Yersinia - skúsenosti
Dobrý deň prajem.Je tu niekdo kto sa stretol alebo mal yersiniu?Ja sa teraz liečim no nejako je to už dlho a som už zufalá.Dakujem za každu radu.
@nsilvia7 dobry den prajem. Ako ste na tom teraz? Zial musim povedat, ze aj mne aj mojmu dvojrocnemu synovy vysli pozitivne vysledky na yersinie ☹ zaciname brat prve atb. Tak sufam, ze to nebude beh na dlhe trate
@katkasalakova Dobry vecer.Prosim vas ako vam brali vzorky na yersinie zo stolice alebo z krvy?A za kolko ste mala vysledky?Ako sa vam to prejavilo?
@hopo1145 zistili nam to najprv zo stolice maleho. Mal hnacku a stazoval sa na bolesti bruska. Ale po case ma stolicu v poriadku a az po dvoch mesiacoch mu brali vzorky krvi, ked uz ja som z vlastnej iniciativy sla na infektologiu po tom, co som sa o neliecenej yersinii docitala 😕 nasa pani doktorka sa na to vybodla. Pre istotu som si aj ja dala skontrolovat krv a ups...aj ja ju mam. A hodnoty nad 100. Norma je do 24. Takze dufam, ze este sme to zaxhytili relativne skoro a liecba co najskor zaberie
@hopo1145 infektologicka nam povedala, ze zo stolice sa yersinie daju zistit max do dvoch tyzdnov od nakazy. Potom ju zistia uz jedine v krvi. A na vysledky sme cakali cca 10 dni
@katkasalakova ano tí lekary sa na to vyprdnu ochhh.Mne to brali tiez len minuly tyzden stvrtok a vysledky este neviem preto som sa chcela opytat za aky dlhy cas pridu.Ja uz mam crevne problemy 4 mesiace a stale nevedia z coho myslia si ze je to chronova choroba.Za aky cas vam tie vysledky prisli?
@hopo1145 no snad tu cronovu chorobu nemate 😕 vysledky dosli jedny o 5 dni a u druhej doktorky do 10-tich
@katkasalakova aha joooj.Tak to este mozem cakat.Ja som sice hnacky nemala len jeden den ten hnusny 14.november 2018😬😬😬som prisla od dr.kde som bola s babkou nadlavila som sa kacky s kapustou a knedlou a na veceru salam z krabych tyciniek a o 2 v noci peklo do 7 rana.Od toho dna bolesti a peklo vysetrenia kolonoskopie,gastroskopie az na ct mi zistili ze mam zhrubnutu stenu na term.illeu tenke crevo koniec teda a potom kalprotektin skoro 2000🙈🙉a teraz ma stradia tym chronom a to cakam este na mr kde sa to ma potvrdit alebo vylucit.Doktora este napadli tieto yersinie zobrat tak uvidime.Ale ked tak nad tim rozmyslam aj mojho maleho od vtedy dako brusko zvykne bolievat
@hopo1145 no my sme tiez mali hnacky len jeden den. 18.1 tohto roku. A ja neviem ci v ten isty den s malym. Dajako si to uz napamätam. Seba som neriesila, myslela som si že som nieco zjedla, tak ma prehnalo. Ale maleho som nezanedbala a sla k doktorke. Ta nam dala probiotika a urobila vyter. Ten bol po tyzdni pozitivny, ale doktorka si myslela, ze ked sa upravila stolica, tak yersinie zmyzli. Ale nieje to pravda. Nezmyznu len tak. Musia sa liecit atb. No a ja som so sebou ani nikde nesla. Az som isla na preventivu a napadlo ma, ze ak to ma maly, ktory je toto co my, tak dam vysetrit celu rodinu pre istotu. No a vdaka bohu ze som to urobila
@katkasalakova a mate aj niejake problemy este traviace alebo ake?
@hopo1145 teraz nie. Aspon ich dajako nepocitujeme, len maly je castejsie chory sa mi zda a moze to vraj byt z toho, ze mu to rozbija imunitu 😨 ziadne bolesti brucha uz nemame. To trvalo len kratko. ono tie potvory tam su, vlastne o nich clovek uz ani nevie a potom, casom napadaju klby. Zacnu sa zapalovat, opuchat a boliet 😤
@hopo1145 dobry den. Ako ste na tom? Vysledky uz mate?
@katkasalakova Dobry den.Zatil mi nevolali.Skusim tam zajtra zavolat.A vy ako sa vam dary?
@hopo1145 my zatial bezo zmeny. 5 den atb za nami, kontrola po dobrati liekov az o dva mesiace, tak dufam, ze to zaberie. Kazdy doktor sa ale divi, ze kde sme k tomu prisli, ze je to velmi ojedinely pripad, az si pripadam ja ako blazom 😂
@katkasalakovaoch boooze no toe atb niesu bohvie co.Ja uz mesiac beriem tu pentnansu a zatial uplne bezo zmeny.A niejaky kalprotektin vam nebrali?
@hopo1145 no to nie. Nebrali. To ani neviem čo to je 😂😂😂 no čo. Už ste mudrejšia? Dovolali ste sa?
Dobrý deň.Ja saom už vyliečená.6 antibiotýk som vybrala ležala som v Nr na infekcnom na infuzií.Same diety.Mne to zistili zo stolice.
@nsilvia7 to je super. Tešime sa s vami. 😊 a nepamätáte sa nahodou, aké hodnoty ste mali??? Ja som mala IgA 92,8 a IgG 118,2 a neviem či to je veľa alebo málo. Nič nám nepovedali len nasadili lieky. Lebo my sme neboli hospitalizovaní, ani sme nemali žiadne diéty, ani teploty,ani nechut do jedla...žiaden hrozný priebeh
Zdravím všetkych.Ja mám yersíniu cca 4.rok a 2.rok v liečbe..pritom hodnoty nemám až tak enormne vysoké,ale príznaky a priebeh riqdne..bolesti kĺbov driekovej chrbtice,tráviace problémy,akné,úbutok na váhe cca do 20kg za tie roky takže...bol som liečený kadejakými kombináciami ATB,mám za sebou asi 10cyklov...ATB mi zaberali všetky druhy,3.deň po nasadení 70-90% zlepšenie v každom probléme trochu inak..no po vysadení vždy po 3dňoch návrat na úplne rovnako.Ale ako som sa dočítal tak všade sa píše,že by sa to malo liečiť min 3-6týždňovou kúrou,pri chronických stavoch aj 2x6týždňov..no po opýtaní takejto kúry ma zatiaľ všetci lekári odmietli..ale vypísať 200x 2týždňovú kúru,ktorá reálne nemôže vyliečiť nemal problém žiaden...plus vždy je v kartách,že to môže byť rezistentné...takže tá yersínia sa síce berie dosť a veľakrát na ľahkú váhu..no istým jedincom to doslova môže spôsobovať stav "boj o prežitie" :/
@berserkr88 zdravím. Ja už ani neviem čo na to hovoriť. Môj malý má po druhých ATB negatívne výsledky a ja po roku liečby mám výsledky horšie ako predtým. Ale fyzicky sa necítim zle a už vôbec nemám problém s úbytkom na váhe 🙈 moji infektologivia sú presvedčení, že yersinie sú už vyliecene a že moje výsledky vysokých protilátok už s yersiniozou nesúvisia. Takže ma poslali na reumatologicke vyšetrenia. Tak som sama zvedavá 😫
@katkasalakova nemusite sa citit zle,lebo len driemu,ked ste relativne zdrava,ale pride nejaky stres,alebo oslabenie imunity a udru..mne to napadlo klby,platnicky
Rok a pol vo vysokých horúčkach trvalo na to, kým prišli na yersinie. Potom mesiac ATB vo vyšších dávkach než odporúča pribalovy leták - mudr.povedal, že to nevadí... Už tretí deň bránia ATB som bola bez teploty.
Doxyhexal to bol, silný, v nadmerných dávkach. Odvtedy pokoj.
Muž mal pred 2 rokmi. Vysoké horúčky, vracanie, hnačka, zápal čreva. Vyšla mu yersinia. 2 krabicky silných antb vybral a potom to už bolo v poriadku
@yukki ale už nemáte ani IGG protilátky aktívne? Lebo ja už mám dva roky po prekonaní infekcie, žiaden príznak, vôbec nič, ale protilátky mám stále cez 120. A pokiaľ viem, norma je do 20. Nerozumiem tomu, ale už som to prestala riešiť. Mrzí ma to z jediného dôvodu. Dovtedy som bola dlhoročným pravidelným darcom krvi a teraz žiaľ darovať krv nemôžem, pokiaľ sa to neustali
@katkasalakova no to netuším. Ani som nebola na kontrole. Mám spústu iných povinností...... Príznaky nemám, hoci kĺby odvtedy ma bolia, ale to rovno povedal ten infektolog, že je nezvratné. Po liečbe som mala ale vyššie protilátky než pred ňou, tiež cez 200......
@lucia147852 to mal stastie,ze hned po napadnuti dostal atb,to je dolezite..ja som to rozchodila,prred par rokmi,hoci to bolo hrozne,ale myslela som ze mam nejaku crevnu chripku. Teraz prisiel kolaps,zapal klbov,zapal ocnych spojiviek,mocovych ciest,a zil,sla som k rematologicke,som autoimunitny pacient -okamzite mi pobrala krvi ,autoprotilatky,igg,igm,a vsetky mozne...vysledok,pozitiv yersinie,mykoplazmy,chlamydie,nastastie borelia sa nepotvrdila..citim sa velmi zle,lieky zatial len sulfasalazin,a az obvodak na poziadanie mi dal azitrox na mesiac
@mbta Zdravím zabrala Vám spomínaná kombinácia antiniotik. Ja sa s yersiniou trápim cez 2 mesiace- nebolo mi hneď nasadené antibiotiká. Teraz mám Biseptol 480, ale aj vraciam. Čiže som zúfalá. Čo Vám nato pomohlo? Tiež mám kolapsové stavy, bolesť priam celého tela.
Ďakujem za každú radu.
@popova vela stastia prajem, mna si rok s yersiniou pohadzuju, hladali miliardu inych pricin( ktore sa nepotvrdili) a az jedny antibiotika trochu pomohli. 9 antibiotik pred tym to iba zhorsili. Pri yersinii odporucam si pokukat studie a neriadit sa az tak doktormi, lebo pre nich to je bakteria, ktoru nevedia liecit a uz na nu pomaly aj zabudli. Viete su len 3 typy yersinie. Mor, tuberkuloza a potom ta yersinia enterocolitica. Ta ma zopar podtypov, ale ani tie vam z iga alebo z igg nezistia. Museli by vam ju najst v stolici, co je moc tazke, kedze v stolici sa drzi len kratko.

@nsilvia7 Dobry vecer.Ako va na to prisli?Uz ste vyliecena?Ake ste mala priznaky?Dakujem