Závraty a točenie hlavy
Myslím tak, že denne alebo skoro denne... BPPV, Menierova choroba, Vestibularna migrena, PPPD... prosto tak, že máte aj točenie hlavy, nestabilitu, prípadne niekoľkohodinové vertigo, že sa vám točí celá miestnosť a pod. Nevoľnosti, zvracanie, neschopnosť ani len pohnúť hlavou...
Ako fungujete? Ja sa s tým trápim už niekoľko rokov, mám pocit, že je to stále horšie a už to prestávam psychicky zvládať, ovplyvňuje to každú oblasť života. Beriem lieky ale nemám pocit, že by sa stav dlhodobo zlepšoval.
ďakujem za reakciu. Koľko si to mala? Ako si s tým fungovala také bežné dni - práca, domácnosť? Ja sa liečim v Komárne, v D. Strede neviem že niečo je ale ak áno, veľmi mi pomôže odporúčanie.
mávam pri migréne. Jedine ľahnúť a dať si sumatriptan.
mávam pri migréne. Jedine ľahnúť a dať si sumatriptan.
@deti95060810 a ako rýchlo ti to vie prejsť? a máš dg obyč migrénu alebo vestibulárnu, keď máš aj točky?
@anonym_autor mala som to tak že som nedokázala fungovať, už takmer vôbec nemávam. Mne pomohol prístup Sarno, konkrétne vestibulárnej časti sa venuje dr. Yo: https://youtube.com/@thesteadycoach?si=wucTWDZL...
@deti95060810 a ako rýchlo ti to vie prejsť? a máš dg obyč migrénu alebo vestibulárnu, keď máš aj točky?
@anonym_autor po liekoch 2 hod. Niekedy aj dlhšie.
@anonym_autor mala som to tak že som nedokázala fungovať, už takmer vôbec nemávam. Mne pomohol prístup Sarno, konkrétne vestibulárnej časti sa venuje dr. Yo: https://youtube.com/@thesteadycoach?si=wucTWDZL...
@sisamisaaa ďakujem!! mala si aj nejakú formálnu diagnózu?
@deti95060810 och, no to mám presne aj ja tak 1,5-3 hod ma to vie držať :( môžem sa spýtať, ako často sa ti to deje?
@deti95060810 A teda ešte ako s tým funguješ, pracuješ?
@sisamisaaa ďakujem!! mala si aj nejakú formálnu diagnózu?
@anonym_autor formálne tetánia
@anonym_autor formálne tetánia
@sisamisaaa to ma mrzí :( a v čase najhoršieho stavu si ako riešila zamestnanie, domácnosť a pod?
@sisamisaaa to ma mrzí :( a v čase najhoršieho stavu si ako riešila zamestnanie, domácnosť a pod?
@anonym_autor v najhoršej dobe som netušila čo mi je. Tlačili ma na vozíku, motalo ma, odpadávala som.
Nasadili mi lieky ale tie som po 2 týždňoch vysadila. Po mesiaci som zrušila PN a fungovala som s tým. Chodila som von, do obchodov, kaviarní, doma som robila všetko aj s točkami. Viem pracovať z domu takže toto bola veľká výhoda. Tetániu mi diagnostikovali až po roku keď som vymenila neurológa a keď som už fungovala viac menej normálne, takmer bez symptómov (tých som mala vyše 70). Takže je úplne jedno aká je diagnóza. Mne tam ešte dávali boreliózu, panickú poruchu, a kadejaké nálepky. Dôležité je sa ich zbaviť a kukni si tú babu, ona má aj zdarma program ako sa z toho dostať.
@anonym_autor v najhoršej dobe som netušila čo mi je. Tlačili ma na vozíku, motalo ma, odpadávala som.
Nasadili mi lieky ale tie som po 2 týždňoch vysadila. Po mesiaci som zrušila PN a fungovala som s tým. Chodila som von, do obchodov, kaviarní, doma som robila všetko aj s točkami. Viem pracovať z domu takže toto bola veľká výhoda. Tetániu mi diagnostikovali až po roku keď som vymenila neurológa a keď som už fungovala viac menej normálne, takmer bez symptómov (tých som mala vyše 70). Takže je úplne jedno aká je diagnóza. Mne tam ešte dávali boreliózu, panickú poruchu, a kadejaké nálepky. Dôležité je sa ich zbaviť a kukni si tú babu, ona má aj zdarma program ako sa z toho dostať.
@sisamisaaa fu, no tak to bolo riadne peklo :( to je skvelé, že si sa z toho dostala, určite si ju pozriem a ďakujem!!
ďakujem za reakciu. Koľko si to mala? Ako si s tým fungovala také bežné dni - práca, domácnosť? Ja sa liečim v Komárne, v D. Strede neviem že niečo je ale ak áno, veľmi mi pomôže odporúčanie.
@anonym_autor mala som to asi pol roka, dva týždne som bola PN, potom sa to trochu zlepšilo, tak som nejako ten mesiac do dovolenky dala, cez dovolenku sa to ešte zlepšilo. Našťastie už nemám malé deti, v domácnosti veľmi pomohol muž
@sisamisaaa fu, no tak to bolo riadne peklo :( to je skvelé, že si sa z toho dostala, určite si ju pozriem a ďakujem!!
@anonym_autor inak muž mi tiež veľmi pomáhal, len ja som veľmi chcela fungovať takže keď sa mi fakt nedalo tak robil všetko on, keď sa mi dalo tak som sa snažila zo všetkých síl ja. Ja som do toho mala rada aj silné úzkosti (tým že potrebujem mať veci pod kontrolou a nevedela som čo mi je tak som veľa googlila symotómy a čítala o chorobách čo bola chyba) takže u mňa hlavná komplikácia bola tá hlava. A áno veľa práce na sebe, journaling, meditácie, somatická práca, nájdi si niečo čo ťa baví, z čoho máš radosť a tomu sa venuj. Ja milujem kopce a turistiku a toto bolo najväčšie peklo s týmto chodiť von, hore ešte ako tak ale hlavne dolu kopcom 🤦🏼♀️
A našla som si iné záľuby, knihy a začala som maľovať ☺️
Sa to nezdá ale hlava je najdôležitejší prvok v tomto. A na moje prekvapenie riešením nebolo ísť cez myseľ, ale cez telo. Čiže robiť veci pre radosť, také aké by som robila keby mi nič nebolo, keby som bola zdravá. Čiže normálne upratovať a starať sa o domácnosť, ísť na kávičku, pracovať, venovať v dni čas na to čo ma baví, upokojovať cez telo a hlava to len postupne len dobehla. Ale bolo to aj o tom nastavovaní si hraníc.
Bude to znieť trochu ezo ale keď niečo v živote nechceš a robíš to dlhodobo, mysľou pretláčaš dušu, ako ťa má ten mozog zastaviť? Ako ti má povedať - nie nie moja zlatá, tu to preháňaš, tam nepôjdeš? Ako ťa má udržať doma?
Na Vertigo mi najlepšie pomohli Epleyho manéver, niekoľkokrát denne

@anonym_autor mala som to, ale nie so zvracanim, pomohol liek Meniserc dlhodobo a napravenie krčnej chrbtice u ľudovej liečiteľky. Viem, že v Dunajskej strede je nejaká klinika, ktorá toto lieči, skus pohľadať, nie som doma, keď nenájdeš, pozriem neskor a pošlem link