Znaky Aspergera v dospelosti
Ako ste sa prisposobili?
@bosorka2302 mozes to prosim konkretizovat?
Ja mam u seba podozrenie na aspergera - online testy mi vychadzaju vsetky pozitivne a syn ma tiez znaky aspergera. Ale nejako to neriesim, nepotrebujem skatulkovat seba ani jeho.
Odmala som sa citila ina, aj teraz som ina, svoju inakost si uvedomujem hlavne pri uprimnych konverzaciach s blizkou osobou kedy casto zistim ze “normalni” ludia riesia a vnimaju veci uplne inak ako ja.
Moj najvacsi problem su emocie, empatia, ale nastastie to je nieco s cim sa da aspon ciastocne pracovat a zlepsuje sa to.
Ale to ze mam v hlave pocitac a vsetko kalkujem, to asi nezmenim tak lahko
@soldi nemoze to byt, ze si mala problemy s ex, mamou a si emocne "otupela"? Ze to bola taka tvoja obrana?
Kazdy ma nieco... mne tiez povedala psychologicka, ze reagujem, myslim uplne inak ako vacsina ludi 🤣
Kolko aspergerov tolko znakov dvoch rovnakych nenajdes...vacsinou uzavretost, komunikacne problemy, priamost, az drzost v komuninikacii nizka empatia
@mandzula Ja podobne, úzkosti, nemusím hluk, ťažko znášam zmeny, ťažko znášam kritiku, s ľuďmi sa komunikovať učím, snažím sa ich aj pochopiť, ale aj tak neviem pohotovo rýchlo vhodne reagovať pri osobnejsich témach a často čo poviem vyznie hlúpo, hoci som to myslela inak a pochopila som, ale v tomto zlyhávam. A ako s tým žijem? Nie ľahko, ale bojujem a snažím sa žiť čo najlepšie a postupne sa posúvaťm
V dospelosti teda ludia funguju relativne normalne. Preco sa teda tak velmi riesia deti v skolach?
Pretože sa s tým treba naučiť žiť. Kedysi bol taky človek iný a tým to zhaslo. Jeho problémy, povedzme pri skusani pred tabuľou, nikto nezohladnil. Možno aj vedel, ale neodpovedal podľa predstáv učiteľa, tak dostal zlu známku a hotovo. Tým sa mu značne sťažilo všetko, vrátane zapojenia do bežného života, dalsie štúdium. Kolektív ho tiež rychlo vyčlenil, pretože žil v inom svete, v iných dimenziach
preco sa riesia tak velmi deti? a nie je pravda ze v dospelosti funguju normalne... deti sa riesia preto lebo ich tak velmi chcu riesit rodicia. ja mam dospeleho aspergera a nikdy som ho neofukovala, neriesila v skole ak nebol problem. nikdy nemal asistenta a pod. proste ak chce v zivote fungovat musi sa naucit prisposobit sa danej situacii. zivot je svina ako sa hovori 🙂 co sa za mladosti naucis to ako keby si v dospelosti dostal. takze je to viac o rodicov a tom ze teraz sa viac diagnostikuje ako predtym. to ze ma niekto crty je "liznuty" este neznamena ze je asperger asperger je "iny" vo vsetky oblastiach triady ochorenia nie len v niektorych. a dospely sa bud vedia prisposobit okoliu naucia sa ako fungovat a nevycnievat alebo prosste su neprisposobivy a taky su na invalidnom a staraju sa o nich rodicia. asperger je siroka skala postihnutia od lahko mentalneho az po vysoky nadpriemer a podla toho je asperger schopny fungovat v spolocnosti hoci ma svoje "muchy"
Baby, po dlhej dobe diskusia, ktora mi aj nieco dala!
Prave som zistila, ze som asperger 🤣
Susedy (matka s dcerou) maju. Vonku chodia velmi zriedkavo (byvaju v dome a maju dvor), matka svoju dceru vyucuje doma, je jej asistentka. Dcera je velmi inteligentna
@kacena4 a ten tvoj dospely ma aj toho Aspergra potvrdeneho psychologom? To neofukovanie ako to ty nazyvas moze mat v dospelosti nasledky. Ja mam synovca s AS, diagnostikovali mu ho, ked mal 6 rokov, ale on mal silne zachvaty hnevu, problemy s pozornostou, so zaclenenim do kolektivu...isiel do skoly pre intelektovo nadane deti, kde vedia s touto diagnozou pracovat (maju tam psychologicky) a teraz po 6 rokoch, co tam chodi je to neskutocny rozdiel. Vôbec nic na nom nespoznas, je to normalny pubertak, ktory ma kamaratov, je v triede zacleneny a ma dobre vysledky v skole. To za to, ze ho ofukuju - v skole aj doma (to ofukovanie znamena, ze vedia ako sa maju k nemu spravat a nesnazia sa jeho problemy bagatelizovat).
Ja to práve riešim so sebou. Mam komunikačné problémy, aj mne online testy vyšli pozitívne- 2 a všetky príznaky na to ukazujú. Potrebujem vedieť, ako sa má naučiť fungovať. Dcéra pôjde do škôlky a ja mám z toho des, ako bidem riešiť problémy, ako ich rozoznám, č mám robiť. Budú tam iní rodičia detí, ďalšie deti. Fakt neviem, čo robiť.
Ženy vy ste neskutočné - to sa vam ta diagnoza zda taka banalna, ze si myslite, ze ju ma pomaly kazdy, komu sa nechce komunikovat s druhymi? Nie kazdy, kto je hypersenzitivny alebo ma problemy s komunikaciou je AS. Vsak to by polovica planety bola AS. Ze som "liznuta" AS :D to je ako keby som napisala, ze som "liznuta" schizofreniou. AS nie je ziadna banalita, ktoru "netreba ofukovat" s takymi detmi treba vediet pracovat a netlacit ich za kazdu cenu, aby sa prispôsobili, prave, ked ich tlacite, aby sa prispôsobili za kazdu cenu spolocenskym pravidlam, priznaky este zhorsujete. Svet je plny AS, ktorych sa snazili v detstve "zrovnat s davom" a teraz maju depresie, osobn poznam pripad, ktory skoncil v psychiatrickej liecebni. AS nechapu socialne vztahy, nechapu ironiu, sarkazmus, vsetko hovoria priamo, az prehnane poctivo dodrziavaju pravidla, su prehnane sebakriticky, casto maju dysfunkcny perfekcionizmus, ked sa s nimi nepracuje, neexistuju pre nich vynimky z pravidiel... A vôbec nedokazu manipulovat ako to tu nejaka mudrlantka napisala. Ked chcete vidiet ako vyzera AS pozrite si serial Bron/Broen (Most) tam ma hlavna hrdinka AS a celkom dobre to zahrala. Online test na AS? To je prosim vas kde? Vsak rodicia mojho synovca museli ist na diagnostiku k 2 psychologom.
Nikto nie je líznuty asperger, aby bol asperger aspergerom musí mať (10 z 10 príznakov =príklad).... Stretla som sa s aspergerom raz v živote a bol to veľmi veľký rozdiel od bežného dieťaťa 🙈najobľúbenejšia hračka bol on sám.. Atď... Ale mala som ho rada 😅 na začiatku potreboval asistenta...Neviem prečo to riešiš... Lebo ťa štve situácia v školstve?
@kacena4 moja dcera mala v triede spoluziaka, ktoreho matka razila teoriu podobnu tej tvojej- ze sa musi vediet prisposobit. chlapec robil v triede doslova peklo. robil vsetkym okolo seba cielene zle. ak ho ucitelka vyvolala a nevedel/nechcel odpovedat, jednoducho sa tak hlucne a srdcervuco rozplakal, ze ho pocula az riaditelka na opacnom konci chodby. bol v tom placi neutisitelny. mnozstvo hodin takto preplakal a tym vlastne nicil vyucovanie, deti si ucivo bud doberali doma, alebo ostavali vsetci kvoli nemu po skole. nezniesol ak nejaka ucitelka pochvalila nejakeho ziaka, hned nanho cez prestavku fyzicky ci slovne zautocil. ak ho ucitelka na nieco upozornila, ze povedal nespravne/urobil nespravne, vynadal ucitelke tak ako najvacsi ozran v dedinskej krcme. 8 mesiacov trval tento teror, uz musela riaditelka zapojit aj policiu, aby matka konecne vzala syna prec a dala ho do specialnej skoly.
@scorpionflower1 ja napriklad som mala extrémne problémy s nástupom do školy/škôlky. Zo škôlky ma aj vylúčili, keďže hoci sa snažili, nepodarilo sa ma začleniť. A v podstate celú základnú buď chorá asi aj zo stresu alebo ma ráno bolelo brucho/zvracala som. Párkrát som robila aj komisionalky kvôli nedostatku známok a veľkému vymeskavaniu. Teda nemyslím že to nemám. Len vtedy sa to bralo tak, že príliš naviazaná na matku, neskôr v puberte nechce chodiť do školy a vymýšľa si choroby. Ale mne robila problém hlavne tá zmena prostredia, hluk cez prestávky, tie som nenávidela, keď bol v škole voľný program (napríklad branné, karneval a tak) to som neznášala ešte viac lebo už úplne iná zmena a veľký hluk a postupne som také dni po dohode s rodičmi vôbec nechodila. A autorka ak hovoríme o prípadoch ktoré vedia ako tak fungovať, podľa mňa netreba ofukovat, treba nech sa čo najviac prispôsobia, ale mne a rodičom by v detstve určite pomohlo keby sme vedeli kde je problém a nebralo sa to tak že chybná výchova rodičov/že som príliš naviazaná na nich, nechcem chodiť do školy a tak. To by spôsobovalo zo stresu aj časté choroby fyzické aj neskôr od 11tich vážne psychiatricke diagnózy (depresie, úzkost, poruchy príjmu potravy) . Našťastie časom som pochopila, že sa musím naučiť žiť sama so sebou a v čom sa dá prekonať a v súčastnosti neberiem ani lieky ani nechodím k psychológovi/psychiatrovi.
@mandzula časom sa veľa vecí dcéra naučí/odpozoruje. Držím jej palce, žije sa s tým ťažšie,.ale dá sa žiť pomerne spokojne. Len to chce čas, občas na sebe popracovať,.prekonať sa a tak. Proste robiť postupné pomalé kroky vo všetkom.
@scorpionflower1 ano predstav si chodime k psychiatrovi, psychologovi... je oficialny asperger, tiez sme si presli obdobim silneho vzdoru, sebaposkodzovania... a nie ofukovat nemyslim ze sa k dietatu nebude pristupovat ako treba, ale ze obcas to rodicia prehanaju. pracujem v skole takze mam skusenosti aj z tejto strany
@matkahelka ako som pisala su deti ktore zvladaju bezne situacie ak sa ich ucia spracovavat a su deti ktore to nezvladaju a kazdy sebemensi natlak ich tak rozhodi, ze nicia vsetko okolo seba. to ze necham syna aby sa "staral sam o seba" neznamena ze ho beriem ako zdraveho, nie taky nikdy nebude, ale ucim ho komunikovat s ostatnymi ludmi, naucit sa spravne reagovat na rozne situacie a hlavne predchadzat zachvatom v ramci samostatneho fungovania
@mandzula ja sa len pytam, ze ci mas to PASko diagnostikovane ty,, nie tvoja dcera. O sebe pises, ze si "liznuta". Ano AS ma rôzne stupne. Ale bez poriadnej diagnostiky nemozes vediet, ci vôbec a aky stupen. Ja nespochybnujem to, ako vychovavas svoju dceru a co jej davas. Myslim, ze z toho, co som napisala, je uplne jasne, ze si moj nazor je, ze k detom s AS sa ma pristupovat s ohladom na ich diagnozu a vazim si rodicov, pre ktorych je mat taketo dieta velka obeta. Narazala som na to, ako tu niektore pouzivaju narativ ako osoby s AS "netreba ofukovat" a "treba sa s tym naucit zit" a pod. Inak PAS a AS nie je to iste pokial viem. Ale rada sa necham poucit. Gratulujem ti k rozhodnutiu kopnut do prdele tvojho ex, nic lepsie si nemohla urobit. Btw. ked pises, ze ma dieta s druhou zenou, ktore ma autizmus, tak asi to ma dcera z jeho strany. Ja ti rozumiem, ja presne viem ako sa ulavilo sestre, ked jej povedali, ze synovec ma AS, ked mal 6. Dovtedy bol pre kazdeho len divne neprispôsobive a nechapave decko. Psychologicka jej povedala ako sa k nemu ma spravat a bolo vsetko lepsie. Ale svagor to nechcel prijat, to bol velky problem. On sa snazil tu diagnozu ignorovat a "neofukovat ho"...
@kacena4 ja som tiez pracovala v skole a mam synovca s AS a skôr mam skusenosti, ze sa tu diagnozu snazia rodicia bagatelizovat. Asi mame rôzne skusenosti. Iste, netreba ich nechat robit si, co sa im zachce. Treba im vsak veeela vysvetlovat vsetko doslovne, lebo oni su nahnevani, ked nechapu okolie. Synovcovi sa snazime vysvetlovat vsetko uplne doslova, ale ta namaha prinasa ovocie, presiel ohromny kus cesty v tomto smere - je ako takmer normalny pubertak, je to aj vdaka skole do ktorej chodi, kde vedia pracovat s touto diagnozou. Bohuzial, zo strany statu neexistuje ziadna podpora ani pre skoly ani pre rodicov. Ked bola jedna kamoška sa pýtať na úrade, ci ma narok na nejaku podpru (samozivitelka a chlapec s tazkym stupnom AS) tak sa jej uradnicka vysmiala, ze vsak aj Zuckerberg ma tuto diagnozu 🙄
@marsmykkok ja som prezvracala kazde rano cely 6. rocnik na ZS, bola som jednoducho hypersenzitivne dieta, ja som celkovo hypersenzitivny clovek - vadia mi niektore zvuky, stres zvladam horsie, nezanasam hrube a nasilne spôsoby...ale spätne si uvedomujem, ze to nebolo len o mojej povahe, ale aj o tom, ze moji rodica a skola to nezvladali. Presne to - neofukovali ma a snazili sa ma za kazdu cenu vtesnat, tam, kde som nepatrila a, aby som podavala skvele vykony, vôbec nedbali na to, v com som dobra, pripominali vzdy len chyby. A bolo to len horsie. Kazde dieta si zasluzi individualny pristup. Zo skôlky vylucili aj mladsieho synovca, je intelektovo nadany, AS nema, so starsim boli tiez problemy, ucitelky o nom vraveli, ze "nie je normalny", moja sestra preplakala kazde rano od skôlky az do 4 triedy ZS. Bolo to davno, este v 80. rokoch, vtedy boli hrube spôsoby v skolach este beznou praxou.
trosku OUT, ale nie celkom....kraaasna výstižná kniha:
NARODENY V MODRU STREDU
odporucam precitat vsetkym, nielen tym, ktorí su autisti a aspergeri...

Aspergeri v dospelosti su aj velki manipulatori. Toto si treba uvedomit tiez.