Zmiernenie nežiadúcich účinkov chemoterapie
Dobrý deň, v mene mne veľmi blízkej osoby chcem poprosiť Vás všetkých, ktorí ste sa stretli s liečbou chemoterapiou - existuje nejaký prípravok, alebo trebárs nápoj, potravina - jednoducho čokoľvek, čo uľahčí nežiadúce účinky chemoterapie??? Od včerajšieho dňa ju prijíma člen našej rodiny a už po prvej dávke to bolo dosť zlé, takže sa veľmi obávame, čo bude neskôr, keď bude telo zoslabnuté... Samozrejme, nehovorím o následkoch, ktoré zrejme nevyhnutne prídu (napr. vypadanie vlasov), skôr by ma zaujímalo, čo je možno dobré doma mať na samotné nežiadúce účinky, akými sú zvracanie, nechutenstvo... U nás to bude najbližšieho pol roka tak, že 5 dní bude trvať podávanie liekov v infúziách, potom príde 2-týždňová prestávka a zase 5-dňové podávanie liekov... Možno môj text vyznie chaoticky, ale zatiaľ som sa akosi nedokázala celkom preniesť nad problém a momentálne sa mi ani veľmi nedarí uvažovať nad tým, čo chcem vlastne napísať - snáď mi budete rozumieť ☹ Ďakujem za každú jednu radu, aj keď viem, že univerzálna odpoveď neexistuje.
@afrika 🙂 tvoj príspevok mal ísť asi pre Zuzku 😀
@drabantovazuzana ahoj, čo sa týka stravy, určite dodržujte všetko, čo napísala @cat ... žiadne, ale žiadne sladkosti, ani cukor, ak, tak len hnedý... žiadne mäso, predovšetkým nie červené...šťavy z červenej repy a mrkvy - treba to miešať, samotná cvikla môže v konečnom dôsledku spôsobiť problémy, už neviem, ale bukovský mi to vysvetľoval kedysi...nič mliečne, na vápnik orechy... a nesmierne dôležité - treba veľa cikať a pravidelne kakať... možno to znie smiešne, ale je to dôležité, treba piť aspoň 3 litre, aby škodliviny išli z tela a stolicu je potrebné mať každý deň ...
A ešte jedna dôležitá vec - prosím ťa prestań ju ľutovať...to ľudí oslabuje...dúfam, že to píšeš iba tu a nehovoríš pred ňou, ale aj tu sa k tomu môže dostať...akákoľvek pochybnosť o jej sile ju oslabí...a nepýtajte sa jej prečo sa rozhodla tak alebo onak, rozhodnutie už padlo...nehnevaj sa, nechcem sa ťa dotknúť, ale zažila som, o čom píšem...
A tiež musí chodiť von, určite nie na slnko, ale určite áno na prechádzky...nepoddávať sa, podľa možností viesť život čo najbližší jej predošlej realite...
..ešte: čo sa týka cvikly- mrkvy, MUDr. Fulová mi zdôrazňovala aby pomer mrkvy bol silnejší. A tiež môžem k tomu pridať aj 1-2 jablčka alebo polku malého zeleru. Inak nekombinovať s ničím ďalším.
@drabantovazuzana Držím vám palce, nech sa všetko skončí najlepšie ako môže a nikdy nenavrári späť... Posielam veľa dobrej energie pre vám blízku osôbku... aj keď to možno neznie reálne, verím, že vám to pomôže
@afrika Betka nie je moja sestra, je to moja sesternica... Napísala som o nej, že mi je taká blízka, ako sestra, ktorú som si celý život priala... To len pre vysvetlenie, aby ste si potom nemysleli, že si vymýšľam 🙂 a ďakujeme za podporu 🙂 🙂 🙂 Teraz sme už všetci presvedčení o tom, že všetko dobre dopadne 🙂
@julls113 Ďakujem krásne za Betku - verím, že pozitívna energia od Teba si k nej nájde cestičku 🙂
@anait ahoj, ďakujem za rady... Samozrejme, že jej do očí nepoviem, ako je mi ľúto, čo sa stalo... Keď sme spolu, tak skôr obraciame na srandu 🙂 Určite sa ma to nedotklo, čo si napísala, dobre si podotkla... Ona sama neznáša, keď ju niekto ľutuje... Ale vieš, tie prvé dni nás to pekne vzalo všetkých do jedného... Potom človek príde na to, že zrejme, keď jej liečbu odporučili, niečo na tom bude a dávajú jej šancu prežiť... Len prvé reakcie boli zmätené - všetko sa to udialo za strašne krátky čas. Odvtedy ale už nejaký ten piatok ubehol a zistili sme, že ani tá chemoterapia nie je až taká strašná, keďže ju Betka fantasticky zvláda.... Pred 15 rokmi nám pred očami umierala sestra mojej mamy, moja krstná mama, takisto na rakovinu. Vtedy to bolo všetko o niečom úplne inom a v podstate človek s rakovinou bol bez šance - ono ti to kdesi v hlave ostane a si presvedčená o tom, že nie je šanca. Lenže zistili sme, že metódy, lieky, pomôcky - všetko je to už kdesi inde a tak človek začne veriť, že to nemusí skončiť zle 🙂
@trish31 Betka denne zje neuveriteľné množstvo zeleniny a ovocia - surové, odšťavené, mixované, drinky, sušené, zavárané... No proste milión vecí na milión spôsobov. Papá hodne orechov, semiačok... A neodoprieme jej nič, na čo má chuť.... Možnože časom zistíme, že treba niektoré veci obmedziť alebo vylúčiť... Ale zatiaľ výsledky hovoria v náš prospech a tak vyvárame, vypekáme, vymýšľame 🙂 🙂 🙂 🙂 A aby si si nemyslela - stará sa o ňu najmä jej mama, ale nakoľko som doma s deťmi na materskej, tak kým je jej mama v robote, Betka trávi drvivú väčšinu času u nás, takže aj ja sa snažím ako viem... 🙂 🙂 🙂
Aj ked téma diskusie je trosku iná, pridavam sem jednu odbornu prednasku, ktoru som prednedávnom videla a bola som v nemom uzase. trva skoro dve hodiny, ale myslím si, že stojí za to a urcite nebudete ľutovať, ak si ju pozriete.
@drabantovazuzana Betke aj celej tvojej rodine želám obrovské množstvo síl, nech sa všetko vyvíja tak, ako si to zelate a všetko dopadne čo najlepšie. Možno do budúcna Vam to moze pomoct ako prevencia, nech sa takéto niečo stáva čo najmenej - najlepšie vôbec. Držím palce.
@drabantovazuzana ahoj, v prvom rade prajem veľa veľa síl a nech to čo najskôr má ten najlepší koniec. Prešla som si tým s maminou a z vlastnej skúsenosti môžem odporúčať Nutridrink. Mamine bývalo veľmi zle od žalúdka a nič nemohla jesť a vracala. A veľmi dobrý je Wobenzin. Sú to také tabletky, berie sa ich strašne veľa, ale je to vlastne vitamín. My sme na neho prišli až neskôr, ale veľmi to pomohlo zmierniť všetky príznaky chemoterapie. A veľmi dobrá je tiež šťava z repy a zeleru. Dopĺňa to všetky živiny a pomáha regenerovať bunky. Držím palec sesternici, verím, že to bude dobré.
@indiankaindi ahoj, ďakujem... Keď čítam, čo všetko ste brali, akoby si hovorila o Betke 🙂 Wobenzym papá už od operácie, ale kupujeme ho na odporúčanie z Rakúska - má trošku iné zloženie a je vraj lepší... Cviklovú šťavu pije každý deň, okrem dní, keď berie chemo, lebo vtedy jej z nej býva zle... A pije buď Nutridrink alebo Prosure... Dúfam, že tvoja mamina vojnu vyhrala... 🙂
@drabantovazuzana aha takže nič nové som neporadila ☹ No nevadí, v každom prípade sa držte. Áno, mamina to zvládla, po dvoch operáciách a chemo prerušenej ožarovaním to bola zaberačka, ale zvládli sme. Dúfam, že sa to tak skoro nevráti a Vám držím palce, nech je chemo čo najlepšie znášaná a čo najkratšia 🙂
@indiankaindi nevadí, že nič nové, hlavne že si sa podelila o skúsenosť 🙂 🙂 🙂 A to je veľmi fajn, že maminka vyhrala - želám jej ešte veľa veľa zdravých rôčkov... nech sa to svinstvo už nikdy nevráti...
@drabantovazuzana Ďakujem, nápodobne 🙂
@sisaka @schatzinkaschatzinko @mummy01 @yukki @mimka11111 @latvia @adriana7 @moncicip @trish31 @svetlana @afrika @cat @katka26021974
Ahojte, pridávam aktuálne foto z nedávnej rodinnej sešlosti - naša Betka bola vždy jedno usmiate slniečko, no odkedy berie chemošku, úsmev jej snáď na tvár prirástol - jednoducho je stále usmiata 😅 Možno aj úsmev dopomáha k dobrým výsledkom... Zľava je Betkina mama, Betka a ja...
@drabantovazuzana Krasna fotka, Betke zelam stale taky krasny usmev na tvari a veeeeeeeeeela zdravia.
@drabantovazuzana no supráčik, vidno,že je pozitívne naladená 😉
úúúžasné.... držím palce, ste zlaté. katka 🙂 🙂 🙂
@sisaka @schatzinkaschatzinko @mummy01 @yukki @mimka11111 @latvia @adriana7 @moncicip @trish31 @svetlana @afrika @cat @katka26021974 Ahojte, v skratke sa chcem s Vami podeliť o dobré správy... Betka má za sebou 4 cykly chemoterapie a v pondelok jej robili testy a vyšetrenia, pri ktorých sa zistilo, že v tele sa nenachádzajú žiadne metastázy, miesto po primárnom nádore je ako nové (až na chýbajúci vaječník) - takže tradáááá: rakovina je preč 😀 😀 😀 😀 😀 😀 Zasadalo lekárske konzílium, odporučili jej dobrať plánovanú liečbu, teda ešte dva cykly chemoterapie a potom, keď bude všetko v poriadku, začať s hormonálnou liečbou na obnovu cyklu... Takže, keďže liečby by mala končiť v decembri, zdá sa - budeme mať ozaj Šťastné a Veselé 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@drabantovazuzana Jeeeeeej dakujem za super spravicku som straaaaaaasne rada ze sa jej tak dari, az mam zimomriavky ked to citam. SUper super super, drzime prsty nech boj uspesne dobojuje 🙂
Strašne som rada, až som sa aj rozplakala, veľmi sa teším, že sa podaril vyhrať boj nad tou sviňou rakovinou. Moja mamina ide zajtra do Ba na prístroj petka, takže uvidíme, či tam niečo je alebo nie. Veľmi sa bojím. Vám posielam veľa, veľa pozitívnej energie a som šťastná spolu s vami. Si super sesternica. 😵 😵 😵 😵 🙂 🙂 🙂 🙂
@drabantovazuzana teším sa. A prosím ťa, nevieš, ako sa volali tie lieky proti nevoľnosti? A čo si myslíš, že jej najviac pomáhalo popri chemoterapii? teda samozrejme okrem optimizmu a rodiny....
@yukki hm, tie lieky neviem ako sa volali, ale nie je problém zistiť... Ona tú chemču znáša ale fakt fantasticky, zo všetkých 4 cyklov (t. j. 20 dní) zvracala len raz, inak jej veľmi chutí jesť, má super krvný obraz.... Je veľmi veľa ovocia, zeleniny, semiačok a orechov, ale dá si sem - tam aj pohárik červeného vína v období voľna a nealko pivko.... Nedrží žiadnu striktnú diétu, je všetko na čo má chuť. Okrem toho, užíva denne Wobenzym, ktorý vraj pomáha pri chemoterapii zmierňovať nevoľnosti.... Užíva aj koncentráty Aloe, ale neviem ti presne povedať, kedy - jednoducho sme začali celú liečbu ignorovať a pri našich rozhvoroch sa bavíme o úplne iných veciach a čo viem, je len to, čo mi ona sama povie 🙂 🙂 🙂 🙂 A tebe ako sa darí? Už si nastúpila na liečbu?
@drabantovazuzana na budúci týždeň nastupujem. Sú rôzne chemoterapie a rôzne organizmy ľudí, je veľa faktorov zrejme, ktoré rozhodujú o tom, ako to človek znáša.... Potom sa ozvem.
@drabantovazuzana Zuzka gratulujem velmi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 😉
@drabantovazuzana teším sa s vami, je super že pri Betke stoja priatelia ako si Ty 😉
@yukki aj Tebe držíme palce!
@drabantovazuzana strašne sa tešímmm 🙂 🙂 tie posledné 2 CH už nech nejako dobojuje a nech už má od tohto všetkého konečne pokoj... 😎
@yukki mne dávali lieky proti nevolnosti Emegar. Bolo treba vziať 1 tabletku pol hodku vždy pred CHT. Drž sa ten budúci týždeň, moc na teba myslím..
baby, nasla som toto na internet. Skuste pozriet a precitat. Velmi zaujmavy clanok http://www.jajsem.com/sokujici-pravda-o-rakovine/
@drabantovazuzana super sprava 🙂 drzim päste 😵
babyyyyyyyyyyyyy....napíšte, že tá prvá bola najhoršia a všetky ďalšie už lepšie..... chemoterapiaaaaa.....

@drabantovazuzana ahoj Zuzik,velmi ma potesila tvoja sprava,myslim na Vas a drzim moc moc palce,urcite to dobre dopadne 🙂
K tym vitaminovym bombam,co jej pripravujes ak sa smiem spytat?