Vysoký cholesterol
Ahojte baby, bola som na preventívke u obvodného lekára a z krvi mi zistil vysoký cholesterol. Bol zhrozený, že je tak vysoký (8,17) a chcel mi nasadiť hneď lieky. Ja som sa s ním dohodla, že to skúsime prvé upraviť stravou.
Aj keď ja nemám pociť, že by som jedla mastné veci.....bravčové a hovädzie mäso jem iba vynimočne...takisto vyprážané jedlá minimum.....
Poraďte mi, čo by som mala dodržiavať.
Váhu mám v pohode, niesom silná, ani štíhla ako prútik....tak normal 🙂
Ďakujem za každú radu
@huginko Ano? No ja to nemam este moc prestudovane, ze co ako najlepsie funguje. Ale budem na to mysliet. Asi to bude chciet spracovat si nejaky zoznam.
@zuzzuzi909 sama mam problém s tým, idem na preventívnu, tak sa uvidí ci to pomáha. Vraj áno..
@zuzzuzi909 Myslis akoze bez toho, ze zacnes aj nieco uzivat? No tak isto to bude trvat dlhsie, to je jasne. Zlepsenie sa prejavi podla mna hned po par dnoch, len je dolezite vydrzat a nepolavit, nech sa tie vysledky stale zlepsuju. Lebo zas nie je to tak, ze po tyzdni bude hned dobre.
@huginko ono je toho viacej, co je dobre. treba to tak komplexne brat a nie sa zamerat len na nejaku jednu potravinu. inak ak mozem poradit, tak ked si das stranku moj cholesterol, tak tam najdes aj odporucania, ze ktore potraviny ano a ktore nie a aj nejake recepty. na zaciatok ako inspiracia, aby sa do toho clovek dostal je to super.
@ludmilik13 V zaciatkoch su taketo veci velka pomoc, potom uz sa do toho dostane clovek a uz vie, co mu je dobre ako pokombinovat, aby to aj chutilo a bolo nie len zdrave 😀
@gastanka32 tak taketo stravovanie nie je na skodu podla mna aj v beznom zivote a nie ze len pri nejakom ochoreni. naco cakat na nejaku diagnozu, aby sa clovek zacal zdravsie stravovat 🙂
@huginko Ahoj, bola si uz? Ako si pochodila?
@gastanka32 Ano ano, tak som myslela, ze keby sa chcel niekto vyslovene vyhnut tomu, aby bolo treba nieco uzivat. Lebo tak ked ma niekto uz tak ci tak za hrst tabletiek na ranajky, tak asi uvita moznost, ako to riesit bez dalsich.
@zuzzuzi909 ešte som veru nebola...idem sa objednať, sama som zvedavá....
@gastanka32 darmo je nieco fakt ze zdrave, ked to niekomu nechuti. to asi malokto by nasilu nieco jedol. aspon ja teda nie. ale zase pre takych su lepsie tie tabletky potom. ale tym nechcem povedat, ze zdrava strava nie je dolezita. som sa nejak zacyklila 😀
@ludmilik13 Niekto sa donuti, ked vie, ze mu to moze pomoct a niekto absolutne nie. To je jasne. Ono budu stale aj taky ludia, co sa budu spoliehat iba na to, ze vsak staci nieco uzivat na to, aby sa mi zlepsilo a budu roky takto fungovat, riesenie je aj toto.
@gastanka32 vsak a preco nie? cesta to je a na to robia tie tabletky. aby pomahali. a myslim, ze jedna tabletka za den je uplne v pohode, vies, ze aj take fajn davkovanie, ze nemusis na to mysliet, aby si nezabudla uzit lieky. a teda este pokial su to take lieky, ze v podstate ani nie su. akoze ze je to take prirodnejsie a vlastne forma doplnkov.
@ludmilik13 Tak to je lepsie v kazdom ohlade a pri kazdom ochoreni si myslim. Aj pri prechladnuti si robim caje z byliniek a davam si vitaminy v zvysenych davkach. A teda na 90 percent sa mi podari to takto zdolat, kym to prepukne do niecoho zavaznejsieho. Tak sa to da podla mna pri vsetkom.
@gastanka32 liecit sa cajmi? podla mna praveze nie. su ochorenia, ktore takto zdolat vies, ale pri niektorych to nie je efektivne. niekde treba nastolit proste inu liecbu.
@gastanka32 Pocitam s tym, ze na vysledok sa to neukaze hned, vsak kontrolu ani preto nemam za kratko. Ale chcela som to touto cestou skusit riesit. Myslis, ze je to malo?
@marty_4 Mozem sa opytat, ze ake caje su tym myslene? Ze co by mali obsahovat, ake bylinky?
@zuzzuzi909 no to mozes, ale neviem ti odpovedat 😀 nepoznam to, nekupovala som to, nevyhladavala som to, takze toto ide bohuzial alebo mozno aj nastastie mimo mna. chces si nieco take zaobstarat?
@zuzzuzi909 bola som na vyšetrení u všeobecného, áno, cholesterol klesol....z cca 7,30 na 5,60...viac jem zeleniny, no jem rovnako aj sladké, slané, vyprážané....ale tak jem tie otruby, pomáha to podľa všetkého... lekár bol vcelku spokojný
@huginko Tak to super tpotom. A to za aky cas sa takato zmena u teba udiala? Idem si rovno pozriet tie otruby, co to je zac. Aj nieco uzivas?
@zuzzuzi909 no bola som dva roky dozadu na preventívke, vysoký cholesterol. Následne som ho bola konzultovať u kardiológia, ten mi nedal lieky, že dieta.. On to trochu inak posudzoval ako všeobecný lekár. Nemyslím, že som niečo zmenila vo svojom jedálničku, možno trochu viac zeleniny jem. Ovocie veľmi nie. Jedávam otruby, dám si ich za čajovú lyžičku a zapijem vodou. Otruby sa používajú na trávenie, úpravu stolice, ale vraj aj na zníženie cholesterolu. Cca pravidelne pol roka. Tak neviem, či to mohlo mať vplyv, ale je teda nižší. Stále nad hranicou, ako by mal byť, ale teda klesol
Je potrebné prečistiť pecen
Ja som mala cholesterol 10. Vyska 170, 54 kg. Jem zdravo. Lekar mi nasadil lieky, pred 2 mesiacmi. Nebrala som ich. Nasadila som si dietu, ktoru som drzala,po vybere zlcnika. Hodboty klesli, no schudla som.
@zuzzuzi909 Podla mna to je malo, resp. to bude dlho trvat, ale ako ty chces, je to tvoja vec. Ja ti mozem akurat tak povedat, co je dobre a vhodne podla mna. Co si z toho zoberies, to je uz na tebe 🙂
@huginko to toto co pises, to je teda zmena za dva roky? ked si spominala, ze pred dvoma rokmi si bola na preventivke.
@ludmilik13 netuším, ale jedla som pravidelne otruby určite kratšie obdobie, cca pol roka, ale určite treba dať tomu šancu....držím palce
@snowflakenel To bola asi chyba, ze si inu dietu na toto skusila aplikovat. Aj to pomohlo, ale aj malo vedlajsi efekt, dalo by sa povedat. Vsak aj pri vysokom cholesterole sa da nastolit dieta, neskusala si potom prejst na takuto? Ci uz to ani neriesis nejak teraz?
@gastanka32 Samozrejme, to kludne mozes. Ak si to spominala uz predtym niekde, tak sa ospravedlnujem, ale mam chaos, ked v kazdej diskusii sa riesi nieco a s inymi zienkami, tak ja sa v tom zacnem potom stracat. Treba mi to trosku pripomenut 🙂
@zuzzuzi909 bola som tehotna, a prave v tehotenstve sa rychlo zvysil cholesterol zo 7 na 10.
Mala.som 7 este pred tehu. Aj tu doetu som vtedy drzala. Teraz nedietujem moc , kojim
@snowflakenel Jaj tak, takze vlastne cakas, ako sa to vyvinie. Ono ked si tehotna a teraz ked kojis, tak sa asi toho neda moc vymysliet, ako to riesit, ci?
@snowflakenel v tehotenstve nie su stanovene nejake maxima na cholesterol, je uplne normalne mat hodnotu 10. Tiez som to tak mala, doktorka to vobec neriesila, povedala, ze je to normalne. Rok po porode som uz mala normalnu hodnotu.

počula som, že výborné sú otruby