Význam demyelinizačných lézií na mozgu z MR vyšetrenia
Dobrý den,
Prosím Vás mozno sa niekto vyzna, čo to znamená
Moj nalez:
V bielej hmote hemisfér mozgu supratentoriálne F vpravo prítomné ojedinelé nešpecifické dve T2 hyperintenzívne bielohmotné demyelinizačné lézie lokalizované subkortikálne, bez reštrikcie difúzie, veľkosti do 3mm - chronického štádia, demyelinizačnej povahy, otvorenej etiológie.
Vdaka
@alegri nevedia , otvorena etiologia
Treba to dovysetrovat v centre pre demyelinizacne ochorenia alebo aspon na neurologickom odd v ramci hospitalizacie
@taktotedanie ach jaj az tak, v pondelok mam neurologa som zvedavá 🤦♂️
@alegri V pravej časti mozgu, v bielej hmote (to je tá časť, ktorá zabezpečuje prenos informácií medzi rôznymi časťami mozgu), sa našli dve malé škvrny (do 3 mm veľké), ktoré vyzerajú ako staršie jazvy po poškodení nervového obalu (tzv. myelínu – niečo ako izolačná vrstva na kábloch).
👉 Sú to tzv. demyelinizačné lézie – to znamená, že tam došlo k poškodeniu alebo strate tejto ochrannej vrstvy nervov.
👉 Sú nešpecifické – čiže nedá sa z toho jednoznačne povedať, čo ich spôsobilo.
👉 Sú v chronickom štádiu – čiže staršie, nie čerstvé, a momentálne neprebieha žiadne akútne zhoršovanie.
👉 Otvorená etiológia znamená, že sa ešte nevie, prečo sa to stalo – môže to mať rôzne príčiny, napríklad migrénu, minulé infekcie, alebo byť aj súčasťou nejakého neurologického ochorenia (napr. sklerózy multiplex), ale to sa z tohto nálezu samotného ešte určiť nedá.
Máš nejaké problémy s koordináciou, zrakom, pamäťou, slabosťou, brnením?
Ak áno, treba to spomenúť
@alegri urcite ta nasmeruje co dalej
@alegri V pravej časti mozgu, v bielej hmote (to je tá časť, ktorá zabezpečuje prenos informácií medzi rôznymi časťami mozgu), sa našli dve malé škvrny (do 3 mm veľké), ktoré vyzerajú ako staršie jazvy po poškodení nervového obalu (tzv. myelínu – niečo ako izolačná vrstva na kábloch).
👉 Sú to tzv. demyelinizačné lézie – to znamená, že tam došlo k poškodeniu alebo strate tejto ochrannej vrstvy nervov.
👉 Sú nešpecifické – čiže nedá sa z toho jednoznačne povedať, čo ich spôsobilo.
👉 Sú v chronickom štádiu – čiže staršie, nie čerstvé, a momentálne neprebieha žiadne akútne zhoršovanie.
👉 Otvorená etiológia znamená, že sa ešte nevie, prečo sa to stalo – môže to mať rôzne príčiny, napríklad migrénu, minulé infekcie, alebo byť aj súčasťou nejakého neurologického ochorenia (napr. sklerózy multiplex), ale to sa z tohto nálezu samotného ešte určiť nedá.
Máš nejaké problémy s koordináciou, zrakom, pamäťou, slabosťou, brnením?
Ak áno, treba to spomenúť
@rozculena nemam spomenuté priznaky, na MR ma poslali, lebo mam nález na krcnej vlavo a tam ma boli zahlavie, taha sa mi to až cez hlavu, celo. Ale vtedy sme este nevedeli,ze mam vysunute platnicky, doktorka ma najprv poslala na MR hlavy.
Tento nalez je skor náhodný.
@rozculena nemam spomenuté priznaky, na MR ma poslali, lebo mam nález na krcnej vlavo a tam ma boli zahlavie, taha sa mi to až cez hlavu, celo. Ale vtedy sme este nevedeli,ze mam vysunute platnicky, doktorka ma najprv poslala na MR hlavy.
@alegri mne tak náhodne našli cystu na štítnej žľaze,nakoniec to nič nebolo.....nerob si problémy zatiaľ,môže to byť kľudne z migrény
@alegri ja mám tiež a viac takých leziii. ďalej to neriešili.len pisali,že zrejme po prekonani nejakej infekcie.

@alegri nevedia , otvorena etiologia
Treba to dovysetrovat v centre pre demyelinizacne ochorenia alebo aspon na neurologickom odd v ramci hospitalizacie