Vysoký tlak po pôrode
Dobrý deň, nemali ste niektorá problém s tlakom ale až po pôrode? Ja som dneska tak divne videla vravím to budem mať určite z tlaku tak som si odmerala a mám 170/104 volala som do nemocnice a odporučili mi prv magnezium a že uvidíme. Som 5 dní po pôrode v nemocnici som mala normálny tlak. Predtým som nemala problém s tlakom na príjme som mala 130/90. Áno málo spím, ešte to je stále extrémne krátka doma po pôrode, som iba 2 dni doma proste. Ja len či náhodou niekto nebol v takomto stave ako ja. A že ako to nakoniec dopadlo? Či sa to ustálilo alebo ste išli na pohotovosť. Ďakujem
170 je veľmi veľa, mala si si zavolať RZP.
@ema229 ahoj, ja som to mala po prvom porode, ze vysoky tlak az po porode, ale este v nemocnici a nasadili mi Dopegyt. Potom som sla ku kardiologovi a mala som 24 hodinovy holter, ale ten vysiel dobre a Dopegyt sa vysadil. Dnes uz viem, uz mam ine skusenosti, ze prave Dopegyt je dost na figu liek po porode, su ine, lepsie lieky na to. Ak Ti po magneziu klesne, tak nestresovat, ak je tak max. 150/100, mne po 4. porode volal muz zachranku, ja som bola na 6 Dopegytoch este z nemocnice a tlak 185/125, prisla RZP, spravili ekg, pichli do zily magnezium, ked som mala tych 150/100, odchadzali, ze sa mam hlasit u svojho lekara. Tomu som pisala sms, tak mi na dialku predpisal Amlopin (ano, kojila som a je to bezpecny liek) a ten mi dobre zabral. Ak kojis, nemozu Ti dat ani Ten pohotovostny liek pod jazyk, lebo by si nemohla kojit. Chytro si nespomeniem, ako sa vola, mamina ho ma.
Tak to treba riesit s obvodnym a internistom, kardiologom, toto je podla mna urgentny stav, takto tesne po porode. A moze sa to ukludnit aj same, ale nemusi.
Ak budes mat vysoky, okolo tych 170, urcite si volaj RZP. U mna sice to magnezium malo kratky efekt, ale lepsie ako uzivat cez usta, to su male davky.
Okamžite RZP! Na nič nečakaj. Som gynekológ
@majamat no ale nemozes tvrdit, ze je to normalny tlak, zvyseny keby mala, tak ok, ale ak ma v klude 170 a viac a hlavne ten spodny cez 100, tak to nie je dobre, hlavne ked sa to nahle objavi po porode a pretrvava. Napriek vycerpaniu, ten tlak nie je normalny. Po druhom porode som bola vycerpana snad viac, ako po prvom a tlak uplne ok.
@ema229 mne ešte na sále hneď po pôrode vyskočil na 180/120. Z pôrodnice som odchádzala s 5 tabletkami dopegytu denne. Môj obvodný ma potom kontroloval, a cca za 2 týždne sa to ustalilo. Ale odvtedy mi vyskakuje na tých 140/90, pri 150 to už cítim....
@majamat ale ktora matka je po porode v klude? To by sme vsetky vzdy po porodoch museli mat takyto tlak a predsa to tak nie je. Ani ja som nemala po kazdom.
Merat v klude, znamena, nie po zatazi, behu, upratovani, ale posediet si aspon 5 min. a zmerat, dajme tomu aj 3x po sebe a spravit priemer. Nie ze teraz si nebudem merat tlak, lebo nie som vyspata, som vycerpana, "nie som v klude". Ved ja nie som v klude uz xy rokov a predsa ten tlak treba mat pod kontrolou.
Ona je po porode a moze sa jej to same aj ustalit, ale nemusi, moze mat problem s oblickami, pecenou, existuje tzv. poporodna preeklampsia a to je vazna poporodna komplikacia! U mna napriklad sa takto prejavila hupertyreoza, prvy raz po druhom porode, mala mala 6 mesiacov. A potom uz v dalsich tehotenstvach, vzdy na konci vysoky tlak a po poslednom porode mi to uz ostalo. Nech ide k lekarovi, ludia!
@majamat ale ako chces riesit pricinu, ked niekomu nahle vyskoci tlak po porode? Kym najdes pricinu, clovek Ti moze exnut, tu netreba na nic cakat. S takym tlakom sa jej niekde mozu urvat trombus, upchat cievu, sposobit emboliu, mne uz lekar pri tlaku 170/120 povedal, ze to je tak na porazku.
Ja viem, ze aj nedostatok spanku zvysuje tlak, sama to na sebe poznam, stale mam male dieta, ktore sa mi budi a proste beriem lieky na tlak, inak to nejde a mozno ich aj vysadim, lebo nie velku davku, ten spanok a vaha tiez robi svoje. U autorky aj hormonalne zmeny. Ale nemoze ostat s tym tlakom takto a cakat...no nie a za tym si stojim.
@anonym_30145e ja inak nechapem, co jej tu radia, akoby to bolo normalne, ze ma zena po porode takyto tlak. Kokos, zivot ohrozujuci stav. Ako som pisala, brala som 6 Dopegytov denne, sla som rodit kvoli tomu o 2 tyzdne skor s tlakom na tych liekoch 160/100 cca, tak bolo na prijme, potom mi exli Dopegyt na nulu, lebo vsak porodili ste a tlak 120/75, paradicka. A ja sestricke hovorim, ze ale mne o chvilu ten tlak pojde hore, uvidite, to preco mi tabletky vysadili a na treti den 170 a takto. A neslo dole nijak. Tyzden po porode doma som bola znova na 6 Dopegytoch a tlak cez 185/125, nevladala som dychat, triaska, zimnica, prehnalo ma, na vracanie, volala som chytro manzelovi, aby okamzite prisiel domov a utekajuc za mnou z roboty, volal RZP. Ja som si lahla, nechala 4 deti tak a dufala, ze to prezijem.
@majamat ani v porodnici Ti tlak nemerali? Neverim. Len si mala dobry, skor byva nizsi prave po krvnych stratach. No inak v mnohom mas dobre nazory, ale tu si totalne mimo, sorry. Rozhodne by si vedela, keby si mala takyto tlak, to ak mavas normalby a zrazu mas 170+, tak si to teda vsimnes!
@majamat no lenze ja som tlak mala vysoky pred porodom, oni mi vysadili naraz lieky, pokles tlaku je po porode uplne normalny. A na zaklade toho vysadili. A nie, ja som mala najviac stresov v porodnici, ziadny klud, 3 dni som nevedela vobec spat z tej hormonalnej burky, nikdy po porode som nemohla spat. Deti sa mi nevedeli prisat na prsnik, 2 z nich mali problem s bradykardiami, takze na kardio som s nimi behala, druhe dieta, to ma vyplasili, ze je hluche...a paradoxne pri tomto druhom dietati som mala klud s tlakom. Zcysil sa az po prepuknuti hypertyreozy. To bolo teda ine. Teda vratim sa k tomu, ze po 3 dnoch po porode a vysadeni leikov, sa mi zacala tocit hlava, problem so zrakom, ledva som stala na nohach. Doma som si nasadila znova Dopegyt a napriek tomu, ze som isla na takmer maximalne davkovanie, mi uz nezaberal. Tam pochybili lekari, nemali mi ho vysadit tak nahle, akoby nic. A len magnezium a magnezium, to vobec same o sebe nezaberalo. Proste nic to nemeni na tom, ze autorka musi ist k lekarovi.
Rovno ist do nemocky, to je nebezpecny tlak
@majamat no lenze ja som tlak mala vysoky pred porodom, oni mi vysadili naraz lieky, pokles tlaku je po porode uplne normalny. A na zaklade toho vysadili. A nie, ja som mala najviac stresov v porodnici, ziadny klud, 3 dni som nevedela vobec spat z tej hormonalnej burky, nikdy po porode som nemohla spat. Deti sa mi nevedeli prisat na prsnik, 2 z nich mali problem s bradykardiami, takze na kardio som s nimi behala, druhe dieta, to ma vyplasili, ze je hluche...a paradoxne pri tomto druhom dietati som mala klud s tlakom. Zcysil sa az po prepuknuti hypertyreozy. To bolo teda ine. Teda vratim sa k tomu, ze po 3 dnoch po porode a vysadeni leikov, sa mi zacala tocit hlava, problem so zrakom, ledva som stala na nohach. Doma som si nasadila znova Dopegyt a napriek tomu, ze som isla na takmer maximalne davkovanie, mi uz nezaberal. Tam pochybili lekari, nemali mi ho vysadit tak nahle, akoby nic. A len magnezium a magnezium, to vobec same o sebe nezaberalo. Proste nic to nemeni na tom, ze autorka musi ist k lekarovi.
@nevenka nasej susedy mama prisla tyzden po porode o zivot, tlak, dostala na zahrade porazku a bolo hotovo. Nechala za sebou tri deti. V nemocke som mala pani po cs a tlak mala iba 143/94 a nepustili ju domov. Mala uz veci zbalene a mala smolu.
@kiki68 Boze, presne. Mne hned kardiolog povedal, ze kojite, najdeme lieky, ktore mozete a treba to liecit. Ja mam na kontrole vzdy vysoky tlak, doma si namatkovo zmeriam, ale lieky, co mam, nizsie davkovanie, mi stacia zatial. Musim si ho uz kontrolovat. Moja mama ma take zachvaty, ze dovi dopo, od 35-ky berie lieky na tlak, ked prisla menopauza, tak zas ako prvy priznak tlaky. Ja jej niekedy neviem ani zmerat, vypina mi tlakomer pri nej, alr to vidim na nej, ze ide cez 200 a hned si dava tavletku pod jazyk. Toto nie je sranda veru a potom tu citam, ze zvyseny ma kazdy pri namahe. Toto, co ma autorka, tak je normalna namaha kazdej novomatky a nema preco nat tlak 170+, zvyseny je tak 130, max. 140 pri nejakej cinnosti a zvlast, ked je clovek unaveny, ale nie takto. Naposledy mi davali holter a sestricka hned, ze chodte aj do kopca, doktor chce vidiet, co sa deje, ked mate namahu. A tam 220/145!!! S troma vykricnikmi a to mi povedal, ze nie je normalne. To uz je za hranicou a daleko.
@halford89 jasne, ja som mohla napriklad vysadit betablokatory, po tretom porode, ked som otehotnela 4.x, tak som zacala brat polku tabletky, vysadili mi aj Thyrozol na hypertyreozu, lebo vysledky boli dobre, to lekar a betablokatory som takto postupne. Ale tam bol vplyv hormonov, ze progesteron znizuje tlak, takze mi za dake 2 tyzdne obcas busilo srdce, zvysene pulzy, ale tlak sa drzal az do cca 35.tyzdna a potom to zacalo, a uz mi lieky ostali. Ked vynecham rano, ze zabudnem, tak na obed som jasna, busenie jak slak, no to su betablokatory taketo. Mne lekar povedal, ze vela urobi spanok, znizenie vahy, co 10 kil dole, to jeden liek mozno sa bude dat vysadit, ale nie u kazdeho. A potom u zien pride menopauza a tam zase napor, tie hormonalne zmeny a s tym uz aj tlak ide fyziologicky hore, ked zena nema dost hormonov.
Clovek by bol rad bez tych tabletiek, ale pricina sa malokedy najde. To je od ciev, obliciek, nadobliciek, hormonov...to su jemne regulacie, proste nie vzdy to ide ist po pricine. U hypertenzie velmi tazko.
@halford89 vies nebol si tehotny, tam sa moze vela zmenit. Napr mam tetu a ta je chuda, aktivna a la velke problemy s tlakom, musi brat lieky a stale to neni dobre. Kamosku podobne zachranil svokor, je kardiolog, isiel na nej testovat novy tlakomer a zrazu hovori, ze bud je ta masina kaputt, alebo je nieco ine zle. Skusil na sebe, na synovi, opakovane na kamoske a uz aj volal nemocnicu, ze budu mat prijem.
@ema229 ahoj ako sa cítiš ? Ako si dopadla s tlakom ?
@ema229 ahoj ako sa cítiš ? Ako si dopadla s tlakom ?
@dominika6536 ahoj, snažím sa vysadiť tabletky. Momentálne si dávam už len pólku egiloku 25mg. Tlak mám tak približme 130-137/80-86 kedy ako. Vraj som to mala len kvôli pôrodu