icon

Žlčníkové kamene

moncsesz80
3. sep 2012

ahojte baby, maminky mne počas tehotenstva 5mesiaci zistili že mám kamene vtedy stým nič nedalo robiť a odvtedy to iba ukladám posúvam ale už budem musieť ich dať vybrať lebo by sme chceli druhé bábo, máte niektorá stým skúsenosť? dali ste to operovať ako ste to zvládli? trošku sa bojím ☹ ďakujem za odpovede

moncsesz80
autor
10. sep 2012

@iwusca a našla si nejaký zoznam čo môžme a čo nie? kávu piješ? 🙂 ja už mám chuť na kávu ale obrovskú 🤐

iwusca
10. sep 2012

@moncsesz80 pozri si na nete Zlcnikova dieta alebo dieta po operacii zlcnika, najdes vela odkazov 🙂 ja si este davam pozor, ale aj moja dr mi povedala ze tak po mesiaci treba zacat skusat aby ten traviaci trakt nezlenivel 😉 uz som si aj robila polievku s klasickou zaprazkou z masla a muky a v pohode som to zvladla 🙂 a kavu som si prvykrat spravila asi pred 2 dnami ale tu CARO obilninovu a dnes som si dala 3v1 nescafe a zatial v pohode 🙂 a v piatok ked mi tie stehy vyberali tak som uplne zabudla ze by som nemala kavu a isla som si kupit cappucino do automatu v nemocke 😀 😀 doslo mi to az ked som mala polku dopitu 😝 sila zvyku asi...

moncsesz80
autor
10. sep 2012

@iwusca no ved to ja som nato tiež zabudla a kúpila kým som čakala na papiere ale potom som to radšej nedopila ☹ ale mám strašnú huť asi kúpim aj ja to caro a aké to je dá sa to vypiť? je to viac druhov ktorý je dobrý?

tara2
10. sep 2012

@moncsesz80 - parada 😉 super, ze to uz mas za sebou, za par mesiacov sa mozete zacat snazit 😉

iwusca
10. sep 2012

@moncsesz80 to CARO je v pohode len si na to treba zvyknut....ja to pijem s cukrom a trochou mlieka 🙂 taka biela kava to je 😀 a neviem ci je viac druhov ja mam doma CARO Classic a ma to cerveny vrchnak 😉
a vy tiez planujete druhe bejby?

moncsesz80
autor
10. sep 2012

@tara2
@iwusca no veru na Vianoce už máme program 😀 dala som si teraz pred hodinkou kávu lebo som si myslela že mi rozpadne hlava ale som pohode 🙂

tara2
10. sep 2012

@iwusca - ja zboznujem Caro, robim si kazdy den aj viac x

iwusca
10. sep 2012

@moncsesz80 ja som citala na nete zeby sa nemala zrnkova cierna kava pit asi prave kvoli tym zrnieckam aby nahodou neupchali zlcovody, ale podla mna neska by mala byt v pohode a ked si si teraz dala tak uvidis co to spravi 🙂 vravim mne to cappucino z automatu nespravilo nic, takze aspon kavickovat mozem ked sa uz poriadne najest neda 😀
my by sme tiez chceli druhe, len ja som koncom juna potratila, do toho tato operacia takze tak 3-4 mesiace chcem este pockat nech sa dam poriadne dokopy 🙂

moncsesz80
autor
10. sep 2012

@tara2
@iwusca no ja vám poviem zajtra jak mi chutila Caro určite si to kúpim 🙂 ja mám doma tu popradskú instantnú a nerobila som silnú ale cítim sa ok 🙂 ved určite aj ja chcem čakať pár mesiacov a uvidíme 🙂

iwusca
10. sep 2012

@moncsesz80 instantna je podla mna ok lebo to sa rozpusti, ale radsej sa spytaj dr co ti povie......

moncsesz80
autor
10. sep 2012

@tara2 sestrička čo ti na pitie kávu ? 🙂

tara2
10. sep 2012

@moncsesz80 - mne? Ja nie som kavickar, doma si robim kazde rano taku riedku Nescu (muz to vola zbrnda 😀 ) . A co sa kavy tyka, Nesca sa moze, dolezite je nedat si tam plnotucne mlieko 😉 takze trosku nizkotucneho mlieka si kludne daj, to ti nezaskodi. A ostatne potraviny pomaly skusaj ako pisali baby co ti robi/nerobi dobre. Ak narazis na nejaku potravinu, z ktorej ti bude tazko, tak sa jej na chvilu zriekni a o take 2 tyzdne skus zase.

tibinka22
10. sep 2012

Ahojte, ja sa Vám sem votriem 🙂 Ja mám tiež kamene, resp. piesok a bolesti a j sa taaak strašne bojím ísť.... 😒 Hlavne narkózy a potom toho, že keď dojdem domov, tak neviem ako to bude s malou, ja mám pocit, že jej nevysvetlím, že ju nesmim dvíhať....
@moncsesz80 ako to Ty riešiš s malým, chápe to??

sendy182
10. sep 2012

@moncsesz80 no ja mám podobnú skúsenosť počas prvého dovtedy bezproblémového tehu som v 7 mesiaci dostala silné bolesti v podrebrí a bolo mi strašne zle od žalúdka.....dovtedy som nevedela že neaký žlčník toto môže spôsobiť.....šla som na pohotovosť pichli no-spa, a rovno na oddelenie ležať, dali infúzku.....urobili svoje vyšetrenia, bol pozrieť chirurg na mňa, samozrejme sa potvrdili žlčníkové kamene.....nakoľko bábo tlačilo na žlčník- tak preto..nasadeli mi diétu super- žlčníková beztuková a dalo sa to zvládnuť aj keď som mala ohromnú chuť na rezeň 😝ôrod bez komplikácii strava po pôrode diéta žlčníková plus prídavky stravy nakoľko som bola kojaca......4 mesiace po pôrorode nakoľko som v tom čase nekojila po dohode s lekárom som sa rozhodla pre odstránenie žlčníka. Lebo kým som držala diétu bolo dobre, akonáhle som zjedla to čo som nemala tak hotová katastrofa 😖 nenormálna silná kolika.....po laparoskopii som sa .zotavila raz dva.......užívala pancreolan, žalúdočný čaj to mi robilo dobre no a sem tam sa pritrafila kolika.......aj keď by už nemala , a predstav si došli sme k záveru vysadiť antikoncepciu /aj keď bola s najnižšími hormónmi/ podotýkam pravideľné kontroly plus pečeňové testy boli OK........a konečne bol pokoj......... 😲 .....p.s. z mineráliek vyhovovala mne FATRA.

moncsesz80
autor
11. sep 2012

@tibinka22 ahoj no ved to on je na to ešte malý aby chápal ale je zlatý vraví že maminka má bobo a to mám šťastie že moji rodičia veľa nám pomáhajú u nich bol malý kým som bola nemocnici takže tak a aj moja sestra ona je krstná mama a naozaj veľmi mi pomáha 🙂 a neboj sa už teraz je to ok a som pár dni po operácií určite neľutujem že som sa nato dala ale aj ja som sa bála 😝

moncsesz80
autor
11. sep 2012

@sendy182 ahoj a vidím že odvtedy máš aj druhé bábo 🙂 a čo za tie roky môžeš už všetko jesť? 🙂

sendy182
11. sep 2012

@moncsesz80 skoré zotavenie ti želám, , aj keď mastné nemusím pečenú klobásku alebo fajnovú slaninu jem......po operácii som musela 3 mesiace držať diétu-striktne som ju aj dodržala vážila som 50 kíl až celulitída zmizla 😀 a to mal synček 6 mes. potom pomaly zaraďovala normálne jedlá ale aj s pankreolanom na pretrávenie, bola som veľmi spokojná.....no sem tam sa vyskytli bolesti no potom už bol konečne pokoj- koniec antikonc. .......pri druhom tehu som konečne jedla všetko aj dráčik s 3 rožkami 😀 ........a rezne a šalát zemiakový......mne hruška nerobila kyslá uhorka ale napr. paradajka v pohode aj šupka aj semiačka, prídeš na to čo môžeš jesť.......ale pozvoľne........ja som mala také kamienky mini loptičky žlté pieskové asi 11 ks 😲 kámoška mala 1 veľký čierny kameň......... 😲

moncsesz80
autor
11. sep 2012

@sendy182 aj ja som mala také žlté 4 väčšie a 2 menšie 😀 ďakujem ti 🙂 a aj za rady postupne budem skúšať čo môžem a čo nie 😉

sendy182
11. sep 2012

@moncsesz80 ja som ešte užívala tabletky Lipovitan na pečeň-veľmi dobré, vtedy boli aj na predpis......

moncsesz80
autor
11. sep 2012

@sendy182 no mne vôbec nič nedali 🙂 že môžem kúpiť nejaký čaj 😀 a to je všetko, no čo už

miskalevica
13. sep 2012

@tara2 mozem sa vas ako skusenej zdravotnicky spytat, ci sa cholecystektomia robieva aj tehotnym zenam? Aktualne som v 12tt. a za posledne 2 tyzdne som mala 6x koliku zlcnikovu, tento tyzden mam aj teploty. Na sone sa ukazal zlcnik plny konkrementov, obvodna lekarka mi vzala krv a ze podla vysledkov ma posle k chirurgovi, ale ze podla nej to nejako musim vydrzat do porodu. To fak nieje ziadna ina moznost ako trpiet este pol roka? Dietu drzim uz od prveho zachvatu. Dakujem za radu.

tara2
13. sep 2012

@miskalevica - ahoj, nezazila som, ze by sa operovala tehotna zena, ktora mala cholecystolithiazu, je to velke riziko pre plod ...podla mna by ta operovali len v tom pripade, keby doslo k perforacii (prederaveniu) zlcnika, vtedy by sa uz jednalo o nahlu prihodu brusnu a operovat by ta museli. V tvojom pripade asi skusia ERCP vysetrenie alebo sa pokusia kamene rozbit pomocou ultrazvuku...ale operovat ta podla mojho nazoru nebudu. Nikto si nezoberie na triko (anesteziolog, chirurg), ze by sa babatku pri operacii nieco stalo...budes musiet dodrziavat prisnu dietu a po porode ti odporucia cholecystektomiu. Vela stastia 😉

miskalevica
13. sep 2012

@tara2 fuuuu tak to si asi poplacem, dietujem uz jem len suche rozky, slane tycinky, bebekeksy. Dr. na sone hovorila, ze tie kamienky su cca 3 mm ale ostre, nuz uvidim ako so mnou nalozia, zatial sa snazim vzdy to pretrpiet a neist na pohotovost, aby do mna nepchali lieky. Ale je to veru smutna prognoza. Dakujem ☹

moncsesz80
autor
13. sep 2012

@miskalevica ahoj, fuu nezávidím ti mne zistili 21 týždni a vraveli že teraz stým nič nevedia robiť kvôli bábätku ostáva mi diéta ☹ opatrne jest a nejako vydržať hoci bolo že dlhšie ma nebolelo ale jedla som opatrne celý čas. Vela šťastia 🙂

moncsesz80
autor
13. sep 2012

@iwusca
@sendy182 baby čo to je všetky kosti ma bolia hádam to necítim počasie či čo to je mali ste to?

miskalevica
13. sep 2012

@moncsesz80 odmeraj si teplotu, ked sa takto meni pocasi, zvyknu na to niektori ludia reagovat, moja mami napr. ale ta ma reumu 😉

no este polroka kolikovat, to sa zjancim z toho 😢

sendy182
13. sep 2012

@moncsesz80 no len ešte oddychuj ako sa ti dá.....aby si nechytila náhodou virózu......u mňa sa po operácii dostavila svalovica brucha 😀 a to mal syn 4 mesiace.......

sendy182
13. sep 2012

@miskalevica moju kámošku museli operovať v tehotenstve bola v 3 mesiaci.........a má krásne, zdravé dievčatko......sú aj takéto prípady..................všimla si si po akom jedle mávaš koliky? ja som mohla paradajku čokoládu, horalku 😀 a iný nie napr. ale nemohla som kys.uhorku , hrušku a dokonca jablkový kompot, atď...........a samozrejme ťažké vyprážané jedlá. 😲 ...........ale keď som mala diétu tak v pohode............keď ma hospitalizovali v 7.mes.tehu......tak mi lieky v nemocke nedávali žiadne......iba magnéziové injekcie, infúziu 1 deň a diéta....nič viac..............

miskalevica
14. sep 2012

@sendy182 dik za info, koliky uz mavam aj po suchom rozku alebo nalacno, fakt sa uz bojim cokolvek polozit do ust, ale v nemocke to zacalo pri kapuste a makkej salame (prva kolika), dalsiu som mala z paradajok, detskej vyzivy s piskotou a tak, nic mastne nejem, maso som uz 2 tyzdne ani nevidela a vlastne cokolvek sa doma vari, je mi nevolno uz od toho "smradu" tak by som to ani nedokazala jest. Ale buduci tyzden pojdem na konzultaciu chirurgovi tak uvidim ☹

sendy182
14. sep 2012

@miskalevica kapustu?salámu? ja som nemohla.............keď som chcela dodržať správnu žlčníkovú diétu leták s touto "fajnovou" stravou mi dali v nemocke, na raňajky včerajší rožtek maslo, marmeláda, mlieko, biela káva - ak znesieš........obed polievky vodové bez tuku, zápražky, žiadna hlúbová a struková zelenina, žiadne vyprážané, vnútornosti, kačka,hus,.......mohla som chudú hydinovú šunku, ryžu na mlieku, ryby varené, kurča sušené v rúre 😀 ........v nemocke mi to chutilo sem tam mama prepašovala pirohy nie omastené tak som na tajnáša pučila 😀 ......neviem môžeš brať FEBICHOL? ja som nemohla................ale možno Pankreolan po jedle ..........aja mne bolo najprv nevoľno v robote keď som zactila jedáleň-kuchyňu.....no myslela som si že preto že som tehu 😲 ................prvý záchvat sardinková nátierka v 7.mes.tehu a to som spučila 4 krajce 😲 .........ďaľší vyprážaný rezeň-zemiakový šalát...........a koniec nastal pri hlávkovej kapuste s pečeným mäsom.........až vtedy som si moja teta uvedomila že to bude iste žlčník............ 😢 ...............takže radšej k doktorovi choď, budeš istejšia ........aby si nemala zápal žlčníka to je už iná diagnóza......alebo pankreas.....držím palce nech ti to rýchlo ubehne 🙂 a čo najmenej záchvatov aj bábatko to cíti.....