icon

Zažíva väčšina ľudí traumy u zubára?

7. sep 2024

čautee v poslednej dobe tu je mega veľa ludi co sa boja zubarov a miesto riesenia problemov v ambulacii kde su na to fundovaní ludia to riesia s mamickami na MK. Preto ma zaujima, ze ci fakt 90% populacie zazilo nejake traumy u zubara, ked ano tak ake? Ja som zazila lepsie,horsie sedenia v kresle ale nic take preco by som nesla znova, myslim ze bolest nejakeho zapalu doma musi byt 100x horsia ako 30min v kresle ci? Dajte nejake nazory zaujima ma to 🙂

Strana
z2
stellarstar
7. sep 2024

Môjmu otcovi zubárka vytrhla zdravý zub 🙈

bororka
7. sep 2024

Ja som ročník 85, a teda v mojom okolí nemám ani jedného človeka, čo nezažil nič zlé. Skôr sú to tie príbehy, kde sme ešte chodili celá trieda k školskej mäsiarke a odtiaľ sme si doniesli x ročné bloky. Zrovna včera sme to riešili, a vlastne 90% z nás, chodí k zubárovi iba s injekciou.

merrysa
7. sep 2024

Ja som tiež mala obdobie kedy som zopár rokov nebola u zubára ale teraz chodím pravidelne na preventivky aj dentálnu hygienu. Akútne ošetrenie som nepotrebovala ani nepamätám..v dnešnej dobe je toľko mladých kvalitnych moderných zubárov, že to ošetrovanie je úplne niekde inde. Žeby problém pre ľudí boli peniaze, prečo odkladajú návštevu? Alebo možno naozaj potrebujú jedno sedenie u normálneho zubára (nie nejakeho mäsiara) a bolo by po traume..🤷

bubinko1506
7. sep 2024

Ako malej mi zubar vytrhol dospelacky zub bez anestezie. Mam z toho taku traumu, ze k zubarovi som nesla 8 rokov. Teraz mam fajn zubara - aj preventivku mi robi s oblbovakom, dentalnu s injekciou a opravu zubu aspon s 3 injekciami +oblbovak, a sestricka ma drzi za ruku. Jeden zub mi musi vytrhnut a to este neviem, ako zvladnem. Asi v anesteze....

autor
7. sep 2024

@merrysa hm viem samozrejme o ludom ktori nemaju financie na taketo osetrenia preto radsej doma trpia a kupia si len lieky id bolesti za 10€ ako nechat 200€ u zubara,,, ale skor som myslela na tych ktorí maju dovod nechodenia k zubarovi jedine strach. A ked si mala obdobie nechodia k zubarovi nemala si bolesti?

autor
7. sep 2024

@stellarstar fuhaaa tak ten sa asi boji uz chodit ze? To by som sa bala aj ja 😅

simsalabim
7. sep 2024

@bororka ja myslim, ze v tych rokoch bola anesteza celkove vynimocna, aj u dospelych. A kedze to boli, kazdy mal pred tym respekt. Ale moj manzel sa dodnes vacsinou dava osetrit bez injekcie… vraj sa to da vydrzat 🙈

zuzinka888
7. sep 2024

Ja sa bojim uctu nie bolesti( iba trochu)- kedze som ridila 4x bez liekov a epi tak sa vzdy utesujem- ak si prezila porod prezijem aj osetrenie u zubarky.

stellarstar
7. sep 2024

Zmenil zubarku 😁👍

autor
7. sep 2024

@bubinko1506 fuha ale aspon si sa odhodlala po tych rokoch ist, muselo to byt prvy krat po 8 rokoch tazke sadnut tam … asi si mala aj dost kazov ci?

mandzula
7. sep 2024

Trhanie osmicky - trvalo to 2 hodiny. Korene prepletene s vedlajsimi, vysekaval mi to dlatom, tyzden som chodila na cistenie rany, videla som si kost. Ked som isla na druhu osmicku, po chvili som z ocakavania rovnakej hrozy odpadla. Napriek tomu mi navsteva zubara ziadny problem nerobi. Na zuby som uchyl a viem, ze to robim pre svoje dobro.

korra
7. sep 2024

Som rocnik 1979, takisto vo svojom okoli nemam nikoho, co by nemal zly zazitok. Skolsky zubar bol po vacsine "masiar", chodilo sa povinne, aj pocas vyucby. Ked doslo na trhanie, moc sa s nejakym vysvetlovanim nrtrapili, anesteza, alebo nejaky lepsi pristup nebol, sestricky som zazivala skor "väzby" kedy clovek ostal prispendleny do kresla a bolo. Vytiahnutie nervu stylom "to bude chvilu, to vydrzis". Takze ano, blbe skusenosti. Teraz je to chvalabohu inde, anesteza, pristup. Aj tak som dlhu dobu nevedela ist k zubarovi bez lexaurinu...stale som sa bala, ale bolo mi to jedno 😁 teraz, uz mam nastastie zubarku anjela, takze zvladam aj bez lexacu. Ale vrtanie tiez anesteza.

bororka
7. sep 2024

@simsalabim to áno, vtedy nebola anestézia. Aj môj muž, chodí bez. Foter si necháva trhať bez.
Ale v nás (myslím moje okolie) ako v deťoch zasiali zubári strach, že veeeeľa ľudí, čo už vyrástli radšej čakali v bolestiach doma ako ísť k zubárovi.

Skôr som myslela, že skrz tie bloky, síce chodíme k zubárovi, ale vždy s anestéziou.

nevenka
7. sep 2024

@simsalabim aj ja idem vsetko bez. Az na zapalene nervy, aktualne 1 riesim teraz, to by inak neslo.

simsalabim
7. sep 2024

@bororka tak ked je anesteza k dispizicii, preco si ju nedat? Ja som ako dieta mala iba par kazov a ziadne hrozne zazitky. Napriek tomu hned zubarovi hlasim, ze chcem injekciu, ak sa chysta daco robit.

@nevenka Asi mas vysoky prah bolestivosti 😅

nevenka
7. sep 2024

@korra my sme mali slepu a hluchu zubarku. Potom dalsia, co bola, tak ta nam vyvrtala kvoli mini kaziku kratery do zubov a teraz, ako mi odpadavaju stare plomby alebo ked s apod nimi spravi kaz, tak mi po jednom odchadzaju zuby, jeden za druhym umrtvit a ostavaju z nich len skrupiny vyplnene plombami. To mi ani korunku peknu na to nevie spravit 🙄

nevenka
7. sep 2024

@simsalabim asi ano, lebo ja som jej este v stredu tvrdila, ze ma to len tak mierne boli a nesklbe, ze predsa, nech mi da liecivu vlozku, ona ze no neviem, mate to blizko nervu a tak ci tak to asi nebude dobre, ale dala mi tu vlozku. A vo stvrtok poobede to zacalo jak slak boliet, ale este si vravim, ze tak obcas a pomoze schladit studenou vodou. Ale volala som jej, ze asi to nebude dobre a pridem v piatok. Do piatka rana som ani nespala a uz som plakala od bolesti, uz mi nezabral ani Flector, Ibalgin o 4 hodiny po Flectore, ako cukrik keby som zjedla a o 5 hodin o 4 rano som si davala uz dalsi Ibalgin a modlila sa, aby som to do pol 10 vydrzala, ako som mala termin. Radsej pojdem este raz rodit, ako toto. Ale ked mi klepkala po tom zube, tak len mierny tlak.
Ale celkovo ja mam zlu kvalitu zubov, zodratu sklovinu, odhalene krcky a uz osetrene plombami, ci cim, ale stava sa mi, ze mi zachadza za zuby hlavne studene, tak som zvyknuta asi na take zubne bolesti permanentne. Este teraz mam aj odvapnene po 4 detoch. Tak aj tie krcky mi robi bez umrtvenia a vcera mi davala polovicnu davku anestezy kvoli kojeniu, citila som kusok, ked mi sparala do nervu, to by som uz ale fakt bez umrtvenia ani za svet nechcela 😨

merrysa
Autor odpoveď zmazal
merrysa
7. sep 2024

V tom hluchom období som nemala žiadne problémy. Našťastie. Potom som dostala rozum, začala chodiť na preventívky a absolvovala som 2x chirurgickú extrakciu zuba múdrosti, ktoré ma priebežne pobolievali a nemala som už na to nervy😃 Oba zákroky cca 15 minut a hotovo. To ma dosť motivovalo nebáť sa zubárov, ale teda musí byť ozaj dobrý a šikovný.

deti95060810
7. sep 2024

otcov známi - zubár mi omylom vytrhol zdravý zub... potom trhal ešte aj ten zlý...
zubárov som sa úplne prestala báť po pôrodoch - rodila som bez oblbovákov

ivka21
7. sep 2024

U mňa to bola resekcia zuba ako nebolelo to ale ako sa ta vŕtačka triasla celé mi to šlo do hlavy tie vybracie to bolo fest hnusne. A navyše som dostala taky oblbovak ze som cestou domou takmer odpadla ešte že siel so mnou manžel.

miskakyska
7. sep 2024

...zažila som čistenie kanálikov bez umrtvenia🥴🥴skoro som tam skolabovala,odvtedy bojím aj preventívky😁

akyia
7. sep 2024

Mne trhala zubárka zapálený zub a injekcia nezabrala 🥲 ani najhoršia bolesť zuba sa s týmto nedá porovnať. Ešte po mne kričala že nemám kričať a že ja v mojom veku nemozem vedieť čo je to bolesť. Neplakala som, slzy mi samé tiekli aj bez plaču 🥲

patus_2
7. sep 2024

Rezanie bez umrtvenia. Teda s umrtvením, pichol mi štvrtku injekcie a povedal, že to jednoducho musí stačiť. Bola som decko, nevedela som sa ohradiť, iba som plakala. Trvalo to dobrých 15 minút. Zaúčtoval si 250sk za umrtvenie 😶

ndrag
7. sep 2024

Ja mam traumu z detstva, zakladna skola, spolocne prehliadky a aj zakroky ak bolo treba u zubara na prvom stupni. Prosila som zubarku o injekciu, plakala som v kresle, nech mi umrtvi zub. Ani raz to nespravila, este ma aj vysmiali, ze to nic nebude. Vrtanie bez anestezie, trhanie bez anestezie. Vacsiu bolest som nikdy v zivote nezazila. Ja mam citlive zuby a tu bolest pri vrtani neviem prirovnat k naozaj nicomu, len k peklu. Hned ako som zacala zarabat som zacala navstevovat sukromneho zubara, co mi pichne anestezu automaticky. Nikdy som tam nezazila ziadnu bolest okrem prveho vpichu.

darina77
7. sep 2024

@akyia mne takisto raz trhala zapálený zub, injekcia nezabrala, bola to omnoho väčšia bolesť ako pôrod

ludmilaka
7. sep 2024

Juj, či ich bolo...Bola som na základke, ešte za socíku....Naša školská zubárka vŕtala ako o dušu, sem-tam nás prefackala. Raz sme so spolužiakmi aj ušli zo školy, keď nás volala do ordinácie. Koniec základnej, huba plná amalgánu. Celú strednú som nebola u zubára. Našim bolo jedno. Otec vyklápačky, mama hrable...Celkovo nejak rodinný nezáujem o zuby. Asi tak v 18 ke som si všimla, že sa mi začína kaziť predný zub. To ma donútilo objednať sa ku spádovému zubárovi. Samozrejme, preobjednala som sa 3x, kým mi kamoška nedala po hlave a nešla tam so mnou. Pán zubár bol príjemný človek, lacný a rýchly. To mi vystačilo tak na 25 rokov. Síce estetika nula bodov, ale povedala som si, že keď pýta vždy len 10 € za opravu, neriešim....Nemal takmer žiadne vybavenie, kanáliky vypĺňal s očami do stropu...Prvé kontrolky mi začali blikať, keď som mala pocit, že ma stále nejaký zub pobolieva. Ďalšie pri počutí, že isté veci sa robia mikroskopom, že suma 10 € asi odzrkadľuje aj výkon. Moje zuby boli krivé (vraj sa s takými zle robí), biela plomba na predných zuboch vyčnievala, ostatné plomby pravidelne vypadávali. Nikdy ma neposlal na RTG. Na preventívke u obvodnej neustále zvýšené CRP, nevedelo sa z čoho, dokonca sa pridružila bolesť kolena, cysta na prsníku. Pýtala som sa zubára, či je OK, že mám nad niektorými zubami vačky (boli to cysty). Neriešil. Došlo ku tomu, že sa jedna stolička rozpadla, rozhodol sa trhať. Injekcia nezabrala. Ja znesiem veľa, ale....Zub nešiel von (krivé zuby, krivé korene). 45 minút ukrutnej bolesti. Nakoniec sa rozhodol zub odstrihnúť od koreňov a že si mám ísť dať korene vybrať na chirurgiu. Viac ako 4 hodiny ma doma triaslo, strašne som revala, slzy ako hrachy, dýchať som nevedela....Kamoška mi vybavila chirurgiu. Krásne, bezbolestne mi pán doktor vybral korene. Samozrejme, absolvovala som RTG. Hovorím si OK, hádam ku môjmu zubárovi nebudem musieť tak skoro ísť. O pár mesiacov som medzi prsty chytila ďalšiu stoličku a doslova ju vytiahla aj s nejakými vláknami. Skoro som zahynula od hnusu. A povedala som si A dosť! Som vzhľadná žena 🙂 v najlepších rokoch (navyše v povolaní nonstop v kontakte s ľuďmi) a nemôžem žiť neustále v bolestiach a dopustiť úplnú stratu chrupu. Našla som nového zubára, veľmi milého s perfektným vybavením. Vedela som, že ma čaká dlhá cesta, nie lacná, ale bolo tam odhodlanie, že to dám. Ten keď videl RTG tak zo žartu povedal, že ma nechce za pacientku, že tam je toľkoooo roboty. Prešli sme spolu RTG. Zle vyplnené kanáliky, cysty na koreňoch 2 zubov, odumierajúce zuby, všetko skomplikované krivosťou zubov. V priebehu 2 rokov som ho navštevovala niekoľkokrát mesačne, niekedy týždenne. Absolvovala som ťahanie zubov, nanovo vypĺňanie kanálikov, dopĺňanie kosti (čiže aj šitie), nahradenie 2 stoličiek mostíkom. Bola aj trochu bolesť, aj peňaženku zabolelo. Ale ten pocit, že ma zrazu nič nebolelo....A to, že cysty v tele zmizli, CRP OK, koleno Ok. Až potom som čítala, že to mohli spôsobiť zuby. A ako bonus, keď som išla s dcérou ku čeľustnému ortopédovi, skonzultovala som môj krivý chrup. Vo veku 46 rokov som si dala strojček na zuby. O pár mesiacov mi končí liečba a ja budem mať splnený sen. Vždy som chcela mať rovné zuby. A som na seba hrdá. Dlhý príspevok, ale ak niekomu pomôže odhodlať sa, budem rada. Úsmev je jedna z najkrajších vecí, ktorú môžeme ľuďom navôkol dať.

minenkak
7. sep 2024

Trhanie zuba keď inekcia nezaucinkovala, ale napríklad môj otec radšej bez injekcie čokoľvek ako injekciu

ludmilaka
7. sep 2024

Ešte musím dodať, že ma vlastne zachránil môj muž. Prišiel za mnou do práce, povedal, že ma čaká nový zubár, hodil ma do auta, odviezol a nehol sa z čakárne. A bolo aj to, že na mňa musel striekať vodu z vŕtačky, lebo som odpadávala. Už nie od bolesti, ale vyčerpania a traumy z predchádzajúceho zubára.

minenkak
7. sep 2024

Ale zubarske zákroky niesu len polhodina v kresle,raz za čas,niekedy sú to fakt časté a dlhé návštevy a po úrazoch ani nepíšem

Strana
z2