icon

Život s vitiligom: Čo očakávať a ako sa pripraviť?

2. feb 2025

Ahojte, kožná mi potvrdila vitiligo. Mam na nohe 2 fľaky asi veľkosti 10x6cm, vytvorili sa mi za posledné 3 mesiace, predtým som nemala žiaden problém. Mám 35 rokov.
Čo od toho očakávať? Ako sa mi zmení život, aké budem mať obmedzenia? Mate niektorá tiež takýto problém, diagnózu? Diky za rady, pomoc. Pekný večer

negymama
2. feb 2025

yijem s vitiligom rokz rokuce.
Prve flakkz sa mi objavili ako 5rocnej pod kolenami. Mam to spojene s klbami, najvacie su na kolenach, pod kolenami, lakte, bedrove klby narty.
Nastastie to nemam na tvari krku, ani na trupe.

je to v podstate ak to clovek nema na viditelnom mieste nebolestiva neproblemova zalezitost. Jedine obmedyenie je, ze nenosim kratasz, ani kratke sukne.
takisto v lete nosim bluzky ci tricka s rukavmi po lakte.
ked sme pri vode natieram si biele miesta vysokym faktorom, a sice sa opalujem malo ale ked uz tak si na nohy prehodim automaticky uterak.

Mne kedze to zacalo v detstve postupne az do dospelosti pribudali a zvacsovali sa biele miesta, potom sa to zastavilo a niekedz okolo 30tky sa mi samovolne niektore miesta bud vyplnovali pigmetovavnymi tmavymi bodkami alebo to jemne tmavlo alebo biele miesta sa zmensili.
Zvykla som si, 99 percent ludi ani nevie ze to mam.

negymama
2. feb 2025

Z tych vsetkych autoimunnych ochoreni , ktore mam, je tato najmenej problemova

ivinkapink
2. feb 2025

Ahoj, mne sa vitiligo objavilo po prvom porode, teda 29rokoch, a mam ho v podstate vsade 😔 Vraj sa to zhorsuje stresom. Pokial mas len dva fliacky mozes skusit repigmentaciu, ale viac o tom neviem, skus pogooglit.. Obmedzenia asi ziadne, treba hlavne kremovat, ako uz bolo spomenute, prekryvat oblecenim..

marianarem
2. feb 2025

Ak to netreba prekryvat zo zdravotnych dovodov, tak ja by som ani neprekryvala. Nemam vitiligo, ale mam ekzem a niekedy dost rozsiahly. Kedysi pom prekryvala a iba co sa mi to potilo a este zhorsovalo. Teraz uz kaslem na to. Minimum ludi to komentuje a ked tak, tak normalne poviem, ze mam ekzem. Moja skusenost je, ze cim menej si to vsimam ja, tym menej aj ini. V podstate niektore moje kamosky si to za roky ani nevsimli, co nechapem, ale teda asi sa tvarim tak, ze nic nema 🙂

negymama
3. feb 2025

@marianarem ale u vitiliga
sa to. Neprekryva pre komentáre ľudí ale preto ze to je koža zbavená ochrany Pigmentu a chráni sa pred slnkom

kiki68
3. feb 2025

Moj syn ma, zacalo okolo 6 mes na lytku, tam aj zostalo zatial, jeho dedo to ma na tvari a casti tela, to je horsie. Ale zije normal. Nic extra

marianarem
3. feb 2025

@negymama Ok jasne, to chapem.

stasticko123
4. feb 2025

Synovi sa to objavilo ešte na základnej škole, boli sme pár krát na fototerapii a pomáha more a slniečko... teraz už má len jeden malý fliačik. Obmedzenia žiadne, max bledé miesta pri slnení potrieť viac opalovákom (kvalitným 50tkou).

adnilka
3. júl 2025
@stasticko123

Synovi sa to objavilo ešte na základnej škole, boli sme pár krát na fototerapii a pomáha more a slniečko... teraz už má len jeden malý fliačik. Obmedzenia žiadne, max bledé miesta pri slnení potrieť viac opalovákom (kvalitným 50tkou).

@stasticko123 dobry den prosim fototerapiu ste kde absolvovali? Aké rozsiahle to mal syn? Dakujem

ivanasi
3. júl 2025

Mne sa objavili 2 fľaky pri lakti pred 20 rokmi,absolvovala som fototerapiu(ožarovanie lampou ) v KE na kožnom a zatiaľ za tie roky sa mi ďalšie fľaky neobjavili. Jeden fľak sa aj zmenšil 🙏