Zmena farby oka
Ahojte, asi rok sledujem, na fotkach hlavne, nazivo to nejako nevnimam, ze mam tmavsie jedno oko, dokonca ho mavam vecer aj zacervenane, ako keby unavene …. Ked som si porovnavala fotky spred dvoch troch rokov, na ziadnej nemam jedno oko tmavsie, na ziadnom svetle uhle …. A teraz za kazdeho svetla, uhlu na foto jedno tmavsie …. Bola som aj na ocnom, davnejsie, lebo mam dvojky dioptrie a tam mi nic nevidela na pozadi alebo tak …. Cim to moze byt? Uz mam stres, ze nador alebo nieco 😢 mali ste niekto nieco take? Prikladam aj foto toho rozdielu …. Ďakujem za podobne skusenosti, rady, nazory

Ja ti pri vsetkej ucte poradim navstivit s tymto problemom odbornika - psychologa.
@nelca84 tak ked si trosku nastudujes tak prave nadory oka napriklad boli niekedy odhalene tym, ze na foto bolo oko ine …. Ale tak mozno zapal neviem, mozno sa niekomu tiez len tak bezdovodne vekom zmenila farba oka …. Preto sa pytam na nazory, skusenosti ludi, ktori mozno maju o takomto niecom nejaku informaciu, pripadne vlastnu skusenost
Ja tam až taky rozdiel nevidím. Pre svoj pokoj choď na preventívnu na očné.
Pri glaukome kontrolujú lekári či sa farba očí nemení, pýtajú sa má to na každej kontrole
Nádor skôr prezradí šošovka ako duhovka.. farba očí sa vekom môže meniť, nie výrazne, ale zosvetlit áno.. aj ja som mala výrazne hnedé tmavé oči ako mladšia, moje deti majú teraz rovnaké ake som kedysi mala ja.. budem mat 39rokov a moje oči sú svetlejšie ako kedysi, stále hnedé ale nie tak ako kedysi tmavé.. keď máš pochybnosti, tak navstiv očného, ak by si mala nejakú poruchu oka, tak on to určite odhalí..
Pokial viem, tak to sa tyka skvrn, nie ze mas jednu duhovku jemne tmavsiu od druhej. Nastuduj si to lepsie, lebo budes potrebovat skor psychologa nez ocneho.
Máš ho iné, očné
@nelca84 Nie nejedna sa len o skvrny 😅 ale o zmenu farby oka vseobecne napriklad …. Ale samozrejme ja nehovorim, ze musim mat hned nador oka 😅 preto sa tu pytam na nazory ludi, ktori take nieco zazili a uz vedia, cim to bolo, pripadne nazor nejakeho lekara, ktory ma informacie, pri ktorych veciach sa to moze spravit
@daniela2202 ďakujem, no ja to tiez vnimam, a teda nemusim to ani nejako hladat na tej foto, vidim to na prvy pohlad a hlavne vidim, ze na foto skorej to nemam
@jana_eyre_2 a myslis, ze sa moze zmenit aj len jedno oko? Takto vekom? No ale ako hovorim, vecer ho mavam aj take zacervenane, mozno nejaky zapal chronicky alebo niečo
@liuba84 ahaaaa, a da sa to nejako liecit? Pripadne moze byt postihnute len jedno oko?
@jana_eyre_2 farba očí sa môže meniť počas života aj výrazne. Mne sa mení celý život. Ako dieťa tak do 10 rokov som mala orieškové oči, potom sa zmenili na sivé, sivozelené, neskôr zelené. Dnas mám v dúhovke niekoľko farieb. Tmavosivú obrubu, podklad sivozelený a okolo dúhovky bledohnedé "slniečko".
nájdi si nejakého iristerapeuta a poraď sa s ním
mne sa nezda moc tmavsie jedno oko ako druhe,aj ujol fotky zle sinsa odfotila
potom to
moze vyzniwt ze to oko napravo moze byt tmavsie,ale kebyze sa odfotis spredu tak zasa ta farba bude ina.
@babovka2321 asi si chcela napisat ocneho lekara vsak? Urcite je to len " preklep". Lebo ano nadori oci zmenia farbu oka- hlavne na fotkach. Urvite si pamatas fotky z dectva a tam cervene oci. Ak by tam bol nador jedno oko by bolo cervene a druhe vyrazne inej farby- zelene, sive. Vela ludi takto prislo na to ze maju zdravotny problem.
@89michaela89 ďakujem, no keby sa mi zmenili obi dve oci, tak asi neriesim, mne pride divne, hlavne to, ze sa mi zmenilo len jedno
@lasoli praveze ked som porovnala fotky spred cca 2 rokov tak ich mam uplne rovnake farebne, uhol nehral rolu a teraz zasa z akehokolvek uhlu, je to jedno vzdy tmavsie
porovnavala si fotky zblizka?
ak z dialky, ze nevidis uplne duhovku poka, tka je to bezpredmetne,
z dialky mozes amt rovnako rozsirene zrenicky a tie szu tmave a zakrayvaju ti vacsiu cast duhovky, cize aj keby mas rozdielnu tmavost oka, nevidno to.
inak na foto hore mas odlisny skolon hlavy smerom k fotaku. do jedneho oka moze svietit viac svetla,a ko do druheho, je dolezte aj to, ako dopada svetlo do oci, jedno oko moze byt viac v tieni. malo by dopadat priamo,spredu a dokonca ani to nei je iste, lebo fotak mpze robit prekazku.
na fotot rozdielnost vidim,a le okolo jednej zrenicky - tesne okolo mas tmavsiu farbu a v drihej zrenicke ju mas len akoby od zrenicky smerom k okraju a najviac na jednom mieste. mas akoby rozdielnu farebnu kresbu zreniciek,a le v zasade tam ams rovnake svetle aj tmave miesta, eln su inak rozmiestnene. a v jednom oku prevladaju, ak by to bol jednostranny problem, trovnake tmave meista by asi an druhej strane neboli. cize napr, pri nadoroch. zapal, neviem ci moze menit farbu ooka. mozno ano,a le teda to by musel byt an oboch stranach, kedze na oboch as rovnaku farebnu kresbu.
podla mna, to nic nebude. mas proste rozdielne oci. samozrejme mylit sa mozem, ale sanca, ze sa nieco deje s tvojimi ocami je minimalna.
a to zacervenannie, tazko povedat. mozes amt nejak pretazene oko,a n zapal to ybt nemusi, neico ti mohlo do neho padnut. ak je to infekcia, urcite sa zhorsi a bude treba ocne vysetrenie.
ak mas foto z minulosti, takto zblizka, pridaj ho sem. inak za farbou oci je pigment a zemny pigmentu sa mozu vyskytovat kdekolvek v tele.
@majamat tu mam foto z minulosti, kde teda ten rozdiel nevidim, tu na tej aktualnej uplne, ale teda mam pozretych vela fotiek, na zaklade toho, ze som si to vsimla a je jedno aky uhol, v minulosti som ten rozdiel nemala a teraz ano bezohladu na uhol ….
@zuzinka888 ja sa neposmievam, nech navstivi aj ocneho. Ale podla mna "priznak", ktory nazivo nevidno a aj na fotke ledva ledva - spomeniem medzi recou doktorovi pri navsteve. Nebudem hned podla autorkinych slov stresovat, ze mam nador, zakladat o tom diskusiu s placucim smajlikom na modrom konikovi a aj to okrem ineho svedci o prilisnom pozorovani sa.
Ja mam modré oči. Jedno oko mam tmavomodré a druhe mam bledomodre a oči mam v poriadku
@babovka2321 a ty ma poznas? Mozno sa pozorujem, ale predstav si, ze to vychadza z toho, ze som v minulosti uz jednu vaznu diagnozu mala …. A teda ako pisem, keby som ten rozdiel nevidela hned napohlad, bez nejakeho skumania neriesim, ale vidim to teda dost viditelne
Tak na tejto druhej fotke by som povedala, ze tmavsie je praveze to vlavo, na tej prvej to vpravo. Bude to svetlom.
@modrykolibrik a mas to tak odjakziva? Alebo sa ti to počas zivota zmenilo?
@nelca84 Ano tam to je svetlom, ale teda ked realne porovnam fotky spredu hlavne tak toto vidim hned na pohlad a na starsich foto nic take
Farba oci sa moze menit, kludne aj len na jednom oku. Tiez ked si do podrobna pozriem na oci mam v kazdom ine sfarbenie, normalne nazivo - bud som si to v minulosti vobec nevsimla alebo sa mi zmenili, netusim. Chodim na preventivky k ocnej, takze verim tomu ze nejake zavazne zmeny by zachytila. Chod na preventivku hlavne kvoli tomu zacervenaniu a uvidis, urcite by som sa kvoli farbe nestresovala. Inak aj kvalita fotiek sa casom rapidne meni - to co zachyti fotak teraz v minulosti vobec nemusel, rozlisenie je ovela kvalitnejsie, takze oci si mohla mat rozdielne uz davno aj ked na fotke to vtedy vidno nebolo.

A ktory nador meni farbu oci? 🤦♀️