icon

Zlomená čeľusť na pravej strane pri kĺbe

michaela10
27. jún 2017

Ahojte, som týždeň po páde z bicykla. Pristála som rovno na tvári a aj ked to najprv vyzera sľubne a až na odreniny celej pravej strany od hora dole a zošitej brady a pery, teraz po kontrole sa ukázalo, že mám zlomenú čelusť. Posunutú cca o 1,5 cm. Zajtra idem do Košíc na čelustnú chirurgiu, alebo ako sa to presne volá. Prosím Vás, máte s tým niekto skúsenosti? Predpokladám, že to budú drôtovať, aj ked to pre mňa znie hrozne, lebo netuším čo to obnáša. Ako je asi dlžka hospitalizácie, ak to prebehne samozrejme bez komplikácií? Aká dlhá je doba liečenia približne?
Mám doma tri deťúrence, najmenšie má 8 mesiacov, stále kojím. Viem, že je to nevyhnutné ale cítim sa strašne, keď od nich musím odísť a pri predstave, čo ma čaká sa mi chce plakať.... :/ A ani to nemôžem, lebo sa bojím, že si to posuniem ešte viac.

Ďakujem za odpovede.
Miška

Strana
z2
seti
27. jún 2017

Ahoj Miška

Neviem ci tu najdes niekoho s podobnym problemom,nie je to predsa len tak bezny uraz a u zien este menej.Mas zlomenu dolnu celust ako si popisala svoje zranenia.Ja som mal zlomenu hornu celust,dodnes si pamatam ten odborny vyraz (maxilla le fort II).
Je divne,ze uz je to tyzden od padu a az teraz sa na to prislo,ved ja som za par minut opuchol tak,ze som na oko nevidel.Ak je to posunute tak to budu nejako fixovat pokial sa to nezrastie tak ako si to mala pred tym.Mne to tiez robili v Ke - na Rastislavovej ,bolo to sice velmi davno ,viac ako 25 rokov ,odvtedy sa mozno vela pomenilo ale sposob liecby asi ostal podobny.Nebudem ta tu preto strasit tym co som ja prezival lebo mne ten hlavny ukon robili v narkoze a urcite je v tom rozdiel ci horna alebo dolna celust.Samotne zdrotovanie je neprijemne, to vlastne potom normalne nerozpravas,skus si poriadne skusnut zuby spolu a rozpravaj...to vlastne teraz nemozes aby sa to este viac neposunulo.Jedlo samozrejme len rozmixovane na kasu ,polievky a tak.
Neviem ako teraz prebieha drotovanie ale mne okolo kazdeho zubu vsunuli drot ako ked si okolo cistis nitou a chcela by si urobit uzol pred zubom,to preto,ze pod ten tenky drot dali taky hrubsi ktory vlastne isiel cez vsetky zuby a tie drotiky na kazdom zube ho drzali, potom spojili horne zuby + dolne aby nebol ziadny pohyb a takto som to mal tusim viac ako mesiac.Hospitalizacia ako taka asi nie je uplne nutna,u mna a ostatnych co tam boli to spocivalo skor v sledovani pridruzenych zraneni po burackach,spominam si,ze kazdy den mi vystriekali zuby takou mini vapkou s tekutinou ako ustna voda.Potom som isiel na domace liecenie a nakoniec uz iba vybrat tie droty ambulantne.Jedine co mam dodnes je opraskana sklovina na zuboch ked dotahovali tie drotiky na kazdom zube zvlast,to robili este pred narkozou a bolelo to ako slak,to jedine si pamatam akoby mi tahali kazdy jeden zub.Tebe mozno daju nejaku dlahu podobnu rovnatkam zubov a dovi o mesiac, odvtedy uz urcite medicina pokrocila tak drzim palce.Asi to mas iba nejako nastiepene ked az po tak dlhom case na to prisli.Samozrejme ked to dali cele prec tak som mal stuhnute zuvacie svaly a ucil som sa pomaly otvarat usta,na jeden palec,na dva a tak dalej,takze si teraz zapamataj na kolko roztvoris usta aby si vedela k comu sa budes musiet dopracovat 🙂. Daj potom vediet ako si dopadla.Ahoj

michaela10
autor
27. jún 2017

@seti dakujem za odpoved, už som nedufala, že sa niekto ozve
...no tak to drôtovanie znie strašne .... idem tiež do KE na Rastislavovu...
Robili mi len rontgen a ked som na kontrole povedala ze mi to tam skáče, poslali ma na CT, vraj na rontgene to nebolo vidno....ale hned po uraze som sa aj 2x pýtala doktora na tu čelusť,lebo že ju citim mimo...potlačil mi to a povedal že to bude len udreté...., nechcem zovšeobecňovať, ale mladý ukrajinec...možno mi ani poriadne nerozumel, no rozhodne toho vela nenahovoril.....
tak uvidím zajtra....pre mňa to je hrozné preto, že mám tri malé deti, najhoršie odísť od osemmesačnej dcérky :(
no, určite napíšem ako som dopadla....ahoj 🙂

katkazuz
27. jún 2017

Mila Miska, osobnu skusenost nemam, ale moja mama mala pred rokmi takisto po pade z bicykla zlomenu sanku, ktoru jej drotovali. Takisto problemy s hovorenim a len kasovita strava a jogurty.
Na Tvojom mieste by som sa skusila dohodnut, Ci ti nemozes. Yt

katkazuz
27. jún 2017

Ci nemozes mat najmensie dietatko pri sebe, ak nie, nech Ti ho prinesu Aspon na dojcenie a na noc by som aj na reverz isla domov.
Babätko je este malicke, neviem, Ci na to nemas aj pravo.
Porad sa este s Mamilou, myslim, ze mozes dojcit aj pred narkozou a aj po nej.
Vela stastia prajem.

zsavova
27. jún 2017

ahoj Miška,
prežila som presne to, čo ty. 18 rokov dozadu, pád z bicykla pri Malackách, ošetrenie na stomatochirurgii v BA, všetky ošetrenia ambulantne, hospitalizovaná som nebola.
zlomenina presne v kĺbe, sánka posunutá. nasadenie dláhy zhruba tak, ako popisuje seti. okolo každého 2. zuba dolnej čeľuste mi dali tenký drôtik, na spodené ďasno mi dali dláhu, teda hrubší drôt, a tenké drôtiky spojil a zafixoval o dláhu. tenký drôt zase okolo 4. a 5. zuba hornej čeľuste, zahryzla som a všetko to spojil a zdrôtoval. čiže spojená horná a dolná čeľusť na dva týždne. strava - len tekutá, to, čo som "precedila" medzi zubami a dostalo sa mi do úst. hygiena zúb ťažká, zuby som si zvonka umyla, zvnútra nie, používala som úst. vody. o 2 týždne mi slávnostne rozcvakol spoj hornej a dolnej čeľuste, no nechal spodnú dláhu a všetky drôtiky na spodnej čeľusti. svaly boli natoľko ochabnuté, že som otvorila ústa asi na 4 mm, takže som sa tiež nenajedla. strava už kašovitá, takže troška lepšie. dláhu a spodné drôtiky mi dali dole asi o 5 týždňov. to bolelo, nakoľko to zarástlo ďasnom.
Miška, určite sa to dá vydržať a teš sa, že sa ti nestalo niečo horšie. ak ti to spravia podobne, dávaj si pozor, aby si niekde neodpadla alebo nezvracala. držím palce. Z.

seti
27. jún 2017

@michaela10 je naozaj na skodu,ze sa to neriesilo odborne ihned po uraze,uz si mohla mat to najtazsie davno za sebou.Asi byvas mimo Kosic a ako aj pises v tych mensich nemocniciach nie vzdy maju personal ktori ma kvalifikaciu a hlavne skusenosti.Nemyslim,ze to bude nejaka dlha hospitalizacia,mozno den dva aby ta mali na ociach ,tiez si nemyslim,ze to bude narkoza.To co robili mne sa inak riesit nedalo ja som mal droty zachytene pod spankovou kostou a normalne mi to cez obocie tam natocili no proste auuu.To co mas ty je brnkacka,takych som mal na izbe viacero ,sice to boli muzi ale klasika,mali polamane sanky,podrotovane po bitkach a pod.Je to viac nemej taka trosku vaznejsia stomatochirurgia ked ta v kresle podrotuju a uz len cakas na to nech sa to zrastie.
Drzim velmi palce ale neboj to daaas.Deticky budu prekvapene ked na nich budes rozpravat ako bzuco 🙂 .V nemocnici su profici ,pre nich je to rutina a dlhorocna prax,tam im to vozia po burackach ako na pase. Bud rada,ze si dopadla takto a nie horsie,ono padnut na hlavu nie je sranda preto ja radsej nebicyklujem ani na stacionarnom 🙂 .Tas sa drz 😉

dorottka
27. jún 2017

Celust je hore, sanka dole, ziadna horna a dolna celust nie je, co mas teda prosim zlomene, lebo sa to tu dako domiesalo. Ak celust, tak to je ten lepsi pripad a neboj, rozchodis to.

dorottka
27. jún 2017

@seti le fort 2 je uz konkretny operacny zakrok, nie nazov traumy 🙂

0silvia0
27. jún 2017

@michaela10 tiež som mala zdrôtovanú sánku pred 25 rokmi. Zdrôtované som to mala asi 2 mesiace, už sa presne nepamätám. Ak ti chýba nejaký zub, máš šťastie, oveľa ľahšie cez dieru po zube niečo do seba dostaneš. Mne po vybratí drôtov sa poposúvali spodné zuby, mám zuby veľmi natesno a keď sa okolo každého musel prepchať drôt... nie je to príjemné, ale dáš to, lebo musíš. Držím ti veľmi palce.

seti
27. jún 2017

zsavova ma predbehla 🙂 a presne to som ti chcel napisat a vidis zabudol som.Je naozaj velmi dolezite ked to budes mat zdrotovane,aj ked to teraz vyznie smiesne ale daj si niekde kde deti nedociahnu a Ty ano nejake kliestiky na drot ak by bolo potrebne rychlo prestrihnut drot napr. pri nevolnosti.To ti samozrejme lekar vysvetli je to stiahnute tak silno,ze nemas sancu to nasilu roztiahnut ak by si musela napr. blinkat.Aj ked to jedlo co das do seba bude viac menej ako detska vyziva.Ja som mal vyhodu,ze som mal vacsiu medzeru medzi zubami na strane tak som to tam tlacil co sa dalo 😅

dorottka
27. jún 2017

@seti mozes inak prosim napisat, ako si rehabilitoval zuvacie svaly a otvaranie? Podla Schulza ci ako? Inak uff, nenormalna historka, presiel si si svojim - teraz uz nemas ziadne tazkosti? Klb je ok aj trojklanny nerv? Dakujem 🙂

seti
27. jún 2017

@dorottka vidis a mne doteraz rezonuje v usiach ako prednosta povedal ,ze maxilla le fort dva a bol som v tom,ze to tak sa vola kost,ale to bola situacia asi taka,ze ja som tam chudak sedel a okolo plno studentov a on mi strcil ruku do ust pokyval zubami na stranu a tak profesionalne to oznamil studentom co cumeli asi ako ja 🙂
Rehabilitoval som asi tak ked si dobre pamatam,ze som mal taky maly akoze roztahovak a zatocenim sa roztiahol po mm ,uz to bolo naozaj davno len si pamatam,ze stale sa ma potom pytali,ze na kolko prstov uz otvaram 🙂 .
Problemy uz nemam,len ta sklovina na zuboch sa musela postupne nahradit takou tou pastou ale je Pravda,ze citim tie kosti pri zmenach pocasia ako kedy a tiez uz sa bojim nejako prudko otvarat usta 🙂 .Som rad,ze to dopadlo tak ako dopadlo ale ten prednosta vtedy bol naozaj profik,ked mi nakoniec rozstrihol to zdrotovanie zaprel sa mi o hlavu a vytiahol rychlim tahom droty co mali asi meter tak som ostal vyvaleny,ze som ani nestacil povedat au.

michaela10
autor
29. jún 2017

Ahojte. No od stredy som v KE na Rastislavovej. Dnes uz nedrotuju tak ako ste pisali. Nasrobuju vam hore a dole srubku a okolo nich omotaju drot. Veeelmi neprijemne....dali mi lokalku,ale ten tlak ked to tam zavrtavslal (samozavitova ci ako sa to povie) myslela som ze mi vsetko dolamu. Medzi zuby mi dali taky stopel,aby som nezavrela usta...odborne mochilium ci ako....a o tie skrutky zatiahli drot....vytvorili tym tlak...pretoze tym ze sa to zistilo po 5 dnoch,sa mi stiahol sval a nevedeli by sa mi dostat do ust. No bolest neskutocna ked vysla lokalka.... takto to mam od vcera....pijem po leziacky so striekackou po kvapkach aby som sa nezadusila....inak len vyvar a dnes ns ransjky som dostala smotanu na varenie 🙂 no podstatne je,ze cakaju ako sa to natiahne,lebo vraj je mejaka sanca ze ten ulomok tym tlakom poskoci sam miesto...tak by to este po bokoch zosrobovali a 4-5tyzdnov takto.....no ak nie,operacia v celkovej narkoze....tak cakam a dufam ze to poskoci....aj ked pri predstave ze mi zasa budu zavrtavat dalsie styri sroby mi je nevolno....inak to je hrozne citlive to okolo tych srobkoch....rano mi menil drotik som myslela zr z koze vyskocim.... potom prednosta na vizite povedal ze menit len s diazepanom alebo s niecim od bolesti.... nie je to sranda absolutne,ale ked vidim co su tu za pripady....dobre som este ma tom....
dakujem vsetkym za odpovede...napisem ze co dalej... 🙂

michaela10
autor
29. jún 2017

@katkazuz nemozem ho tu mat a byvam 100 km od Kosic,nemozu mi ho ani nosit....zatial odsavam ako keby som kojila,aby som o mlieko neprisla...po dvoch dnoch naliate prsia a mliecka vela...hadam tyzden podrzim.. len mi je luto to vylievat ked viem ze malicka doma nechce pit umele a ked tak len po lyzickach....

katkazuz
29. jún 2017

Mila Miska, drzim palce, aby sa Ti to upravilo a nemuseli Ta operovat.
Nech si cim skor doma a nech sa Ti dojcenie nepokazi.
Skoda, ze Ti v nemocnici nevysli v ustrety.
Skore uzdravenie.

michaela10
autor
30. jún 2017

@katkazuz
@seti
@dorottka
@0silvia0

No dnes mi oznamili,ze nebude treba operaciu....to natahovanie pomohlova kost je uz takmer na svojom mieste. Zlomena je sanka,cize dolna celust.
Beru ohlad na to,ze mam babo,tak ak bude kontrolne CT v poriadku,zosrobuju a idem domov hned.Tak dufam,ze bude 🙂 Dakujem vam vsetkym za mile slova a povzbudenie 🙂

0silvia0
30. jún 2017

@michaela10 super,držím palce!

katkazuz
30. jún 2017

Vsetko dobre!

seti
1. júl 2017

Neboj,uz bude iba lepsie,tesim sa s Tebou 🌞

michaela10
autor
5. júl 2017

@seti
@katkazuz
@0silvia0
@dorottka

Ahojte...

tak od včera som doma. Zošrobovaná ale šťastná, že ma konečne pustili. Nechali mi len tie dve šrobky v predu. No stačí to aby som nepohla ústami, max. o milimeter :D
"Najlepšie" na tom bolo...že sme šli do Novej nemocnice k lekárovi, ktorého nám ešte odporúčil známy. On vlastne to celý čas kontroloval čo mi robia cez pc. Keďže Stará a Nová nemocnica patria pod jednu, takže majú údaje prepojené. V starej nemocnici ma chceli operovať, aj ked najprv zvolili "konzervatívnu liečbu", teda že to naprávali tým ťahom. No a Dr. z NN, nás dôrazne varoval, že v žiadnom prípade nesmieme dovoliť aby ma operovali, lebo že by to bolo rozsiahla operácia, kedže to mám posunuté a vybočené a odlomené a neviem čo....že mi to poruší tvárové nervy a nebudem si vedieť ovládať mimiku, že je tam veľké riziko. Takže aj keby chceli v SN operovať tak by som to nedovolila. Uzasne bolo, že v NN by mi to urobili úplne inak, oni takéto prípady robia tak že nič nesrobkuju, ale založia dlahu dookola zubov a zachytia ju nejakými gumičkami. Tak ma to "trošku" hnevá, že musím mať nartané dve srobky, ktoré mi dali hlboko a tak mi zarastajú už..takže ked mi ich budu vyberať, budú to musieť narezať,nedajbože že mi bude treba ten drôtik meniť ešte počas tých 4 t., čo to mám mať takto zatvorené.
No už kašlať na to, hlavne nech sa to zrastie.
Ešte vám napíšem moju hroznú skúsenosť. Zo soboty na nedelu, som sa zobudila na nenormálnu bolesť ktorá mi vystrelovala z úst do hlavy hore. No čo čert nechcel, schytala som krč žúvacích svalov. Ak ste mali krč v nohe, tak si to vynásobte aspoň 100!!! A to nepreháňam, myslela som že mi dakto tresol doštičku s klincami tupými do hlavy a trhá tým hore-dole. Pri každom slove, prehltnutí, pohybe sa to stupňovalo. Chcela som im napísať čo mi je, ked zalarmovali vedľa pacientky sestričku a doktora, ale od bolesti a strachu mi skrčovali aj ruky, uplne mi pokrútilo prsty a nevedela som s nimi pohnúť....Doktor dal hned napichnuť magnézium do žili a ešte nejakú uvoľnovačku a ukľudnoval ma, že musím pomaly dýchať, lebo skrčujem celá a odpadnem. Tak som ho hypnotizovala pohľadom celý čas.....ani sa nepohol len sa mi prihováral, že musím dýchať....a postupne to prešlo.
Poviem vám, v živote som sa tak nezľakla, asi ani ked sme spadli. Nevedela som čo mi je, nevedela sa hýbať, bolelo to ako sto čertov....no hrozné niečo a vôbec nepreháňam!
No, našťastie som už doma. Neviem či na kontroly a vyberanie šrúb nepôjdem už len do NN, ked tam nie sú taký mäsiari, čo len rezať a rezať za každú cenu.
Nechcem haniť, pomohli mi v SN, ale takže ma mohli pekne "dokaziť" ...aj to sa stáva predsa, ked sa nezvážia všetky rizika asi....a ked sa nedá inak.
Doktorom vďaka veľká....ale radšej ich už nevidieť.
Dúfam, že sme si už smolu navždy vyčerpali.

A ešte k mliečku....no podarilo sa mi udržať :D som rada, malá po týždni nechápala čo od nej chcem :D ale akonáhle jej cvrklo mliečko, spomenula si a nepustila 20 minút. spokojne zaspinkala a ked som chcela vstať, tak ma len schmatla naspať :D Teraz ked ma vidí, len papať by chcela :D

Ďakujem vám všetkým za to, že ste mi odpísali a tak trochu to prežívali so mnou, povzbudzovali ste ma....lahšie sa mi to zvládalo aj s vašou podporou, i ked sa v podstate nepoznáme 🙂
Ešte ked niečo sa bude diať, tak napíšem, zatiaľ sa držte a prajem vám krasne leto :D :D :D

dorottka
5. júl 2017

na stomatochirurgiu VZDY len do Novej nemocnice - s hocicim. Som hrozne rada, ze ti je lepsie, aj tebe krasne leto 🙂

seti
6. júl 2017

Ahoj Miška,tak hlavne,ze uz je vsetko na dobrej ceste a si doma.
Nieco na tom asi bude,Stara nemocnica - stare metody liecby a Nova - nove 🙂 .Ved som aj pisal na zaciatku ,ze uz by to dnes asi mali liecit nejako modernejsie cez nejaku dlahu a pod.Som bol pred mesiacom vyzdvihnut mamu po operacii oka v tej starej nemocnici,bolo to iba par metrov od miesta kde ma vtedy davali dokopy.Normalne som sa pozrel,ze ci som prisiel autom alebo strojom casu ked som vysiel von.Ziadne zmeny v interieri,vsetko ako v roku 1990.Lekarom patri urcite velka vdaka ale tiez by som isiel radsej do Novej ak by som si mal vybrat.Ved aj to vplyva na pacientov v akom prostredi sa liecia.Mna tam vtedy doviezli po buracke ,takze som nemal velmi na vyber.A to si este spominam,ze ked ma na prijme dali do stavu,ze som vedel kto som a kde som tak sa ma nemal kto ujat a tak mi strcili do ruky papier,ze sa mam ist sam prihlasit do prijimacej kancelarie ktora bola na opacnej strane arealu a ja este v takom tom pourazovom soku som samozrejme isiel kde mi povedali 🙂 Cestou som stretol plno ludi ktori mozno aj odpadavali ked ma takto videli ,cisty Walking dead ale pre opuchnute oci som to velmi nevnimal.Musel som vyzerat ako Dracula ked sa mu na hrade ubytuju finalistky Miss.Krv mi kvapkala z ust,brady,nosa,vlastne celej hlavy a ruk....dali mi iba take papierove utierky aby som im to tam nezaspinil.Ked ma zbadali hned krik,ze kto ma tam takeho poslal a zabava pokracovala,vyzdvihol ma taky mlady lekar ktory zahlasil,ze ma trosku zosije pokial ma ubytuju a vraj som chlap tak naco umrtvenie a sil vsetko zaradom 🙂 ale take som to mal opuchnute a strpnute,ze mi to bolo fuk.
To len takto na odlahcenie ,ze ked na to clovek spomina po rokoch tak je rad,ze to nakoniec dobre dopadlo.Daj potom vediet ako pri oddrotovani a ked to bude boliet mas aspon o starost menej nemusis zatinat zuby 😅 😉

michaela10
autor
7. júl 2017

@seti
@dorottka

no hej, nemyslím že sa tam niečo zmenilo.... Možno aj vrátane personálu niektorého :D Lebo ked ma zošrobovali, tak jasné že mi nebolo ktovie ako, tak sestrička hned z ambulancie že zavolá po sanitára, aby mi pomohol....schodisko tam také, že keby som sa po nom zgúlala, tak už ma nezošijú ani keby čo bolo....a prišiel taký dedko :D že len kvôli nemu som sa držala na nohách, lebo keby že odpadnem, tak asi spadneme obaja...neviem kto koho niesol dole schodmi :D

škoda, hej škoda, že sme nešli do Novej....ale tak kto to vedel....bohužial sme to zistili až po tom, čo ma už prijali....tiež sme šli tam kde nás poslali z traumatologie...čože ja som vedela,že aj v Novej riešia toto....mohlo nám to napadnúť, ale ja som bola tak mimo a vystrašená, že...proste nenapadlo....:/
Tak no, hlavne že som doma 🙂
14-teho idem na kontrolu, uvidíme čo tam bude 🙂 Potom sa ešte ozvem :D
Seti, ja ti poviem ešte....tak to muselo byť úžastne, človek ledva chodí, a posielajú ho tam krížom cez celý areál, si to viem živo predstaviť..ja som bola v celkom dobrom stave a poslali ma takto na rentgén a sestrička mi iba povedala, že mám ísť pomaly a ťahať sa v tieni a nie na slnko, aby som neodpadla :D milé no...čas tam evidentne zastal vo viacerých ohľadoch :D

monietka16
27. sep 2017

Zdravim.
Prosim Vas neviete nahodou ci aj pri prasknutej sanke je nutne drotovanie ?:( mam ist ku chirurgovi s rengenom.dakujem

michaela10
autor
28. sep 2017

@monietka16 ahoj, ja som mala zlomený klb, ale bolo tam jedno 10 ročné dievčatko čo to malo prasknuté a tiež ju zdrôtovali....

kajkavarr
5. okt 2017

AHoj Miška, tak ako si dopadla? Čo sa dialo keď ti dali dole drôtik a šrubky? Pýtam sa, lebo aj ja som pred 4 týždňami spadla a tiež ma z traumačky poslali do Starej nemocnice a robili mi presne to čo tebe (okrem toho naťahovania). Škoda, že som vtedy nevedela o Novej... Tak už len čakám, kedy mi to dajú dole.

michaela10
autor
9. okt 2017

ahojte, nemala som akosi času napísať..... už som bez všetkého a som šťastná ako blcha... V novej nemocnici nestačili "kukať", čo to tam mám, prečo len jeden drôt a prečo tak urobili ako urobili (inak sánku mám trošku nakrivo....nevidno to ani, len ked ja pootvorím ústa a vycerím zuby, že sa obzerám v zrkadle, tak mám evidentne krivo spodné zuby 1-2 mm,), niekedy to bolí ked sa mení počasie....ale inak v pohode, to čo mi vadí najviac, je že mi to stále praská, či jem, či zívam, no asi si na to musím zvyknúť, skáče to na tom klbe/paklbe.... Po tej prvej kontrole v novej nemocnici som mala ešte dva týždne zadrôtované ústa, na tretí týždeň mi dali gumičku na rozcvičovanie. Prvý deň ústa ako zabetonované, potom to postupne začalo povoľovať, ale ústa som otvorila tak max na 2cm....po mesiaci 3,5 (raz som si tak zívla...zabudla som sa.....a urobilo to puk, zabolelo, ale povolilo), teraz je to zasa o trochu lepšie....Tú gumičku som teda mala týždeň, potom praskla a už mi novú nedávali, vybrali šrobky a chodila som každý týždeň na kontrolu, teraz mám ísť už len o pol roka, ak nebudem mám nijaké problémy.... Takže takto.... 🙂
Som rada, a ďakujem vám, že ste ma tu takto podporili, poradili a povzbudzovali... a každému prajem veľa zdravíčka, bez úrazov ... 🙂

@kajkavarr tebe nech to dobre dopadne, písala som ti správu, tak ak sa ti bude chcieť, odpíš ešte ako sa ti darí.... 🙂

monietka16
17. okt 2017

@michaela10nechali mi to tak nastastie🙂 s tym,ze som dostala stahovaci obvez a tekuta a kasovita strava.Tak uvidime 🙂

havia
24. dec 2018

@michaela10 ahoj ja som skocil s 3m vysky pekne do podrepu, na sneh , nohy mi podbehli a bradou o beton. Keby opacne, tresbem si vzadu hlavu. somar som. A doma prilba, nic sa nemuselo stat. Mnohopocetna fraktura sanky s posunutim a ulomkami. Mal som krásne zuby 32... Ostalo 25 ale asi 4su nepoškodené. Hore nam 2srobiky,dole asi tiez 2. Trochu je to posunute o 1-2mm ale dobre aj tak vzhladim ako to bolo po pade. 5.45bola operacia v narkóze uplnej.

lucinka144
24. dec 2018

@havia ....ooooooooch..☹ prajem skore uzdravenie!

Strana
z2