Vysoký cholesterol
Ahojte baby, bola som na preventívke u obvodného lekára a z krvi mi zistil vysoký cholesterol. Bol zhrozený, že je tak vysoký (8,17) a chcel mi nasadiť hneď lieky. Ja som sa s ním dohodla, že to skúsime prvé upraviť stravou.
Aj keď ja nemám pociť, že by som jedla mastné veci.....bravčové a hovädzie mäso jem iba vynimočne...takisto vyprážané jedlá minimum.....
Poraďte mi, čo by som mala dodržiavať.
Váhu mám v pohode, niesom silná, ani štíhla ako prútik....tak normal 🙂
Ďakujem za každú radu
@gastanka32 malo by to tak, ale ci kazdy k tomu takto zodpovedne pristupuje, tak to si myslim, ze sa neda uplne jednoznacne zarucit. niekto mozno spolieha len na lieky, niekto zase je proti liekom, vies ako, ludia su rozni 😔
@ludmilik13 toto trucovite odmietanie nejakych liekov nepochopim. tak ked uz niekto nechce lieky, tak su aj lieciva v podobe vyzivovych doplnkov, takze ono sa da ist aj touto cestou. ale zase zamietnut vsetko s tym, ze nejak si s tym telo poradi, tak to vobec. keby to tak bolo, tak by asi neboli vsetky tie ochorenia a nemali ludia zle vysledky pri testoch.
@ludmilik13 Ano, to mas pravdu, ale zakazdym sa da najst nejake riesenie. Moznosti je viacero, len si treba vybrat.
ano presne, mozeme si vyberat, tak preco to nevyuzit. potom aspon nemozno na niekoho nadavat, ze zle poradil alebo zle naordinoval, ked je takato moznost. mne sa to paci. ale tak ja ked idem k dr aj s chorobou, tak sa ma pyta, ze ktore atb, ze ktore mi predtym ako sadli.
@ludmilik13 to mu normalne za to podakuj za takyto pristup. to veru nema kazdy takto u doktora. ale je to fajn, lebo to znaci, ze ma ozaj aj zaujem pomoct tym pacientom a nie len rychlo nieco predpisat, aby sa ich zbavil a mohol si napisat sichtu na dalsi den.
@marty_4 Takymto doktorom by mali zakazat cinnost. Som v MHD minule pocula, sa rozpravali dve panie, ze jedna isla na odborne vysetrenie, bola objednana, este ju aj preobjednali a ked prisla na ten novy termin, tak doktorka tam proste nebola. Ze ma dovolenku. Tak to uz vrchol akoze.
@marty_4 to je spravny pristup si myslim. budme za to radi, ze sa najdu aj takito medzi vsetkymi. na druhej strane toto je taka vec, pri ktorej si myslim, ze vela spravi aj to, ako k tomu pristupuje samotny pacient. lebo tak jedna vec je uzivat doplnky, to je najmenej zapit tabletku rano alebo vecer alebo hocikedy. ale uz tu stravu napriklad, to uz si musi ustriehnut kazdy sam.
@gastanka32 tak na toto sa neda nic pekne ani povedat. tak stat sa moze kazdemu, ze nemoze prist do prace alebo co, vsak aj doktori su len ludia. ale ked mam objednanych pacientov, tak aspon tolko chochmesu by mohli mat, aby to tym pacientom dali vediet. si zober, ze niekto ked hodinu napriklad cestuje k doktorovi a uplne zbytocne.
@ludmilik13 vies co, ja zvyknem mat normalne nastavenu pripomienku, aby som nezabudla. ale uz to potom robim tak nejak automaticky po case. zase keby si jednu tabletku aj vynechala, tak sa neudeje nic, len treba potom pokracovat dalej v uzivani.
@marty_4 Suhlasim s tebou, nemam na to iny nazor. Nemusime sa tu nad tym ale zbytocne rozculovat, len mi to tak napadlo, tak som to spomenula. Mozeme sa vratit tam, kde sme skoncili. Len kde to bolo? :D
@marty_4 cize si ju nedavas tak, ze potom neskor niekedy cez den, ked ti to napadne?
@gastanka32 tak to je tazka otazka, to ti ja vlastne ani neviem. tie tabletky sme preberali, ze ako je dobre to skombinovat aj s tou stravou, ze sa upravi. ze netreba zabudat na pravidelne uzivanie.
@ludmilik13 vidis, som si nevsimla, co si pisala, som mohla tie odpovede spojit do jednej. ako som gastanke pisala, tak je dobre uzivat pravidelne. akoze stanovit si nejaky ten aspon orientacny cas, aby to nebolo, ze raz si das tabletku rano, potom vecer, potom zase rano, zajtra na obed. snazit sa tam mat nejaku tu rutinu. akoze ak by si raz zabudla, tak svet sa nezruti, to sa moze prihodit.
@marty_4 Jaj no to ano, je to tak lepsie. Pomoze to aj bez toho, ale tak takto sa tomu vysledku a rychlejsiemu zlepseniu este pomoze 🙂
@marty_4 takze vynechany den pri uzivani nie je nejaky problem. okej, lebo su aj take lieky, kde je nieco taketo nepripustne.
baby takto odpisem naraz obom a vsetkym 😀 jedna vynechana tabletka je v pohode. jasne, ze by sa to nemalo stavat a uz vobec nie pravidelne. ale ak sa taka situacia stane, tak zase svet sa kvoli tomu nezruti, no nie? ono su to stale vyzivove doplnky v podstate.
@marty_4 Som rada, ze nie som sama, kto ma takyto nazor. Pretoze uz som sa stretla aj s takym, ze vsak ja uzivam lieky, mne nic ine netreba. No ako sa to vezme zase. Nie je to take jednoznacne.
@marty_4 to je asi lepsie, ako normalne lieky. ale aj tak to uzivanie je dolezite si myslim. akoze aby tam bola nejaka pravidelnost.
ono asi nie je nejak vela nazorov, co sa daju mat na tuto problematiku. to je bud alebo 😀 akoze uzivat lieky je dobre v tomto pripade, ale tak nie je to to jedine. to musi vediet kazdy. podla mna to aj kazdy lekar automaticky poradi, ze treba tie zmeny zacat robit aj inde.
@marty_4 to by ti tiez mal doktor asi poradit, ze sa nemas spoliehat len na tie lieky. vsak v prvom rade, co mne napadne pri tejto zalezitosti je to, ze kedze tuky, mastne jedla upchavaju cievy, tak asi tych sa treba vzdat. nech sa tam nadalej neusadza ten bordel z toho.
@ludmilik13 To ale teraz znie, ze sladke je v pohode 😀 Ale to tiez nie je zase uplne pravda.
@ludmilik13 zalezi asi teda aj od toho, ze ktory ten cholesterol je vysoky. neviem, riesi sa to potom nejak inak?
@marty_4 Ako inak by sa to riesilo? Tak ked je moc vysoky, tak treba urobit rapidne zmeny v strave podla mna a okamzite to riesit aj nejakymi liekmi, ktore cholestrol znizia. Ked ti vyjdu hodnoty len mierne zvysene, tak je na tebe, co s tym budes robit. Niektori lekari aj tak nechcu hned predpisovat statiny, uvedomuju si, ze hoci pri jednom probleme pomozu, tak mozu sposobit dalsie ine.
@marty_4 tak ano, kazdy ten udaj hovori o niecom inom. ale v podstate ta liecba je rovnaka v oboch pripadoch. uz ta potom lepsie lekar nasmeruje.
mne je jasne, ze treba zakrocit co najskor, zvlast teda v takychto pripadoch, ked uz tie hodnoty su ozaj zivot ohrozujuce. ved netreba vela zase, ked si to tak zoberiem, ze ked tak nejake lieky a vsetko to ostatne zalezi od cloveka.
@marty_4 Vtedy je asi aj jedno, ze co zacnes uzivat, hlavne, ze nieco zacnes. A uz ked sa upravia nejak tie vysledky, ze je to stabilizovane, tak zmenis.
@gastanka32 s tymto moc nesuhlasim. stale mas na vyber, takze aj ked je to nejaka zavaznejsia situacia, tak uz ten den trebars hore dole, ze by si si zostila, isla sa trebars do lekarne popytat alebo co, tak si myslim, ze za to stoji, aby si mala istotu, ze to bude aj za nieco stat a realne ti to pomoze.
@gastanka32 viem ako to myslis, ale asi to nie je uplne jedno. akoze v ramci toho, ze aby sa zacalo cim skor nieco robit s tym zdravotnym stavom, tak ano, ale tiez netreba hned brat prve, co sa ponukne. doveruj, ale preveruj 🙂
Za aky dlhy cas je mozne dosiahnut zlepsienie takychto vysledkov len cisto tou upravou stravy a vyradenim tych nezdravych mastnych jedal a tym, ze sa zaradi nejaka zdravsia forma, zeleniny, ovocie a podobne?

@lukbe Upravit si stravu, to je asi prvorade a taka prva vec, na ktoru sa zamera kazdy s tymto problemom. Len to nie je vsetko, iba upravou stravy sa zmena dostavi velmi velmi pomaly. Preto sa odporuca k tomu pridat aj pohyb, to je jasne a nejake doplnky. Nemusia to byt vyslovene lieky hned.