Zhoršujúce sa zdravotné problémy a nedostupná lekárska pomoc
Dobrý deň, som už zúfalá a preto si idem za Vami po radu. Naozaj neviem ako ďalej a som v bezvychodiskovej situacii. Liečim sa už zopar rokov na uzkostnu poruchu. Brala som niekolko druhov liekov maloktore zabrali z vacsiny len vedlajsie ucinky, skusila som 3 roznych lekarov. Posledne som brala rok liek Brintellix 10mg pomohol na fungovanie doma ale zial nemohla som pracovat ani cestovat a byt medzi ludmi. Rok som aktualne iba doma bez toho ze by som chodila niekam mimo dom.
Zacala som po tom roku mat z liekov nevolnosti a problemy vzdy po uziti lieku tak mi boli vysadene. Od septembra nic neuzivam. Ochorel mi otec ktory bol v tazkom stave hospitalizovany, jeho stav uz je vporiadku je v domacej liecbe, uz sa len doliecuje, bol to pre mna stres a do toho som mala vztahovej problemy. V case asi 2 tyzdene po vysadeni liekov sa ki objavili abstinencne ako bolesti hlavy, chvenie ale odoznelo to potom ale mesiac na to som zacala mat problem s refluxom a palenim zahy, postupne to za 3 mesiace prislo do stavu kedy som vycerpana, nic nevladzem len lezim a ledva mam energiu prejst na wc a po vodu, nemozem jest teda v podstate zjem akekolvek jedlo ale male mnozstvo a po cca 10 minutach hrozna tazoba po celom tele, neznecitelny pocit tiesne, tazkeho dychania, pocit na omdlenie, skratka hnusny tazky pocit. Cim dohsie to trva tym som viac vycerpana, vystresovana, bojim sa aky problem to je. Tym ze si riesim dlh na zdravotnom poisteni ma odmieta vysetrit obvodny lekar aj pohotovost a akykolvek iny lekar, som uz naozaj vycerpana a moja obvodna miesto toho aby mi vysetrila aspon ekg, krv, proste zakladne veci ktore mi neboli vysetrene 2roky to len uzavrie s tym ze riesite si to s psychiatrickou lebo to su chronicke problemy zo psychiky, beriem mozu byt nie je ale povinnostou aby mi urobila v tak vaznom stave ktory sa neustale zhorsuje a obmedzuje ma v akomkolvek fungovani aspon zakladne vysetrenia? Neviem uz kde mam ziadat pomoc a je to uz naozaj neunosne. Potrebovala by som len raz vysetrit fyzicky stav a v pripade ze bude potvrdeny psychicky povod liecit psychiku. Aktualne v tomto stave neviem tak rychho doplatit este zvysok dohu ktory zostat v oktobri som zaplatila 1800€ naraz a zostalo tam 1200€. Žial ani to poistovni nestacilo na to ze som splatila v podostate viac ako polovicu dlhu aby mi povolili aspon zakladnu starostlivost. Na pohotovost som volala v stave kedy som myslela ze uz sa naudrzim ani na nohach a odbili ma s tym ze to nie je urgetny stav. Neviem uz kde hladat pomoc a kde sa doziadat aspon nejakej ulavy. Ak by nahodou niekto mal informacie co by v takejto situacii pomohlo bola by som Vam velmi vdacna za pomoc. Ďakujem za Vaš čas pri prečitani prispevku. Pride mi to ako keby kvoli tomu ze ma clovek uzkostnu poruchu vsetko bez tiadneho fyzickeho vylucenia hadžu na psychiku a skutocny problem sa odhali az ked bude neskoro a nieco sa mi stane alebo budem mat nasledky. Viem ze je moja chyba pritomnost dlhu, ale som tiez clovek a myslim ze ked je clovek v takomto stave mala by mu byt poskytnuta aspon nejaka mala starostlivost, aby clovek netrpel..
Najpravdepodobnejšie ide o ťažkú úzkostnú poruchu s výraznými psychosomatickými prejavmi, zhoršenú náhlym vysadením antidepresíva a dlhodobým stresom. Fakty, ktoré tomu zodpovedajú - dlhoročná úzkostná porucha, neznášanlivosť viacerých liekov, abstinenčné príznaky po vysadení Brintellixu, výrazné telesné symptómy bez objektívne vyšetreného organického nálezu, zhoršenie po strese, výrazná intolerancia jedla, pocit tiesne, slabosti, dýchavice a kolapsové pocity, ktoré sú typické pre ťažké úzkostné a panické stavy s postihnutím tráviaceho systému. Reflux a pálenie záhy sú časté psychosomatické sprievodné javy. Celková vyčerpanosť zodpovedá dlhodobému úzkostnému preťaženiu a somatizácii. Bez fyzických vyšetrení sa organické ochorenie nedá formálne vylúčiť, ale popis priebehu a symptómov najviac zodpovedá psychickému pôvodu, nie akútnemu telesnému zlyhaniu.
Mne to skôr vyzerá na Hit, alebo alergiu na jedlo a to nie je vážny stav
@anonym_72a0a9 evidentne si nikdy hit nemala
@anonym_autor No pokial mas dlh na poistnom to nic nemeni na tom, ze lekar a pod.maju povinnost zo zakona ta osetrit aj keby si mala dlh...S tym to nic nema....Nemal by ta odmietnut...Myslim si....
@viera no bolo mi oznamene ze nema co urobit, len v pripade ze si uhradim vsetko sama..
Najpravdepodobnejšie ide o ťažkú úzkostnú poruchu s výraznými psychosomatickými prejavmi, zhoršenú náhlym vysadením antidepresíva a dlhodobým stresom. Fakty, ktoré tomu zodpovedajú - dlhoročná úzkostná porucha, neznášanlivosť viacerých liekov, abstinenčné príznaky po vysadení Brintellixu, výrazné telesné symptómy bez objektívne vyšetreného organického nálezu, zhoršenie po strese, výrazná intolerancia jedla, pocit tiesne, slabosti, dýchavice a kolapsové pocity, ktoré sú typické pre ťažké úzkostné a panické stavy s postihnutím tráviaceho systému. Reflux a pálenie záhy sú časté psychosomatické sprievodné javy. Celková vyčerpanosť zodpovedá dlhodobému úzkostnému preťaženiu a somatizácii. Bez fyzických vyšetrení sa organické ochorenie nedá formálne vylúčiť, ale popis priebehu a symptómov najviac zodpovedá psychickému pôvodu, nie akútnemu telesnému zlyhaniu.
@anonym_ac82b4 nepopieram ze uzkost mam, problem je ze naozaj mam obrovske problemy viazane hlavne po jedle ale citim sa zle uz pocas celeho dna, nedokazem co sa tyka energie a sily zvladnut ani zaklad ako napriklad sprcha, minule som v nej skoro omdlela a udrela sa. Obmedzuje mi to naozaj cely zivot a to uz mi pride stav ktory je vazny. Kedze sa zhorsuje. Ja nie som clovek ktory by chodil casto lekarovi maximalne tak 1-2x za rok. Ale toto je uz neznesitelne
@anonym_72a0a9 nechcem si sama urcovat diagnozy, to by nebolo spravne, samozrejme viem o com hovorite, jedine co viem z toho potvrdit je ze aj ked som fungovala normalne nemohla som velmi mliecne vyrobky a mlieko vzdy som po nom mala tep a nevolnost, tak som sa tomu snazila vyhybar alebo konzumovat bezlaktozove veci, po nich som problem nemala, ale aktualne mi sposobuje problemy ktore som napisala vyssie absolutne kazde jedlo
najskôr zaplať - doplať dlh na zdr. poisťovni a potom sa asi aj dočkáš ošetrenia a vyšetrení.
Inak to nepôjde.
najskôr zaplať - doplať dlh na zdr. poisťovni a potom sa asi aj dočkáš ošetrenia a vyšetrení.
Inak to nepôjde.
@anonym_76aac2 hovorim hned ako sa mi dalo som naraz zaplatila nedavno 1800€.. zial kedze v tomto stave nemozem pracovat tak nemam to ako uhradit naraz
Kup si nolpazu 20 mg a pancreolan. Nolpazu rano nalacno, pankreolan po jedle, mozes aj dve tbl. Ak sa ti to trochu upravi, tak mas odpoved. Inak vyluc na nejaky cas lepok a tie mliecne veci nejedz. Pripadne si daj urobit nejake odbery ako samoplatca v medirexe.
@anonym_72a0a9 evidentne si nikdy hit nemala
@anonym_06b41b za mňa ak viem, že mi niečo robí zle, tak to jesť proste nebudem a počkám, či sa dalo moje telo dokopy za určitý čas. Osobne mam z abkm anafyl.sok a hit kde ma vypne zaspim. Krv dlhé roky čistá, proste nad eliminacny test nie je. Ale teda asi si to ľahko predstavujem.
Staci, ak si dohodnes splatkovy kalendar a osetria Ta normalne. Teraz cca 2 tyzdne dozadu som to riesila pre znameho. A predstav si, ziaden problem. Necakaj, ze Ti niekto posle eura, neposle, lebo nie je treba
Mňa by zaujímalo, aké myšlienkové pochody prebiehali v tvojej hlave, keď si tie zdravotné odvody neplatila. A kto ťa živí, keď nepracujes.
A v auguste ťa teda ešte ošetrili, keď píšeš, že ti boli lieky vysadené? Vtedy ti povedali čo? Museli ťa oboznámiť s tým, čo máš robiť a kde máš ísť ak budeš mať ťažkosti.
Staci, ak si dohodnes splatkovy kalendar a osetria Ta normalne. Teraz cca 2 tyzdne dozadu som to riesila pre znameho. A predstav si, ziaden problem. Necakaj, ze Ti niekto posle eura, neposle, lebo nie je treba
@anonym_c283db ano volala som uz do pistovne aj som to riesila len okrem toho ze som splatila 1800€ tak chcu este dalsie peniaze ako akontaciu.. a zial tie uz nemam lebo uz tato suma bola dost.. prepacte ale ja som prispevok nepisala na to aby mi niekto posielal peniaze pytala som si radu kde hladat pomoc v tejto situacii a dostat sa ku osetreniu.. je to tam napisane, ak by mi slo o peniaze je to tam napisane, cize prosim nesudte mna podla niekoho ineho s kym mozno mate skusenost.
Mňa by zaujímalo, aké myšlienkové pochody prebiehali v tvojej hlave, keď si tie zdravotné odvody neplatila. A kto ťa živí, keď nepracujes.
@anonym_e0456b neslo o myslienkove pochody slo o tazke zdravotne problemy, fyzicke napadnutie a prerusenie studia kde som dolozila potvrdenia, vsetko bolo vydokladovane aj uradne a po par rokoch poistovna zahlasila ze potvrdenia nie su k dispozicii, dala som to aj na VOP ale zial slovo proti slovu a vdaka nezodpovednosti ZP doh musim uhradit.. nemusi byt vsetko nutne hned chyba mojej osoby.. sama som z pristupu poistovne a ich postoja bola sklamana
A v auguste ťa teda ešte ošetrili, keď píšeš, že ti boli lieky vysadené? Vtedy ti povedali čo? Museli ťa oboznámiť s tým, čo máš robiť a kde máš ísť ak budeš mať ťažkosti.
@domka222 to je psychiatricka ktora ma vlastnu sieť ambulancii a plati sa u nej 30€ za kazde sedenie bez nutnosti poistovne.. cize ked mi ich vysadila bola som u nej, len mi napisala nove lieky ktore zial brat neviem lebo ked som si ich skusila nasadit neudrzala som ich a zacala som zvracat, kedze som v tomto stave neviem sa ku nej dostat osobne a uz mesiac tam volam a nevhavam na recepcii odkaz a ona to ignoruje a nevola späť aj ked som povedala recepcnej ze je to surne a mam vazne problemy a potrebujem s nou hovorit o liekoch aj zdravotnom stave.. zial ziadna odozva od lekarky..
Inak to nepôjde.
@anonym_76aac2
Neviem mám taký pocit že keď nemá peniaze tak sa mala dohodnúť na splátkový kalendár a tým by sa to dočasne vyriesilo
@anonym_e0456b žijem aktualne u rodiny, cize naklady mi pokryvaju oni, aj cast toho dohu mi pomohol uhradit brat ale ma tiez rodinu a dve male deti cize nemohol mi pomoct s celkovou sumou..
Najschodnejsia cesta je zaplatit dlh,to znamena pozicat si peniaze od rodiny,od susedov,od kamaratiek a zaplatiť. Jasne,ze dr.ti vysetrenia neurobi,lebo by to musela aj zaplatit a tvoj stav nie je akutny a neohrozuje ťa priamo na zivote.
@domka222 to je psychiatricka ktora ma vlastnu sieť ambulancii a plati sa u nej 30€ za kazde sedenie bez nutnosti poistovne.. cize ked mi ich vysadila bola som u nej, len mi napisala nove lieky ktore zial brat neviem lebo ked som si ich skusila nasadit neudrzala som ich a zacala som zvracat, kedze som v tomto stave neviem sa ku nej dostat osobne a uz mesiac tam volam a nevhavam na recepcii odkaz a ona to ignoruje a nevola späť aj ked som povedala recepcnej ze je to surne a mam vazne problemy a potrebujem s nou hovorit o liekoch aj zdravotnom stave.. zial ziadna odozva od lekarky..
@anonym_autor vysadila ti ich v auguste. Čiže v septembri si mala už užívať ďalšie a vtedy to riešiť, nie teraz mesiac keď už nevládzeš nič.
@anonym_autor No pokial mas dlh na poistnom to nic nemeni na tom, ze lekar a pod.maju povinnost zo zakona ta osetrit aj keby si mala dlh...S tym to nic nema....Nemal by ta odmietnut...Myslim si....
@viera nemáš pravdu, ona nie je v zivotohrozujucom stave, čiže ju ošetriť nemusí.
Navyše na pohotovosť či urgent každý drn / večer príde takýto psychiatricky pacient a dožaduje sa x vyšetrení
@anonym_autor Hľadajte novú psychiatričku na priamu platbu a na ten zbytok dlhu si dohodnúť splátkový kalendár.
@anonym_autor doplat dlh
Alebo sa daj hospitalizovat a budes si platit cely
Pobyt
@anonym_autor a ty si už rok na PN, a nedostávas žiadne peniaze?
@anonym_autor a ty si už rok na PN, a nedostávas žiadne peniaze?
@bielasovicka nie nemala som narok lebo mi chybal tyzden do toho aby som dostavala davku nezamestnanosti tak mi ju neuznali, nedostala som nic iba prve 2-3 mesiace kym som mala zamestnavatela a bolo to od neho.. pn som nedostavala zaplatene vobec nic
@anonym_autor vysadila ti ich v auguste. Čiže v septembri si mala už užívať ďalšie a vtedy to riešiť, nie teraz mesiac keď už nevládzeš nič.
@domka222 no ja som ich uzivat zacala ale zvracala som a neudrzala som ich, preto som nepokracovala, lebo nikdy vo mne nezostali, ked som si ich dala zacalo ma po par minutach napinat na zvracanie a sli von..
@viera nemáš pravdu, ona nie je v zivotohrozujucom stave, čiže ju ošetriť nemusí.
Navyše na pohotovosť či urgent každý drn / večer príde takýto psychiatricky pacient a dožaduje sa x vyšetrení
@anonym_3c7cd5 toto je to co ma zaraza najviac, lekar po telefone nevie bez vysetrenia zhodnotit co sa vovnutri v tele cloveku deje moze to byt slaby problem ale aj nieco vaznejsie a niekedy sa v priebehu hodin alebo dni dokaze stav tak vystupnovat ze uz je niekedy neskoro, preto nechapem to podcenenie ze bez vysetrenia a vylucenia fyzickej priciny hned reci typu ze vsetko je to zo psychiky, nezabudla dodat ze taketo problemy moze robit napriklad aj bakteria v zaludku, ale to nevie ci tam je alebo ne, ako pristup ako keby hovorime o hrackach alebo co
@domka222 no ja som ich uzivat zacala ale zvracala som a neudrzala som ich, preto som nepokracovala, lebo nikdy vo mne nezostali, ked som si ich dala zacalo ma po par minutach napinat na zvracanie a sli von..
@anonym_autor autorka vravis ze len lezis a ani nevychadzas z domu; takto sa tvoj stav nezlepsi. Aj sama musis hladat sposoby ako sa pozbierat. Hnitie v posteli to cele len zhorsuje.
A nie je ti neprijemne ze Ta zivi/dotuje rodina do takejto miery?
Veď to je v poriadku. Ale prečo to riešiš až teraz? Veď užívať si ich mala už v septembri a možno by si nebola v takomto stave. Jedine si nájsť nového psychiatra, ale k nemu budeš musieť aj fyzicky prísť a samozrejme zase zaplatiť.