icon

Zoberú ma do nemocnice, keď mám dlh na poistení?

viktoria12
21. aug 2024

Ahojte kvôli bývalému zamestnávateľovi mám dlh má poistnom k tomu teraz obrovské bolesti chrbta volala som si sanitku pred vcwrom dali mi do žili od bolesti omietka som transport do nemocnice. No mám obrovské bolesti.co robiť

markusrasford
21. aug 2024

@viktoria12 zoberú ta

januska12323
21. aug 2024

Život ohrozujúce stavy ošetria, zvyšok si budeš musieť zaplatiť. Ako môžeš mať dlh kvôli zamestnávateľovi? Robila si na čierno?

viestta
21. aug 2024

@januska12323 nemusi robit na cierno, staci, ze zamestnavatel neplatil odvody aj ked na vyplatnej paske boli uvedene ako zaplatene. Takych ludi, ktori sa takto stali dlznikmi na poistnom je vela a maju minimalnu sancu sa branit.

patka06
21. aug 2024

@viestta V takom prípade je dlžníkom zamestnávateľ, nie zamestnanec

taktotedanie
21. aug 2024

Zoberu pokial ti to ohrozuje zivot co asi nie takze ano vezmu ale musis zaplatit
Aak na to nebudes mat tak podpises dlh nemocnici a ta to potom od teba bude vymahat cez exekutora

markusrasford
21. aug 2024

@januska12323 zamestnávateľ asi neplatil odvody

melanta
21. aug 2024

@taktotedanie
@januska12323 nezavádzajte ju, vôbec nič nebude musieť platiť, dlh má zamestnávateľ, nie ona. Je rozdiel totiž, či dlh vznikol neplatením odvodov zamestnávateľa alebo by bola podnikateľ a neplatila odvody. Takže dlh bude poisťovňa vymáhať od zamestnávateľa, nie od nej.

ina2405
21. aug 2024

@viktoria12 zamestnávateľ je dlžník, nie ty. A neboj, v zdravotníctve som videla mnoho dlžníkov a nikoho sme nevyprevadili kvôli tomu domov. Aspoň teda v nemocnici, kde som robila.

chrobak7
21. aug 2024

@viktoria12 Ako už bolo vyššie uvedené, ty nie si dlžník, ak zamestnávateľ neplatí odvody. Dlžníkom je zamestnávateľ.

Ak nie si si istá, či si vedená ako dlžník, stačí si to overiť na stránke ZP, kde si poistená:

https://portal.unionzp.sk/onlinepobocka/pub/zoz...

https://www.dovera.sk/overenia/dlznici/zoznam-d...

https://www.vszp.sk/platitelia/platenie-poistne...

lienka.7
21. aug 2024

@viestta nemáš pravdu, dlh ma zamestnavatel nie zamestnanec. Tomu sú odvody zrazene, ze ich on nezaplatil, mňa nemusi zaujímať.
Tiež môj bývalý zamestnavatel.za mňa neplatil, poisťovni som dolozila PZ a bolo.
Samozrejme ina vec su szco, živnostníci a dobrovoľne nezamestnaný ....

mogaa
21. aug 2024

záleží či si neplatila dlh ako samoplatca alebo či dlh vznikol ak si bola zamestnaná a neplatil zamestnávateľ....to sú 2 rozdielne veci.....ak si si ty neplatila zdrav.poistenie, tak ano môžu ťa vziať do nemocnice ale následne ti príde vyučtovanie a budeš si to uhrádzať...ošetria len život ohrozujúci stav , ostatné ti dajú preplatiť....

viktoria12
autor
21. aug 2024

Keď si overíme moje údaje píše mi len bezodkladnu starostlivosť. Mám hrozne bolesti krížov a chrbta neviem ani dva kroky urobiť

patka06
21. aug 2024

@viktoria12 V tom prípade ťa ošetria, ale ošetrenie a prípadnú hospitalizáciu si platíš sama, ako ti radili vyššie.
stále nechápem môže vzniknúť dlh kvôli zamestnávateľovi, riešila si to v ZP?

mogaa
21. aug 2024

@viktoria12 bezodkladná starostlivosť je život ohrozujúci stav.....bolesť krížov a chrbtice nie je životohrozujúci stav, takže následne ti príde faktúra za pobyt v nemocnici...skús si v ZP vybaviť splátkový kalendár v tom prípade nebudeš svetiť ako neplatič....

stanulienkat
21. aug 2024

Ty kokos..v tomto bananistane sa takemu zamestnavatelovi nic nestane? Ako to riesis? Inspektorat prace?

patka06
21. aug 2024

@stanulienkat ešte stále nám nevysvetlila, prečo kvôli zamestnávateľovi. Možno bude háčik niekde inde

earlgrey
21. aug 2024

Ja len, že mama nedávno ležala v nemocnoci..bola 10 dní na infúziach, žiadna operácia nič...a keď som si pozrela koľko za ňu poisťovňa zaplatila, tak som mala dosť...bolo to necelých 3000€...čiže ak máš dlh - počítaj s tým, že hospitalizácia ťa bude stáť pekný peniaz.

melanta
21. aug 2024

@mogaa si ďalšia, ktorá píše blbosti. Ak jej dlh vznikol tým, že zamestnávateľ za ňu neplatil odvody, je to dlh zamestnávateľa. Dostane plnu zdravotnú starostlivosť a ZP si dlh bude vymáhať od zamestnávateľa, nie od nej.
@patka06 žiaľ je to situácia, ktorá sa na Slovensku stáva. Že zamestnávateľ neodvádza odvody za zamestnancov. Čiže nič si ona nebude platiť sama.
@earlgrey ďalšia, ktorá píše hlúposti.

Prečo píšete nezmysly, keď sa tomu evidentne 💩 rozumiete?

patka06
21. aug 2024

@melanta Máš pravdu, ale to by nebola evidovaná ako dlžník ZP a nemala obmedzenú zdravotnú starostlivosť
Preto si myslím, že to nebude tak úplne kvôli zamestnávateľovi
Uvidíme možno autorka vysvetlí

melanta
21. aug 2024

@patka06 ale áno, ak zamestnávateľ neplatí odvody zamestnancovi, v ZP má zamestnanec dlh, čiže vyzerá v systéme ako dlžník či neplatič. Avšak v takomto prípade dlh ZP nevymáha od zamestnanca, ale od zamestnávateľa. Autorka napísala, že dlh vznikol tým, že zamestnávateľ za ňu neplatil odvody. Vychádzam teda z tejto informácie a nevytváram si sama nejaké príbehy ako inak to môže byť.

patka06
21. aug 2024

@melanta túto informáciu som v príspevkoch autorky nečítala

gemerka17
21. aug 2024

@melanta momentálne nezmysly píšeš ty. Od teba by som čakala, že si prečítaš príspevok s porozumením. Autorka nikde nepíše o odvodoch. Vyzerá to skôr tak, že sa oplachla pri práci a nie je to chyba zamestnávateľa ale autorky a to ZP si neplatila aj keď podľa zákona mala. ZP ju eviduje ako dlžníka, ako píše, čiže "zamestnávateľ " s tým nič nemá a pochybila autorka.
K teme:
@viktoria12 - volaj do poisťovne a spýtaj sa čo robiť v tomto prípade. Taktiež ak vieš, že máš dlh na ZP, tak treba to riešiť presne pre takéto prípady a začať splácať pod splátkového kalendára, teda ak chýba vznikla na tvojej strane.

earlgrey
21. aug 2024

@melanta Kľud, nikto nevie ako jej ten dlh vznikol...poznám prípad, kde žena pracovala na dohodu, zamestnávateľ jej nepovedal, že ona si má sama hradiť ZP a nastal dlh, ktorý tá žena musela zaplatiť, našťastie to bol len jeden mesiac, keď sa na to prišlo. Tiež z toho obviňovala zamestnávateľa, ale zaplatiť musela ona. Ty vieš ako jej ten dlh vznikol? Nevieš, nikto to nevie...ja som napísala skúsenosť, ktorú mám s nemocnicou a koľko ZP za mamu zaplatila, s tým dodatkom, že ak má dlh -bude si to hradiť. Tak mi tu nepíš, že píšem blbosti, pretože som vyjadrila len svoj názor ale biť do hrude sa za to nebudem 😀 takže sa trocha ukľudni...

mogaa
21. aug 2024

@melanta a ty si kde vyčítala že dlh vznikol kvôli nezaplateným odvodom zo strany zamestnávateľa? čo takto dlh že nebola zamestnaná a neplatila si zdravotku?