gastanka32
9. mar 2023

to dobre hovoris, lebo ked sa niekto zameria len na jednu z tychto veci, tak to nema taky efekt, ako by mohlo mat, kedy sa ozaj odhodlal, zaprel alebo ako to mam napisat a fakt zvolil taky pristup, aby to bolo co najucinnejsie.

marty_4
22. mar 2023

@gastanka32 daju sa najst aj kadejake jedalnicky uz upravene podla tejto diagnozy, alebo si ich vies dat vypracovat. minimalne teda si vies najst nejake odporucania, co viacej jest, co by bolo idealne vyradit. fajn je aj na fb skupina moj cholesterol, tam byva dost uzitocnych tipov.

ludmilik13
28. mar 2023

@marty_4 stretla som sa uz s kadejakymi pripadmi, aj s tym, ze niekto odmieta svoju chorobu, to je najhorsie, lebo potom ani tu liecbu neprijme a nemoze byt napomocna. Ono zase ten vysoky cholesterol nie je problem vyslovene len obeznych ludi a to potom ti, co su proste chudi asi tazsie nejak nesu alebo co. Ale nevidim na tom nic, vsak ked su postupy, su moznosti, doplnky, lieky, ako s tym bojovat, tak preco sa toho stranit.

gastanka32
30. mar 2023

Ano, ano, toto aj ja poznam, aj pozeram, co pridavaju. Aj take mile posty, aj kadejake rady a aj sutaze o ArmoLIPID tam byvaju niekedy. Si hovorim, ze aj mne sa uz raz musi postastit, ze to vyhram ja :D

marty_4
12. apr 2023

@gastanka32 toto si ja pri kazdej sutazi, do ktorej sa zapojim, hovorim, ze uz aj na mna by sa mohlo stastie usmiat. nejak sa mu ale zatial nechce 😀 ale tak ked uz nie takto vyhrat, tak aspon dobre, ze sa da napriklad kupit v nejakej zlave, to tiez potesi.

ludmilik13
17. apr 2023

@marty_4 minuly tyzden bol na pilulke este v akcii, to vacsie balenie. Teraz som nepozerala, ci este je, ale ak planujes kupovat, tak to skontroluj 🙂

bublinka1426
17. apr 2023

ja mala 5,4 cholesterol a uz hned chceli dat lieky.v lekarni na mna pozerali ako na debila.

mahuliena_biela
17. apr 2023

Mne lieky nechceli dať nikdy, tiež som mala 8,6. Reduchol pomohol znížiť na 5,7.

gionella
17. apr 2023

Treba hlavne pravidelne športovať a spáliť to 🙂

bublinka1426
17. apr 2023

@gionella inac, pohyb tiez prospieva znizovat cholesterol..to je pravda.

gastanka32
19. apr 2023

To zalezi asi od doktora, ako to ma tak nejak zauzivane. Ono aj pri miernom zvyseni ak nieco odporuci, tak asi vie, preco to robi. Ak odporuci len nieco z tych doplnkov, tak to je v pohode podla mna, ze ide touto cestou, ze vyslovene nie hned predpisuje lieky v tom pravom slova zmysle.

marty_4
27. apr 2023

len to treba hlavne asi pravidelne sportovat a fakt tak poctivo. nie ze sem tam raz za tyzden si zacvicim alebo pojdem zabehat a budem sa tvarit, ze je vsetko okej. fakt najlepsie je to kombinovat vsetko. moja svokra uziva na cholesterol ten Armolipid, co gastanka spominala a jej robi dobre a hlavne teda pomaha s tymto problemom zdravotnym.

ludmilik13
5. máj 2023

@marty_4 pri starsich ludoch uz asi ten pohyb nie je mozny niekedy v takej miere ako pri mladsich, tak je potom fajn nieco taketo 🙂

gastanka32
10. máj 2023

@ludmilik13 to je asi fakt, ale tak nie je toto vyslovene ochorenie, ktore sa tyka ze len tych starsich ludi. Ono sa to tak nejak chce s tym spajat, ako aj to napriklad, ze viacej tlsty ludia nim trpia. To tiez nie je tak uplne pravda. Trosku mi to pripomina napriklad cukrovku, tam maju ludia tiez take skreslene predstavy trosku.

marty_4
24. máj 2023

@ludmilik13 to je take 3kombo pri tomto, ze nejake doplnky, pohyb, strava. poradie cisto nahodne. a ked uz ten pohyb napriklad teda nie je mozny, alebo nie je mozny v takej miere, tak potom je dobre aspon teda tie ostatne veci dodrziavat, to je asi najjednoduchsie.

gastanka32
25. máj 2023

@marty_4 vsak ano, s tym sa asi tak nejak aj pocita. Mozno v niektorych pripadoch by stacilo vies, ze aj len tu stravu upravit. No dobre, to by bolo asi malo a dlho by trvalo, kym sa nejaka zmena ukazala. Ale tak keby nasadis skor nejake tie doplnky na zlepsenie, to by sa asi aj samotne prejavilo.

ludmilik13
5. jún 2023

@marty_4 to si presne vystihla. netreba sa spoliehat len na jedno z toho, najlepsia je kombinacia, s tym sa dosiahne najlepsi ucinok a najvyraznejsie zlepsenie zdravotneho stavu. treba dat na odporucania.
@gastanka32 hej presne, ono vsak je aj viacero takychto podobnych ochoreni, ktore sa takto ukazu, neukazu, ale toto su asi take najviac zname a bezne.

caray
16. jún 2023

ahojte, chcem sa opýtať. podľa čoho ste sa rozhodovali, čo začnete užívať, keď ste v tom mali voľnú ruku?

ludmilik13
21. jún 2023

@caray nechala som si poradit od dr aj tuto od bab, co mi pisali aj do diskusie aj sukromne spravy. ono sa spominalo v podstate to iste zo vsetkych stran, takze nebolo az take sa rozhodnut aj ked viem, ze sa toho da kupit vela.

marty_4
3. júl 2023

@gastanka32 tak vies, to su take dohady proste len. aspon teda podla mna. radsej stavim na istotu. lepsie je skombinovat to vsetko spolu si myslim. vsak asi by to neodporucali len tak.

gastanka32
6. júl 2023

@ludmilik13 Ano mas pravdu, nie kazde ochorenie je poznat aj navonok, ze ma aj take vonkajsie prejavy. Niektore sa casom ukazu, niektore nie, kym sa nieco vaznejsie neprihodi. Preto aj preventivne prehliadky ja nechapem, ked niekto zanedbava.
@marty_4 Je to lepsie, vsak to zase nie je tolko, ze by to bolo neunosne alebo co. A je tam taka istota potom vacsia, ze to bude uspesnejsie pri liecbe.

marty_4
17. júl 2023

@gastanka32 ale ved to nie, to ani netvrdim. clovek to robi pre vlastne zdravie, pre to aby jemu bolo dobre a lepsie. takze ked sa trosku neobetovat kvoli sebe, tak potom uz neviem preco inak 🙂

ludmilik13
1. aug 2023

to je mozno este aj horsie ako ine ochorenia, ktorych priznaky su badatelne uz na prvy pohlad. takto ked sa to nepodchyti podla testov, tak sa moze na to prist az ked uz je neskoro, ked sa to nejak prejavi aj navonok.

gastanka32
4. aug 2023

@marty_4 Ale to zbytocne sa tu budeme rozculovat nad nezodpovednostou niektorych ludi. Oni sami na to doplatia, neznie to pekne, je to skor smutne, ale je to pravda. Treba sa sustredit na to, ze my vieme, co a ako treba, aspon take zakladne informacie mame a ak treba, tak ich vieme aj posunut dalej 🙂

marty_4
15. aug 2023

@gastanka32 to mas pravdu, s tym nevieme spravit nic, takze skoda energie na takychto ludi. tak zakladne informacie, to su v podstate asi vsetky potrebne sa da aj povedat. uz je len na tom, ako s nimi nalozit 🙂

lukbe
15. aug 2023

@caray ja som najprv skúsila prírodné produkty,asi dva roky,výsledok sa nedostavil. Stravu, podľa mňa,nemám zlú, aj keď by mohlo byt viac zeleniny, cely život som stihla, bez nadváhy. V rodine boli už dve mozgové porazky, takže napokon som začala brať lieky, asi to máme dedičné,takže nechcem riskovať.